חזרה להחיים הטובים

הכי טוב בבית: הטרנד הלוהט לחיים נעימים

הישר מדנמרק הקרה מגיעה אלינו ה"הוגה" - תורה שמעודדת התחפרות בבית עם חפצים יפים ופחמימות מנחמות. האם יש לה סיכוי לתפוס גם בישראל?
שרי שיין 28/03/17
הכי טוב בבית: הטרנד הלוהט לחיים נעימים
השיטה שתעביר לכם את מה שנשאר מהימים הקרירים. צילום: Shutterstock

 

 

פשטות, נוחות, רוגע, התנתקות מחומריות, הסתפקות במועט, משפחתיות. נשמע לכם מפתה? אתם מוזמנים לאמץ. לא צריך לעבור קורס, אין חוקים נוקשים, צריך פשוט להיות במקום הכי מנחם ונוח. בדנמרק זאת תפיסה תרבותית שלמה בשם Hygge, ומבוטאת Hue-Gah, להלן הוגה. סגנון חיים שעיקרו: חייה טוב, חייה פשוט.

 

החודש התפרסם דו"ח האושר העולמי השנתי של האו"ם, שמבוצע בקרב 157 מדינות. דנמרק, שבשנה שעברה נבחרה במקום הראשון, נמצאת השנה במקום השני אחרי נורבגיה, והשתיים - יחד עם איסלנד, שוויץ ופינלנד, ממשיכות להוכיח כי בסקנדינביה נמצאים האנשים המאושרים בעולם. אז נכון, אושר הוא מושג יחסי וסקרים על אושר הם לחלוטין תלויי תרבות. תשאלו יפני אם הוא מאושר והוא לעולם לא יענה לכם "כן", כי בתרבות שלו זו נחשבת ליוהרה. אצל הדנים לעומת זאת, עצב הוא סיבה לבושה. כך או כך, שיטת ההוגה שעל פיה הם חיים, בהחלט מעוררת קנאה.

 

מה היא ההוגה? האם היא פולשת גם למדינות אחרות? והאם יש מצב שבסיר הלחץ העצבני של מדינת ישראל ניתן לאמץ אותה? התשובה לשאלה האחרונה היא ככל הנראה שלילית, אבל זה לא אומר שאי אפשר להעתיק כמה התנהגויות ממש נעימות, בעיקר בימים הקרים שעוד נותרו השנה - אחרי הכל, ההוגה מקורה באקלים חורפי.

 

 

דנמרק - שיאנית צריכת הנרות

 

 לא בגלל הפסקות חשמל. צילום: Shutterstock

 

 

"בדנמרק ההוגה יותר חשובה מדת", אומרת הסוציולוגית יעל שגב המתגוררת חצי מזמנה בדנמרק, ומכירה היטב את שיטת החיים, "אין הרבה מחקר על הנושא, אבל אם אני צריכה לפשט את זה, הייתי אומרת שזו דרך חיים מאד מקומית ותלויית תרבות. אפשר להעתיק את השיטה, אפשר לחקות אותה, אבל לא בהכרח להבין אותה. למען האמת, בלתי אפשרי לחיות על פי השיטה הזאת במקומות אחרים, כי זה יהיה מנותק מהתרבות ומההקשר".

 

הפירוש המילולי להוגה הוא תחושת החמימות והנעימות, שנגרמת מהתכנסות בתוך הבית, בדרך כלל עם אנשים שיש אליהם קירבה אינטימית, משפחה או חברים. אוכלים ושותים בכלים אהובים, גורבים גרביים נעימים, בגדים רכים, מקשיבים למוזיקה שעושה טוב, מתכרבלים מול האח, שותים תה, שוקו או יין חם ואוכלים מאכלים מתוקים (בדרך כלל מאפים דנים מאד מנחמים).

 

שיטת ההוגה קשורה לכל אספקט של החיים - מעיצוב הבית, דרך הבגדים שאנחנו לובשים ועד הכלים שאנחנו משתמשים בהם. הדלקת נרות, למשל, היא עניין מאוד חשוב בדנמרק - זאת המדינה עם צריכת הנרות הכי גבוהה בעולם. הסיבה איננה ריבוי הפסקות חשמל - הנרות מודלקים בשביל יצירת אווירה.

 

"הרעיון הוא יצירת סביבה נטולת קונפליקטים, רשמיות או לחצים", אומרת שגב. "אם אני צריכה להסביר מאיפה זה בא, אני יכולה לחשוב שמבחינה היסטורית, במדינות קרות שחצי מהשנה אין בהן שמש, השהייה בבית במחיצת משפחה וחברים הייתה כורח. הכורח הזה הביא איתו לא מעט קונפליקטים, אז לאט לאט יצרו את ההוגה, שהביאה לאווירה מחויכת יותר, שלווה ונעימה. עכשיו זו כבר דרך חיים".

 

 

כשההוגה פגשה בגלובליזציה

 

 הקיפו את עצמכם בדברים יפים. צילום: Shutterstock

 

 

השנה ההוגה פלשה אל מדינות אחרות - שכנות כמו שבדיה, אבל גם מדינות רחוקות יותר. בבריטניה יצא הספר The Little Book of Hygge וצבר פופולריות רבה. מדובר במדריך שלם לשיטה, עם הצעות מה ללבוש, מה לאכול וכיצד להתנהג. גם באוסטרליה ובאירופה מנסים לאמץ את השיטה. יש להניח שהלחצים היומיומיים והמצבים הפוליטיים גרמו לאנשים סביב העולם לחפש מקום של שקט, שלא דורש מהם יותר מדי מאמץ. אולי פשוט נמאס לכולם מהרדיפה האובססיבית אחר קריירה, כושר ואוכל בריא והם מחפשים קצת גלוטן, סוכר ושלווה.

 

האם ההוגה יכולה לתפוס כטרנד בישראל? שגב בספק. "יש סמלים תרבותיים שזרים יכולים לחקות, אבל לא להבין. החברה הדנית מקדשת ערכים של שיוויון והימנעות מקונפליקטים. מרבית הדנים עדיין מאמינים באופן כלשהו ב'חוקי ינטה', קוד חברתי לא רשמי בדנמרק שתמציתו: 'אל תחשוב שאתה מיוחד או יותר טוב מכל השאר'. ישראל מאוד שונה. הערכים שמקודשים בתרבות שלנו הם ערכים של יזמות, מנהיגות, יציאה מהקופסא".  

 

אביבית אגם דאלי, ד"ר לתקשורת, מסכימה שההוגה מתאימה לדנמרק יותר מלכל מקום אחר. "אנשים מתנהגים כמו מזג האוויר שלהם. זה ב-DNA התרבותי. הדנים רוב הזמן נמצאים בבית, מחפשים את השוקו ואת האח, מתחפרים", היא אומרת. "דנמרק ידועה בהסתפקות במועט, בפשטות. כל תרבות מאמצת את האיפיונים ואת הז'רגון שלה".

 

כיצד בכל זאת הערכים יוצאים מהמקורות והופכים לטרנד עולמי? דאלי מסבירה כי זה קורה כשלתמונה נכנסת הגלובליזציה. "תמונות באינסטגרם, סרטונים ביוטיוב, פוסטים בפייסבוק - כל אלה מדבקים", היא אומרת."אנחנו רואים ורוצים גם - את האושר הזה, את השלווה הזאת. אז אנחנו יכולים לקחת לנו כוס תה צמחים, להאזין למוזיקה נעימה, ולהרגיש לרגע את התחושה הזו. אבל אנחנו לא נאמץ תרבות. זה רק למראית עין".

 

 

"ההוגה עוטפת הכל במעין נדיבות רוח, סבלנות ונעימות"

 

 שוקו חם במקום שייק בריאות. צילום: Shutterstock

 

 

בספרה של שרלוט אברהמס, Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way, נכתב כי "אין פה שום דרישה ממך ואין כאן שום צורך להתאמץ או לנסות יותר מדי. להיפך  - לעשות את מה שזורם בקלילות ובכיפיות. ההוגה עוטפת הכל במעין נדיבות רוח, סבלנות ונעימות שמשפיעה על כל הסביבה. הלוואי שהעידן הנוכחי יהפוך לעידן ההוגה".

 

לא נותר לנו אלא לומר "אמן". אז אולי לא נוכל לחיות ככה, אבל מדי פעם, במקום מדיטציה או יוגה, הכנסו לטרנינג מבד נעים, הכינו לעצמכם כוס שוקו חם ומאפה מתוק והכי חשוב  - פשוט קחו הפסקה מכל הטירוף והלחצים. קחו את הזמן להעריך את הדברים הקטנים. תאכלו עם המשפחה ועם החברים בכלים יפים. אם אתם רוצים להכנס לזה יותר - השקיעו בעיצוב הבית, עם כמה שיותר צבעים חמים ורהיטים נוחים. ונרות. לא לשכוח את הנרות.

 

[#middleBanner]


 

מדריך מוטק'ה להוגה:

 

עצבו את הבית באווירה חורפית

 

סרגו שמיכה נעימה או סוודר

 

התפנקו בעוגיות עם תה חם 

 

הכירו מחדש את משחקי הקופסא

 

תגובות  2  אהבו 

לא סתם נאמר אשה נאה דירה נאה כלים נאים מרחיבים דעתו של אדם



אין כמו  חמימות הבית,,מזדהה עם הנכתב
אין כמו להיות בבית.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה