דברים שלמדתי מאמי, רות סירקיס
באחד מימי חול המועד פסח שיתפה תמי סירקיס פוסט מרגש שכתבה בפייסבוק, על אודות אחד ממאכלי הילדים הכי ידועים בתרבות הישראלית: הנקניקייה העטופה בבצק עלים, הקרויה "משה בתיבה". מתברר שאת השם למאכל שהפך נחלת הכלל נתנה אחותה נורית, ושנים אחדות לאחר מכן הוא נכנס לספר המיתולוגי שכתבה אמן, כוהנת המטבח הישראלית רות סירקיס, "ילדים מבשלים".
תמי סירקיס, נשואה, אימא לשלוש בנות ("כולן מבשלות נהדר אבל הגדולות יותר עובדות בהייטק וגם הצעירה בדרך לשם"), ממשיכה את דרכה של אמה בתחום הקולינרי. מי שהייתה בראשית דרכה "הבת של רות סירקיס" וגאה בכך עד היום, הפכה בעצמה למפעל קולינרי שמייצר מופעים, הרצאות ואינספור מתכונים נהדרים באתר מושקע. בשנים האחרונות ובעקבות שינוי תזונתי משמעותי שעברה, הפכה תמי גם למנטורית לתזונה מבריאה, אבל עוד נגיע לזה.
כשמדברים עם האישה שבזכות אמה למדו רוב האמהות כאן לבשל, אי אפשר שלא לשאול איך היה לגדול בבית של הבשלנית של המדינה. "כל חיי גדלתי בצד אוכל וספרים וסקרנות על טעמים של אנשים אחרים, עדות ועמים אחרים", היא מספרת בראיון למוטק'ה.
ומה היה הטעם הביתי שלך, הטעם של בית אימא?
"תמיד שואלים מה האוכל המאפיין של אימא שלי אבל למען האמת, לא היה בדיוק דבר כזה. הכל היה תלוי אם היא עבדה על הספר הסיני, ההונגרי או עשתה ניסיונות לקראת ספר הודי. הקריירה שלה התחילה כשאחותי ואני היינו בנות 5-6, והמתמטיקה פשוטה: היא עשתה ניסיונות ואלה היו הארוחות. אימא יודעת לבשל טוב מאוד אז הכל היה טעים. בהחלט גמרנו מהצלחת".
אימא רות נתנה לתמי, לאחותה ולאחיהן הקטן דני גם להתנסות במטבח, וכך נולד הספר המיתולוגי "ילדים מבשלים": "זה היה בית מאוד אקספרימנטי עם אוכל", היא נזכרת. "אין ספק שאת התשוקה להרפתקנות ואת הכבוד העצום לאוכל של אנשים אחרים ינקתי עם חלב אמי".
"יש לי הרבה כבוד לכל האוכל שטעמתי בחיי"
ה"על האש" השנתי מתקרב, איך תעברו את זה בבריאות? צילום: Shutterstock
1. לשמור את הסטייק לסוף או לא לשמור? "אני מבקשת שנפסיק להיות השילוב של קמצנים-בזבזנים. אנשים שמביאים למנגל גם נקניקיות וגם כנפיים וגם שיפודי פרגיות וגם קבב וגם סטייק אנטריקוט מתוך אסטרטגיה שבואו נתקע את הנקניקיות והכנפיים ורק בסוף נעשה את הסטייק. זה מטומטם בעיניי. תביאו שני סוגים: עוף ואנטריקוט, או קבבים ואנטריקוט, לא צריך את כל הדברים הפשוטים. ככה כולם אוכלים יותר מדי ושמגיעים לדברים הטובים כבר אין כוח וסתם זורקים המון אוכל".
2. האיכות עדיפה על הכמות. "כדאי לעבוד עם תחשיב של סדר גודל 300-350 גרם חלבון לאדם מבוגר שזה המון, ולא לקנות לארוחה של 15 איש אחד מכל דבר, כי לא כל אחד אוכל אחד. אני אומרת: לכו על האיכות ולא על הכמות".
3. פיתות וחומוס, זה חובה? "אני ממליצה לדלג על כל הפיתות והחומוס בהתחלה כי אלה פחמימות מיותרות, מזון מתועש ומיותר. במקום זה תביאו סלטים טריים שמכינים לבד בלי חומרים משמרים, צבעי מאכל ומיונז. יש משהו נחמד בעדינות. תביאו צלחות טובות, סכין אמיתי, מפיות ומזלגות וכוסות יין. יין לבן, אדום, בירה - בזה כן תגוונו כדי שיהיה לכולם מצב רוח טוב ושמח. ואם הגחלים כבר עובדים אז תניחו עליהם חצילים שאחר כך אפשר לעשות מהן סלט בטחינה, פלפלים קלויים שעם מעט שמן זית ומיץ לימון אפשר להפוך על המקום לסלט. פירות בתור קינוח. זה יותר אלגנטי, יותר שמח ויותר בריא".
ואם כבר ביום העצמאות עסקינן, הנה מתכון של תמי סירקיס לסטייק במרינדה חריפה-מתוקה:
צילום: Shutterstock
המתכון מתאים להכנה של בשר או עוף על האש, גחלים או אפילו גריל חשמלי. משך הצלייה תלוי בעובי הסטייק ובעוצמת החום. מומלץ להימנע מצליית יתר ובמקרה שנחוץ – אפשר לצלות את הבשר לעוד כמה דקות.
מצרכים (להכנת 6 מנות):
6 סטייקים מיושנים (סינטה או אנטריקוט), או 6 כרעיים של עוף או 15-20 כנפיים של עוף
למרינדה:
1/2 כוס רוטב ברביקיו בטעם מעושן
1/2 כוס יין אדום יבש
1/2 כוס ריבת תפוזים (או קונפיטורה) או דבש
2-3 כפות חרדל דיז'ון
פלפל שחור גרוס
תבלינים טריים: עלי קורנית, עלי רוזמרין ועלי ריחן חתוכים
ההכנה:
1. שוטפים ומנגבים היטב את הבשר או את חלקי העוף.
2. מערבבים את כל חומרי המרינדה. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם.
3. מסדרים את הבשר על תבנית או צלחת עם שוליים מעט מוגבהים ויוצקים את המשרה על הבשר. הופכים מצד לצד כדי להבטיח מריחה אחידה על הבשר. שומרים במקרר כמה שיותר (אפילו יום מראש).
4. מחממים מראש את הגריל לחום גבוה. צולים את הבשר על הגריל כארבע דקות מכל צד. חשוב להימנע מלהפוך את הבשר יותר מפעם-פעמיים. אין לחרוץ בבשר או ללחוץ עליו - פעולות אלו מייבשות אותו לחלוטין.
5. מסירים מהאש ומגישים מיד.
טיפ: אם נותרו שאריות מרינדה שלא באו במגע עם הבשר הנא, אפשר להשתמש בהן כבסיס לרוטב: מוסיפים מעט מלח ועוד עשבי תיבול קצוצים לפי הטעם. מחממים את הרוטב בסיר קטן, על סף הרתיחה. טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם.
[#middleBanner]
עמליה ארגמן-ברנע: לא רק ספר בישול, ספר על אמהות
מלכת המטבח: החיים החדשים של אהובה אלפרון
כל היתרונות בסיבים תזונתיים (ומתכון)
טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות
לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן
אוכלים בריא: השפית עינת מזור משתפת מתכונים
המנות המפורסמות בעולם אצלכם בבית
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...