הישר מהמטבח הערבי: מסאחן עוף משגע

עוד רגע קט יגיע אוגוסט, ואם אתם יודעים מה טוב לכם, אתם לא זזים מהמזגן, הים או הבריכה. וזה לגמרי בסדר - אחרי שחרשתם את ישראל באביב, העונה המומלצת ביותר לטיולים במדינה החמה שלנו. אם טיילתם גם בצפון הארץ, בוודאי נחשפתם לכמה מהמסעדות ובתי האוכל הגליליים האלה, שנדמה שתמיד היו שם. המטבח הערבי, שלו פנים וסגנונות שונים ורבים, עמוס בטעמים עזים. מעשבי תיבול ייחודיים ועד תבלינים שמזוהים איתו, פשוט לצלול פנימה ולתת לבלוטות הטעם לגלות בכל פעם עוד נדבך במטבח המיוחד הזה.
הסומאק הוא אחד התבלינים היותר מזוהים עם המטבח הערבי. הוא מופק מפירותיו של צמח האוג ופירושו בערבית "אדום". בעוד כחודש תחל שיא עונת "אוג הבורסקאים" (בשל השימוש הנוסף בצבע המופק מהאוג לצביעת עורות). ברחבי הארץ, מהרי ירושלים ועד לרמת הגולן, ניתן למצוא את הסומאק החמצמץ, שנעשה בו שימוש בסלט עם בצל חי, כמו שאפשר למצוא בדוכני פלאפל רבים, בתפוחי אדמה אפויים, בסלטים רעננים, בתערובת להכנת קבב וכמובן - במנות עוף. הסומאק אוהב עוף.
תתחילו לגלגל
המסאחן היא מנה נפוצה מאוד במטבח הערבי, שמשמשת משפחות כארוחה שלמה: חלבון ופחמימה שחוברו יחד בפשטות נהדרת ובטעמים שיכבשו אתכם. אבל גם מטבח מסורתי צריך לעדכן מדי פעם, והמתכון שלפנינו - באדיבות שף מאהרן פארס ממסעדת ביילסאן בעכו - מוגש בצורה מודרנית יותר.
את המסאחן המסורתי מכינים לאו דווקא מחזה עוף בלבד, אלא משלבים חלקים שומניים יותר כמו כרעיים או שוקיים. מבחינה קלורית, השימוש בחזה עוף עוזר למתן מעט (אבל רק מעט) את השימוש בכוס שמן זית שלמה ובפיתות. ב-100 גרם חזה עוף יש 114 קלוריות, 21 גרם חלבון ופחות מגרם אחד שומן רווי.
עוד הבדל במתכון שלפנינו מהגרסה המקורית הוא שבמקור, העוף מונח על גבי הפיתה ולא מגולגל בתוכה, כך שמי שמתחבר יותר לצד המסורתי (או במילים אחרות, לא ממש בא לו לגלגל) יכול פשוט לחמם את הפיתות הדרוזיות, לחורר אותן קלות, לסדר מעליהן את תערובת העוף והבצל ולהגיש. המנה מונחת בצלחת גדולה במרכז השולחן, וכל אחד מבני הבית פשוט קורע לעצמו חתיכה. מעדיפים לא ללכלך את הידיים? תתחילו לגלגל. בתיאבון.
גלילות מסאחן עוף
חגיגה של טעמים. מסחאן עוף, צילום: יפית בשבקין
מרכיבים:
1 קילו חזה עוף
1 ראש בצל בינוני שלם
5 עלי דפנה
1 כף פלפל אנגלי שלם
180 מ"ל (כוס) שמן זית
7 ראשי בצלים בינוניים, חתוכים לקוביות קטנות
1 כף מלח
1 כף חצי סומאק
1 כף הל
2 פיתות דרוזיות
ההכנה:
1. בסיר עם מים חמים שולקים את חזה העוף ביחד עם ראש בצל שלם, עלי דפנה ופלפל אנגלי למשך עשר דקות.
2. במקביל מחממים מחבת גדולה ומוסיפים שמן זית, ואת הבצל החתוך לקוביות קטנות, ומאדים עד להזהבה קלה.
3. חותכים את חזה העוף לקוביות, מוסיפים למחבת ומערבבים. מוסיפים את המלח והסומאק. כשהעוף מוכן, מוציאים מהמחבת ומסננים.
4. חוצים את הפיתות לחמש חתיכות כל אחת, ממלאים בתערובת העוף והבצל ומגלגלים. ניתן לטגן את הגלילות בשמן עמוק או לאפות בתנור בחום שחומם מראש ל-180 מעלות למשך עשר דקות. מומלץ להגיש עם טחינה ביתית בצד.
סיפור צהוב: כל מה שבריא בכורכום
חגיגה יוונית: פאי ברבוניות מפתיע
עוף רקורד: מתכון קליל לקבב עוף
עכשיו מעושן: סטייק ביתי מעושן במייפל
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...