חזרה למגזין אוכל

הצבעים שאנחנו אוכלים: סגול

הפירות והירקות הסגולים לא רק מעניינים בצבעם, הם גם עשירים בנוגדי חמצון הנלחמים בתהליכי ההזדקנות, ומגנים על הלב ועל המוח. ובסוף: מתכון לסלט סלק רענן
עדי כץ 25/11/15
הצבעים שאנחנו אוכלים: סגול
מסייעים להילחם במגוון מחלות. הסגולים. צילום: Shutterstock

 

 

"את תלבשי את השמלה הסגולה", כתב חיים חפר באחד השירים היותר רומנטיים שיש לנו. מנגד, בחרה בסגול מכל הצבעים להקת ההבי-מטאל הבריטית "Deep Purple". הסגול היה צבעם של מלכים, ועבור חובבי ניו אייג' הוא מסמל רוחניות ותודעה קוסמית גבוהה, לצד ריפוי הגוף והנפש.

 

סגול הוא לא רק ערבוב של אדום וכחול על פלטה של צייר, הוא גם הצבע של הסלק, הכרוב הסגול, החציל והצנון, ושל פיתוחים חקלאיים כמו בטטה, כרובית ופלפל בגרסה סגולה. בקבוצת הפירות הסגולים חברים שזיפים מזנים שונים ורבים מהפירות הגרגיריים, כמו דובדבנים, אוכמניות, ענבים סגולים, פטל שחור ופיטנגו.

  

הסוד של כל אלה הם הצבענים הסגולים, האנתוציאנינים - תרכובות שהצמח מייצר לצורכי הגנה מתנאי הסביבה. בגוף שלנו הם מיתרגמים לנוגדי חמצון, שהוכח כי בכוחם להאט תהליכי הזדקנות, להגן על הגוף מרעלנים, ולמנוע תהליכים ניווניים במוח, טרשת עורקים, דלקות וסיבוכי סוכרת. בירקות ובפירות הסגולים יש גם פוליפנולים, שנועדו אף הם להגן על הצמח ממפגעים, ובגוף משמשים כחומרים אנטי חיידקיים, אנטי ויראליים ואנטי אלרגניים, שגם מספקים הגנה ללב.  

 

הבצל הסגול: תרופה טבעית נגד הצטננות

 

אחד מהסגולים שכדאי שיהיה תמיד בבית הוא הבצל הסגול. בנוסף לתכונותיו הסגולות, בצל ככלל מהווה תרופה טבעית נגד הצטננות, ליחה ושיעול, וכשהוא קצוץ ומושרה לכמה שעות בדבש, הוא הופך לסירופ טבעי נגד שיעול. בצל טרי בסלט גם ישפר את מצב כלי הדם, הסוכר והכולסטרול. 

 

עוד כוכב בריאות סגול הוא הכרוב הסגול, המכיל חומר פעיל בשם סולפורפן, הבולם תאי סרטן דם, סרטן הערמונית וסרטן השד, ויעיל בהורדת כולסטרול. גם חבריו של הכרוב למשפחת המצליבים, הצנון והצנונית, שייכים לקבוצה הסגולה. ברפואה העממית הם שימשו לטיפול בצרידות ובשיעול, בדלקות בדרכי השתן ובאבנים בכליות. 

 

בין הסגולים הפופולריים אפשר למצוא את החציל - מרכיב מרכזי במטבח הבלקני והים תיכוני, שעל שמו רשומות מנות כמו סביח, מוסקה, גיבץ' ובאבא גנוש. החציל כשלעצמו דל קלוריות, נטול כולסטרול ומכיל נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים רבים, וכן חומצות שומן רב בלתי רוויות.

 

אוכמניות לחיזוק הראייה

 

סגולות רבות לאוכמניות. צילום: Shutterstock

 

הסגול נפוץ, כאמור, בין פירות היער. בחלק מזניו הפטל, למשל, הוא סגול, ואת המין "פטל קדוש" אפשר לקטוף בר בארץ, לאורך נחלים ומקווי מים. מלבד הפרי, ברפואה העממית שימשו כל חלקי שיח הפטל להכנת מירתחים וחליטות לטיפול בכיבים, בטחורים, בדלקות, בבעיות מעיים ובמחלות עור.

 

פירות סגולים נוספים שאפשר לקטוף בארץ הם תות העץ, בעל הניחוח הנוסטלגי שגם היום ניתן למצוא פה ושם עצים שלו, וגם הפיטנגו - שיח שהתבסס במקומותינו כגדר חיה.

 

האוכמניות, שניחנו גם הן בפיגמנטים הסגולים, הן בעלות מדד גליקמי נמוך ומצוינות לזרימת הדם, לחיזוק הראייה, הזיכרון וחדות המחשבה, להורדת הכולסטרול ולמניעת דלקות בדרכי השתן. גם לדובדבנים ערך גליקמי נמוך, והם מומלצים נגד מחלות לב וכלי דם וכן להרזיה.

 

פחות מוכרים אך מאוד מומלצים בין הגרגרים הסגולים, הם פרי האסאי הברזילאי, הצומח באשכולות על דקל טרופי. ריכוז נוגדי החמצון שבו הכניס את הפרי האקזוטי לרשימת עשרת מזונות-העל החשובים. שני ברשימה זו הוא הסמבוק השחור, שתכולה גבוהה של ויטמין C הפכה אותו לתרופה טבעית נגד הצטננות.  

 

לצורך המתכון אנחנו בחרנו בסלק - ירק השורש הוותיק והמוכר, שאפשר לאכול מבושל או טרי, ונמצא כמוריד לחץ דם, כמשפר את זרימת הדם למוח, כמפנה רעלים מהגוף וכנוגד סרטן. המתכון, לסלט סלק ושומר, באדיבות השף חמודי עוקלה ממסעדת מגדלנה, מתוך הספר "המטבח הערבי הגלילי". 


 

המתכון: סלט סלק ושומר

 

 צילום: מתוך הספר "המטבח הערבי הגלילי", באדיבות השף חמודי עוקלה

 

המרכיבים (ל- 4 מנות):

 

לסלט:

 

4 סלקים

4 שורשי שומר חתוכים לפרוסות דקות

חופן עלי שומר

 

לרוטב הוויניגרט:

 

מיץ סחוט משני לימונים

2 כפות שמן זית

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

לשיני השום בקונפי:

 

1 כוס שמן זית

1 גבעול תימין

20 שיני שום קלופות

 

לרוטב הסלק:

 

2 סלקים

1/2 כוס שמן זית

1/2 כוס שמן תירס או קנולה

1 כפית חומץ

1 כפית מיץ לימון

1 כפית סוכר

מלח ופלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

 

להכנת שיני השום בקונפי: שוטפים היטב את שיני השום הקלופות ומניחים בסיר קטן. מכסים בשמן הזית, מוסיפים את התימין, ומבשלים על להבה קטנה עד שהשיניים רכות ונימוחות. חשוב להקפיד שהאש תהיה נמוכה לאורך כל זמן הבישול, ושהשמן לא ירתח. כשהשום רך, מסננים את השמן ומניחים בצד.

 

להכנת הסלט והוויניגרט: צולים את כל הסלקים בתנור, שחומם מראש ל-220 מעלות, במשך כחצי שעה, עד שהסלקים רכים. מוציאים מהתנור, מצננים מעט ומקלפים. משאירים שני סלקים בצד להכנת הרוטב, ואת שאר הסלקים חותכים לפלחים. מניחים את פלחי הסלק בקערה, ומוסיפים את שאר מרכיבי הסלט. מערבבים את כל חומרי הוויניגרט יחד, שופכים על הירקות ומערבבים בעדינות.

 

להכנת רוטב הסלק: מקלפים ופורסים את שני הסלקים הנותרים. מניחים במעבד מזון או בבלנדר עם שמן הזית, וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד. מוסיפים את שאר חומרי הרוטב, מערבבים היטב ומטפטפים מעל לסלט.

 

אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

עוד בצבעים שאנחנו אוכלים: אדום

תחליפי בשר מהטבע: עדשים

הכל על הירוקים

אין לכם כוח לבשל?  המעדניות יפתרו לכם את הבעיות

ארוחת בוקר מפנקת: בראנץ'

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה