חזרה לדיור מוגן

איך לעצב בסטייל דירה בדיור מוגן?

המעבר לדירה בדיור מוגן מציב, פרט לאתגר הכלכלי והרגשי, גם אתגר עיצובי. שמענו מפסיכולוגית איך אפשר להתגבר על החששות טרם המעבר, וקיבלנו ממעצבת פנים שלל טיפים להפיכת החלל הקטן בדיור המוגן לבית לכל דבר
חני יודל 04/02/24
איך לעצב בסטייל דירה בדיור מוגן?
דירה מעוצבת בדיור מוגן, עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

עבור לא מעט בני הגיל השלישי, מעבר לדיור מוגן הוא שלב מתבקש בחיים, כשהמטרה העיקרית היא להפיג את הבדידות. אבל המעבר מדירת מגורים או בית פרטי לדירה במרכז דיור מוגן הוא צעד מאוד משמעותי ומאתגר, לא רק בפן הכלכלי אלא גם בפן הרגשי והמעשי.

"מעבר לדיור מוגן זו אמירה: מפה כבר לא נעבור בית נוסף", אומרת הפסיכולוגית מיכל יערון, מייסדת פלטפורמת SomebuddyTherapy המחברת בין מטפלים למטופלים. "זהו שלב שבו רוב האנשים עושים חשבון נפש עם עצמם, מה שיכול להביא לתחושת סיפוק גדולה מאוד או לתחושת החמצה, תסכול וחרטה".

 

כדי למזער את הפחד ולהפוך את המעבר לדיור מוגן לנעים יותר, ממליצה יערון על מספר דברים:

 

1. היו שלמים עם ההחלטה. "קבלת ההחלטה על המעבר לדיור מוגן צריכה להיות משותפת לאדם העובר ולקרובים לו. ההחלטה צריכה לבוא ממנו והחיזוק צריך לבוא מבחוץ. על האדם העובר לדיור מוגן להשתתף בבחירת המקום עד כמה שאפשר, וכמובן - לקחת בחשבון אם יש לו חברים באותו מקום, שהרי אז המעבר יהיה קל ונעים יותר".

2. בצעו הכנה מוקדמת. "כדאי לראות את המקום לפני המעבר, לעשות היכרות עם הדיירים הנוכחיים, לשמוע על החוגים וההווי במקום וכיו"ב".

3. הכילו את תהליך המעבר ופירוק הבית. "לא כדאי לפרק את הבית שאותו עוזבים מיד, אלא לתת זמן להתרגל לבית החדש. מומלץ כי בני המשפחה יעזרו בסבלנות רבה בתהליך פירוק הבית, בבחירת הפריטים שעוזבים עם האדם שעוזב ואלו שיישארו מאחור. יש לתת מקום וכבוד לפרידה ראויה ולא לזלזל ברגשות שיתלוו למעבר. זהו שלב חשוב במיוחד".

4. הסתכלו על היתרונות. "כדאי לשים דגש על יתרונות המעבר, ובייחוד על ההגנה, הביטחון והפגת הבדידות המתקבלים מהמעבר לדיור מוגן. ניתן אף ליצור התרגשות, אירוע חיובי אשר עוסק גם בהתחדשות. לבצע את המעבר בצורה מרעננת וכהתחלה חדשה, מרגשת וחיובית".

 

שילוב הריהוט הקיים בדירה החדשה יתרום לתחושת השייכות

 

אם יש פריטים שאנחנו אוהבים במיוחד, מומלץ להביא אותם איתנו לדירה החדשה. עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

ועדיין, גם כשכל היתרונות לנגד עינינו, לא קל לעזוב את הבית שבו חיינו שנים, גידלנו משפחה וילדים וצברנו זיכרונות וחוויות אינספור. כשמוסיפים לכך את העובדה שהמעבר לדירה בדיור מוגן פירושו מעבר לחלל קטן יותר, מתקבל אתגר של ממש בהפיכת המקום החדש לא סתם לדירה, אלא לבית – כזה שנרגיש בו תחושת ביטחון וחמימות, מקום שיספק לנו תחושת שייכות וכל מה שבית מסמל עבורנו.

"כדי להקל על המעבר וכדי שנרגיש בבית, כדאי שבסביבה החדשה בבית הדיור המוגן נקפיד על עיצוב המרחב האישי שלנו", אומרת הדס פילובסקי-רון, מתכננת ומעצבת פנים. לדבריה, פרט למעבר לחלל קטן יותר קיימים אתגרים נוספים במעבר לדירה בדיור מוגן, כשהעיקריים שבהם: האתגר להעניק אופי אישי לדירה, שילוב פריטים בעלי ערך רגשי וסנטימנטלי לצד פריטים חדשים, ושילוב בין פרקטיות ובטיחות לבין עיצוב ואסתטיקה.

כדי לצלוח את המשימה, פילובסקי-רון מציעה להתחיל מביקור בדירה החדשה בבית הדיור המוגן ולבקש תוכנית מדויקת, עם מידות מפורטות של החלל. "התוכנית תעזור לנו לקבל החלטה לגבי גודל הרהיטים, מיקומם וסידורם בדירה", היא מסבירה. "כך נוכל לבדוק מה מגיע עם הדירה ומה צריך להשלים". בנוסף, היא ממליצה להבין עם הנהלת הבית מה הן המגבלות הקיימות. "כדאי לשאול זאת מפורש, למשל: האם מותר לצבוע את הקירות בצבעים שונים, לחפות בטפט או בכל חומר אחר, האם מותר לתלות על הקירות אלמנטים כבדים וכיו"ב. בשלב הבא נחשוב מה אנו רוצים למקם בכל חדר".

מה עושים עם ריהוט הקיים? הרי לא את כולו נוכל להעביר לדירה החדשה והקטנה.

"נכון, ולכן נבחן האם הפריטים הקיימים בביתנו מתאימים לדירה החדשה בדיור המוגן, או שעלינו לרכוש פריטים חדשים. אם יש פריטים שאהובים עלינו במיוחד והם בעלי ערך סנטימנטלי, כדאי ואפילו רצוי לשלב אותם בעיצוב הדירה החדשה. שילוב של פריטים מהבית הקודם עוזר להתאקלמות מהירה יותר ולתחושת השייכות".

 

תמונות גדולות יתרמו לתחושה של חלל גדול, וצבעוניות תתרום למצב הרוח. עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

איך להפוך את החלל הקטן בדיור המוגן למזמין ונעים?

 

פריטי נוי ועציצים יוסיפו לתחושת החמימות. עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

בסלון הדירה החדשה ממליצה פילובסקי-רון למקם ספה, כורסה, שולחן קפה, מזנון לטלוויזיה, פינת אוכל ופינת מחשב. בחדר השינה היא ממליצה לשלב שידות צד לצדי המיטה ושידות אחסון, ובמרפסת, אם קיימת – פינת ישיבה קטנה. כאן ניתן להשתמש בחלק מהריהוט הקיים בביתנו.

 

"לאחר שמיקמנו את הריהוט, מגיע השלב שבו אנו 'מלבישים' את החלל, כדי לתת לו תחושה ביתית, חמה ונעימה", אומרת פילובסקי-רון, ומפרטת:

 

- נתלה על הקירות תמונות או ציורים שאנו אוהבים.

- נפזר בחלל פריטי נוי, עציצים ומזכרות עם ערך סנטימנטלי. "יש לבחור את הפריטים בקפידה כדי לא להעמיס".

- ניצור "קיר משפחה" עם תמונות משפחתיות.

- אופציה נוספת: נסרוק את כל התמונות האהובות עלינו מהאלבומים המשפחתיים, ונקרין אותן כתצוגה מתחלפת במסך קטן היושב על שידה או תלוי על הקיר.

- נוסיף טקסטיל שתורם לתחושת הביתיות – וילונות, שטיחונים וכריות נוי.

- נתאים גופי תאורה עם אור חזק, נעים ולא מסנוור, ולצידם גופי תאורה חלשים יותר כעזר לתנועה בלילה.

- נוסיף אלמנטים צבעוניים. "לצבע השפעה חיובית על חיינו, על מצב רוחנו ואף על בריאותנו", אומרת פילובסקי-רון. "כך למשל ורוד מסמל אהבה וקבלה, צהוב – שמחת חיים, כחול – הרמוניה, שלווה, מרחב, חופש, רוגע ושינה טובה. ירוק מסמל גם הרמוניה, לצד רעננות, צמיחה, תקווה, רוגע ואיזון. סגול מסמל שקט, זהו צבע נוגד פחדים, לבן – ניקיון, שלווה וטוהר, אדום – ריגוש, כתום – התלהבות, יצירתיות ואנרגיה ואילו חום מסמל יציבות".

 

מומלץ ליצור פינת ישיבה קטנה במרפסת, אם יש כזו. עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

ליצור אשליה של גודל דרך העיצוב

 

קירות בצבעים בהירים ומקומות אחסון סגורים יתרמו לאשליית הגודל. עיצוב: הדס פילובסקי-רון, צילום: יובל רון

 

האם אפשר לגרום לאשליה של חלל גדול יותר דרך העיצוב?

"בהחלט, יש מספר דרכים להגדיל את המרחב באמצעות אשליה של עומק, גובה ונפח. למשל, צביעת הקירות בצבעים בהירים וטשטוש הגבולות בין הקירות לתקרה, באמצעות צביעה באותו גוון. אם אנו לא מעוניינים בקירות בצבע לבן, מומלץ לבחור בצבע ממשפחת ה'קרים' - אפרפר, תכלכל, ירקרק וכו' - אשר יוצרים אשליה של מרחב, לעומת הצבעים ה'חמים' - צהוב, כתום ואדום - המקטינים ויזואלית את החלל".

לדבריה, גם מקומות אחסון סגורים יתרמו לתחושה של חלל גדול יותר, ויצרו גם רוגע ויזואלי. "אור טבעי ומלאכותי עוזרים אף הם לתחושת גודל ומרחב – ובפרט גופי תאורה צמודי תקרה, שיעניקו אשליה של תקרה גבוהה".

פילובסקי-רון ממליצה לשלב וילונות קלילים ואווריריים המאפשרים כניסת אור, ולתלות אותם מהתקרה ועד הרצפה וברוחב גדול יותר מהחלון, ללא קשר לגודלו האמיתי, כדי להעניק תחושת גובה ומרחב. גם ריהוט העומד על רגליים דקות או נסתרות יוצר תחושה קלילה ואוורירית. ומה לגבי תמונות? "קירות עמוסים במקבצי תמונות קטנות גורמים לחדר להראות קטן, ולכן עדיף ככל הניתן להשתמש בתמונות גדולות", היא אומרת. "גם מדפים מרחפים צרים לתצוגה מעניקים קלילות, לעומת ריהוט הניצב על הרצפה ומקטין את המעברים. מבחינת צבעים, רהיטים בהירים ובעלי מראה עיצובי ישר יוצרים תחושה אוורירית במרחב".

ואם תהיתם לגבי מראות, גם בעזרתן אפשר ליצור אשליה של חלל גדול יותר: "שימוש במראות מכפיל את תחושת המרחב", היא אומרת. "מראה פנורמית מקיר לקיר יוצרת אשליה של קירות רחבים. מראה מהרצפה עד התקרה מעניקה לחלל גובה".

לדבריה, רהיטים רב-שימושיים הם מצוינים לחללים קטנים. כך למשל, מיטה עם ארגז מצעים, שולחן אוכל המשמש גם כשולחן עבודה, שולחן סלון המתרומם והופך לשולחן אוכל, ספסל ישיבה המשמש ארגז אחסון או שולחן קפה עם מגירות ישמשו לניצול מקסימלי של החלל, ויחסכו לכם מקום ובלגן בעין.

 

הבטיחות מעל הכל

 

ומה לגבי הבטיחות? פילובסקי-רון מספקת טיפים חשובים גם בפן הזה:

 

- יש לשמור על מעברים רחבים ככל הניתן, ללא מכשולים.

- רצוי לתכנן אחסון נגיש ונוח, ללא צורך בהתכופפות או טיפוס.

- בעת בחירת ספה, כורסה ומיטה, יש לשים דגש על רהיטים המעניקים תמיכה טובה לגוף ומאפשרים לקום מהם בצורה קלה ונוחה.

- שטיח עלול להוות מטרד בטיחותי, אבל ניתן לבחור בסוג בעל סיבים קצרים ועם רשת גומי אחורית, המונעת תזוזת השטיח וקיפול קצוותיו.

- רצוי להרבות בתאורה טבעית ומלאכותית ולהוסיף תאורת לילה כעזר להתמצאות במרחב.

- מומלץ לבחור בריהוט עם פינות מעט מעוגלות ולא חדות למניעת חבלות.

שוקלים לעבור לדיור מוגן? כל מה שחשוב לדעת

דיור מוגן: לעבור או לא לעבור

תופס תאוצה: גן ילדים בתוך דיור מוגן

איך להקל רגשית את המעבר לדיור מוגן?

הצטרפו לקהילת הדיור המוגן של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בדיור מוגן

יוזמה ברוכה: גן ילדים בתוך דיור מוגן

בשיתוף בית בלב

רבות מדובר על חשיבותו של קשר בין-דורי: מחקרים שונים לאורך השנים מעידים על כך, שיחסים...

לקריאת הכתבה
מיתוסים על דיור מוגן: נכון או לא נכון?

בשיתוף בית בלב

תוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת - ואם בעבר הרחוק בני 70+ ביקרו בעיקר בקופות חולים ובין...

לקריאת הכתבה
איך לעצב בסטייל דירה בדיור מוגן?

עבור לא מעט בני הגיל השלישי, מעבר לדיור מוגן הוא שלב מתבקש בחיים, כשהמטרה העיקרית היא להפיג את הבדידות. אבל...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה