אביב הגיע, אלרגיה באה

האביב הוא עונה יפה, אופטימית ומשמחת לכל הדעות. טוב, אולי לא ממש לכל הדעות. אלה שעוברים את העונה דבוקים לטישו, טרוטי עיניים ומתגרדים, יגדירו אותה יותר כסיוט. הפריחות המרהיבות שמשובבות את הנפש, הן עבורם האויב, ויש לו נשק ביולוגי ערמומי: אבקנים זעירים ובלתי נראים המעופפים באוויר, חודרים לעיניים ולכלי הנשימה ומחוללים אלרגיה.
לדברי ד"ר ולרי טפליצקי, אלרגולוג בכיר במרפאת האלרגיה בבית החולים בילינסון, אלרגיה היא בבסיסה יצירת נוגדנים כלפי חומרים מהסביבה, שלמעשה לא אמורים להזיק לאדם. "מדובר במנגנון שנועד להגן מטפילים", הוא מסביר. "אצל אנשים מסוימים הוא עובד בעודף".
אלרגנים לא חסר - מקרדית אבק הבית ועד פרוות חתולים, וגם סוגי מזון רבים נמנים עליהם, אבל אלרגיות אביביות, הנקראות בשם הכולל "קדחת השחת", מגיעות מהפריחה. "אצל אנשים מסוימים מערכת החיסון מזהה את האבקנים כמזיקים, ותוקפת", אומר ד"ר טפליצקי. "היא מפרישה נוגדנים בשם היסטמינים והתגובות הן נזלת, עיטושים, שיעול, סינוסיטיס, קוצר נשימה, תפרחות על העור, נפיחות בעפעפיים, גירודים ועוד".
זה לא אומר שצריך להימלט מכל פרח הפורח באביב. לדבריו, הצמחים הבעייתיים הם אלה המתרבים על ידי פיזור זרעיהם ברוח, בשונה מאלה המואבקים על ידי חרקים. "אלרגיית אביב יכולה להיגרם מאבקני פריחה של דשא, פרחי בר, שיחים ועצים מסוימים כמו זית, פקאן, אלון וברוש", הוא אומר. "מי שגר באזורים כפריים מרגיש את זה היטב, אבל גם בעיר האלרגיים סובלים. אין היום רחוב בלי עצים, מה גם שהאבקנים יכולים לעוף ברוח למרחקים גדולים".
כ-10% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיות אביב
אבקנים, הם בכל מקום באביב. צילום: Shutterstock
שיעור הלוקים באלרגיות האביב באוכלוסייה, עומד לדברי ד"ר טפליצקי על כעשרה אחוז. "התופעה בדרך כלל מתחילה בילדות, מגיעה לשיאה בגילאי ה-20 ואחר כך נחלשת", הוא מסביר. "אבל יש גם מקרים שהאלרגיה פורצת בגיל מבוגר, בעיקר כשמשנים את תנאי הסביבה או את הרכב המזון, ונחשפים לגורמים שלא נחשפנו אליהם קודם.
"יש אנשים שמפתחים תסמינים אלרגיים שונים ויש כאלה שסובלים רק מתסמין אחד, יש שרגישים לאלרגן אחד ויש שרגישים להרבה אלרגנים. הנטייה לאלרגיות היא תורשתית, אבל גם לתנאי הסביבה יש משמעות".
אז מה עושים? קודם כל מאבחנים. "חשוב מאוד לפנות לרופא מומחה לאלרגיה", אומר ד"ר טפליצקי, "כי תופעות אלרגיות, גם עונתיות, יכולות בהחלט להגביל את התפקוד ולפגוע באיכות החיים. הצעד הראשון הוא אבחון, באמצעות בדיקת דם לאיתור תגובה אלרגית ובדיקת 'תבחין דקירה', שנועדה לברר אילו חומרים מעוררים את האלרגיה".
הטיפול המוצע לסובלים מאלרגיות האביב הוא תכשירים אנטי היסטמינים, בכדורים או בתרסיסי אף. "ברוב המקרים ניתן להשתלט על האלרגיות בעזרת התרופות הללו, כמו לוראטדין וטלפסט, שהן יעילות וללא תופעות לוואי. נוטלים אותן בעת הצורך ולפעמים גם יום יום, כדי למנוע את התסמינים".
במקרים החמורים יותר, אפשר לקבל גם חיסון בזריקות. "זריקות החיסון מורכבות ממיצוי של האלרגן עצמו, ומגבירות את עמידות מערכת החיסון בפניו. הן ניתנות אחת לתקופה, בתדירות יורדת, במשך כמה שנים, אבל יש גם מי שיסתפקו בזריקה כחודשיים לפני האביב".
יש שינויים בתזונה שיכולים למנוע או להקל על אלרגיות האביב?
"לא ידוע על מחקרים שמצאו קשר בין תזונה לבין הסוג הזה של אלרגיות, ולא נמצאו מאכלים שמחריפים אותן. אבל בכל מקרה, כמו בכל מחלה, לא כדאי להעמיס על הגוף יתר על המידה".
סובלים מאלרגיות אביב? הנה מספר טיפים נוספים להתמודד איתן:
הימנעו מחשיפה לאלרגנים
אין ברירה, צריך להתרחק בתקופה הזו משדות, פרדסים, פארקים ושדרות ברושים, בעיקר בימים שהרוח מנשבת ומעיפה אבקנים, או כשהשמש יוצאת אחרי כמה ימי גשם והפרחים נפתחים. כדאי להישאר בבית, לסגור את החלונות, להפעיל מזגן ולחכות שמזג האוויר ישתנה.
נסו צמחי מרפא
ישנם מספר צמחי מרפא שיעילים נגד אלרגיות. צילום: Shutterstock
לא יזיק לנסות כמה צמחי מרפא, שהוכחו כבעלי השפעה אנטי היסטמינית. שורש הקערורית הסינית, למשל, על פי הרפואה הסינית מסלק חום ולחות, ומחקרים מצאו שהוא מכיל חומרים פעילים המעכבים שחרור של היסטמין, ולכן יעיל נגד קדחת השחת. הצמח בא במיצוי נוזלי, באבקה ובכמוסות, וניתן למצוא אותו בבתי טבע.
צמח מרפא נוסף הוא כותלית יהודה, הצומח ופורח במקומותינו באביב. אבקניו ידועים אמנם כגורמי אלרגיה, אבל הצמח עצמו יעיל דווקא לטיפול בה, בשל תכונות מייבשות ויכולת לשקם את ריריות דרכי הנשימה. ניתן לחלוט את הגבעולים ואת העלים ולצרף צמחים נוספים לשיפור הטעם.
גם הסרפד, שלא חסרים ממנו בחוץ בעונה זו, יעיל נגד אלרגיות, בזכות יכולת לנקות רעלים מהדם ולשקם את ריריות דרכי הנשימה. כל זה מוריד את סף הגירוי של מערכת החיסון ויעיל למצבי אלרגיה. אפשר לחלוט סרפד טרי (הוא גם יאבד כך מעוקצו) או לקנות חליטת סרפד מיובשת בבתי טבע.
בנוסף, מומלץ לשתות תה ירוק, שיעיל בהקלה על גודש בדרכי הנשימה ובהפחתת התגובה האלרגית, תה קמומיל, תה אניס ותה טימין.
אכלו חריף
צמחים חריפים פותחים את הצנרת, וזה בדיוק מה שצריך במצבי אלרגיה שמתבטאים בגודש וליחה. שורש החזרת, למשל, הוא אחד המאכלים הידועים בהשפעתם על דרכי הנשימה ודילול הליחה. כך גם הפלפל החריף, שהקפסיאצין - החומר הפעיל בו מונע שחרור היסטמינים, וגם ירקות חריפים אחרים כמו בצל, שום וג'ינג'ר.
קחו פרוביוטיקה
לחיזוק המערכת החיסונית, פרוביוטיקה. צילום: Shutterstock
החיידקים הידידותיים במערכת העיכול יכולים להיות יעילים גם נגד אלרגיות האביב, כמי שמגנים מזיהומים ומווסתים את תפקוד מערכת החיסון. לא כדאי להסתפק ביוגורטים הפרוביוטיים למיניהם, ועדיף לקחת את הפרוביוטיקה בכמוסות. גם ירקות כבושים, בעיקר בכבישה ביתית, הם מקור טוב לחיידקים הטובים.
הירגעו
נכון, החיים בארצנו מלאים סטרס, במיוחד בתקופה הנוכחית עם המצב הביטחוני. ועדיין, להירגע זה תמיד טוב, וחשוב, גם במקרה של אלרגיה. אם אורח החיים שלכם עמוס, צפוף ולחוץ, אתם מועדים ללקות גם באלרגיות. חשוב אם כן לנטרל ככל האפשר את גורם הסטרס, לצאת לחופשה קצרה, להתנתק, ללמוד לתרגל טכניקות הרפיה ומדיטציה ולחשוב חיובי.
בעירה פנימית: איך אפשר למנוע צרבת?
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
מכיר אישית בעיה זו,
לאחר ייעוץ טלפוני עם קופת החולים שבה אני מקבל שירותים רפואיים-
נשלחתי לבית המרקחת לקנות כדורים, ללא מרשם, שנועדו לפתור הבעיה.
לשמחתי- יומיים לאחר התחלת הטיפול - נעלמו התופעות הנ"ל.
ממליץ מאוד-
כמובן לאחר ייעוץ מקצועי , רפואי.
בריאות ושמחת חיים לכל גולשי-ות מוטקה!!!!!