אוכל למחשבה - תזונה לגוף ולמוח
לאוכל שאנו אוכלים יש השפעה לא רק על גופנו אלא גם על מוחנו. תזונה נכונה לבריאות המוח
אלונה אזאגי ירון
18/04/12

המוח הוא האיבר הראשי במערכת העצבים. הוא מבקר ומתאם את ההתנהגות, את פעילות החושים ואת רוב פעולת איברי הגוף וכן פונקציות מנטליות כגון למידה וזיכרון. המוח צורך כ-20% מכלל אספקת הדם, החמצן והאנרגיה היומיים שלנו. 'הדלק' העיקרי של המוח הוא הגלוקוז. העברת ההוראות מהמוח נעשית באמצעות נוירוטרנסמיטרים, שהם תרכובות כימיות הנוצרות במערכת העצבים המרכזית כתוצאה מפירוק רכיביים תזונתיים. תפקידן הוא העברת דחף עצבי והובלת מסרים מהמוח לשרירים ולאיברי הגוף.
פגיעה באיכות הזיכרון כתוצאה מ:
? ירידה ברמת הנוירוטרנסמיטרים. אצטילכולין הוא הנוירוטרנסמיטר החשוב ביותר בסיוע לצלילות הזיכרון והמחשבה. רמת הייצור שלו הולכת ופוחתת עם הגיל, והפרעות בייצורו יגרמו לחוסר ריכוז ולבלבול ומכאן לקשיי זיכרון ולמידה.
? פגיעה ישירה או עקיפה בתפקודם התקין של תאי העצב במוח. פגיעה כזו יכולה להיגרם כתוצאה מחבלה, מחרדה, מהלם ומדיכאון, מהפחתה של זרימת הדם למוח, מזקנה, מנטילת תרופות מסוימות, משתייה מוגזמת של אלכוהול.
? מחסור בוויטמינים ובהורמונים או בשומנים חיוניים עקב הרגליי תזונה לקויים.
לתזונה יש השפעה אדירה על הביצועים השכליים. מעט מאוד מזונות עוברים את מחסום דם המוח, והוכח כי כימיקלים מסוימים, המצויים במזונות או בתוספי מזון, מסייעים למוח בשיפור היכולות השכליות, חידוד הקליטה והזיכרון, צלילות המחשבה והריכוז ומהירות התגובה.
במה נזין את המוח
אומגה 3.
פעולות הלמידה והזיכרון יוצרות כל הזמן קשרים עצביים חדשים בין תאי המוח ואנו זקוקים לחידוש מתמיד ולאספקה שוטפת של חומר שומני חיוני היוצר קרומים חדשים והגנה שוטפת לתאי המוח. המקורות העשירים ביותר באומגה 3: דגי ים טריים כמו סלמון, מקרל, טונה, סרדינים, ושמן דגים כתוסף מזון.
כולין.
חומר הנוצר מפירוק של לציטין והוא המרכיב ליצירת האצטילכולין. המזונות העשירים בלציטין: חלמון ביצה, כבד, בשר, בוטנים, סובין, אורז מלא וקוואקר.
ברזל, אבץ וסידן.
חיוניים לתפקוד ולגדילת המוח.
חלבונים.
מספקים את חומצות האמינו לייצור הנוירוטרנסמיטורים. שתי חומצות אמינו, טירוזין וטריפטופן, חשובות לייצור הורמוני המוח העיקריים: סרוטונין ודופמין. מקורות החלבונים המומלצים: קטניות, ביצים, גבינות ודגים.
קפאין.
יכול לתת לנו מרץ ולעזור לנו להתמקד ולהתרכז. הקפאין המעורר נמצא בקפה, בשוקולד ובתה, אך השפעתו קצרת טווח ולא כדאי להגזים איתו, כי הוא עלול לגרום לעצבנות, לחוסר נוחות, להפרעות קצב לב ולבעיות שינה.
אנטיאוקסידנטים.
התזונה של האדם המודרני מבוססת על פחמימות ועל מזונות מעובדים שבתהליך פירוקם נוצרים אלפי רדיקלים חופשיים. עישון, זיהום סביבתי וקרינת השמש גם הם מביאים איתם רדיקלים חופשיים לגופנו הפוגעים בין השאר גם במוח. האנטיאוקסידנטים הם אלה המנטרלים את פעילותם ההרסנית. ויטמינים רבים משמשים כאנטיאוקסידנטים ביניהם ויטמין E המצוי בדגנים מלאים, ויטמין C המצוי בפירות ובירקות ירוקים, קואנזים Q10 הנוצר בכבד בעזרת ויטמיני B2, B6, B12 וחומצה פולית. תהליך ייצורו יורד עם הגיל ועם מחסורים בוויטמינים שהוזכרו. חומצה ליפואית כתוסף תזונה, ויטמין A המצוי בפירות ובירקות כתומים, ביצים, מוצרי חלב ותה ירוק. מזונות העשירים ב-RESVATROL כגון ענבים אדומים, כרוב אדום, שזיפים, ובגלוטטיון כגון אבוקדו, אשכולית, ברוקולי.
אגוזים ושוקולד.
באגוזים, זרעים ושוקולד מריר יש נוגדי חמצון טובים. השוקולד מכיל חומרים ממריצים טבעיים כמו קפאין ותאוברומין, שיכולים לשפר את יכולת המיקוד והריכוז. כדי ליהנות מיתרונותיהם בלי לצרוך עודפי קלוריות, שומן או סוכר, אכלו כ-30 גרם אגוזים ושוקולד מריר ביום.
לוטואולין.
חומר פעיל הנמצא בסלרי, ובניסויים נמצא כתורם לשיפור התפקוד המוחי, ובעיקר לשיפור הזיכרון לטווח הקצר.
אוכמניות.
מחקרים הראו שאוכמניות מסייעות בשמירה על המוח מפני תעוקת חמצון והן עשויות גם להפחית את השפעתן של מחלות תלויות גיל כגון אלצהיימר.
כורכום.
תבלין הכורכומין הוא אנטיאוקסידנט היעיל לשיפור הזיכרון וגם לתפקוד תקין של מערכת העיכול. נחשב לחומר אנטי דלקתי ואפילו אנטי סרטני.
פעילות גופנית.
ממריצה את מחזור הדם ומשפרת את אספקת החמצן למוח.
גירוי פעילות מוחית.
ככל שאנו מתבגרים אנו מאבדים מספר גדל והולך של תאי עצב במוח. הפעלת המוח על ידי תשבצי היגיון, בעיות מתמטיות ומשחקי מחשבה תורמת לעלייה באספקת הדם, החמצן והגלוקוז לתאי המוח שלנו ומצילה אותם ממוות טראגי בלתי הפיך.
ממה כדאי להימנע
ממאכלים המכילים שומן רווי ומזון מטוגן. מעודף סוכרים פשוטים הגורמים לחוסר איזון של רמות הסוכר בדם. מחוסר איזון של בלוטת התריס, המאטה את הפעילות המוחית. מצריכה מופרזת של אלכוהול. מעישון.
עוד על תזונה נכונה:
משפחת המצליבים: ירקות עם הרבה בריאות
ארוחת בוקר: להתחיל נכון את היום
צמחונות: כל הסיבות הנכונות
לאכול נכון בגיל מבוגר
חמוציות: יתרונות בריאותיים רבים
ספר חדש: השיטה הסודית
חלבון: חיוני לבריאות, עוזר למשקל
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
לקהילת בריאות ואיכות חיים:
לחצו
במה נזין את המוח
אומגה 3.
פעולות הלמידה והזיכרון יוצרות כל הזמן קשרים עצביים חדשים בין תאי המוח ואנו זקוקים לחידוש מתמיד ולאספקה שוטפת של חומר שומני חיוני היוצר קרומים חדשים והגנה שוטפת לתאי המוח. המקורות העשירים ביותר באומגה 3: דגי ים טריים כמו סלמון, מקרל, טונה, סרדינים, ושמן דגים כתוסף מזון.
כולין.
חומר הנוצר מפירוק של לציטין והוא המרכיב ליצירת האצטילכולין. המזונות העשירים בלציטין: חלמון ביצה, כבד, בשר, בוטנים, סובין, אורז מלא וקוואקר.
ברזל, אבץ וסידן.
חיוניים לתפקוד ולגדילת המוח.
חלבונים.
מספקים את חומצות האמינו לייצור הנוירוטרנסמיטורים. שתי חומצות אמינו, טירוזין וטריפטופן, חשובות לייצור הורמוני המוח העיקריים: סרוטונין ודופמין. מקורות החלבונים המומלצים: קטניות, ביצים, גבינות ודגים.
קפאין.
יכול לתת לנו מרץ ולעזור לנו להתמקד ולהתרכז. הקפאין המעורר נמצא בקפה, בשוקולד ובתה, אך השפעתו קצרת טווח ולא כדאי להגזים איתו, כי הוא עלול לגרום לעצבנות, לחוסר נוחות, להפרעות קצב לב ולבעיות שינה.
אנטיאוקסידנטים.
התזונה של האדם המודרני מבוססת על פחמימות ועל מזונות מעובדים שבתהליך פירוקם נוצרים אלפי רדיקלים חופשיים. עישון, זיהום סביבתי וקרינת השמש גם הם מביאים איתם רדיקלים חופשיים לגופנו הפוגעים בין השאר גם במוח. האנטיאוקסידנטים הם אלה המנטרלים את פעילותם ההרסנית. ויטמינים רבים משמשים כאנטיאוקסידנטים ביניהם ויטמין E המצוי בדגנים מלאים, ויטמין C המצוי בפירות ובירקות ירוקים, קואנזים Q10 הנוצר בכבד בעזרת ויטמיני B2, B6, B12 וחומצה פולית. תהליך ייצורו יורד עם הגיל ועם מחסורים בוויטמינים שהוזכרו. חומצה ליפואית כתוסף תזונה, ויטמין A המצוי בפירות ובירקות כתומים, ביצים, מוצרי חלב ותה ירוק. מזונות העשירים ב-RESVATROL כגון ענבים אדומים, כרוב אדום, שזיפים, ובגלוטטיון כגון אבוקדו, אשכולית, ברוקולי.
אגוזים ושוקולד.
באגוזים, זרעים ושוקולד מריר יש נוגדי חמצון טובים. השוקולד מכיל חומרים ממריצים טבעיים כמו קפאין ותאוברומין, שיכולים לשפר את יכולת המיקוד והריכוז. כדי ליהנות מיתרונותיהם בלי לצרוך עודפי קלוריות, שומן או סוכר, אכלו כ-30 גרם אגוזים ושוקולד מריר ביום.
לוטואולין.
חומר פעיל הנמצא בסלרי, ובניסויים נמצא כתורם לשיפור התפקוד המוחי, ובעיקר לשיפור הזיכרון לטווח הקצר.
אוכמניות.
מחקרים הראו שאוכמניות מסייעות בשמירה על המוח מפני תעוקת חמצון והן עשויות גם להפחית את השפעתן של מחלות תלויות גיל כגון אלצהיימר.
כורכום.
תבלין הכורכומין הוא אנטיאוקסידנט היעיל לשיפור הזיכרון וגם לתפקוד תקין של מערכת העיכול. נחשב לחומר אנטי דלקתי ואפילו אנטי סרטני.
פעילות גופנית.
ממריצה את מחזור הדם ומשפרת את אספקת החמצן למוח.
גירוי פעילות מוחית.
ככל שאנו מתבגרים אנו מאבדים מספר גדל והולך של תאי עצב במוח. הפעלת המוח על ידי תשבצי היגיון, בעיות מתמטיות ומשחקי מחשבה תורמת לעלייה באספקת הדם, החמצן והגלוקוז לתאי המוח שלנו ומצילה אותם ממוות טראגי בלתי הפיך.
ממה כדאי להימנע
ממאכלים המכילים שומן רווי ומזון מטוגן. מעודף סוכרים פשוטים הגורמים לחוסר איזון של רמות הסוכר בדם. מחוסר איזון של בלוטת התריס, המאטה את הפעילות המוחית. מצריכה מופרזת של אלכוהול. מעישון.
עוד על תזונה נכונה:
משפחת המצליבים: ירקות עם הרבה בריאות
ארוחת בוקר: להתחיל נכון את היום
צמחונות: כל הסיבות הנכונות
לאכול נכון בגיל מבוגר
חמוציות: יתרונות בריאותיים רבים
ספר חדש: השיטה הסודית
חלבון: חיוני לבריאות, עוזר למשקל
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
לקהילת בריאות ואיכות חיים:
לחצו
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות