חזרה להחיים הטובים

באר שבע: לטייל ולבלות

יער אורנים גדול, אתרים ארכיאולוגיים, מוזיאון לתרבות הבדואים, עיר עתיקה, אנדרטה מרשימה, מוזיאון חיל האוויר, מסעדות ובתי קפה הם רק חלק מההיצע המרשים למי שבוחר לטייל באזור באר שבע
עדי כץ 10/06/10
באר שבע: לטייל ולבלות
אם ראיתם כבר הכול ואתם מחפשים יעד קצת פחות שגרתי, באר שבע, בירת הנגב, וסביבתה הם יעד ראוי שיש בו לא מעט מה לראות ולחוות. כבר בדרך לעיר הדרומית רצוי מאוד לעצור ביער להב. די מפתיע להיתקל בלב הנגב הצחיח ביער אורנים נקי ומטופח של יותר מ-30 אלף דונם, המשורג שבילי הליכה ורכיבת אופניים. הפריחות המדבריות המבצבצות בקרחות היער, חניוני הפיקניק, האתרים הארכיאולוגיים והמוזיאון שבלבו הופכים את העצירה ביער לחובה. מסלולי ההליכה טבעתיים ומשולטים, ויש דרגות קושי שונות. הם יוצאים מהחניון הראשי שליד מגדל תצפית האש. אפשר לפקוד בדרך אתרים כמו חירבת רימון, עם שרידי בית כנסת מימי בית שני מרוצף פסיפס, תל וחורבת חליף, שבהם השתמרו שרידים מתקופת הברונזה ומערות קבורה יהודיות מהמאות ה-2-3 לספירה. בחורבת אבו חוף יש שרידי יישוב וכנסייה ביזנטיים ובאר מים, העתיקה מסוגה בעולם, ובחורבת זעק מערכת מחילות ששימשה את משתתפי מרד בר כוכבא ואירוח של גבינות צאן (טלפון: 3231260 052). האטרקציה המרכזית ביער, היא מרכז ג'ו אלון לתרבות הבדואים. תרבות הנוודים, שלפחות בנגב הולכת ונעלמת לטובת יישובי קבע, מוצגת כאן על אוהליה, עדריה, טקסיה ותכשיטיה. ריאד, בדואי תושב האזור, יספר לכם מה קרה לחברה הבדואית עם המעבר ליישובי קבע ועל ההתנגשות בין הקודים המסורתיים לעולם המודרני. לסיום אפשר לצפות בסרט ולהתארח באוהל בדואי אותנטי, שם יושב השייח' עלי ומשקה את המבקרים בתה מתוק ובקפה מר על פי כל כללי הטקס. באגף הנשים באוהל, המופרד ביריעה עבה, תכבד אתכם אמינה בפיתות ולבנה. אפשר להזמין בתיאום מראש גם ארוחה בדואית. במוזיאון גם מיצגים על ההתיישבות היהודית במקום ועל מרד בר כוכבא שהתחולל לא רחוק. מהתצפית שבראש המוזיאון ניתן לתצפת על השפלה הדרומית, כולל תוואי הקו הירוק העובר בסמוך. טלפון: 9913322 08. מגיעים ליער מכביש בית קמה-באר שבע (40). כ-2.5 ק"מ מדרום לצומת בית קמה מסתעף כביש הגישה לקיבוצים דביר ולהב. חולפים על פני דביר ומגיעים ליער. עוד על החברה הבדואית וניצני הפמיניזם בה אפשר ללמוד ב"אריגת הנגב" בעיירה הבדואית לקייה, פרויקט נשי של רקמת שטיחים, כריות, תיקים ועוד שאפשר לקנות, וגם ללמוד על תהליך הטוויה והאריגה ועל השינויים במעמד האישה בחברה הבדואית. טלפון: 6519883 08. אם הסגנון הבדואי תפש אתכם ואתם באזור ביום חמישי, אפשר לבקר בשוק הבדואי בבאר שבע, שריד להיותה של בירת הנגב מרכז מסחרי לבדואים מהסביבה. השוק הוקם כמקום ממכר לבהמות על ידי המושל הטורקי בתחילת המאה ה-20. עם השנים איבד מצביונו המקורי. משוק של נוודי מדבר הוא נהפך לבזאר, וגם מיקומו נדד מדי כמה שנים. גמלים וראשי צאן לא כבר תמצאו בו היום, ואף תתאכזבו לגלות שמדובר למעשה במעין "שוק רמלה לוד" בגרסה דרומית. מרבית המוכרים הם בכלל יהודים, והסחורות מתמצות בעיקר בבגדים זולים, כלי בית, תיקים וכיוצא באלה, כשרק בשוליים ניתן להבחין בכמה בדואים ובדוכניהם, המציעים שמלות שחורות, צעיפים, שטיחים וכלי נחושת מאופנת המדבר, שניתן היה לצפות להם בשוק בדואי. מגיעים משדרות דוד חכם בבאר שבע, ברמזור 28 מול תחנת דלק סונול, פונים שמאלה למגרש החנייה הגדול שליד השוק.


באר שבע עצמה, למרות כמה בניינים וקומפלקסים גדולים ומרשימים כמו המשכן לאמנויות הבמה, קמפוס אוניברסיטת בן גוריון, בית החולים סורוקה וקניון באר שבע, עדיין לא השתחררה ממראה עיר העולים. שיכוני רכבת ארוכים, דהויים וחשופים ללא צל עץ מעטרים עדיין חלק גדול ממנה. רחוב רינגלבלום המתקלף, פנייה שמאלה ברמזור 4, מהרחוב הראשי (שד' רגר) נהפך לאחרונה לפלורנטין הקטנה. ריבוי הסטודנטים המתגוררים באזור, בגלל הקרבה לקמפוס, הביא לפתיחת אתרי בילוי קטנים וחביבים שגם אם אין לכם מכר סטודנט, תוכלו להתיישב בהם וליהנות מהאווירה. אם אין לכם בעיה לשבת על ספות נמוכות, גשו למסעדת "הודו הקטנה". במתחם העמודים המסחרי הקטן שבתחתית שיכון רכבת אופייני פועל המטבח המנפק מטעמים הודיים צמחוניים, ריחניים ונפלאים במחירים מצוינים. הסועדים עצמם יושבים כאמור בפינות ישיבה נמוכות, מתחת לפרגולה בחוץ, או בחדר מרוחק מעט, עם שולחנות וכיסאות של ממש. טלפון: 6489801 08. לא רחוק משם, נמצא בית הקפה "רינגלבלום", מקום סימפתי שמעסיק בני נוער בסיכון. לשבח נציין את חנות הספרים המשומשים "עשן הזמן", שהיא גם בית קפה-מסעדה. טלפון: 7644218 077. אם אתם לא מחובבי המטבח ההודי, יש סנדוויצ'יה מומלצת בשם "סבא ג'בטו" בפסאג' רסקו הישן, המציעה כריכים יצירתיים במחירים נוחים טלפון: 6272829 08. העיר העתיקה של באר שבע נבנתה בתקופה העותומאנית בראשית המאה ה-20. הטורקים בנו כאן בתי מידות למושלי ופרנסי העיר, ש- 350 מתוכם עומדים עדיין על תילם. המרשים שבהם הוא המסגד הגדול שנבנה ב-1906 מאבנים שהובאו מהעיר הנבטית העתיקה חלוצה. הוא שימש בתפקידו עד מלחמת העצמאות, אז הפך למוזיאון באר שבע, והיום הוא עובר שיפוץ. לא רחוק ממנו עומד בית המושל, בניין דו-קומתי שהוקם ב-1906 עבור הקאימקאם (המושל הטורקי). בהמשך שימש כבית ספר לבנות וכבית העירייה הראשון, והיום מאכלס המבנה את מוזיאון הנגב לאמנות. אחד המבנים המשקפים את תפארת העבר הוא בית עראף אל עראף, היסטוריון ומושל נפת באר שבע מטעם השלטון הבריטי. בית האבן, שנבנה ב-1938, בעל המרפסות המקושתות והדלתות המפורזלות המוקף בחצר מרוצפת עם דקלים ומזרקת אבן, בהחלט זורק אותך לתקופה אחרת. מול מוזיאון הנגב, נמצא "גן אלנבי", שהוקם על ידי הטורקים ועם בוא המנדט הוסב על שם הפילדמרשל הבריטי. אלנבי היה זה שפתח כאן, בבאר שבע, את כיבוש ארץ ישראל מידי הטורקים בסוף מלחמת העולם הראשונה.


במסגרת המאמצים להפוך את העיר העתיקה למוקד בילוי נהפך רחוב קק"ל, הרחוב הראשי של העיר העתיקה, למדרחוב. רחוב סמילנסקי נהפך לאתר לפסטיבלים. אפשר להסתובב כאן ולצורך אתנחתא של קפאין לפקוד את בית הקפה "גקו" שברחוב סמילנסקי, המייבא קפה גורמה ממדינות קו המשווה ומתאים את התערובות לכל חיך. טלפון: 6288397 08. מקומות לינה בבאר שבע תתקשו למצוא, אבל בקיבוץ כרמים הסמוך יש חדרי אירוח נחמדים. ארוחת הבוקר מוגשת למרפסת הצופה לנופי הנגב ואפשר לאכול גם בחדר האוכל של הקיבוץ. ליד הבקתות מתחם פיקניק ומנגל עם ערסלים וספסל. טלפון: 6597111 08. אם לוח הזמנים שלכם אינו לחוץ, תוכלו להזמין לחדר, או לסור למתחם "סינרגיה" שבקיבוץ, ולקבל טיפול מרגיע בדיקור סיני, שיאצו, מיני עיסויים, רייקי ועוד. טלפון: 8812643 052. מי שאוהב ארכיאולוגיה, גן לאומי תל באר שבע הוא המקום בשבילו. הוא ממוקם במפגש של נחל חברון עם נחל באר שבע, מזרחית לעיר, והוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. יש כאן שרידים מהתקופה הכלכוליתית (האלף הרביעי לפנה"ס) ומעיר מהמאה ה-10 לפנה"ס, שנבנתה על ידי תושבי ממלכת יהודה. מערכת תת קרקעית מרשימה שהובילה מים מנחל חברון לתוך התל מעידה על יכולת הנדסית גבוהה של בוני העיר. חלק מהמבנים משוחזרים בעזרת לבני בוץ, ואפשר לראות כאן את הבאר, את רחובות העיר, את המחסנים, את מבני הציבור את החומה וגם מזבח קרנות משוחזר. בראש התל יש מגדל תצפית, שמאפשר סקירת העיר מלמעלה. טלפון: 6467286 08. מעט צפונה משם, פונים מזרחה בכביש 40 לפני הכניסה הצפונית לבאר שבע מכיוון עומר, בצומת עם כביש 60, ממשיכים ישר אל אנדרטת חטיבת הנגב, אחד מסמליהם של באר שבע והנגב. האנדרטה תוכננה על ידי האמן דני קרוון ונחנכה ב-1968 לזכר לוחמי חטיבת הנגב של הפלמ"ח שהגנו במלחמת העצמאות על יישובים, דרכי תעבורה וקווי מים בנגב מפני הצבא המצרי. היא עשויה גופים הנדסיים מבטון, המסמלים אלמנטים הקשורים בפלמ"ח ובמלחמת העצמאות, וניצבת על גבעה מעל העיר. מקום יפה להתבודדות רומנטית בשקיעה ולתצפית על בקעת באר שבע ואפיק נחל באר שבע. מי מכם שאוהב להתרפק על סיפורי הגבורה של הטובים לטיס לא יוותר על מוזיאון חיל האוויר בחצרים. מדריכה חיננית תיקח אתכם בינות לטילים ומקלעים מכל התקופות, טייסי שעווה בסרבל וכיסאות מפלט. בחוץ תטיילו בינות למטוסים עצמם, אמיתיים לחלוטין, ומאחורי כל אחד מהם, סיפור. המסרשמיט מ-48', למשל, שכונה "המטוס המתאבד" כי הפגזים שירה נהגו לרסק את הרוטור שלו עצמו, הספיטפייר השחור של עזר וייצמן, שעדיין יוצא לטיסות ראווה בחגים, וכמובן מטוסי השלל, שנחתו כאן על ידי טייסים עיראקים וסורים, אם במתכוון (ותמורת תשלום הולם) ואם לא. טלפון: 9906853/5 08.
עוד על טיולים:

אירועי קק"ל בחודש יוני

טיולי המועצה לשימור אתרים

טיולי מים: שלושה מסלולים

ירושלים: עשר אטרקציות לבילוי חינם

צפת: אתרים רוחניים וסדנאות אמנים

לקהילת טיולים, נופש ותיירות:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה