דיור מוגן: לעבור או לא לעבור?
צילומים: Shutterstock
הבית גדול וריק, אתם חושבים על העתיד או מתחילים להרגיש ירידה בתפקוד ושוקלים את הדרך הלאה. לדברי אורית אברמוביץ-סוצ'יאנו, מנהלת חברת "קרן שירות גריאטרי", המספקת ייעוץ לגיל השלישי לפתרונות בבית או מעבר לדיור חיצוני, הבחירה לאן והאם תעברו קשורה למצב התפקודי, לנטיית הלב וגם למצב הכלכלי.
"אפשרות אחת לעצמאים", היא אומרת, "הם בתי הדיור המוגן, שאני מאוד אוהבת. הם מוגדרים היום, ובצדק, כ'סביבת מגורים תומכת', וככאלה הם נועדו לאוכלוסייה מתפקדת פיזית ומנטלית, וגם לאנשים בעלי אמצעים, כי מחירם גבוה. מדובר בסוג של מלונות חמישה כוכבים המאפשרים פתיחת פרק חדש בחיים. יש בהם פעילויות חברתיות ותרבותיות ושירותים ברמה הגבוהה ביותר. בריכה, חדר כושר, ספרייה ומה לא.
"מהצד שני ישנם בתי האבות. אלה מיועדים לאנשים מוגבלים יותר פיזית ומנטלית. יש בהם מענה לכל טווח התפקודים, עצמאים, תשושים וסיעודיים. המסגרות האלה לעתים פחות מפוארות ולא מעניקות שפע תרבותי כמו בדיור המוגן, אבל כיוון שמדובר במערכת שונה באופן מהותי, הם מספקים שירותי טיפול וסיוע ופתרונות מותאמים אישית כחלק מהשירות. המעבר לבית אבות נעשה לרוב מאין ברירה, בניגוד למעבר לבית דיור מוגן, שנעשה מבחירה וברווחה".
כשיש בחירה, מה היתרונות והחסרונות האפשריים למעבר?
"אם נתחיל בחסרונות, עזיבה של הבית והסביבה המוכרת עלולה להיות משברית. מעבר לזה, טענה שאני שומעת הרבה היא בהקשר לתנאים הפיזיים בדיור המוגן. המעבר למקום כזה, גם אם הוא מפואר, כרוך בהקטנת שטח המחייה. אתה עובר מבית גדול, שמכיל את כל החפצים והזיכרונות שאספת בחייך, לדירה קטנה יחסית וצריך להצטמצם.
"מבחינת היתרונות, כאן מרוכזים במקום אחד כל חיי החברה והתרבות שאפשר להציע לדיירים. זהו בדרך כלל כרטיס הביקור של בתי הדיור המוגן. כדי ללכת לחוג ברידג', למשל, לא צריך לקחת מונית. הכול בסביבה, גם רופא המרפאה שהופך לרופא המשפחה שלך. אפשר לסכם את זה במשפט שאמרה לי דיירת על המחיר ששילמה על יחידת המגורים: 'מבחינתי, להחזרת שמחת החיים שלי אין מחיר יקר'".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
"בתי הדיור המוגן נבדלים זה מזה בעיקר במחיר, למרות שכולם מאוד יקרים, וגם בפתרונות שהם מציעים לבעיות עתידיות. יש בתי דיור מוגן, בעיקר החדשים שבהם, שלא מציעים שירותי סיוע מובנים לדיירים שסובלים מירידה בתפקוד. ברגע שאדם שהיה עצמאי נחלש, הוא צריך להביא עזרה מבחוץ, ממש כמו בבית. יש אמנם פיקוח וניהול של הצוות המטפל, שזה לא מעט, אבל מימון העובד ועוד הוא על הדייר ומשפחתו".
יש עוד דברים שחשוב לדעת לפני שמחליטים אם לעבור ולאן לעבור?
"ההחלטה תלויה במצב הדייר ובצרכים שלו. יש מקרים, למשל, שרמת התפקוד של בני זוג לא זהה, ואז יש הרבה חומר למחשבה ולתכנון. החלטה על מעבר אל מחוץ לבית הוא צעד משמעותי ויש גורמים רבים שצריך לקחת בחשבון. המקום צריך להתאים באופן הטוב ביותר בנסיבות המשתנות, לא על פי הבריכה או החוגים, אלא על פי הצרכים האמיתיים, היום ובעתיד. מאחר שיש שפע של אפשרויות דיור, כדאי לעמוד על ההבדלים ביניהן, שהם לעתים מהותיים, וחשוב לדעת שלא כולם מציעים את אותה חבילת שירותים".
כך מתחמקות חברות הביטוח מתשלום
בלי פערי תיווך: פירות וירקות זולים
מה כדאי לארוז במעבר לדיור מוגן
רבות מדובר על חשיבותו של קשר בין-דורי: מחקרים שונים לאורך השנים מעידים על כך, שיחסים...
עבור לא מעט בני הגיל השלישי, מעבר לדיור מוגן הוא שלב מתבקש בחיים, כשהמטרה העיקרית היא להפיג את הבדידות. אבל...
מה הייתם לוקחים אתכם לאי בודד? השאלה התיאורטית הידועה, שנועדה לברר מה חשוב לכם באמת, צריכה להישאל -...
זה עניין כלכלי + אישי . הרבה מבוגרים גם בעלי הון מפחדים מהשינוי הזה.
בית אבות , דיור מוגן יוקרתי , דיור מוגן יוקרתי בצפון
אכן ההחלטה לעבור או להעביר קרוב משפחה יקר, לאחד מן המוסדות דיור מוגן או בית אבות, היא אכן קשה למדי! כמובן שאם בן גיל הזהב הוא עצמאי לרוב, ויש ביכולתו הכלכלית את האפשרות, אז עדיף שיחיה במסגרת של דיור מוגן. אולם גם לא צריך למהר ולשלוח את אביכם או אמכם לדיור כזה, אם אין הם סובלים מבדידות ומצוקה אחרת כלשהי. רק שאבי שהיה כבר בן 83 (ואלמן 6 שנים), התלונן בפניי שוב ושוב על כך שהוא סובל משעמום והחל להיראות לי בודד במיוחד, אז קיבלנו את ההחלטה המשותפת להעביר אותו למסגרת הדיור המוגן של משען פיכמן בתל אביב. מאז הוא כבר שם שנתיים ורכש מספר ידידים וידידות ובכללי נראה מאושר משמעותית. למי שמעוניין לקרוא מאמר מאיר עיניים על בחירת דיור מוגן, אני מניח כאן מאמר טוב שקראתי לאחרונה אצל משען. https://www.mishan.co.il/good_to_know/%D7%91%D7%AA%D7%99-%D7%90%D7%91%D7%95%D7%AA/
בהצלחה לכולכם ושנדע רק בשורות טובות!! :)