חזרה לבריאות טובה

בני 65+? כך תגנו על עצמכם מפני סיכון להדבקות בקורונה

בני 65+ נמצאים בקבוצת סיכון לחלות בקורונה, בין היתר בגלל מחלות רקע והיחלשות המערכת החיסונית, אבל מומחים רפואיים מרגיעים שגם במקרה של הידבקות בקרב מבוגרים, סיכויי ההחלמה גבוהים ועומדים על למעלה מ-85%. איך בכל זאת ניתן להקטין את הסיכון להדבקות במחלה? המומחים עם שלל עצות יעילות
שרי שיין 15/03/20
בני 65+? כך תגנו על עצמכם מפני סיכון להדבקות בקורונה
בצעדים פשוטים, כולנו יכולים להגן על עצמנו מפני סיכון להדבקות בקורונה (צילום: shutterstock)

 

"אם אני אתן לאישה צעירה לסחוב שק של 30 ק"ג, סביר להניח שתוכל לשאת אותו אפילו בריצה. אם היא בת 60 פלוס זה יהיה טיפה יותר קשה", אומר ד"ר דב פוגל, רופא מומחה במחלות זיהומיות וסוכרת וחוקר מחלות מטבוליות, בניסיון להסביר למה בעצם כשמדברים על מחלת הקורונה (ולא רק עליה) מזהירים בעיקר את בני 60 פלוס, ומתייגים אותם כקבוצת סיכון גבוהה לצד אנשים עם מחלות רקע. לפעמים, אגב, זה בא ביחד, הגיל ומחלת הרקע.

אנחנו יודעים כבר מזמן שעם עליית תוחלת החיים, הגילים האלה הם רק מספר. גברים ונשים רבים בגיל השלישי הם דינמיים, מטיילים, מתנדבים ועובדים, ובכל זאת נחשבים לקבוצת סיכון. למה, בעצם? "התאים יותר עייפים, יותר חלשים, כולל מערכת החיסון. המערכת עובדת יותר לאט", מסביר ד"ר פוגל. "העוצמות הן אחרות, היעילות של המערכות המטבוליות קטנה, וחלק מהתאים מתים".

ד"ר יעל גילרמן, מומחית ברפואת משפחה וחברת ועד איגוד רופאי משפחה, מזכירה שכשמדברים על קבוצת סיכון, מדברים על בני 65 פלוס ולא על בני 60 פלוס. "עם הגיל הרזרבות שלנו יורדות", היא מוסיפה, "היכולת של הגוף להפיק משאבים יורדת - גם כשאנחנו בריאים. כשילד חולה הגוף שלו יוכל לגייס את כל הרזרבות לצורכי החלמה. דמייני רכב שדורש מאה אחוז מהתפוקה שלו כדי לנסוע, ופתאום יש שיבוש. אין לו מאיפה לקחת אנרגיה, כי הוא כבר על המאה אחוז. ככל שאנחנו יותר צעירים, אנחנו מנצלים פחות את כל המשאבים שלנו לתפקוד היום-יומי. ככל שמתבגרים, המרווח שיש לנו לטעויות יורד. כמו כסף שיש לך בעובר ושב ואתה מסתדר איתו מצוין. השאלה מה קורה כשיש פתאום משבר, האם יש לך רזרבה. ככל שעולים בגיל כך יותר קשה להתאושש ממשברים".

כל בני ה-65 פלוס נמצאים עכשיו בסיכון?

ד"ר גילרמן: "מדובר כמובן בהכללות. יש שונות גדולה בין בני 65 פעילים, שהולכים לחדר כושר, לא מעשנים, אוכלים טוב ובריא, לבין בני 65 שיש להם עישון ברקע וקצת לחץ דם, ואולי סוכרת.  לא מדובר באותו מטופל. גוף האדם הוא מכונה מורכבת, והערכות סיכון הן סטטיסטיות: אם אתם בני 65 פלוס, יש סיכוי שהרזרבות שלכם נמוכות יותר".

ד"ר פוגל: "כאן אנחנו נכנסים גם לגנטיקה. יש רולס רויס ויש סובארו. אלה שנולדו רולס רויס יתפקדו טוב יותר. יש כאלה שנוסעים בהרים ויש בשפלה. זה שנוסע בשפלה יהיה לו יותר כוחות לאורך זמן לשאת את עצמו מזה שמטפס בהרים. הכל משפיע על הבריאות - התנאים הסוציאליים, הגיל, מחלות רקע, הפעילות הגופנית והמצב הנפשי. כל אלה מטילים באדם חולשות כאלה ואחרות. גם מחלות הרקע הן גנטיות.  רבים מחולי הסוכרת למשל יעידו שאנשים נוספים מבני משפחתם סובלים גם הם מסוכרת.

"התאים הלבנים שלנו משמשים כמגננה לגוף, הם אלה שמעבירים את המידע שיש וירוס בדרך, אבל במצב של מחלות רקע אין להם מספיק נשק להגן על עצמם. כשהגוף מתבגר לתא הלבן לוקח זמן לזהות את קיומו של הווירוס שכבר חדר פנימה. אותו וירוס כבר נכנס פנימה, המית את התא ועבר לתא הבא. זה מה שנקרא תפוצה ויראלית. אנחנו נחלשים, מערכת החיסון נחלשת. היא פחות רואה, פחות מבינה, מתקשה לאבחן ומאבחנת מאוחר מדי, כשהווירוס כבר בשיאו".  

 

"קורונה היא מחלה מאד מדבקת, אבל ממוצע ההחלמה הכללי מעל 97%"

 

צינון או וירוס קורונה?

זה יכול להיות סתם צינון, וזה יכול להיות מתסמיני הקורונה. במקרה של ספק, יש להתקשר למרפאה ולא להגיע. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

ד"ר גילרמן מסבירה כי אחת הסיבות לפעולה הדי אגרסיבית של בידוד, היא כדי להמעיט את כמות החולים שידרשו לטיפול וכדי להאט את גל ההדבקה, על מנת שיהיה למדינה זמן להיערך. "צריך לזכור שרוב החולים לא יהיו חולים קשים ולא יזדקקו לאשפוז", היא מרגיעה. "את החולים האלה אנחנו צריכים להכיל בתוך הקהילה. המטרה היא להיערך נכון ולמנוע מאנשים להגיע למרפאות ללא צורך. לנסות לתקשר ולטפל כמה שיותר בטלפון, לשמור על היגיינה בתוך המרפאות. לדחות כמה שיותר בדיקות שגרתיות לא דחופות. יושבים בימים אלה טובי המוחות לחשוב על הדרך הכי יעילה להכיל את החולים בקהילה, בדרך שתשמור על בריאותם ועל בריאות החולים הכרוניים האחרים. עוד לא ברור מה יהיה המערך הכי נכון ומיטבי. אולי מרפאות מיוחדות לאנשים שאובחנו כחולים, אולי מרפאות ניידות, יותר ביקורי בית. עושים את כל המאמץ למנוע חשיפה מיותרת למבוגרים או לחולים כרוניים. הרעיון הוא להשאיר קודם כל את המרפאות כמה שיותר נקיות מחולי קורונה. לטפל בהם דרך הטלפון או באמצעים וירטואליים כדי שלא יגיעו למרפאה ויחשפו את עצמם". 

עם זאת, ד"ר גילרמן מעודדת: "המעקב במדינה הוא טוב, אנשים סך הכל נשמעים להוראות ונכנסים לבידוד. אני לא חושבת שצריך לדאוג ממעגלים שניים ושלישיים, היום אנחנו יודעים לתת תמיכה גם למצבים קשים. משהו קרה במאה השנים האחרונות מאז המגפה הגדולה של השפעת הספרדית, התפתחנו מבחינה רפואית ומדעית. הצעדים שנעשו עד כה הם נכונים, ואם נמשיך להקשיב להוראות משרד הבריאות, הוראות קופת החולים והוראת מד"א, נהיה בסדר. בסך הכל אחוזי התמותה מקורונה נעים בין חצי ל-2.5 אחוז. זאת מחלה מאד מדבקת, אבל עדיין אנחנו מסתכלים על ממוצע של יותר מ- 97% החלמה, אלה אחוזים לא רעים. גם אצל אנשים מבוגרים סיכויי ההחלמה טובים, של יותר מ-85%. זיכרו שיש גבול ליכולת ההתמגנות שלנו, היינו שמחים לדעת על כל הנשאים ולהתרחק מהם, אבל אי אפשר. מצד שני, גם בלחצות את הכביש יש סיכון".

 

ובכל זאת, המומחים מספקים שלל עצות שכולנו יכולים ליישם כדי להגן על עצמנו מפני סיכון להדבקה:

 

ג'ל לחיטוי הידיים

מטליות לחות המכילות אלכוהול או בקבוקון של נוזל חיטוי בתיק הם עכשיו בגדר חובה. צילום: Shutterstock

 

העצות של ד"ר פוגל:

 

1. דאגו לאזן מחלות רקע. כאמור, מחלות הרקע מחלישות את הגוף ואת המערכת החיסונית ולוקחות מהגוף משאבים הדרושים לו כדי להתמודד במקרה של הדבקה.

2. לחולי סרטן מומלץ להישאר כמה שיותר בבידוד. התרופות שחולי סרטן מקבלים אמנם מדכאות את המחלה, אבל גם את המערכת החיסונית.

3. הישמעו להמלצה להימנע כמה שיותר מהסתובבות במקומות הומים. אי אפשר לדעת מי חולה ומי לא, יכול להיות שיש בסביבתכם אדם נגוע בווירוס הקורונה, רק שאצלו זה בא לידי ביטוי בצינון קל בלבד.

4. דאגו שיהיה לכם תמיד בתיק מטליות לחות שמכילות אלכוהול או בקבוקון קטן של חומר חיטוי. דאגו לחטא את הידיים בהיעדר מים וסבון.

5. אל תגעו בפה ובאף אחרי שפתחתם דלת.

6. יש צמחים שמחזקים את מערכת החיסון. ארכינצאה למשל. נטילת צמחי מרפא אמנם לא תמנע הדבקות, אבל לא יזיק לחזק את הגוף.

 

העצות של ד"ר גילרמן:

 

1. שטיפת ידיים תכופה וניקוי משטחים הם ללא ספק ההגנה המקסימלית נכון לעכשיו. וירוס הקורונה עובר בהדבקה טיפתית קרובה, משמע רסיסים קטנים של רוק שיכולים להיות על ידיות כניסה, על שולחנות אוכל במסעדה וכיו"ב.

2. נסו להימנע כמה שאפשר מנסיעה בתחבורה ציבורית.

3. אל תגיעו למרפאות ללא צורך אמיתי. אם יש ספק אפשר להתייעץ עם המרפאות טלפונית לפני שמגיעים לקופת החולים. 

4. מסכה יכולה לעזור. יש בה ממד מסוים של הגנה, אמנם לא מושלמת אבל היא כן מספקת הגנה מסוימת.

5. אל תתקרבו לאנשים חולים גם אם הם לא אובחנו. כדאי לחכות עד שיחלימו.

6. אמצו אורח חיים בריא. זו המלצה גורפת לא רק לימים אלו אלא באופן כללי - עשו ספורט, הפסיקו לעשן, המעיטו באלכוהול, שתו מספיק מים ולא משקאות מוגזים או ממותקים ודאגו להיות מוקפים באנשים אהובים, זה תמיד טוב לגוף ולנפש ומסייע לחיזוק המערכת החיסונית.

7. אל תיכנסו לפאניקה. משרד הבריאות עושה עבודת הסברה מאד טובה - אם יש לכם שאלה כלשהי אל תסתמכו על ד"ר גוגל, כנסו לאתר או לאפליקציה של משרד הבריאות ובדקו שם.

 

חוששים מהקורונה? כל הדרכים לחיזוק המערכת החיסונית

קריאה בימי קורונה: 5 ספרים מומלצים

צינון או אלרגיה? המומחים מסבירים

נכון או לא נכון? כל האמת על מיתוסים של מחלות חורף

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

תגובות  4  אהבו 

אהבה והקשבה לזולתת טובים בכל עת ובוודאי שבעת הזו.
הצמח המומלץ בכתבה הוא אכיניצאה ולא ארכיניצאה .
06/04/20
הכל טוב ויפה מה שכתבה ד"ר גילרמן, אבל בכל זאת לכל רופאי המשפחה יש דעות קדומות לגבי אנשים מבוגרים..והם מכלילים את כל קובצת הגיל בסיכון כדבר אחיד! כל אדם יש לו אורח חיים אחר לגמרי מהשני. ולכן כשאו...
הכל טוב ויפה מה שכתבה ד"ר גילרמן, אבל בכל זאת לכל רופאי המשפחה יש דעות
קדומות לגבי אנשים מבוגרים..והם מכלילים את כל קובצת הגיל בסיכון כדבר אחיד!
כל אדם יש לו אורח חיים אחר לגמרי מהשני.
ולכן כשאומרים קבוצת סיכון....מכלילים את כל האנשים בצורה גזענית ומכוערת.
בישראל הרפואה מאוד אכזרית רשלנית מלאה בדעות קדומות וגזענות בקשר
לגילו של האדם.
מקווה מאוד שיום יבוא אולי בעוד 150 שנה, שיהיו רופאים אחרים מסוג אחר
שלא יסתכלו על הגיל של האדם.
06/04/20
הרפואה בישראל מאוד רעה, ואכזרית ומלאת גזענות השם ישמור אותנו מרופאים שהראש שלהם עקום....והם מטפלים רק בצעירים!!! ראיתי את האנשים שמחאו כפיים ונתנו כבוד מהמירפסות לרופאים ואני חשבתי בליבי...זה ממש...
הרפואה בישראל מאוד רעה, ואכזרית ומלאת גזענות השם ישמור
אותנו מרופאים שהראש שלהם עקום....והם מטפלים רק בצעירים!!!
ראיתי את האנשים שמחאו כפיים ונתנו כבוד מהמירפסות לרופאים
ואני חשבתי בליבי...זה ממש ממש לא מגיע להם!!! רובם רעי לב
ומטפלים אך ורק באנשים צעירים עד גיל 50!!! שאלוהים יעזור לכולם אמן.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה