גילו את גלישת הסאפ בגיל 50+, והתאהבו
הספורט הימי הזה הגיע לארץ ב-2010, ומהר מאד הפך לטרנד שכבש נשים וגברים מכל הגילאים - גלישת סאפ. מאנגלית קיצור של Stand Up Paddle, או בעברית - גלשן חתירה בעמידה. הבשורה היא שלא צריך להיות ספורטאים כדי להתחיל, גם אחרי גיל 50. מה יש בסאפ שסוחף כל כך הרבה אנשים אליו, ומה הסיבות שהוא טוב לבני 50 פלוס?
"אצל אנשים מבוגרים יותר היציבות עוזרת למנוע תהליכי הזדקנות במוח. שיווי המשקל שדורש הסאפ עוזר לכך", אומר גולש הרוח אלוף העולם גל פרידמן, בעל מועדון הגלישה FREE GULL במרכז ימי קיסריה.
"הסאפ עוזר לכאבי גב, תומך בעמוד השדרה, מחזק את שרירי הליבה ומהווה כמובן כושר אירובי. הכי חשוב בעיני הוא שמדובר בספורט שעושים אותו בכיף. קשה להתמיד בענף ספורט שלא נהנים ממנו. הסאפ הוא ספורט חברתי שמתבצע בקבוצות, ספורט משפחתי לכל הגילאים. הרבה נשים נכנסות לזה כי שמעו שזה כמו פילאטיס על המים. דמיינו את כרית היציבות בחדר הכושר, למשל. אחרי דקה זה משעמם. עכשיו תוסיפו לזה ים וכיף, וזה הסאפ. הכושר קורה תוך כדי ההנאה".
יוסי ברגר, 52, ביולוג ימי במקצועו ובעל מועדון הגלישה WAVES באשדוד, גולש כבר 35 שנה, ואיתו אשתו ושלושת ילדיו. ברגר מספר שהגיל הממוצע של הסאפיסטים במועדון הגלישה שלו, כלומר של גולשי הסאפ, הוא 40 פלוס. מתוך 120 גולשים, 30 הם בני 50 פלוס, כשהצעיר ביותר בן 7 והמבוגר ביותר בן 85. "יש אצלי בחור שהוריד 20 ק"ג בשנה, והמשיך לאכול הכל. השינוי היחיד שעשה בחייו זה שעתיים סאפ בשבוע", אומר ברגר.
לדבריו, הספורט מתאים במיוחד לבני 50 פלוס: "עולם גלישת הגלים הוא עולם חתולי - ככל שמתבגרים הוא הופך יותר קשה, בעיקר בגלל המעבר משכיבה לעמידה על הגלשן. מתחילים להרגיש את הגב, ואנשים שבעבר עסקו בגלישה מתחילים לצאת מהענף. הסאפ מחזיר את האנשים האלה, בני ה-50 פלוס, לגלישה. לא צריך להיות ספורטאים כדי להתחיל, זה ספורט שמאד קל ללמוד אותו. שיעור אחד עד שלושה ואתה בעניינים. האתגר המרכזי בסאפ זה לא להתמכר יותר מדי".
"עשיתי ספורט אבל לא התחברתי, עד שגיליתי את הסאפ"
"החלטתי שאם אני גם ככה בים כל כך הרבה, כדאי שאשלב את זה עם ספורט". מוניקה שיא, צילום באדיבותה
פוסט קטן שפרסמתי בפייסבוק לצורך הכתבה, "דרושים גולשי סאפ בני 50 פלוס לראיון", הביא לא מעט פניות, והוכיח חד משמעית כמה הספורט פופולרי בקרב הגילאים האלה. שלושה גולשי סאפ מספרים למה בחרו דווקא בספורט זה, ולמה כדאי גם לכם לנסות.
מוניקה שיא, 56, גרושה פלוס שלושה מבאר שבע, מטפלת הוליסטית במקצועה, עושה ספורט כבר שנים - מהרמת משקולות ועד פילאטיס. "אני מאד אוהבת את הים, והחלטתי שאם אני יושבת שם כל כך הרבה, אולי כדאי שאשלב את זה באיזשהו ספורט", היא מספרת איך הכל התחיל. "לפני כחודשיים ראיתי קבוצת אנשים שעשו סאפ, והתחלתי לשאול אותם שאלות כמו כל אחד יכול? מה צריך לדעת פיזית?. התשובה לכל השאלות הייתה: 'אומץ לנסות'. אז ניסיתי, ומאז אני נוסעת פעמיים בשבוע לחוף אשקלון בשביל לחתור סאפ. אני שחיינית אז זה בא לי בקלות, למדתי שיווי משקל וזהו".
דוד בצלאל, 51 מראשון לציון, נשוי פלוס שתיים ומנתח מערכות במקצועו, מחליף ספורט כל כמה שנים. "אני משוגע", הוא אומר, "לפני עשר שנים זה התחיל ברכיבה על אופניים, טיילתי בארץ עם אופני הרים. אחר כך המשכתי לאופנועים, אבל חלום הילדות שלי היה לגלוש. בגיל 46 התחלתי לגלוש על גלשן רגיל, ולפני שנתיים זה קרה לי: הסתכלתי על גולשי הסאפ לידי והבנתי שאני גולש בכלי הלא נכון. עכשיו אני מטייל בארץ עם סאפ, לוקח את החבר'ה איתי. יש חבר'ה ששטים לראות דולפינים, או צבי ים. יש טיולים מיוחדים לסאפ בעולם".
רונית סופי-קזז, מנהלת בנק בת 53, נשואה פלוס שתים מראשון לציון, תמיד עסקה בספורט. כשהילדים היו קטנים קצת הפסיקה, אבל חזרה לזה ברגע שיכלה. "שיחקתי טניס, הייתי במכוני כושר, אבל שום דבר לא תפס אותי", היא אומרת.
"עשיתי ספורט רק כדי לזוז, אבל לא התחברתי. אני אוהבת ים, בעלי בכלל נולד בים. ראיתי אנשים גולשים סאפ, והבנתי שזה פחות אתגרי ממפרשיות ומגלישה. לקחתי כמה בנות למועדון גלישה ביפו, למדנו שם את הדברים הבסיסים, ושכנעתי את מנהל הספורט בבנק שבו אני עובדת להקים קבוצת סאפ לבנק. היום אני הרכזת של נבחרת הבנק בסאפ בליגה למקומות עבודה של מרכז הפועל, ויצרנו קבוצה מנצחת".
"הסאפ תורם לי ליציבה, ולהיות בים תורם לבריאות שלי"
בגיל 46 התחיל לגלוש על גלשן רגיל, אבל לפני שנתיים הבין שהוא גולש בכלי הלא נכון - ועבר לסאפ. דוד בצלאל, צילום באדיבותו
מה הכי קשה בגלישת סאפ?
מוניקה: "שום דבר לא קשה. כשאוהבים משהו זה לא קשה, אבל חייבים ללמוד את החוקים של הים. אי אפשר לקחת גלשן סאפ ולהיכנס למים. צריך לעבוד על יציבה, חשיבה, מיקוד, הסתכלות קדימה, וצריך גם תעוזה. זה מאד מורכב - הסאפ מפעיל את כל הגוף, את כל השרירים הפנימיים. לחתור שעה וחצי זה לא קל. אחרי השיעורים הראשונים הייתי צריכה יום התאוששות. כל הזמן נופלים למים, אי אפשר לא ליפול. תנועה אחת לא נכונה - ונופלים, אבל צריך גם לדעת ליפול כדי לא לקבל מכה מהסאפ. זה ממש כיף".
דוד: "יחסית למה שחשבתי, בכלל לא היה לי קשה, גם לא בהתחלה. קניתי סאפ מתנפח ב-2,000 שקל שהחזיק מעמד בדיוק חודשיים, זרקתי אותו וקניתי סאפ כמו שצריך ב-7,000 שקל. מהר מאד למדתי. החיסרון היחיד שלפעמים הים לא נוח והרוח מפריעה".
רונית: "לי היה קשה לראות את המדוזות בסביבה. אמרתי לעצמי 'אני לא נופלת'. הפחד מהמדוזות ייצב אותי, ואכן לא נפלתי מהסאפ. חלק מהאימונים הם של טכניקה, שזו תורה בפני עצמה".
למה בעצם סאפ?
הנהיגה גם קבוצת סאפ בבנק, מקום עבודתה. רונית סופי-קזז (ראשונה בטור) בדרך למים. צילום באדיבותה
מוניקה: "הסאפ תורם לי ליציבה, יש בזה אדרנלין גבוה, להיות בים תורם לבריאות שלי. סאפ זה הכל. לאנשים בגילאים שלנו זה לצאת מהבית, להיות בחברה, לעשות פעילות גופנית ביחד. במכמורת נכנסו 50 אנשים לים ועשו סאפ. ככה גם לומדים אחד מהשני".
דוד: "בגלישה רגילה אתה שוכב וצריך להתרומם. אני זקן, עד שנשכבתי אני אתרומם? בסאפ אין את זה. אני כל בוקר מגיע לים, גם בחורף וגם בקיץ, לפחות לשעה אחת לפני העבודה".
רונית: "מבחינה אישית, לראות את הקבוצה של הבנק מתגבשת עם גאוות יחידה, זה מאד חזק ועל זה נאמר 'זר לא יבין זאת'. היום אני מתאמנת רק עם הקבוצה הזו, והחלום שלי לעשות סאפ בחו"ל. יש קבוצה מהמועדון של גורדון שנסעה לפורטוגל. מומלץ לעשות סאפ במועדון גלישה. פשוט להגיע, הסאפ כבר יחכה לכם שם, וכשמסיימים מוסרים את המשוטים והולכים. לא צריך להיות ספורטאי בשביל זה, צריך לרצות לחלום חלום אחר. יש גיל שאתה רוצה לגעת במקומות שלא נגעת בהם, אבל שהם באורך היד שלך, נגישים".
אם תהיתם, מובן שיש גם אופנה שלמה שהתפתחה סביב הסאפ, של בגדי חתירה, חליפות גלישה וגופיות. ממש תעשייה שלמה. בחורף עדיף ללבוש חליפת גלישה, ובקיץ אפשר להסתפק בבגד ים, אבל עדיף כזה שעשוי לייקרה כדי להגן על עצמכם מפני השמש. מה צריך לדעת לפני שמתחילים? "צריך לחפש מדריך שיידע להתאים את הסאפ למשקל הגוף, וצריך ים טוב", מסכם ברגר.
סימן שאתה צעיר: מכורים לסקי בגיל השלישי
הכל על פעילות גופנית אחרי גיל 50
להתאמן נכון: איך להמנע מפציעות ספורט
רץ רחוק: אצן מרתון בן 72
ענפי הספורט שגם שונאי הכושר ישמחו לאמץ
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
הוא מזדקר בהתרסה או שמוט בהכנעה, בהתאם לגיל ואולי גם לגנטיקה, אבל בעיקר למאמצים שהשקענו בו. בלי סיוע של...
תקראו לזה בריחת סידן, דלדול עצם או אוסטיאופורוזיס, התוצאה היא אחת: העצמות הופכות עם הגיל פריכות...
אורח החיים כיום מכתיב שעות רבות של ישיבה: מול המחשב, ברכב, מול הטלוויזיה. זה נכון במיוחד לימים אלו, שרובנו...