בשביל החלב: מתכוני חלב עזים לשבועות

בשיתוף חברת משק צוריאל
חלב עזים שימש כמקור תזונה עיקרי במזרח התיכון מימי קדם, והוא אחד ממרכיבי התזונה הים-תיכונית שנמצאה כמיטיבה עם הבריאות ומאריכת חיים.
העזים הן מחיות המשק הראשונות שבויתו על ידי האדם כבר לפני 10,000 שנה והפכו מבוקשות בשל החלב בעטיניהן. עם השנים עקפו אותן הפרות, עם תנובת חלב של 40-35 ליטר לפרה ליום, לעומת 3-2 ליטר לעז, אך חלב העזים חוזר בשנים האחרונות כמשקה בריאות. הוא מכיל באופן טבעי כעשרה אחוז יותר סידן מאשר חלב הפרה ונתונים מחקריים מראים שגם יעילות ספיגת הסידן שלו גבוהה יותר. הסידן ידוע בהשפעתו על חיזוק העצם, ויסות לחץ הדם ושמירה על משקל תקין, וכוס חלב עיזים מספקת כ-30 אחוז מהקצובה היומית לאדם מבוגר.
בנוסף חלב העזים נוח יותר לעיכול מחלב הפרה מכיוון שחומצות השומן שבו הן קצרות ומסודרות בטיפות קטנות המאפשרות פירוק מהיר יותר שלהם. כיום ניתן למצוא מוצרי חלב עיזים בעלי תכולת שומן נמוכה כמו גבינות חמישה אחוז ויוגורטים שלושה אחוז, המאפשרים גם למי שסובלים מסכרת, מלחץ דם גבוה, מהשמנה וממחלות לב לשלב אותם בתפריט.
אוהבים לבשל? מתעניינים באוכל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
קליל וספורטיבי
הרכב החלבונים והשומנים בחלב עזים תורם לריקון מהיר של הקיבה. צילום: shutterstock
ברפואה העממית נעשה בחלב העזים גם שימוש לריפוי נגעים בפה באמצעות שטיפת הפה או שתייה של חלב ישיר מהעטין. אמנם כיום אסור לצרוך חלב לא מפוסטר, אולם מחקר שנערך על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל אביב, מצא שחלב עזים מסוגל להשמיד 60 אחוז מכמות נגיפי ההרפס בתאים אנושיים נגועים. החומר הפעיל בחלב, גם לאחר פסטור, חוסם את התפשטות הנגיף לתאים אחרים וממית אותו ואף מעורר את המערכת החיסונית.
צריכת חלב עזים טובה גם למי שעוסק בפעילות גופנית, בשל תכולה גבוהה של קזאין, חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לבניית מסת שריר. הרכב החלבונים והשומנים שבו תורם לריקון מהיר יותר של הקיבה ומקל גם הוא על הביצועים הספורטיביים. תחושת הקלילות, הפחמימות והמלחים שבחלב מסייעים להתאוששות הגוף מהמאמץ.
אוהבים לבשל? מתעניינים באוכל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
לקראת שבועות, שני מתכונים עם מוצרי חלב עזים:
שטרודל תפוחים
צילום באדיבות משק צוריאל
חומרים לשטרודל:
3 עלי בצק פילו
כף חמאת עזים משק צוריאל
1 גליל גבינת מה עוז 9% משק צוריאל חתוכה לטבעות
חופן אגוזי פקאן מסוכרים
גרידת לימון מלימון אחד
3 כפות גבינת תבור 5% משק צוריאל
תימין טרי בלי הגבעול
החומרים לתערובת התפוחים:
4 תפוחים גרנד סקוט מקולפים וחתוכים לקוביות
1 כף חמאת עיזים
1 כפית קינמון
2 כפיות סוכר
ההכנה:
להכנת תערובת תפוחים:
1. מחממים את החמאה במחבת ומוסיפים את קוביות התפוחים.
2. מוסיפים למחבת את הסוכר והקינמון, ממשיכים לבשל ומערבבים עד שהתפוחים מתרככים מעט ומקבלים גוון שחום.
להכנת השטרודל:
1. מניחים עלה פילו אחד על משטח נקי ומורחים את חלקו העליון בחמאה מומסת. מניחים מעליו פילו נוסף ושוב מורחים בחמאה מומסת את חלקו העליון. מעליו מניחים את עלה הפילו האחרון ומורחים את חלקו העליון בחמאה מומסת.
2. מניחים את תערובת התפוחים לרוחבו של בצק הפילו ומשאירים 2.5 ס"מ ללא תערובת. מסדרים על תערובת התפוחים טבעות גבינת מה עז ותבור.
3. מוסיפים את האגוזים, התימין וגרידת הלימון על הגבינות, מגלגלים את הבצק עם המילוי, מעבירים לתבנית עם נייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות.
פלפלים מתוקים קלויים ממולאים בגבינות
צילום באדיבות משק צוריאל
החומרים:
4 פלפלים אדומים שטופים קלויים ומקולפים
250 גרם גבינה לבנה חלב עזים 5% משק צוריאל
1 כף ממרח פלפלים
1 כף ממרח פסטו
ההכנה:
1. מחלקים את הגבינה לשתי קעריות ערבוב ומוסיפים לכל קערית ממרח שונה (פלפלים או פסטו).
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...
אם חייבים לאכול מוצרי חלב, עדיף לעבור לחלב עיזים וכבשים. חלב פרות אינו בריא, הינו אלרגני ולעיתים קרובות מזיק. גורם לבצקות בגוף.
ומזיק למי שלוקה בבעיות במערכת העיכול.
בעת הצטננות...
אם חייבים לאכול מוצרי חלב, עדיף לעבור לחלב עיזים וכבשים. חלב פרות אינו בריא, הינו אלרגני ולעיתים קרובות מזיק. גורם לבצקות בגוף.
ומזיק למי שלוקה בבעיות במערכת העיכול.
בעת הצטננות כשהליחה מענה אותנו, יש להימנע לאכול מוצרי חלב, באופן מוחלט.
חלב עיזים וכבשים יקר ביותר ומוצריו יקרים ביותר. עדיף לשלם בכסף מאשר בבריאות. חג שמח.