חזרה להחיים הטובים

בדרך דיפנבייקר בפארק יצחק רבין

שתיים עשרה שנים חלפו מאז אותו אירוע שהטיל צל כבד על החברה הישראלית, שנים שבמהלכן עובר כל ישראלי על פני רחובות, כיכרות, מוסדות ציבור ואנדרטאות המנציחים את זכרו של ראש הממשלה יצחק רבין. כזה הוא גם פארק רבין בהרי פרוזדור ירושלים שקק"ל הכשירה לזיכרו, המקום שבו פיקד על חטיבת הראל של הפלמ"ח בפריצת המצור על העיר בזמן מלחמת העצמאות
טיולי קק"ל 24/10/07
בדרך דיפנבייקר בפארק יצחק רבין
שתי דרכים עיקריות חוצות את פארק רבין לאורכו - דרך דיפנבייקר, שבה נטייל הפעם, הנמצאת צפונית לכביש תל אביב-ירושלים (כביש מס' 1), ודרך שלוחת המשלטים הנמצאת דרומית לו. הדרכים מתאימות למעבר רכב פרטי והן מובילות את המטייל לפינות היפות של הפארק.
כיצד מגיעים?
לבאים מכביש ירושלים-תל אביב (כביש מס' 1, ליד סימן ק"מ 45) לפני צומת שורש, יש שילוט כניסה לחניון. לבאים מהכיוון ההפוך, תל-אביב-ירושלים יש לרדת במחלף עין חמד, לעלות לכיוון אבו גוש-קרית ענבים, בכיכר הראשונה לבצע סיבוב פרסה ולשוב אל כביש מס' 1 לכיוון תל-אביב ומשם לרדת בסימן הק"מ ה- 45. נחנה את המכונית ברחבת חניון פורצי הדרך.
המסלול
ראשיתו של המסלול באנדרטת פורצי הדרך לירושלים שאליה נגיע ברגל מהחניון. האנדרטה עשויה בסיס בטון שממנו יוצאים שישה מוטות מתכת, המסמלים את הפריצה לעבר ירושלים במלחמת העצמאות. היא מעוצבת בדמות אצבעות, המצביעות על הכיוון לבירה. ליד האנדרטה נותרו שוחות ושרידים של חומה עתיקה שנבנתה מאבנים גדולות, שרידי יישוב ערבי - ח'רבת א-זנקלה. מכאן יש תצפית נוף לעבר שפלת החוף וגוש דן. לרגלי האנדרטה יש כתובת: "למען ציון לא אחשה ולמען ירושלים לא אשקוט". נחזור ברגל לחניון, שהוא גם אתר הנצחה ללוחמי גדוד 6 של הפלמ"ח, שאנשיו ליוו במלחמת העצמאות את שיירות פורצי הדרך לירושלים. ניכנס למכונית וניסע בדרך עפר מסומנת באדום אל דרך רכס המשלטים. הדרך עוברת בגדה הדרומית של נחל יתלה ולאחר כקילומטר היא מגיעה לאתר שבו מוצבים שרידי משוריינים ומשאיות מימי מלחמת העצמאות (הנצפים גם מכביש ירושלים-תל אביב, כביש מס' 1). באתר ניצבת עמדה להסבר קולי, בעברית ובאנגלית, המספרת על פריצת הדרך הנצורה.


נמשיך וניסע במעלה ההר עד למקום שבו מסתעפת ימינה דרך המסומנת בירוק (המובילה לנחל אילן ותל עזקה), אל "הגן היפני". נחנה את הרכב בצומת העפר ונטייל ברגל בגן המוקדש לאב אוצוקו - מייסד בית השלום היפני. בגן דגם מיניאטורי של מפת ישראל, בקטע שבין החרמון לכנרת, דרך יובלי הירדן המתפתלים, העשויים ממיגוון אבנים, לצד דגם גדול יותר המשתרע על שלוחת ההר ומגיע עד לפסגתו. על פי אמונתם של חברי הקהילה, ירושלים היא המפתח לשלום העולם, ולכן הגן נמצא על אם הדרך לבירה. נחזור לרכב ונמשיך בדרך דיפנבייקר, הקרויה על שמו של ג'ון דיפנבייקר, ידיד ישראל שהיה ראש ממשלת קנדה בשנים 1963-1957. בכניסה לדרך כדאי לעצור ולהצטייד במפת המסלולים שניתנת בחינם בתיבת החלוקה שבסמוך לשלט ההסבר. אנו נכנסים, למעשה, למתחם יערות נווה אילן-החמישה והכפירה ולגן לאומי הרי יהודה. נתקדם כ-1 ק"מ לפי הסימון האדום, תוך צפייה אל עבר רכס שער הגיא. אפשר לעצור בתצפית נוף מדהימה לבית המשאבות שבשער הגיא. התצפית ממחישה היטב את חשיבותו האסטרטגית של הרכס. נתקדם ברכב הלאה אל משלט 7, נחלוף ביער לזכרו של זבולון המר, שר חינוך לשעבר בממשלת ישראל. לוחמי חטיבת "הראל" כבשו את המשלט מידי כוחות "צבא ההצלה" של קאוקג'י ב-11 במאי 1948. יומיים לאחר מכן ניסו הערבים לכבוש את המקום מחדש, אך נסוגו לאחר קרב קשה. נחזור לרכב וניסע בדרך דיפנבייקר (בסימון האדום), דרך משלט 8, אל יעדנו הבא - משלט 10. במלחמת העצמאות ניצב כאן משלט ישראלי שתפס עמדה מול "רכס התותחים" הירדני שבאזור לטרון (הנמצא היום בתחום פארק איילון-קנדה). נמשיך בדרך ונגיע לצומת. ימינה - אל פארק איילון-קנדה, בהתאם לשילוט, ושמאלה אל שער הגיא. אנו ניסע שמאלה, אל שער הגיא. נבחין במבנה ששימש את התורכים לשמירה על הדרך מיפו לירושלים. בסמוך למבנה בור מים. כאן, למעשה, סיימנו את מסלול דרך דיפנבייקר. לאחר נסיעה של כ-100 מטר נגיע אל מאחורי תחנת הדלק "פז" שממנה אפשר להתחבר עם כביש תל אביב-ירושלים (כביש מס' 1). המסלול מתאים לכל המשפחה ברכב פרטי, משלב בתוכו נסיעה ועצירה לתצפיות ואורכו כ-10 ק"מ.
פרטים
עונה מומלצת: כל השנה - בעונת החורף והאביב שלל פריחות פרחי הבר. אורך המסלול: 4 ק"מ. נקודת התחלה - חניון אנדרטת הפורצים בדרך המסומנת בשחור. נקודת סיום - שער הגיא. משך הסיור: 2-1 שעות ובהתאם לעניין (נסיעה של כחצי שעה). מתאים ל: לכל המשפחה ברכב פרטי (עבירות בינונית), מומלץ לרכב שטח (4X4), נסיעה ברכב ועצירה באתרים. חניוני נופש: חניון אנדרטת פורצי הדרך ? שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני שעשועים לילדים. התאמה למוגבלים בתנועה: חניון אנדרטת הפורצים ? שולחנות פיקניק, בחלקם מותאמים למעבר כסאות גלגלים ושבילי גישה. אתרים נוספים בסביבה: פארק קנדה-איילון, לטרון, מוזיאון חיל השריון, יער צרעה (הנשיא), יערות נווה אילן, הר הרוח, בשביל "מעוף הציפור" עוטף מבשרת.



כתיבה: חוה בראון צילומים: ארכיון הצילומים של קק"ל
.
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה