חזרה לבריאות טובה

איך לא לסבול כשאוכלים מצות?

רעב, עצירות, גזים ובטן נפוחה מלווים את המצות שחלקנו אוהבים מאוד. תזונאית מסבירה מה לעשות כדי לאכול ולהנות בלי לסבול
דתיה יער 25/03/18
איך לא לסבול כשאוכלים מצות?
יש דרך להתמודד עם תופעות הלוואי של המצות. צילום: Shutterstock

 

 

 

חג הפסח קרב, ואנחנו כבר מעכלים את הרעיון של התנזרות מלחם ואכילת מצות. האם הגוף שלנו בנוי לזה ? ומה יכול לעשות מי שסובל מכאבי בטן ובעיות נוספות, בעקבות אכילת המצות?

 

הבעיה: תחושת רעב

 

תחושת רעב נובעת בעיקר מההימנעות מאכילת חמץ שהוא לחם, לחמניות, פסטה, וכדומה. יש הנמנעים גם מאכילת אורז וקטניות (גרגרי חומוס, פול, אפונה, שעועית, עדשים, סויה ותחליפי הסויה המקובלים). בנוסף, יש רבים שאינם אוכלים מצה שרויה, מטוגנת או טבולה במשקה.

 

פתרונות למניעת תחושת הרעב

 

לשלב את כל אבות המזון בתפריט. צילום: shutterstock

 

על מנת למנוע תחושת רעב וגם לצרוך את כל אבות המזון, עומדים לרשותנו המזונות הבאים:

חלבונים: ביצים, עופות, בקר, הודו, עוף, דגים, שימורי דגים, אגוזים, שקדים, חלב ומוצרי חלב וכן מעדני חלב כשרים לפסח. אלה האחרונים גם יספקו לנו את תצרוכת הסידן הרצויה עבורנו.

פחמימות: מצות מחיטה מלאה, תפוחי אדמה, בטטות, פירות טריים ומשומרים.

לאוכלי הקטניות ההיצע גדול יותר והוא כולל אורז, פריכיות אורז, גרגרי חומוס, פול, תירס, עדשים.

 

הבעיה: עצירויות

נדמה שאין צורך להסביר, כולנו מכירים את תופעת הלוואי המרכזית של המצות - העצירות. הפתרון הוא  להקפיד על אכילת תפריט עשיר בסיבים תזונתיים לכן חשוב להעשיר את התזונה בירקות, פירות, קטניות ואורז מלא. כמו כן, יש לספק לגוף לפחות 25 גרם סיבים תזונתיים. ובזמן הארוחות הכבדות כדאי לשלב אנזימי עיכול כמו בפרוביוטיק דייג'סט. כדאי לזכור כמה סיבים יש בכל מרכיב מזון וכך לחשב את הכמות הנדרשת לנו (כאמור, מינימום 25 גרם). 

 


לשלב סיבים תזונתיים בתפריט. צילום: shutterstock

 

ב- 1 ירק טרי יש 2 גרם סיבים תזונתיים.

ב- 1 פרי טרי יש 4 גרם סיבים תזונתיים.

ב-1 מצה מחיטה מלאה יש 2 גרם סיבים תזונתיים.

ב- 1 כוס אורז מלא מבושל יש 5 גרם סיבים תזונתיים.

ב- 1 כוס קטניות מבושלות יש 14 גרם סיבים תזונתיים.

חשוב להרבות בשתייה, מומלץ מים. שתייה מרובה מסייעת לפתור בעיית עצירות וכן מסייעת לבלום את האכילה המופרזת שמאפיינת את ימות החג.

 

הבעיה: גזים ובטן נפוחה

 

חלקי מצות שלא עוכלו בשלמותם מגיעים למעי הגס ומותססים שם על ידי חיידקים. החיידקים יוצרים גזים ונפיחות. אז מה עושים? ניתן להקל על הבעיה בעזרת תוספת פרוביוטיקה כגון ג'ארו דופילוס וכן אנזמי עיכול שלהם תפקיד חשוב בעיכול פחמימות, חלבונים ושומנים. 

אם מזוננו מבושל או מעובד בטמפרטורות גבוהות, אנזימי המזון המצויים בו באופן טבעי נהרסים. חשוב לזכור שהגוף שלנו לא בנוי לייצר כמות אנזימים מספקת הנדרשת בארוחות חג ובארוחות כבדות בכלל ועל כן קשה לנו לעכל את המזון ואנו סובלים מתחושת כבדות ואי נוחות. נטילת תוסף תזונה של אנזימים יעזור להשלים חלק מהאנזימים הנהרסים בבישול כך שהגוף יפיק רווחים תזונתיים מהמזון ומערכת העיכול תצטרך להשקיע פחות בעיכול.

 

הכותבת, דתיה יער, היא תזונאית, יועצת לאלטמן

 

תרגילי כושר למבוגרים: הכל על פעילות גופנית בגיל 50 פלוס

אפשר גם לשרוף קלוריות בלי לקום מהספה

ענפי הכושר שגם שונאי הספורט ישמחו לאמץ

8 תרגילים שיעזרו לכם למנוע נפילות

8 תרגילי התעמלות בונה עצם

התעמלות עם כיסא: אימון לכל גיל

תרגילי מתיחות פשוטים לביצוע בבית

פעילות אירובית אחרי גיל 50: לשיפור הגוף והנפש

לנער את ה"מלח פלפל": תרגילי יד אחורית

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה