האם כלי המטבח שלנו בטוחים לשימוש?

כלים נאים מרחיבים אמנם את דעתו של האדם, אבל המלצה אחרת של חז"ל, "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו", לא פחות רלוונטית כשמדובר בכלים לבישול, טיגון, אפייה ואחסון מזון. כאן חשובה יותר הבטיחות מהאסתטיקה, כי מטבח בריא הוא לא רק כזה שמתבשלים בו מאכלים טריים ובריאותיים, אלא גם כזה שהכלים בו בטוחים לשימוש. גם המזון הבריא ביותר עלול לשנות את הרכבו ואת טעמו במגע עם סיר או מחבת המכילים חומרים רעילים.
אז לפני שקונים סירים, מחבתות ושאר כלי בישול ואחסון, כדאי להסתכל מעבר לעיצוב, ליופי ולמחיר, ולבדוק ממה הם מיוצרים. חלק מהחומרים המרכיבים את המוצרים האלה הם כאלה שאתם ממש לא רוצים בתוך המזון שלכם. ריכזנו עבורכם את המידע המלא לבחירת כלים בטוחים לשימוש בריא במטבח:
בישול, טיגון ואפייה
החשודים:
מחבת טפלון
ציפוי של פולימר פלסטיק, שמשחרר גזים רעילים מעל 230 מעלות. צילום: Shutterstock
מחבת הטפלון נחשבת לאחד הלהיטים הגדולים של עולם הדיאטות. חומר הציפוי הזה ניחן במקדם חיכוך נמוך, ולכן המחבת אינה זקוקה לשימון כדי למנוע הידבקות, מה שמוריד את הערך הקלורי של המזון.
לכאורה סידור מעולה, אבל תג המחיר גבוה: הציפוי הסינתטי הוא פולימר פלסטיק, שמשחרר גזים רעילים מעל חום של 230 מעלות. כשציפוי הטפלון נשרט וזה עלול לקרות ממגע לא זהיר עם כף מתכת או בזמן הקרצוף, פליטת החומרים הללו לתוך המזון גבוהה יותר, והתוצאה עלולה להיות סרטן ובעיות הורמונליות. שאיפת האדים הרעילים מהציפוי עלולה להביא לחום, צמרמורות, לחץ בחזה ושיעול.
סירים מצופי קרמיקה
סירים ומחבתות המצופים קרמיקה הם מאוד יפים ואסתטיים, אבל הם מיוצרים מכמה מתכות, בהן עלולים להימצא גם קדמיום ועופרת. חום גבוה עלול להביא להיסדקות הציפוי הקרמי ולזליגת עופרת אל האוכל.
העופרת היא מתכת קלה לעיבוד ולכן משמשת לייצור מוצרים רבים, אבל היא גם מתכת רעילה מאוד, שארגון הבריאות העולמי הכריז עליה כעל חומר מסרטן. הגוף מתייחס לעופרת בטעות כאל סידן, אוגר אותה בעצמות ומשם היא עוברת למחזור הדם וגורמת לנזקים. חשיפה ממושכת לעופרת עלולה להביא להרעלה, המתבטאת בפגיעה בזיכרון ובריכוז, עצבנות, עייפות, כאבי ראש וגם בעיות בתפקוד הכבד והכליות.
כלים העשויים מקרמיקה בלבד עלולים גם הם להכיל עופרת, וכשקונים כלי בישול מקרמיקה יש לוודא שהוא אינו מכיל אותה. גם כמויות זעירות של עופרת עלולות להזיק.
כלי בישול מאלומיניום
האלומיניום משתחרר לתוך המזון ועלול להוביל לבעיות בריאותיות רבות. צילום: Shutterstock
סירים ותבניות מאלומיניום הם קלים, זולים ומפזרים חום ביעילות, אבל האלומיניום יוצר ריאקציה עם המזון ומשחרר חלקיקים לתוכו, בעיקר כשמדובר בירקות עליים ומזון חומצי כמו עגבניות, או מזון המכיל חומץ. ככל שהכלי שחוק ושרוט יותר, הנזק כמובן גדול יותר. אלומיניום בגוף עלול להביא לבעיות בריאותיות רבות, מהפרעות מוטוריות ועד אלצהיימר.
מחבתות נחושת
מחבתות עשויות נחושת אמנם מאפשרות חימום מהיר, אבל כשהן באות ללא ציפוי, המתכת תחלחל בתנאי חום לתוך המזון. כשיש למחבתות האלה ציפוי הוא עשוי לרוב מניקל, מתכת רעילה במיוחד. חשיפה לכמויות גדולות של נחושת עלולה להחליש את המערכת החיסונית ולשבש את תפקוד בלוטת התריס והכליות.
כלי בישול מברזל יצוק
כלים מיציקת ברזל, כמו הפויקה הפופולרית בקומזיצים הם אמנם כבדים וקשים לניקוי ולתחזוקה ורצוי לשמן אותם לאחר השימוש למניעת חלודה, אבל הם מונעים הידבקות של המזון ומפזרים את החום לתבשיל באופן אחיד.
מצד שני, כלי ברזל אמנם לא מצופים בחומרים בעייתיים, אבל הברזל עצמו עלול לחלחל למזון, בעיקר אם המרקם שלו נוזלי. לכן עדיף להכין בכלים האלה מזון שאינו מתבשל במים או בשמן.
כלי פלסטיק
קופסאות הפלסטיק הן קלות משקל, זולות, זמינות ולא שבירות ומפתה להכניס את המזון שמאוחסן בתוכן ישר מהמקרר לחימום במיקרוגל. אבל החימום, יש לדעת, יגרום לנדידת חומרים רעילים מהפלסטיק אל תוך המזון, ואלה עלולים לגרום נזק לכבד ולריאות ואף לבעיות הורמונליות.
המומלצים:
תבניות זכוכית ופיירקס: הבטוחות ביותר לשימוש במטבח. צילום: Shutterstock
כלי זכוכית ופיירקס
תבניות וסירים מפיירקס וזכוכית הם מהכלים הבטוחים ביותר לשימוש במטבח. הזכוכית לא מגיבה לשום חומר ולא פולטת חלקיקים, גם בטמפרטורה גבוהה. החיסרון שלה הוא שאינה מוליכה חום בצורה אחידה כמו המתכת, אבל מה לא עושים למען הבריאות.
כלים מפלדת אל חלד
פלדת אל חלד או נירוסטה, העשויה סגסוגת של ברזל, כרום וניקל, נחשבת ליציבה כימית, כלומר הקשרים בין המתכות חזקים ולא מאפשרים פליטת חלקיקים. הנירוסטה גם קלה יחסית ועמידה בפני שריטות והתפוררות ופשוטה לניקוי, ועדיין, מזון שנשרף בתוך הסיר, עדיף להשרות בחומר ניקוי לכמה שעות ולא לשפשף.
כלי חרס
גם אסתטיים, גם בטוחים לשימוש בריא בבישול או באפייה. כלי חרס, צילום: Shutterstock
גם כלי חרס אינם יוצרים תגובה כימית עם המזון ומומלצים לבישול על אש נמוכה או לאפייה בתנור. הם אמנם שבירים, אבל בהחלט אסתטיים וגם תורמים ארומה מיוחדת למזון.
כלי סיליקון
כלי סיליקון לאפייה בטוחים לשימוש עד לחום של 220 מעלות. גם בטמפרטורות גבוהות יותר הם לא ישחררו אדים רעילים למזון. הסיליקון עשוי גומי סינתטי מעורב בחול וחמצן, ובשונה מהפלסטיק, אינו מכיל חומרים רעילים. בנוסף, הוא גמיש, מתקרר מהר ועמיד בחום. הסיליקון גם קל לניקוי וניתן לקיפול, מה שמאפשר לחסוך בשטח האחסון בארון.
אחסון מזון
לא רק כלי בישול, אפייה וטיגון, גם בנוגע לכלי אחסון למזון חשוב להקפיד שלא יכילו חומרים רעילים, שעלולים עם הזמן או שינויי הטמפרטורה לזלוג למזון וגם לפגוע במרקם, בטעם ובערכים התזונתיים שלו. זה נכון לגבי אחסון מוצרי מזון יבשים כמו תבלינים, אורז, פסטה, קמח, סוכר, קטניות יבשות, אגוזים, זרעים וכיו"ב, שעלולים לצבור לחות ולהיפגע מעובש, פטריות וחרקים, וגם לגבי אחסון מוצרי מזון מבושלים במקרר ובמקפיא.
לא מומלצים:
כלי פלסטיק
נוחים, אבל לא מומלצים, בעיקר לא לאחסון מזון חם. צילום: Shutterstock
כלי הפלסטיק אמנם קלים ונוחים מאוד כשמדובר באחסון מזון, אבל בהחלט לא מומלצים, בעיקר כשמדובר באוכל חם או כזה המכיל שמן, תנאים שמגבירים את זליגת הרעלנים מהפלסטיק למזון. בגוף שלנו, החומרים האלה עלולים לשבש את הפעילות ההורמונלית ואף לגרום לסרטן.
מסוכנות במיוחד הן אריזות המוצרים המוכנים שגייסתם לשימוש חוזר, העשויות פלסטיק דק וגמיש שמועד יותר לפליטת חומרים. גם כאן, ככל שרבות השחיקות והשריטות על פני הכלי, הסכנה גדלה וכדאי להיפטר מכלים כאלה. עדיף במקביל, להמעיט גם בקניית מוצרים הנמכרים באריזות פלסטיק.
ניילון נצמד
צר לנו לבשר את זה, אבל גליל הניילון הנצמד, פריט חובה בכל מטבח, גם כן לא מומלץ לשימוש, בעיקר כשמדובר באוכל חם או כזה העומד להיכנס לחימום במיקרוגל. גם כאן, נדידת החומרים למזון מוגברת כשמדובר במזון שומני.
נייר אלומיניום
האלומיניום חודר עם החימום לתוך המזון, ועלול להצטבר בריאות, במוח, בעצמות וברקמות הגוף.צילום: Shutterstock
נייר האלומיניום, עוד מוצר נפוץ המשמש לעטיפת מזון ולכיסוי תבניות בתנור, הוא עוד אחד מהחומרים שעדיף להימנע מהם. האלומיניום חודר עם החימום לתוך המזון, וככל שהמזון עטוף בנייר האלומיניום זמן רב יותר, הוא יספוג יותר מהחומר. האלומיניום עלול להצטבר בריאות, במוח, בעצמות וברקמות הגוף, ולגרום לסיבוכים עצביים, לפגיעה בתפקוד השרירים ואפילו לדמנציה.
הבטיחותית: צנצנת זכוכית
גם בתחום האחסון, אין בטיחותית יותר מהזכוכית. היא אמנם כבדה יותר מהפלסטיק, יקרה יותר וגם שבירה, ולכן חייה קצרים לעיתים, אבל הזכוכית היא חומר עמיד שלא משחרר רעלים וכימיקלים למזון ושומר על טריותו ועל ערכיו התזונתיים.
כשמדובר באחסון חומרי מזון יבשים ללא קירור, יש כמובן לדאוג שצנצנת הזכוכית תהיה סגורה בצורה הרמטית, עם אטימה איכותית שתמנע חדירת חמצן. חשוב להקפיד שאזור האחסון יהיה מוגן מאור, חום ולחות ורחוק ממכשירי החשמל במטבח, הפולטים חום. כלי זכוכית מכוסים יצלחו גם לשמירת מזון מבושל במקרר או במקפיא.
[#middleBanner]
4 שיטות בישול בריאותיות שאתם חייבים לאמץ
שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...