השומר אחי אנוכי: מתכון אניס מפתיע

עד סוף אפריל, ניתן עדיין למצוא שומר טרי בשווקים. על טעם האניס של ירק הפקעת הירוק, המזכיר את טעמם של העראק וממתקי הליקוריץ, אפשר להתווכח. ערכיו הבריאותיים של השומר, אינם מוטלים בספק.
שמו המלא הוא "שומר פשוט" והוא צמח רב שנתי ממשפחת הסוככיים, שגובהו יכול להגיע לשני מטרים ויותר. פריחתו הצהובה מופיעה באביב ונמשכת עד הסתיו. מוצאו של השומר באזורנו והוא צומח פרא גם היום ברחבי המזרח התיכון, לרבות כל חלקי ישראל וגם בדרום אירופה.
השומר הוא מהצמחים שכל חלקיהם שימושיים. הפקעת, הגבעולים, העלים וגם הזרעים (או הפירות) שלו, טובים למאכל ובעלי יתרונות בריאותיים. וכן, לכולם יש טעם וניחוח של אניס.
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
את העלים והפקעת המשווקים טריים מהסתיו עד האביב, אפשר לאכול חיים בסלט, לאדות, לבשל, או לצלות. יוצאי מרוקו, טוניס ולוב, פשוט חוצים אותה לפלחים ומתבלים במלח ולימון. זרעי השומר, שניתן למצוא כתבלין כל השנה, משמשים לתיבול רטבים, ירקות כבושים, לחמים, מאפים ואפילו שוקולד ומהווים חלק מתערובת התבלינים הנודעת "הרב דה פרובנס". גם בהודו הם מאוד פופולריים ושם לועסים אותם בתום הארוחה, לרענון הפה והמרצת העיכול.
תרופה טעימה לבעיות עיכול
בסיס לסלט קיצי מרענן. צילום: shutterstock
בנוסף ליתרונותיהם הקולינריים, זרעי השומר הם תרופה טבעית לבעיות מעיים וקשיי נשימה ואפשר למצוא תמצית המופקת מהם בתכשירים טבעיים להורדה במשקל, מניעת גזים ועוויתות מעיים ולסילוק ליחות וזיהומים ממערכת הנשימה.
בזרעי השומר השתמשו כבר ביוון ורומא העתיקות, לטיפול בהפרעות עיכול ולהגברת חלב אם, וכך גם ברפואת האיורוודה ההודית. ברפואה הסינית הם נחשבים למניעי כבד, מאזני קיבה, מחממי כליות ומשככי כאבים.
המקור לפעילותם הברוכה הם שמנים אתריים שנועדו להגנה מפגעי הסביבה, אשר בגוף האדם מגבירים את התנועתיות של הריריות ומסייעים לסילוק הפרשות ומיגור מזהמים מהגוף. פעולה נוספת שלהם היא דיכוי התיאבון, בזכות חומר הדומה לאדרנלין אשר מגביר את קצב חילוף החומרים ומאלחש את חוש הטעם.
למטרות רפואיות אפשר לטחון את הזרעים במטחנת קפה וליצור משקה מחצי כפית אבקה בכוס מים רותחים, או פשוט ללעוס אותם. להגברת האפקט, אפשר לשלב בזרעי השומר זרעים מועילים של צמחים נוספים ממשפחת הסוככיים, כמו זרעי אניס, זרעי כוסברה (גד השדה), זרעי קימל (כרוויה תרבותית) וזרעי כמון.
שמן אתרי מזרעי שומר יכול לשמש, כשהוא מהול במים, לעיסוי בטן נפוחה או לטפטוף לקערית המבער, ליצירת אדים להקלה על קשיי נשימה ואסתמה.
שומר זכר, שומר נקבה
אם נחזור לצד הקולינרי של השומר, הפקעת שלו נחלקת בגדול לזן פחוס ומוארך שהאיטלקים מכנים "זכר" ומרקמו הסיבי יותר מייעד אותו לבישול ולזן עגול ורחב, "נקבה" כמובן, שהוא רך ומתקתק יותר ומתאים לאכילה טרי. כשקונים שומר, יש להקפיד שיהיה מוצק, העלים רעננים וירוקים ואין בנמצא כתמים למיניהם.
יש להחזיק אותו במקרר, אך לא יותר משבוע ולפני השימוש לשטוף ולקטום מהפקעת את השורש והגבעולים. השומר מצוין כמרכיב באנטיפסטי, הגרסה האיטלקית למתאבן או מנת פתיחה וכולל ירקות שונים, חתוכים גס וקלויים בתנור עם שמן זית ועשבי תיבול.
עוד מתכונים ורעיונות במדור האוכל של מוטק'ה
אנטיפסטי עם פקעות שומר
תיבול מדויק והופה - לתנור. שומר אפוי. צילום: shutterstock
המרכיבים:
2 פקעות שומר
כרובית קטנה
2 קולרבי
לימון
שמן זית
מלח גס
פלפל שחור טחון
כמה ענפי תימין
ההכנה:
1. מורידים מפקעות השומר את הגלד החיצוני, חוצים לשניים וחותכים לקוביות גדולות.
2. מקלפים וחותכים גם את הקולרבי לקוביות גדולות ומפרקים את הכרובית לפרחים קטנים.
3. שמים את הירקות בקערה עם השמן, המלח והפלפל ומערבבים. מפזרים אותם בשכבה אחת על תבניות פיירקס, סוחטים מלמעלה מיץ מלימון שלם ואת חצאי הלימון מניחים בצידי התבנית להוספת ניחוח וטעם לימוני.
4. מפזרים מלמעלה את ענפי התימין ומכסים בנייר כסף.
5. מכניסים את התבנית לתנור שחומם ל-180 מעלות למשך 40 דקות, מסירים את נייר הכסף ונותנים לירקות להשחים למשך 10 דקות נוספות.
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
לעדי כץ,
ראשית,התלהבתי מהכותרת.איזה שילוב יפה עם הפסוק.
שנית,לא ידעתי שהשומר טוב לעיכול.בתור אחת בעלת"קיבה עצבנת"אני מאמצת את כל מה שכתבת
...לעדי כץ,
ראשית,התלהבתי מהכותרת.איזה שילוב יפה עם הפסוק.
שנית,לא ידעתי שהשומר טוב לעיכול.בתור אחת בעלת"קיבה עצבנת"אני מאמצת את כל מה שכתבת
טובה יקרה. קני בחנות תבלינים גרעיני שומר והוסיפי לחליטות שלך. או לכוס התה על השקית. גרעיני שומר מסייעים לעיכול ומרגיעים את הקיבה. מורידים סיכוני דלקות.
תודה על המתכון. עד היום הכרתי את השומר רק כבסיס לסלט, וכמובן בחליטות.
תמיד יש עוד מה ללמוד.
אני רוצה להעיר לגבי השימוש בנייר הכסף. רצוי לא להשתמש בו בחם, מפני שהוא משחרר חומרים ...
תודה על המתכון. עד היום הכרתי את השומר רק כבסיס לסלט, וכמובן בחליטות.
תמיד יש עוד מה ללמוד.
אני רוצה להעיר לגבי השימוש בנייר הכסף. רצוי לא להשתמש בו בחם, מפני שהוא משחרר חומרים לא ראויים, בלשון המעטה. נייר כסף ניתן לשימוש בקר, ללא חשש. את נייר הכסף במתכון אפשר להחליף
בשקית צלייה, נייר אפייה או רעיון יצירתי אחר.
המתכון נראה נהדר