חזרה לבריאות טובה

הישראלים מסרבים לתרום איברים ולהציל חיים

סקר שנערך לקראת קידום הצעת חוק השתלת איברים מוכיח כי רוב הישראלים יסעו לחו"ל אם יזדקקו להשתלה, גם אם החוק לא יתיר זאת. כמה מילים על בעיית ההשתלות בישראל
מערכת מוטק'ה 28/06/07
הישראלים מסרבים לתרום איברים ולהציל חיים
לתשומת ליבם של חברי הכנסת, העוסקים בימים אלה בקידומה של הצעת חוק השתלת איברים, אשר משמעותה המעשית עשויה להיות הוצאה מחוץ לחוק של האפשרות לעבור השתלה בחו"ל. תוצאות סקר חדש מגלות, כי מדובר בגזרה שהציבור לא יוכל לעמוד בה. רובם המכריע של הישראלים, 87%, מצהירים כי ייסעו לחו"ל למרות החוק, אם הם או אחד מבני משפחתם יזדקק להשתלה ולא יימצא להם בטווח של כמה שנים איבר להשתלה בארץ. הסקר נערך באמצעות מכון המחקר Market Watch (מרקט ווטש) בניהולו של אבינעם ברוג, בקרב מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה ביוזמת העמותה לחולי כליה ומושתלים. מהסקר עולה, כי רק 6% מהישראלים יקפידו על החוק המוצע, גם אם לא יימצא להם איבר בארץ, ולא ייסעו להשתלה בחו"ל. למשתתפים בסקר הוצגה השאלה הבאה: "מדינת ישראל שוקלת להוציא מחוץ לחוק את האפשרות לעבור השתלה בחו"ל. במידה ואתה או אחד מבני משפחתך יזדקק להשתלת כליה, לב או כל איבר אחר, האם במקרה זה היית בכל זאת נוסע לחו"ל במידה ולא ימצא איבר להשתלה כאן בארץ בטווח של כמה שנים?"
גם דתיים וחרדים ייסעו
כאשר נבדקה מידת הדתיות של המשתתפים בסקר התגלה, כי ההחלטה לנסוע על אף החוק רווחת גם בקרב דתיים וחרדים, זאת למרות שנושא השתלת האיברים שנוי במחלוקת בקרב חלק מהציבור הזה. מתוצאות הסקר עלה כי קיימת כמעט תמימות דעים בין כולם. 87.7% מהחילוניים הצהירו שייסעו, כך גם 85.9% מהמסורתיים, 83.6% מהדתיים וכן 85.7% מהחרדים. מהסקר עולה, כי הצעירים נחושים יותר בדעתם לצאת להשתלה בחו"ל גם אם הדבר יהיה מחוץ לחוק, במידה אם לא יימצא איבר מתאים בארץ. כך הצהירו 96% מבני 18-21, 88% מבני 22-29 ו-89% מבני 30-39. לעומת זאת, בקרב בני 66 ומעלה "רק" 75.5% הצהירו כי ייצאו לעבור השתלה בחו"ל, גם הדבר יהיה מנוגד לחוק. כאשר נבדקה בסקר סוגיית המגדר, עלה כי קיימת תמימות דעים כמעט מוחלטת בין נשים לגברים בהחלטה לנסוע לחו"ל לצורך השתלה. 86% מהנשים וכן 87% מהגברים הצהירו כי ייסעו בכל זאת לחו"ל, גם אם הדבר יהיה מחוץ לחוק.
על הצעת החוק
מטרתה של הצעת החוק הנדונה כעת בכנסת היא להסדיר את סוגיית השתלת איברים בישראל. מדובר בהצעת חוק מורכבת, אשר נותנת פתרון חלקי לבעיית המחסור החמור באיברים להשתלה במדינת ישראל. אם תעבור ההצעה במתכונתה הנוכחית, התוצאה עלולה להיות הרת אסון עבור אלה שאינם יכולים לממן לעצמם השתלה בחו"ל ללא עזרת קופת החולים שלהם. הצעת החוק נדונה לקראת קריאה שנייה ושלישית בוועדת המשנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בראשות ח"כ אריה אלדד. בסוף הליך ההכנה תגיע להצבעה במליאת הוועדה ולאחר מכן במליאת הכנסת.



עמדת העמותה לחולי כליה ומושתלים לגבי הצעת החוק
הצעת החוק הממשלתית, אשר נידונה במסגרת ועדת המשנה לעניין הצעת חוק השתלת איברים, הינה הצעה חשובה שמטרתה להסדיר את סוגיית השתלת האיברים בישראל, סוגיה כאובה וקשה המוכרת לנו מקרוב. עם זאת, מדובר בהצעה חלקית, אשר אינה נותנת מענה לבעיה האקוטית של מחסור האיברים בישראל, ובעיקר מתעלמת ממצוקת החולים. תמונת המצב כיום היא כי הביקוש גדול בהרבה מן ההיצע, ואלפי חולים ממתינים במשך חודשים ושנים לתרומת האיבר המיוחל. רבים אף מתים במשך תקופת ההמתנה הארוכה. הצעת החוק במתכונתה הנוכחית לא פותרת בעיה זו. יתר על כן: היא תגרום להשלכות שליליות על החברה בישראל, למשל: רפואה לעשירים בלבד, רפואה מפלה אשר מונעת את סיוע קופת החולים במימון כל היוצא להשתלה, שכן מי שידו משגת יוכל לנסוע באופן עצמאי לחו"ל ולהציל את חייו, בעוד שמי שנזקק למימון קופת החולים להשתלה (רוב האוכלוסייה) לא יוכל עוד להיעזר בשירות מציל חיים זה. בנוסף, איסור מוחלט של השתלות בחו"ל יגביר את הסחר הלא חוקי באיברים ואת השימוש ב"רפואה שחורה" ולא מקצועית וכמובן יביא לעליה דרסטית במספר הממתינים להשתלה בישראל. במכתב ששיגרה העמותה לחולי כליה ומושתלים אל חברי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, נאמר: "ידוע לנו כי הצעת החוק מצוייה בשלבים מתקדמים. עם זאת, אנו פונים אליכם בבקשה לדון מחדש בסעיפים הרלוונטיים בהצעה כדי למצוא פיתרון הולם והוגן, כזה שלא יגזור את דיננו למוות. הצעת חוק זו משנה מצב קיים לפיו כאמור, כל מי שנזקק להשתלה יש פיתרון מציל חיים. לא ניתן לשנות תקדים רב שנים מבלי לקבוע תקופת מעבר המאפשרת התארגנות והסתגלות."
נתונים מספריים על השתלות איברים בישראל
על פי נתוני המרכז הלאומי להשתלות, כ?1,161 ישראלים מחכים כיום להשתלה בישראל, מהם כ-560 חולים הממתינים להשתלת כליה (מתוכם 20 ילדים), כ-125 חולים הממתינים להשתלת כבד (מתוכם 9 ילדים), 126 חולים הממתינים להשתלת לב (מתוכם 3 ילדים) וכן כ-50 חולים הממתינים להשתלת ריאה (מתוכם 2 ילדים). על פי נתוני עמותת "אדי" רק 7% מהישראלים חתומים על כרטיס תורם. רק לכשליש מהזקוקים להשתלה נמצא איבר. כך, ב-2004 המתינו להשתלה 747 איש, ורק 244 השתלות התבצעו בפועל.
על העמותה לחולי כליה ומושתלים
העמותה לחולי כליה ומושתלים הוקמה ב-1995 על ידי עמוס כנף וחברים נוספים, כעמותה התנדבותית ששמה לה למטרה לסייע לחולי הכליה בהתמודדות עם מחלתם ועם מוסדות הבריאות בארץ. בישראל יש כ-10,000 חולי כליה, חולים הסובלים מאי-ספיקת כליות קלה ובינונית, מטופלי דיאליזה וחולים לאחר השתלה. פעילות העמותה מתבצעת בכמה מישורים, לרבות ארגון כנסים, ימי כיף, סופי שבוע, הסברה באמצעי התקשורת השונים והפקת מגזין "מוסר כליות", היוצא כל כמה חודשים. העמותה הינה עמותה רשומה ותרומות אליה וכן תרומות לקרנות להשתלת כליה לחבריה מוכרות לצרכי מס. כל חברי הועד המנהל ונציגי המחוזות פועלים בהתנדבות מלאה.
לאתר העמותה ולמידע, התנדבות ותרומות -
לחץ

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה