בישול בריא: כל אחד יכול
בשיתוף בנק פועלים
אם הייתם זורקים לאיזו אימא בסבנטיז את המונח "בישול בריא", היא היתה כנראה פוערת זוג עיניים, מרימה גבה ומזרזת אתכם לגמור מהצלחת את הקציצות, האורז והשמן שעוטף אותם מכל מקום. עם מגוון חומרי גלם הקטן בהרבה מזה שקיים היום, ומינוס העזרים הטכנולוגיים שקיימים היום כמעט בכל מטבח, "בישול בריא" נחשב אז לעוף מוזר, כזה שלא טיגנו אותו כמו שצריך.
אז עקרות הבית של העשורים הקודמים נהגו לטגן בשמן עמוק (וגם לשמור את השמן שנותר לטיגון הבא, כי חבל לזרוק), כיבסו ירקות עד שאיבדו כל ערך תזונתי, ותיבלו בסוכר, במלח ובאבקת מרק כאילו אין מחר. לחם שחור? אותו קנו רק אם נגמר במכולת הלחם הלבן. התפתחות המדע והמודעות לבריאות שינו את היחס שלנו למה שאנחנו מכניסים לפה. מושגים כמו בישול נא, מזון ללא גלוטן, צמחונות וטבעונות נכנסו לחיינו, ושאלות על כמות השמן, המלח והסוכר בתבשיל הפכו ללגיטימיות לפני כל ארוחה.
טרנד הבישול הבריא נולד בקליפורניה ופרץ לחיינו באמצע שנות ה-90, עם ההבנה שקיימת חשיבות רבה לצורת האכילה, לחומרי הגלם ולתהליך הבישול, וכי אלה משפיעים על בריאותנו הפיזית והנפשית. מסיבה זו, בשנים האחרונות הבישול הבריא אף הולך ומסתמן כתחליף תרופתי. כבר מזמן לא מדובר בטרנד חולף: עם מסעדות על טהרת המזון הבריא או הטבעונות, תכניות טלוויזיה לבישול בריא ושפים ובשלני בריאות, תזונאים והרבליסטים שמזוהים עם התחום, הטרנד מוכיח שהוא כאן כדי להישאר.
סדנאות לבישול בריא: לומדים, מבשלים ומתחברים
הזדמנות לרכוש ידע וכלים בתחום, להתנסות באופן מעשי וגם לרכוש חברים חדשים. צילום: Shutterstock
כחלק מהפופולריות של הבישול הבריא צמחו כפטריות שמפיניון אחרי הגשם גם סדנאות לבישול בריא, שמועברות לציבור הרחב על ידי שפים ובשלנים. בין הסדנאות הללו ניתן למצוא גם סדנאות לבישול בריא בעלות מוזלת (של 75 שקלים במקום 250 שקלים), כחלק מאירועי פברואר של מועדון "פועלים GOLD", שהשיק לאחרונה בנק הפועלים. מועדון "פועלים GOLD" מציע ללקוחות הוותיקים, המחזיקים בתעודת אזרח ותיק ובכרטיס אשראי בנקאי, הטבות בתחומי הצריכה, הפנאי, הבילוי והנופש. במסגרת המועדון מתקיימים מדי חודש אירועים מיוחדים במגוון תחומים, שתוכננו במיוחד עבור לקוחות המועדון בהנחות משמעותיות. בנוסף, המועדון מציע ללקוחות מבצעים והנחות מתחלפות מדי יום שני, תחת השם "GOLD MONDAY" בתחומי הצריכה, הפנאי, הבילוי והנופש.
סדנאות הבישול הבריא של "פועלים GOLD" יתקיימו החל ב-17 בפברואר ובמשך כל החודש, בחמשת סניפי "מכללת השף" למקצועות הקולינריה. הן מבטיחות למשתתפים שילוב של ידע מקצועי בתחום, עם התנסות בבישול מתכונים בריאים ומגוונים ואינטראקציה חברתית.
בתחילת כל סדנה יספר השף המנחה על המנות שיוכנו במהלכה, ידגים את טכניקות הבישול, ויחלק את המשתתפים לקבוצות או לזוגות להתנסות המעשית. עבודות הקיצוץ, התיבול והבישול ייעשו בצוותא, בליווי השף, והאירוע יסתיים בארוחה משותפת, בריאותית ומזינה, שהוכנה על ידי המשתתפים בהרבה אהבה. עם התנסות מגבשת שכזאת, אולי תצאו מכאן גם עם חברים חדשים.
7 טיפים לבישול בריא:
בדקו את רשימת המרכיבים, הוציאו את המזון המעובד מהתפריט ותבלו נכון. צילום: Shutterstock
תזונה בריאה היא דרך מצוינת לטפל בבעיות רפואיות ולמנוע אותן, לרדת במשקל ולהרים את האנרגיה ואת מצב הרוח. כדי לאכול בריא מומלץ להקפיד על מספר עקרונות בסיסיים:
1. בשלו את האוכל בבית, בעצמכם. אמנם קל יותר לאכול בחוץ או לקנות מזון מוכן, אבל על הקלות הזאת עלולים לשלם בבריאות, במשקל עודף וגם בחור בכיס.
2. השתמשו בחומרי גלם טריים, ובחרו אותם נכון. ברשימת המומלצים נמצאים בעיקר ירקות טריים בחמישה צבעים (על קליפתם, ככל האפשר), פירות טריים, עלים ירוקים, קטניות כמו חומוס, עדשים או סויה, דגנים מלאים כמו שיבולת שועל, בורגול ושיפון, אגוזים ושקדים לא קלויים, זרעים למיניהם ושמנים מהצומח, כגון שמן זית, שמן קוקוס, אבוקדו או טחינה גולמית.
3. בדקו את רשימת המרכיבים. אם בכל זאת רכשתם מוצרים מעובדים, בחנו היטב את רשימת הרכיבים שלהם וודאו שאינם כוללים שמות בלתי מוכרים (החומרים המזיקים מסומנים לרוב ב-E). לא כדאי לסמוך על כותרות כמו "טבעי" או "דיאטטי", ועל מוצרים המכילים סוכר או תחליפי סוכר כדאי לוותר לגמרי.
4. העדיפו הקפצה ואידוי על פני טיגון ובישול ארוך. הכנת המזון בדרך של אידוי או הקפצה קלה בשמן שומרת על הערכים התזונתיים של חומרי הגלם.
5. תבלו נכון. בזמן התיבול כדאי לחסוך בסוכר ובמלח, ולהרבות בתבלינים כמו כורכום, פלפל חריף, כמון, ציפורן, פפריקה, קינמון, ג'ינג'ר ואחרים, שיוסיפו גם בריאות מלבד הטעם.
6. העדיפו דגנים מלאים. את הקמח הלבן ותוצריו כדאי מאוד להוציא מהמטבח ולהחליף בקמח מלא, ואת האורז הלבן באורז מלא. הקפידו לשלב בתפריט היומי גם דגנים מלאים.
7. הוציאו את שומן הטראנס ואת המזון המעובד. את המרגרינה ושאר מוצרי שומן הטראנס מומלץ להוריד מהתפריט היומי, יחד עם אבקות המרק שעתירות במונוסודיום גלוטמט, מוצרי הבשר המעובד, המזון המשומר והמומלח ומוצרים הצבועים בצבעי מאכל.
עוד על חומרי הגלם המומלצים ועל טכניקות של בישול בריא ניתן ללמוד בסדנאות הבישול הבריא. ב"מכללת השף" מספרים, כי הקהל המגיע לסדנאות הללו מגוון: הן אמנם פופולריות מאוד בקרב בני 50 פלוס, אבל גילאי המשתתפים נעים בין 16 ועד למעלה מ-80. מספר הגברים שמעוניינים ללמוד איך לבשל בריא, אולי תופתעו לשמוע, שווה למספר הנשים.
אם גם בכם בוערים עקרונות הבישול הבריא, תוכלו להתחיל עם שני המתכונים הבריאים הבאים, באדיבות "מכללת השף":
המתכון: אגרול ויטנאמי במילוי תערובת ירקות ועוף
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
6 יחידות דפי אורז גדולים
150 גרם חזה עוף
1 גזר חתוך לז'וליאן (רצועות צרות וארוכות)
1 פלפל אדום חתוך לז'וליאן
50 גרם נבטים
2 עלי חסה שטופים פרוסים
1 שן שום כתושה
50 מ"ל רוטב סויה
1 כף רוטב הוי סטיר
1 כף שמן שומשום
1 כפית קורנפלור
אופן ההכנה:
1. חותכים את העוף לרצועות ומשרים ברוטב ההוי סטיר, הסויה ושמן השומשום למשך כ-30 דקות.
2. מעבים באמצעות קורנפלור ומבשלים על מחבת עם מעט מים, עד לקבלת רוטב אחיד ועוף מבושל.
3. משרים את דפי האורז בהרבה מים קרים למשך כ-5 דקות ומייבשים היטב.
4. מסדרים את הירקות באמצע העלה ומעליו את רצועות העוף והרוטב, מגלגלים לאגרול ומניחים להתייצבות לעוד כ-5 דקות.
5. מגישים חתוך לצד רטבים לבחירתכם.
* ניתן לאדות את האגרול בכלי במבוק עם נייר פרגמנט.
המתכון: קציצות קינואה, עשבי תיבול וירקות
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
200 גרם קינואה מבושלת במים ביחס של 1:2, מקוררת היטב
צרור שמיר קצוץ
צרור כוסברה קצוצה
1 בצל קצוץ מטוגן
1 קישוא חתוך ברינואז (קוביות קטנות), מטוגן קלות
1 גזר חתוך לז'וליאן (רצועות צרות וארוכות)
קורט מלח
קורט פלפל שחור
קורט כורכום
1 ביצה
40 גרם קמח
שמן לטיגון לפי הצורך
אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרים יחד, ולשים קלות לפתיחת הגלוטן ולקבלת דביקות קלה.
2. מעבירים למקרר לכ-30 דקות.
3. טובלים את הידיים קלות במים ויוצרים קציצה (במשקל ממוצע של 70 גרם)
4. מחממים את השמן לחום בינוני-נמוך ומטגנים את הקציצה במעט שמן משני צידיה עד להזהבה.
5. מגישים חם עם רוטב לבחירה. בתיאבון.
לפרטים נוספים והרשמה לסדנאות "בישול בריא" של "פועלים GOLD" לחצו כאן.
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
צמחונים וטבעונים: כך תעברו את ליל הסדר בשלום
שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף
מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...