ההמצאות הטכנולוגיות שישנו לכם את החיים

דורי בן ה-65 נמצא עדיין בשיא הכושר שלו. הוא עובד במשרה מלאה, פעמיים בשבוע רץ על הליכון, נוסע לחופשות בחו"ל ודואג להסתובב עם סמארטפון עדכני. לפי ההגדרות הוא כבר שייך לבני הגיל השלישי, אבל מלבד ירידה בראייה וקצת בשמיעה, הוא מרגיש צעיר.
דורי הוא לא מקרה חריג: תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה תמידית, וכיום יש לא מעט אנשים בגילאי שישים פלוס שמרגישים מצוין, ולא מוכנים שיקראו להם קשישים. "בני הגיל השלישי לא רוצים שיתייחסו אליהם כאל אנשים מבוגרים, וזה מה שצריך להנחות את מפתחי הטכנולוגיות", מסבירה יעל בנבנישתי, יו”ר חוג טכנולוגיות מתקדמות לגיל השלישי, התאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה בישראל.
"הרעיון הכללי הוא לא לבדל את אוכלוסיית בני הגיל השלישי. כשמתייגים מוצר כמיועד לאדם זקן, הוא נועד לכישלון כי מרבית האנשים, גם אלה המבוגרים, תמיד ישבצו את עצמם בהגדרה מחוץ לקבוצה הזאת. לכן השאיפה היא לקחת את אותם מוצרים ולהתאים אותם לכולם".
כדי להמחיש את העניין בנבנישתי נותנת דוגמה. כיום הרבה מהפיתוחים העתידיים מתייחסים לבית חכם. אפשר לקחת את אותה פלטפורמה ולהתאים אותה לצרכי הלקוח. המוצר הבסיסי יכול לכלול רק התייחסות להפעלת האור בבית ולכיוון טמפרטורת המזגן, אבל אם ללקוח יש קשיי תפקוד, אפשר יהיה להתאים לו גם סנסורים שמנטרים שינה ומחלות, ומאפשרים שליחת נתונים רפואיים בזמן אמת למוקד או לבני המשפחה.
מכונית עצמאית שכל אחד יכול לנהוג בה
מכונית חכמה תנהג במקומכם. צילום: Shutterstock
"כל הסנסורים של הבתים הולכים ומתפתחים, הם יודעים לאסוף נתונים על פעילות האדם בבית ולדווח שיש חריגה מהנורמה. הדבר יאפשר מצד אחד להגיע מהר יותר למי שצריך עזרה, ומצד שני - יחסוך עלויות. כי איסוף הנתונים על החולה יעשה מהבית, ואנשים לא יגיעו לחינם לבתי חולים", מסבירה בנבנישתי.
נושא נוסף שנמצא בחזית הפיתוח הוא המכוניות החכמות. היכולת לנהוג היא אחד הפרמטרים החשובים לאנשים בהגדרת העצמאות. זה מאפשר לצאת ולחזור מהבית מתי שרוצים בלי להיות תלויים באף אחד. "זה לא סוד שככל שעולים בגיל יש ירידה במהירות התגובה, ובשלב מסוים אנשים מחליטים לוותר על הנהיגה ולעבור להשתמש בתחבורה ציבורית", אומרת בנבנישתי. "ברגע שהמכוניות יהיו עצמאיות הבעיה הזו תיפתר. הטכנולוגיה הזו תשרת את כולם, ותקל על החיים של כולנו - גם של הצעירים וגם של המבוגרים, שכמעט בכל גיל יוכלו להמשיך להשתמש ברכב הפרטי שלהם".
בעיה נוספת שמאפיינת את בני הגיל השלישי היא ירידה בשמיעה. לדברי בנבנישתי, הפיתוחים החדשים נותנים מענה לבעיה זו, כדי שהאוכלוסייה המבוגרת תוכל להשתמש באותם מוצרים טכנולוגים, בלי להרגיש לא נוח, או שסמארטפון מסוים, למשל, לא מתאים לה. כך לדוגמה אפליקציה חדשה המיועדת לכבדי שמיעה, ותצא לשוק בקרוב, תדע להגביר את הצלילים שהאדם לא שומע. טלוויזיה חכמה תתרגם את הצלילים הללו להודעות כתובות.
צריכים מטפל? נסו את הרובוט
רובוט שיכול לזהות דיבור ורגשות, ולהגיב בהתאם. צילום: באדיבות יעל בנבנישתי
גם תחום הרובוטיקה עוד צפוי להתפתח, ולתת מענה לאוכלוסייה המבוגרת. כיום יש רובוטים ביתיים, אבל הם עדיין לא ממש נגישים מבחינת המחיר. תפקידם של הרובוטים הביתיים הוא לסייע להפוך את החיים לנוחים ולקלים יותר גם בגיל השלישי. אנשים מבוגרים יוכלו לשמור על עצמאותם בעזרת רובוט, שיסייע בפעולות היומיום, ובהמשך יוכל להחליף איש סיעוד או לסייע לעבודת המטפל.
כך למשל חברת Softban היפנית השיקה ב- 2015 את הרובוט העונה לשםPepper , שעלותו 1800 דולר. הרובוט יכול לזהות דיבור, לקלוט את רגשות המשתמש ולהגיב בהתאם. יש לו חיישני מגע, תאוצה ומצלמות, והוא מחובר למנוע ענן שמשלים את פעולות העיבוד שלו ומתעדכן באופן רציף. יש לו יותר מ-200 אפליקציות שונות שפותחו עבורו, במטרה להציג מזג אוויר וחדשות, ולעשות דברים אחרים שכל סמארטפון יכול, כולל לארח חברה לאדם בודד. וזוהי רק תחילת הדרך.
לא צריך להתעלם מהעובדה שיש כיום מוצרים טכנולוגיים שמיועדים רק לאנשים עם מוגבלויות, או לאנשים בגיל המבוגר, אבל גם את המוצרים הללו צריך לדעת למתג נכון. אחד הדברים המרכזיים זה העיצוב. כך למשל, מרבית שעוני המצוקה של היום אינם מחמיאים למי שעונד אותם, בלשון המעטה. "המוצר המגושם משדר מסכנות וצורך לקבל עזרה. אף אחד לא רוצה להיות במקום הזה", אומרת בנבנישתי. "גם שעון שיש בו פונקציה של לחצן מצוקה יכול להיות עדכני בעיצוב. כיום יש בשוק שעונים מעוצבים, שנראים כמו גאדג'ט לכל דבר ומתפקדים גם כטלפון וגם כ-GPS". השעון של המותג GEOCARE הוא דוגמה לשעון GPS מעוצב שהוא גם לחצן מצוקה - הסנונית הראשונה של החברה שקמה במטרה לקדם את השימוש בטכנולוגיות בגיל השלישי.
שעון GPS מעוצב שהוא גם לחצן מצוקה. צילום: באדיבות יעל בנבנישתי
מוצר נוסף מעוצב שיכול לסייע לאנשים המתקשים לצאת מהבית הוא רובוט העונה לשם VGO. הרובוט, שעלותו כמה אלפי דולרים, הוא בגובה אדם. אפשר לשלוט בו מרחוק ולהסיע אותו לאן שרוצים, הוא מצויד במצלמה והאדם יכול לראות בעזרתו ולשמוע מהבית מה קורה במקום אחר. הרובוט גם יכול לדבר, כך שהאנשים שומעים אותו.
הסבתא תוכל להשתתף בטיול בחו"ל - מהספה בבית
תחום נוסף שעדיין נמצא בחיתוליו קשור למציאות מדומה. העיקרון במציאות מדומה הוא ליצור אשליה שנמצאים בסביבה מסוימת. ברפואה כבר עושים בכך שימוש רחב לשיקום פיזיותרפי, ריפוי בעיסוק, אימוני שיווי משקל ועוד, אבל למציאות מדומה יש עוד יתרונות רבים.
"כאשר אדם שם על ראשו משקפת מציאות מדומה הוא עובר לעולם אחר. הוא רואה ושומע הכל בתלת מימד. עבור אנשים מבוגרים, חוויה זו יכולה להוות תחליף לחוויה שנבצר מהם להשתתף בה בגלל מגבלות תקציב, ניידות ובריאות", מסבירה בנבנישתי. "המציאות הווירטואלית הקיימת כבר היום מאפשרת לחולה פרקינסון להתנסות בחווית סקי קרובה מאד למציאות, לאיש שאהב לטייל בצעירותו לחוות טרקים בכל העולם, ובכלל - לשבת בכורסא ולצבור חוויות. בעתיד אפשר יהיה גם 'לקחת' את הסבתא לטיול המשפחתי בחו"ל או לאפשר לה להיות נוכחת, מהכורסא בבית, ביום ההולדת של הנכדה. זו דרך נפלאה להפיג את הבדידות ולאפשר לאדם המוגבל לקחת חלק בחוויות המשפחתיות".
קאוצ'ר יעזור לכם להתרכז בבריאות
שירות חדש יסייע לכם להשיג תרופות
5 אפליקציות שכל מבוגר חייב להכיר
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....