חזרה לבריאות טובה

גלידת תה כבר טעמתם?

הוא נחשב למשקה הנפוץ ביותר בעולם, בסין ובאנגליה מקדישים לו טקס שלם והוא גם ידוע כבעל סגולות בריאותיות. התה הומצא לפני כ-5000 שנה בסין ומאז לא מפסיק להתפתח. הנה כל מה שחדש בתחום + 2 מתכונים מפתיעים
לין לוי 13/05/20
גלידת תה כבר טעמתם?
תה - עולם שלם של טעמים וניחוחות וסגולות בריאותיות (צילום: shutterstock)

 

הנה עובדה שאולי קצת תפתיע אתכם: תה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם אחרי מים. לא קפה, לא קולה, תה – המשקה שנחשב בריא ובעל סגולות בריאותיות. הוא הומצא בסין לפני 5000 שנה והפך לאחד המרכיבים החשובים ברפואה העממית בכל מזרח אסיה. העולם המערבי רואה במשקה הזה תופעה תרבותית של העם הסיני, שאימץ אותו הודות לשפע של סגולות בריאותיות.

אבל לפני שנגיע לכל אותן סגולות, קצת היסטוריה: בעולם כולו נחשב התה לאחד ממוצרי הצריכה המשפיעים ביותר על הכלכלה העולמית, אך לא כולם יודעים שהוא הומצא, כמו כל הדברים החשובים, במקרה. על פי אגדה סינית זה קרה בערך בשנת 2700 לפני הספירה, כאשר קיסר סין שנונג ישב תחת עץ קמליה בזמן שמשרתו הרתיח מים לשתייה. כשהמים הוגשו לקיסר נפלו כמה עלים מהעץ לתוך הכוס. הקיסר החליט לשתות את המים עם העלים, והתאהב בטעם העדין שאלה הוסיפו למי השתייה.

בתי התה התחילו להיפתח בסין במאה השמינית. בהתחלה שתו את המשקה בעיקר נזירים שחיפשו את מה שיעזור להם להישאר מפוקסים וערניים בזמן המדיטציה. לאחר מכן משפחות עשירות משושלת טַאנְג פתחו חדרים שנועדו לחליטת תה, טעימת תה וקריאה. הסינים פיתחו גם את טקס התה הקדום ביותר בשם ׳״גונג-פו צ׳ה״, במהלכו מתבוננים בתה, מריחים אותו, נוגעים בו ורק אחרי זה טועמים. כן כן, ממש כמו שאניני יין אוהבים לעשות עם יין.

 

מי המציא את התה הקר?

 

תה קר. את זה דווקא האמריקאים המציאו. צילום: Shutterstock

 

אבל טקס התה הקדום של הסינים הוא לא המפורסם ביותר, אלא דווקא זה הבריטי שהפך לאחד מסמלי התרבות באנגליה. הוא נולד ב-1840 כאשר הדוכסית אנה מבדפורד החליטה לנסות להעביר את תחושת העייפות הקלה שנפלה עליה מדי יום בשעה 16:00 באמצעות כוס תה חזק ונשנוש קל ליד. בהמשך, המנהג אומץ גם על ידי הפועלים שחזרו הביתה מיום העבודה בשעה 18:00, וכדי להתמודד עם הרעב עד ארוחת הערב, נהגו לשתות כוס תה עם כריך קטן ליד.

הודות לכך שחיי המדף של התה ארוכים, הוא שימש בתור מטבע בסחר חליפין במונגוליה ובטיבט. ואם כבר הזכרנו את טקס התה הבריטי, מעניין לדעת שלאירופה המשקה הגיע רק בתקופה הקולוניאליסטית. ארה״ב היוותה שחקן חשוב בהתפתחות תרבות התה בעולם, משום שהאמריקאים הם אלה שהמציאו את שקיות התה וגם את התה הקר.

 

עלייה של 50% בצריכת תה מטעמי בריאות

 

הישראלי צורך כ-2 ספלי תה בממוצע ליום. צילום: Shutterstock

 

עד היום לכל אזור בסין יש מנהגים ייחודיים לשתיית תה וסוגי התה המועדפים עליו (ויש מחוזות שבהם נהוג לתבל את התה עם מלח, זנגוויל, פולי סויה מטוגנים או עם סומסום). אם עבור הסינים תה הוא סוג של אומנות, הזינוק הגדול בצריכת התה בעולם המערבי נובע דווקא בגלל ההיבט הבריאותי.

ביקוש גדול למוצרי מזון בריאים וחיפוש אחר תחליפים לקפה הפנו את אור הזרקורים לעבר התה, אך עדיין, הצרכן הישראלי צורך כ-2 ספלי תה בממוצע ליום. למרות הכמות הצנועה הזו, שוק התה נחשב לאחד מהשווקים מהירי הצמיחה בענף המזון בארץ. הוא גדל ב- 10%-15% מדי שנה, בין השאר הודות לעלייה של 3.5% בצריכת התה הירוק, ועלייה של 50% בצריכת התה מטעמי בריאות.

 

החידושים בעולם התה

 

את התה הירוק רובנו מכירים וכנראה שגם את הארל גריי ואת מגוון סוגי התה הפירותיים. בשנתיים האחרונות החלו לייבא ארצה גם תה לבן עשיר בוויטמינים ומינרלים, בעל טעם מתקתק ועדין וכמות נמוכה של קפאין. אפשר למצוא בארץ גם תה שחור מותסס, תה ירוק אורגני, תה צהוב מיושן הנחשב לסוג נדיר של תה, וגם את התה הסיני המסורתי בשם ״אולנוג״, המשלב בין תכונות התה הירוק והשחור. אפשר לקנות היום בארץ גם תה יסמין בעל ארומה מעודנת ותה פואר - זן של תה שחור הנחשב להכי ״יוקרתי״, כי הוא מיושן באוויר פתוח בחדרים מיוחדים, שיטה שמעניקה לו טעם שלא דומה לטעמי התה האחרים.

 

סגולות בריאותיות של התה

 

מפחית את רמת הכולסטרול ומונע לחץ דם גבוה. צילום: Shutterstock

 

התה מעניק הנאה שמרגיעה את הגוף ואת הנפש. לשתיית תה יש סגולות ריפוי המסוגלות להפחית את רמת הכולסטרול, למנוע לחץ דם גבוה ולשפר את תהליך העיכול. נשים רבות משתמשות בתה למען מטרות יופי וטיפוח, שכן יש הטוענים כי הוא מעכב את תהליך ההזדקנות ואף מרזה.

התה השחור יכול לסייע למערכת העיכול ותה ירוק הכרחי לשמירה על תזונה מאוזנת, מכיוון שהוא יכול לתרום לשריפת שומן בגוף ומכיל נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים ופנולים המחזקים את מערכת החיסון. לשתיית תה יסמין יש השפעה מרגיעה. תה מע׳לי, שבני העדה הדרוזית ישמחו להגיש לכם בכל מסעדה, נחשב למחזק את כל מערכות הגוף, מנקה דם, עוזר להתגבר על בחילות ומשפר את העיכול.

 

איפה אפשר למצוא בארץ תה מיוחד או מוצרים נלווים?

 

עולם שלם של מוצרים נלווים. צילום: Shutterstock

 

הסעיף הזה יתאים יותר לימים פוסט-קורונה, אבל אולי תרצו לדעת כבר עכשיו שברשת ״ארקפה״ השיקו לאחרונה Detox tea שגדוש סגולות רפואיות משום שהוא מכיל קינמון, ג'ינג'ר טרי, נענע, תפוז, דבש וכורכום. הודות לרכיבים אלה הוא מעודד סילוק פסולת ורעלים מהגוף, מחזק את מערכת החיסון ותורם לירידת נפיחות בבטן. את סוגי התה המיוחדים שהוזכרו קודם לכן ניתן לרכוש בדוכנים של חברת TE, שבהם משווקים גם אביזרים נלווים לתה כמו חולט מעוצב, קנקני תה מיוחדים ועוד. במסעדה היפנית ״יאקימונו״ בתל אביב מגישים בימים כתיקונם ליקר תה יסמין וב״T-HOUSE״ בעיר מגישים קוקטיילים אלכוהולים המבוססים על מיצויי תה בתוספת תבלינים אקזוטיים. במסעדת ״תל יצחק״ שבכניסה לקיבוץ תל יצחק תמצאו בתפריט הקינוחים עוגת בסבוסה שמוגשת עם גלידת תה. כן, מה ששמעתם. 

 

ועכשיו - 2 מתכונים לגלידת תה (מאצ'ה):

 

גלידת מאצ׳ה רגילה:

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים:

750 מ"ל חלב

5 חלמונים מ-5 ביצים גדולות 

180 גרם סוכר

15 גרם אבקת מאצ׳ה (תה ירוק טחון דק, נמכר בחנויות טבע בצורת אבקה מוכנה)

 

ההכנה:

1. מחממים את החלב עד למצב של כמעט רתיחה.

2. מוסיפים את המאצ׳ה ומערבבים היטב.

3. מקציפים את החלמונים עם סוכר.

4. בעדינות מוזגים את החלב עם המאצ'ה על החלמונים המוקצפים תוך כדי ערבוב.

5. מקררים מחוץ למקרר עד שמגיע לטמפרטורת החדר, ואז מקררים שעתיים במקרר.

6. אם יש מכונת גלידה ביתית - מעבירים למכונה. אם לא, מכניסים למקפיא.

7. במידה שהגלידה במקפיא ולא במכונת גלידה - כל חצי שעה מוציאים ומערבבים עם מטרפה ידנית או חשמלית עד שמתקבל מרקם של גלידה.


המתכון באדיבות רשת גולדה

 

גלידת תה טבעונית

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים:

1.5 כוס קשיו מושרה ללילה במים

3/4 כוס מים + כוס מים

1.5 כוס סוכר

6 כפות חמאת קקאו

4 כפות שמן קוקוס

1.5 כוס קרם קוקוס

4 תיונים של תה בטעם שאוהבים 

טיפה מלח

 

ההכנה:

1. שופכים לסיר את המים (3/4 כוס) והתיונים ומבשלים על אש נמוכה עד שנוצרת חליטה של תה. סוחטים את שקיות התה כדי להוציא את מקסימום הטעם שאפשר.

2. מבשלים עוד קצת עד שמתקבלת תמצית מרוכזת.

3. מוסיפים את הסוכר ומערבבים עד שהוא נמס.

4. מוסיפים את חמאת הקקאו ושמן הקוקוס עד שנמסים ומכבים את האש.

5. שמים בבלנדר את הקשיו המושרה והמסונן ועוד כוס מים וטוחנים עד שמתקבל נוזל חלק. 

6. מוסיפים לבלנדר את קרם הקוקוס תוך כדי ערבוב וטיפה מלח.

7. מוסיפים את התערובת שבסיר לאט לאט תוך כדי ערבוב עדין ואז מעבירים לבלנדר לערבוב נוסף למשך 2 דקות. 

8. מכניסים למקרר ואחרי שעתיים למכונת גלידה, אם יש, או למקפיא.

 

המתכון באדיבות השפית בת עמי בוזגלו, לליה אוכל טבעוני מפתיע 

 

 

עוד על התה: כל מה שלא ידעתם שתה יכול לעשות

לא רק תה וקפה: המשקאות המפתיעים לחורף

מוסיף המון: 11 שימושים מפתיעים בלימון

לא תאמינו מה אפשר לעשות עם סודה לשתייה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה