המטבח הבלקני: חגיגה עשירה של טעמים

אחד מחבלי הארץ המרתקים והיפים בעולם הוא חבל ארצות הבלקן. כשמדברים על מדינות הבלקן מיד קופצת לראש יוון, על האיים הקסומים שלה, אבל היא ממש לא לבד: בין המדינות המתויירות בחבל הבלקן נמצאות גם קרואטיה, סלובניה ומקדוניה, שביקור בהן, יחד עם סלוניקי וצפון יוון היפהפה, מהווה חגיגה בלקנית של ממש.
מעבר להרי הבלקן הקסומים, ליערות הירוקים, לשמורות הטבע המרהיבות, לאגמים, למערות, לערים העתיקות ולחופים המפנקים, ביקור במדינות המרכזיות של חבל הבלקן מזמן חגיגה קולינרית של ממש - החל מהמטבח היווני השמח ועד למטבח המזרח אירופאי העדין והמוקפד של סלובניה.
מנזר ההר אתוס בצפון יוון. צילום: Shutterstock
המטבח היווני מתחבר לערכים של ביחד, של שמחה, של חברות ותחושת חמימות ביתית, בעיקר בזכות מנהג שבירת הצלחות וה"יאסו" המלווה אותו. ואכן, ביקור ביוון מחייב ישיבה אחת לפחות בטברנה מקומית, שבה תוכלו לחזות מקרוב בחגיגה בלקנית אמיתית. במטבח היווני יש פשטות נעימה, שמתבטאת בחומרי גלם טריים ובתיבול עדין, המנסה ומצליח לא לפגוע בטעמו הטבעי של המאכל.
אי אפשר בלי הגבינות העשירות והאוזו
סלט יווני ושמן הזית הטוב בעולם. חופי יוון, צילום: Shutterstock
המטבח היווני קרוב מאד לזה הישראלי: ים תיכוני, עשיר בירקות, בגבינות דומות ובדגים. העגבניות הן לב המטבח היווני, והן נחתכות לחתיכות גדולות השומרות על טעמן העשיר (תשכחו מסלט קצוץ). עשבי התיבול הדומיננטיים הם בזיליקום ופטרוזיליה, ושמן הזית ביוון נחשב לטוב בעולם. בעיקר בצפון יוון תוכלו לטעום הכל מהכל: השילוב בין המטבח היווני המוצלח לבין המטבח של המקומיים שהגיעו מאסיה הקטנה לאזור הוא שילוב מנצח. כאן תוכלו לטעום סוזוקאקיה סמירנייקה – קבבים קטנים מתובלים בכל טוב ומבושלים ברוטב עגבניות פיקנטי, וגם דגים טריים עשויים היטב ברטבים שונים.
בצפון יוון תוכלו לטעום הכל מהכל - החל ממטבח ים תיכוני עשיר ועד קבבים מתובלים בכל טוב. צילום: Shutterstock
וכמובן, אי אפשר לבקר ביוון מבלי לטעום את הסופלקי – המאכל הפופולרי הכולל חתיכות קטנות של בשר וירקות צלויים על שיפוד, לצד לחם, צ'יפס וסלט, או את הגבינות היווניות: הפטה, החלומי, הקאסרי, הלאבנה ועוד רבות אחרות, על שלל המאפים והסלטים שמכילים אותן (מי אמר סלט יווני?). כך למשל, הספנקופיטה הוא בורקס יווני עשוי בצק פילו ממולא בסוגי גבינות ובתרד, והלוקומאריס הן סופגניות חמות המוגשות לצד לאבנה, דבש וסירופ תבלינים מתקתק. כשהם מוגשים לצד הציזיקי, אותו סלט מפורסם של יוגורט, מלפפון ושום, מדובר במעדן של ממש. צמאים? בין אם אתם חובבי אלכוהול ובין אם לא, אתם חייבים לטעום את האוזו, משקה חריף בטעם אניס, שיש האומרים שיוון בלי אוזו היא לא יוון.
קרואטיה: לא רק קבב ובורקס
החגיגה הבלקנית נמשכת גם בקרואטיה, ארץ יפהפייה שופעת הרים, נהרות זורמים וחופים מענגים, לצד חיי תרבות תוססים. בהתאמה, גם המטבח הקרואטי עשיר ומגוון, מעודן וטעים, ומומלץ להתמסר למנות המקומיות במסעדות ובדוכני המזון השונים. את הקבב ואת הבורקס שמככבים כאן כולנו מכירים מהארץ, אבל מתי בפעם האחרונה טעמתם ברודט – תבשיל של כמה סוגי דגים, בצל ושום, המהווה את המנה המסורתית במדינה? או אבייר, תבשיל חצילים ופלפלים חריף?
המטבח הקרואטי מושפע ממספר סגנונות: באזור החוף הצפוני ההשפעה האיטלקית בולטת, עם סוגים שונים של פסטות, פיצות וגם ריזוטו. במורד קו החוף ניכרת השפעה ים תיכונית, עם מגוון גדול של דגים ופירות ים, שימוש רב בשמן זית משובח, נקניקים וגבינות כבשים, ובמרכז המדינה פופולריים מאד שניצל ושטרודל תפוחים, בנוסח מזרח אירופאי קלאסי.
ביקור בסלובניה המרתקת יזמן לא רק טירות מימי הביניים לצד אדריכלות מודרנית, מערות כחולות, פארקים רחבי ידיים ויערות אטרקטיביים, אלא גם מטבח מושלם – שילוב של המיטב מהמטבחים האיטלקי והגרמני. המטבח הסלובני בולט באימוץ ושדרוג מאכלים מוכרים מהמדינות השכנות: כך הניוקי האיטלקי עבר טרנספורמציה מקומית, הגולאש ההונגרי שופץ, ותבשילי הירקות והדגים מהמטבח הים תיכוני עברו גם הם הסבה מקומית.
הכוכב של המטבח הסלובני: קינוחים מענגים
אל תוותרו על הפוטיצה הסלובנית - עוגת שמרים נפלאה. צילום: Shutterstock
אבל גולת הכותרת של המטבח הסלובני היא הקינוחים שלו, שביקור במדינה בלי טעימה מהם לא יהיה שלם. בין הקינוחים הבולטים והמענגים ביותר נמצאת הפוטיצה – עוגת שמרים סלובנית המכילה בדרך כלל אגוזים, אבל אפשר למצוא אותה גם עם שוקולד, צימוקים ושלל מטעמים, הקרמשניט הסלובני – גאווה מקומית שמוגשת כמעט בכל בית קפה שמכבד את עצמו, והגיבניצה – עוגת שכבות עשויה בצק עלים, תפוחים, גבינה, פרג ואגוזים. מהמוצדקות שבעוגות.
הפארק הלאומי היפהפה טריגלב בסלובניה. צילום: Shutterstock
כדי להשלים את החגיגה הבלקנית אתם חייבים לבקר גם במקדוניה, שהמטבח שלה מושפע מתרבויות רבות שעברו דרכה או שלטו בה. הארוחות במקדוניה מתבססות על ירקות טריים, ועל הרבה בשר ודגים (בזכות שפע הנהרות והימות במדינה). המסעדות המקומיות והאותנטיות יציעו לכם מגוון מטעמים, שהחיך שלכם פשוט יודה לכם על כל ביס מהם.
במקדוניה הקינוח הנפוץ הוא סלט פירות טרי ורענן. צילום: Shutterstock
על המרכזיים שבהם נמנים האג'בר - סלט עגבניות פיקנטי, פינדצור – תבשיל ירקות, ובעיקר עגבניות וחצילים, שופסקה – סלט קר של ירקות וביצים, קג'ופטינג'ה – כדורי בשר ברוטב ופסטרמג'ליג'ה – הפיצה הבשרית המקומית. מקדוניה גם ידועה ביינות שלה, ומתחרה ראש בראש עם צרפת ועם איטליה בתחום. בגזרת הקינוחים, במקדוניה תקבלו לרוב סלט פירות רענן, עוגות מתוקות (ובראשן הבקלוואה) ומאפים שונים, לצדם יוגש לכם כמובן קפה תורכי אסלי.
[#noBanner]
הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה


כשאנחנו חושבים על יוון מיד עולים לראש האיים המוכרים והאהובים כמו קוס, מיקונוס, כרתים ורודוס, בחופשת בטן-גב...
כשדן עזרא מכפר סבא, 74, יצא לפני חמש שנים לפנסיה מתפקידו כמנהל חברה בארצות הברית הוא הרים את הידיים למעלה...
עם הוזלת מחירי הטיסה והרצון של חברות התעופה לחדש, נוספו מספר יעדים מעניינים ביותר למפת התיירות של...