אחרי 4 ביופסיות תקינות, התגלה סרטן ממאיר
מה המשותף לרוברט דה-נירו, יעקב פרי, בן סטילר ואהוד אולמרט? כולם חלו בסרטן הערמונית. ידוענים אחרים כמו חיים נחמן ביאליק, נלסון מנדלה, גארי קופר, פרנסואה מיטראן ורוג'ר מור הלכו לעולמם בעקבות המחלה.
הערמונית (פרוסטטה בלעז), בלוטה הממוקמת במוצא שלפוחית השתן של הגבר, היא חלק חשוב במערכת הרבייה הזכרית, אבל עם הגיל יש לה נטייה לגרום לצרות. היא גדלה ומביאה לדלקות ולזיהומים בדרכי השתן, ולעיתים גם מפתחת גידולים סרטניים.
יום המודעות לסרטן הערמונית שחל בחודש שעבר (15 בספטמבר) הוא הזדמנות לאוורר את המידע על הסרטן השכיח ביותר אצל גברים בישראל. 27,573 איש שחיים איתנו היום, אובחנו במחלה במצבה החודרני. החל מ-2008 רואים אמנם ירידה מובהקת במספר החולים החדשים המאובחנים, אבל בין מדינות ה-OECD, ישראל מדורגת במקום החמישי מעל הממוצע. שיעור ההישרדות מהמחלה בישראל גבוה: 95%, והוא נוטה לעלות אצל מי שמאובחן בגיל מבוגר.
שמשון ברק בן ה-67 מאלפי מנשה החלים מהמחלה, לא לפני שעבר דרך חתחתים עד לאבחון ולקבלת הטיפול שהציל את חייו. "זה היה סיפור ארוך וכמעט טראגי", הוא משחזר. "לא הכרתי את הנושא של סרטן הערמונית, עד שרופאת המשפחה שלחה אותי לפני כמה שנים לבדיקות תקופתיות, בהן גם בדיקת PSA" (חלבון המיוצר על ידי הערמונית ומעיד על מצבה).
בבדיקה התגלו אצל ברק ערכים גבוהים המעידים על בעיה. "נשלחתי לאורולוג והוא שלח אותי לביופסיה, תהליך לא נעים שנעשה ללא אלחוש או הרדמה, אבל לא מצאו כלום".
היה במעקב במשך קרוב לשנתיים – ולא נמצא דבר
"אחרי הניתוח כשחזרתי לעבודה, הבוס אמר: 'אין לי מה לעשות איתך'". שמשון ברק עם משפחתו, צילום באדיבותו
בבדיקה שערך כמה חודשים אחר כך, המשיכו ערכי החלבון לעלות והוא נשלח שוב לביופסיה, שגם היא לא העלתה דבר. "במשך תקופה של קרוב לשנתיים, עשיתי ארבע ביופסיות וכל פעם התשובה הייתה שלילית", הוא נזכר. "בינתיים הערכים שלי עלו עוד ועוד ובפעם החמישית כבר עשו ביופסיה יותר מקיפה, הפעם בהרדמה כללית, כי אמרתי שאני לא מסוגל יותר. כל התקופה לא ממש הסבירו לי מה מחפשים".
בביופסיה המקיפה התגלה גידול ממאיר בדרגה 3 בבלוטת הערמונית. "גם אז, עדיין לא הסבירו לי את חומרת המצב והרופא נתן לי לבחור בין שלוש אפשרויות: ניתוח לכריתת הערמונית, הקרנות, או לא לטפל בכלל ולהמשיך במעקב. כמו כל אחד, אני לא אוהב ניתוחים והחלטתי לבחור להישאר במעקב. כשקראתי אחר כך על הנושא, הבנתי שאני מסכן את חיי".
בשלב זה, החליט ברק להפעיל את הביטוח הרפואי הפרטי שלו. "פניתי דרך הביטוח למנתח במרפאה פרטית", הוא משחזר. "במקום לחכות לביופסיה כמה חודשים כמו בבתי חולים ממשלתיים, תוך יום וחצי עשיתי ביופסיה ואחרי יומיים הרופא קרא לי והודיע שצריך לבצע ניתוח כריתה דחוף, כי יתכן שהגידול כבר התפרץ. תוך שלושה שבועות, באפריל 2012, עברתי את הניתוח".
אחרי הכריתה, התברר שהגידול אכן כבר מפושט וברק נשלח לטיפול בהקרנות. "עברתי 30 הקרנות על פני יותר מחודשיים בבילינסון, ומאז אני במעקב ובבדיקות וברוך השם הכול בסדר".
ניצל בזכות הביטוח הרפואי הפרטי
"הרופאים לא הסבירו כלום". שמשון ברק עם בנותיו, צילום באדיבותו
חייו אמנם ניצלו, אבל ברק לא סולח לרופאים שהקלו ראש במצבו ולא הבהירו לו את גודל הסכנה שהיה בה. "מעולם לא למדתי רפואה, אין לי מושג בכלום. כשדיברו איתי על PSA שעולה, זה היה בשבילי סינית. תגידו, תסבירו. אמרו שיש חשד לגידול, אבל שאין לי מה לדאוג. מצד שני, בביופסיה לא מצאו כלום.
"גם כשגילו שיש גידול, השאירו את בחירת הטיפול לשיקול דעתי. אלוהים אדירים, מה אתם אומרים לי 'תהיה במעקב' כשהחיים שלי בסכנה? מאוד התאכזבתי מהמערכת הרפואית. תודה לאל שהיה לי ביטוח פרטי ויכולתי תוך פחות מחודש לעבור ניתוח, לגשת להקרנות ולהמשיך לחיות את החיים".
אכזבה צורבת נוספת ציפתה לברק במקום העבודה שלו, חברת מצברים גדולה בה שימש במשך שנים רבות כסוכן מכירות. "עד הניתוח עבדתי שם כמעט 38 שנה. עבודה קשה. לנהוג משאית, לסחוב בידיים מצברים מאוד כבדים, ואני לא איזה בריון. הייתי יוצא בחמש בבוקר וחוזר בערב. לא ראיתי את הילדות שלי, הייתי משועבד. אשתי הייתה אומרת שהתחתנתי עם העבודה".
כשהודיע לבוס על המחלה ועל הניתוח, הוא זכה לחיבוק ולהבטחה שהחברה מאחוריו ותדאג לו, אלא שהדברים לא הסתדרו בדיוק כך. "אחרי הניתוח נאסר עלי להרים משאות כבדים, אבל כשהגעתי לבוס שלי, קיבלתי את הבומבה בפנים. הוא אמר 'אין לי מה לעשות איתך', במילים האלה. 'אין אצלנו עבודה בלי להרים דברים כבדים'. ביקשתי להשתלב בתפקיד מנהלתי והוא סירב. כל מה שהצעתי הוא פסל על הסף".
אחרי שנדחה שוב ושוב, הוצע לו לשמש כשומר בשער. "לא שאני מזלזל בעבודה הזאת, אבל ידעתי שהבוס מנסה להציע לי תפקיד שאסרב לו. אחרי כל השנים האלה זה מה שיכבד אותי? לא הסכמתי. ישבתי בבית חודש ועוד חודש ונגמרו לי ימי חופשת המחלה".
"אמרו לי שאסבול מבריחת שתן, מבעיות בזקפה, וזה אכן קרה"
כדי להתחזק ולחזק אחרים, משתתף בקבוצת תמיכה לחולי ולמחלימי סרטן הערמונית. ברק, צילום באדיבותו
רק לאחר שפנה לעורך דין בתחום דיני העבודה והגיש תביעה נגד המעסיק על שעות נוספות שגילה שלא שולמו לו עם השנים, נמצאה לו לפתע עבודה, הפעם כמלגזן, בה עבד עד יציאתו לגמלאות לפני כחודשיים.
"היה לי מאוד קשה עם ההתנהגות והיחס", הוא מספר בעצב. "אחרי כל העניין הטילו עלי בחברה חרם טוטאלי. לא שלום, לא דיבור, לא הכניסו אותי לקבוצת הוואטס-אפ של העובדים, לא הזמינו לאירועי הרמת כוסית. עבדתי שם חיים שלמים ובסוף אפילו לא באו להגיד לי דרך צלחה. כלום, כמו אוויר".
ברק התנחם בתמיכה, בעזרה ובאהבה שקיבל בתקופת מחלתו מהמשפחה, מהחברים ומהשכנים. "כולם באו והושיטו יד, אין מה לומר. גם בעבודה, החברים הקרובים התקשרו והתעניינו ואפילו ביקרו, האכזבה הייתה מההנהלה. אכזבה נוראית".
כיום, כחודשיים לאחר שפרש, ברק מתחיל לתכנן את חייו החדשים כגמלאי, תוך שהוא מתמודד עדיין עם השלכות ניתוח כריתת הערמונית. "ידעתי מראש שניתוח כזה פוגע באיכות החיים", הוא אומר, "אמרו לי שאסבול מבריחת שתן, מבעיות בזקפה, וזה מה שאכן קרה".
[#middleBanner]
לאחר שניסה שיטות שונות להתגבר על הבעיות בתפקוד המיני וכבר הרים ידיים והשלים עם אובדן חיי המין, מצא זריקות המאפשרות לו להגיע לזקפה. "בהתחלה פחדתי להזריק לעצמי, אבל די מהר התרגלתי. זה באמת כלום, דקירה קטנה והעסק מתחיל לעבוד. הבעיה היחידה שכנראה תישאר איתי, זו בריחת השתן ואותה אני פותר בעזרת פדים".
אחת הדרכים שבהן ברק מתמודד עם מה שעבר ומה שהשתנה בחייו, היא השתתפות בקבוצת תמיכה לחולי ולמחלימי סרטן הערמונית של האגודה למלחמה בסרטן. "אנחנו נפגשים כבר שנים", הוא מספר, "מכירים אחד את השני ומדי פעם מצטרפים אנשים חדשים. אנחנו תומכים אחד בשני, משוחחים, לומדים, מחליפים טיפים והמלצות. בנושא המיני סיפרתי להם את כל הסיפור ואני ממליץ להם על הזריקה. אם הצלחתי לעזור למישהו במשהו, זה כבר נותן הרגשה טובה".
והנה כמה טיפים של "האגודה למלחמה בסרטן" למניעה ואבחון המחלה:
תזונה מאוזנת, הרבה קטניות ועגבניות והימנעות מעישון יכולים לעזור. צילום: Shutterstock
אמצו תזונה מאוזנת
מומלץ להרבות באכילת ירקות, פירות ומזונות עשירים בסיבים, להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות, עשירים בסוכר ובשומן, ולהמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר. כדאי להפחית גם באכילת בשר אדום ולהעדיף שתיית מים על פני משקאות ממותקים.
אכלו הרבה קטניות
מחקר שנערך לאחרונה בסין והסתמך על שמונה מחקרים בנושא ברחבי העולם, מצא קשר בין צריכת קטניות כמו סויה ומוצריה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים ופול, לבין ירידה בסיכון לחלות בסרטן הערמונית.
אכלו עגבניות באופן קבוע
יש עדויות לפיהן צריכה גבוהה של עגבניות, טריות או מבושלות, המכילות את נוגד החמצון החשוב ליקופן, יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.
הקפידו על משקל גוף תקין ועל פעילות גופנית
מומלץ לשמור על מסת גוף (BMI) תקינה (18.5-24.9), ולבצע מדי יום במשך 30 דקות לפחות פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק כמו הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכיו"ב.
הימנעו מעישון
הימנעות מעישון סיגריות וכל מוצרי הטבק למיניהם יכולה להפחית את הסיכון לתחלואה. מומלץ להימנע גם מעישון פסיבי ומעישון מיד שלישית, הכולל היחשפות לחלקיקים רעילים ומסרטנים הנצמדים לבגדים, לשיער ולשטיחים.
תופעות המחייבות בדיקה רפואית:
- קושי בהטלת שתן
- זרם שתן חלש או קטוע
- טפטוף לאחר סיום מתן השתן
- צורך תכוף להטיל שתן, לרבות בלילה
- חוסר יכולת להתאפק
- כאב או צריבה בעת מתן שתן
- דם בשתן או בנוזל הזרע
- ירידה בתפקוד המיני
כיום אין המלצה לביצוע בדיקות סריקה למחלה בקרב ציבור הגברים הבריאים, אך לדברי מירי זיו, מנכ"ל "האגודה למלחמה בסרטן", לגברים בקבוצת סיכון בשל סרטן ערמונית במשפחה, מומלץ לשקול עם רופא המשפחה הפנייה לבדיקת אבחון אצל אורולוג. האגודה מציעה שירותי תמיכה לחולי סרטן הערמונית ומידע על מחקרים קליניים בתחום בטלפון: 1-800-599-995.
"בדיקת הקולונוסקופיה הצילה את חיי"
"בזכות המחלה יצאתי לחיים חדשים"
ריפוי טבעי: הנשים שעשו את זה מספרות
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...