חזרה להחיים הטובים

גרניום: עמיד, חסכוני וצבעוני

אין כמו הגרניום לשתילה באדניות ולכיסוי שטחים בגינה. הוא עמיד, חסכוני במים מתאים מאוד לאקלים שלנו, בעל סגולות ריפוי שונות והעיקר - צבעוני ושופע. טיפים לגידול גרניום
עדי כץ 10/03/10
גרניום: עמיד, חסכוני וצבעוני
בבתים הכפריים של אוסטריה, גרמניה ושוויץ רואים אותם בכל חלון. צבעוניים, שופעים ומשרים אווירה של טיפוח. אלה הם צמחי הגרניום למיניהם, צמחים צנועים, חסכוניים ועמידים עם אפקט ויזואלי חזק, המשמשים לשתילה באדניות ולכיסוי שטחים בגינה. אם אתם מתעניינים, במשתלות גבעת ברנר יערכו בסוף השבוע של 19-20 במרס מפגש ייעוץ, תצוגת ענק ומכירה של גרניום לזניו השונים והצגת זנים חדשים. מקור השם גרניום במלה Geronos, עגור ביוונית, כיוון שהפרי שלו דומה למקור של עגור. מוצאו של הגרניום בדרום אפריקה, משם הובא למערב במאה ה-17 על ידי האנגלים והתפשט באירופה ובעולם כולו. במשך השנים נוצרו אלפי הכלאות, וכיום יש מגוון רחב של זני גרניום, המתחלקים לכמה קבוצות עיקריות. ה"גרניום וילה" הזוחל ובעל הפרח הפשוט, המגיע בשישה צבעים, הוא הזן המוכר לנו ביותר. זן נוסף נקרא "זוחל פרח מלא", ויש לו פרח כפול אבל צימוח פחות אגרסיבי. הגרניום הזקוף כשמו כן הוא, הגרניום הצרפתי פורח רק באביב, גרניום עלה צבעוני מצטיין בעיקר במראה העלים, ויש גם גרניום ריחני. בין הזנים הריחניים אפשר למצוא בעלי ארומה של לימון חמוץ, לימון מתוק ואפילו קקאו, ויש סדרת זנים שנקראת "הנשיקה", שנוצרו מחיבור של שני זני גרניום, השומרים על הפריחה בצבע המקורי. התוצאה היא זנים שפורחים בשילוב של שני צבעים כמו אדום ולבן, אדום וורוד או סגול כהה וסגול בהיר.


הגרניום הוא כאמור צמח עמיד ומתאים מאוד לאקלים הישראלי. בהתאם לצו השעה, הוא חסכוני במים ומתאים גם לאנשים שנוטים לשכוח מדי פעם להשקות. גם חודש ללא מים לא יכניע את הגרניום, ולמעשה רוב מקרי התמותה שלו באדניות ובגינות נובע דווקא מעודף מים. זה קורה לא פעם בחודשים החמים בשנה, אז יש נטייה להשקות את העציצים ואת הגינה יתר על המידה. כיוון שהגרניום מתגונן מהחום על ידי סגירת הפיוניות ולא מאדה מים, השקיית יתר יוצרת עודף מים בבית השורשים. מלבד השקיית יתר אורבים לגרניום גם מיני מחלות ומזיקים. אקריות אדומות, למשל, שמופיעות בעיקר במזג אוויר חם ויבש, מתיישבות בתחתית העלים והופכות אותם לחומים. זיהוי מוקדם של היצורים הקטנים, על ידי בילוש בזכוכית מגדלת או מישוש העלה, הכרחי להצלת הצמח. גם כנימות עש הטבק מחבבות את הגרניום, בעיקר בקיץ, והכנימה הפלורידית הלבנה מצטרפת לחגיגה. כדי למגר את הרשע יש לסלק עלים נגועים ולהשתמש בחומרי הדברה. הגרניום משמש גם להפקת תרופות עממיות ומשמש, על פי אמונות אלה, לריפוי בעיות עור כמו דלקות ופצעים וגם נימי דם בולטים וכתמים בעור. חליטת עלי גרניום, משמשת להחייאת עור הפנים ולמניעת הזדקנותו, ויש הגורסים ששתיית תה מן הצמח מעודדת ייצור חלב אצל נשים מיניקות. במי הגרניום משתמשים נגד התקרחות, וגם להפגת מתחים. עליו המיובשים יכולים לשמש נגד עש בארונות הבגדים.


גם שמן מופק מעלי הגרניום, והוא אף פופולרי בתחום טיפולי הארומתרפיה. שמן הגרניום שימש כבר בתרבויות קדומות להקלה על טחורים, כחומר אנטי דלקתי ולחיזוק המערכת החיסונית והפעילות ההורמונלית. הוא גם אנטי דכאוני וטוב לבעיות גיל המעבר. השימוש נעשה על ידי טפטוף למי האמבטיה, עיסוי ומריחה, שאיפה על ידי מכשיר אדים, גרגור או הנחת רטיות. את הגרניום, אפשר גם לשתות כמשקה קר. לימונדת גרניום מכינים מכוס מים, כוס סוכר, 6-7 עלי גרניום לימוני טריים וכוס מיץ לימון סחוט טרי. מבשלים סירופ מכוס המים וכוס הסוכר, ולאחר הרתיחה מוסיפים את עלי הגרניום הטריים. מבשלים עוד כחמש דקות, מסננים את העלים החוצה, מוסיפים את כוס הלימון הסחוט ומים לפי טעם אישי.
מפגש הגינון יתקיים במשתלות גבעת ברנר ב-19-20 במרס מהשעה 11:00. כדאי להירשם מראש בטלפון: 9443952 08

עוד על גינון:

סחלבים: אפשר לגדל אותם בבית

גינה אקולוגית בלב העיר

הגינה המזמינה: להתעורר לקול ציוץ הציפורים

בחזרה לקקטוסים

בריכת נוי בגינה: כך עושים את זה
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה