השפיות החרדיות יוצאות מהמטבח

בישול במגזר החרדי הוא כבר מזמן לא רק קיגל וחלה לשבת, וכיום, נשים חרדיות רבות בקיאות גם במטבח עילי או בבישול בריאותי. שני ספרי בישול שיצאו לאחרונה מבית מדרשן של אביגיל מייזליק ואפרת ליבפרוינד, שתי שף-קונדיטוריות חרדיות, מוכיחים לא רק את העובדה שהן פתוחות למקורות חיצוניים, אלא שאפשר לפתח קריירה גם כשיש שבעה ילדים.
"זה שונה ממה שחושבים״, טוענת ליבפרוינד. ״כשיש בבית קבוצה גדולה של ילדים יש להם המון מחויבות לבית והם אוהבים לעזור, להיות במטבח, להסתכל ולהיות חלק מהעשייה, כך שבאיזשהו מקום, זה קל יותר. הרבה פעמים המתכונים מגיעים מהם". מייזליק מחדדת: "כשהייתי חילונית, גם אני לא הבנתי איך אמהות חרדיות מתמודדות עם כל כך הרבה ילדים. אבל מפה הדברים נראים אחרת. מצאתי עיסוק שמאפשר לי להיות בבית כל הזמן ודווקא מאוד תומך בחיים שלי״.
מייזליק טוענת שבציבור החרדי יש היום הרבה יותר לגיטימציה לנשות קריירה. ״זה לא כמו שהחילונים חושבים״, היא מפרטת. ״היום רוב החרדים עובדים ונשים מגיעות רחוק בתחום המקצועי, גם בבישול. כל הזמן מתקשרות אלי בחורות חרדיות צעירות שרוצות להתמקצע ולהתקדם".
הצטרפו לקהילת טבעונים 50 פלוס של מוטק'ה
לאכול בריא בלי להרגיש
ממסעדת קרן ל-5 ילדים ו-14 ספרים. למצולמת אין קשר לכתבה. צילום: shutterstock
מייזליק, שפית ועיתונאית אוכל בת 48 מבית שמש, וגם אם לחמישה וסבתא לנכדה טרייה, היא התגלמות השילוב הבלתי אפשרי לכאורה בין אמהות בנוסח החרדי לבין קריירה ענפה. היא נולדה בקיבוץ וחזרה בתשובה רק בגיל 27. לפני שהחלה בתהליך ההתקרבות לדת למדה בישול במלון "דן" והתמחתה במסעדת "קרן" של חיים כהן ולאחר מכן במוסדות קולינריים בחו"ל ובמסעדת ״גרגנטואה״ של לאון אלקלעי, בה שימשה כשפית ראשית. במקביל כתבה בכתב העת "על השולחן", החלה להתמחות במזון בריא ופתחה חברת קייטרינג קטנה.
כאמור את אהבתה לבישול לא זנחה גם כשעברה לעולם החרדי, ובמקביל להקמת המשפחה, החלה לפרסם טור בשם "אורחת לשבת" בעיתון החרדי "משפחה" ולהוציא ספרי בישול בשרשרת (זהו ספרה ה-14), שזכו להצלחה במגזר, אך גם מחוץ לו. היא ובעלה, גם הוא חוזר בתשובה, אף הקימו הוצאת ספרים בשם "מייזליק ספרים", בה הוציאו לאור גם שלושה ספרי סיפורת שכתבה.
בספרה החדש "פשוט טעים ובריא", היא מתמקדת, כפי שמעיד שמו, במתכונים בריאים ופשוטים להכנה כמו לביבות, מאפים, תבשילים, מרקים, סלטים ומתוקים. "מצד אחד זה ספר בריאות", מתארת מייזליק, "אבל מצד שני הוא מתאים לכל אחד ולא מיועד ל'בריאותנים'. יש בו מתכונים פשוטים מחומרי גלם זמינים, כדי שנוכל לאכול בריא בלי להרגיש".
הבישול הבריא מתקשר היום אצל רבים לצמחונות וטבעונות.
"בספר שלי יש חומרי גלם מן החי, אבל העיבוד שלהם נעשה בצורה בריאה. יש היום המון גישות בתחום. קחי חמישה תזונאים וכל אחד יגיד משהו אחר. אני הבאתי את הגרסה הפרטית שלי לבישול בריא - בלי להתאמץ, אבל עם אהבה, רצון ושמחה. אוכל חי וצבעוני".
אמא של בית
אפרת מארחת שפים, עטיפת הספר
גם ליבפרוינד מעניקה לבישול הבריאותי פרק שלם בספרה החדש והרביעי במספר "אפרת ליבפרוינד מארחת שפים", ומזכירה שתזונה נכונה מבוססת על מזון מגוון, מאוזן, טעים וקל להכנה. אבל לצד מתכונים שלה, היא מארחת בו שפים כמו מאיר אדוני שמציג מנה מרהיבה של גזרים צבעוניים וקינואה שחורה; יוסי שטרית שמציע סלט בורגול ועשבים; ודוד ביטון שחולק מתכון למוזלי ירוק. אורחים נוספים הם הקונדיטורים מיקי שמו ומאיה רביבו.
גם לליבפרוינד, שפית בת 42 מירושלים, אם לשבעה הנשואה לתלמיד כולל, יש עבר של לימודי בישול. היא למדה קונדיטוריה בבית הספר הקולינרי CIA שבארה"ב, התמקצעה ב"קורדון בלו" וב"לנוטרה" שבצרפת, הקימה עסק לקינוחי גורמה כשרים, כתבה טורי אוכל, ייסדה וערכה עיתון אוכל חרדי בשם "בופה", הוציאה ספרי בישול וגם מרצה על בישול בעולם.
ספרה החדש מחולק לפרקים על פי ייעוד המנות: ארוחה משפחתית, ארוחת בריאות, בראנץ' או ארוחת שבת, ויש פרק מיוחד המוקדש לקינוחים, כולם שלה, וביניהם מוסים, טארטים וקינוחי שוקולד מגרים. "הסברנו את המתכונים בבהירות ולא שמרנו לעצמנו אף סוד", היא מרגיעה.
איך את מצליחה לשלב בין כל החלקים בחייך?
"אני דורשת מעצמי המון, אבל עדיין הכי חשוב זה הילדים וזה אף פעם לא בא על חשבונם. אני תמיד פה בשבילם, מקבלת אותם עם ארוחת צהרים חמה, יודעת בדיוק מה עובר עליהם ולא מחמיצה אף אספת הורים. אני אמא של בית״.
כמו כן, היא טוענת שלא עשתה שום דבר שנחשב מחוץ לקונצנזוס: ״עשיתי כמה דברים בחיים, אבל אני בכלל לא קרייריסטית. גם אישה שיש לה עסק לפאות או לבגדים נוסעת הרבה ורואה עולם. הצלחתי בלי לפרוץ את הגדרות שלי".
שני מתכונים לארוחה קלילה
קרקרים ללא גלוטן מקמח אורז עם פיצוחים // אביגיל מייזליק
מתוך הספר "פשוט טעים ובריא"
פשוט, טעים ובריא, עטיפת הספר
המרכיבים:
כוס קמח אורז מלא (ניתן להשתמש גם בקמח קינואה נטול גלוטן או בקמח מלא, אך אז הקרקרים יכילו גלוטן)
1/4 כוס גרעיני חמנייה
1/4 כוס שומשום מלא או רגיל
1/4 כוס פשתן מושרה ב-3/4 כוס מים למשך 15 דקות
1/2 כפית מלח
כפית זעתר
2 כפות שמן זית או קנולה
ההכנה:
1. מחממים תנור לחום נמוך (160 מעלות).
2. מערבבים היטב את הקמח עם הגרעינים, השומשום, הפשתן ומי ההשריה שלו, התבלינים והשמן.
3. משטחים את התערובת על נייר אפייה ומניחים מעליה עוד נייר אפייה. משטחים את התערובת באמצעות מערוך לעובי דק ואחיד. מפרידים את נייר האפייה העליון ומכניסים לתנור.
״אטריות״ דלעת ובטטה עם רוטב שום חמוץ-מתוק // אפרת ליבפרוינד
מתוך הספר "אפרת ליבפרוינד מארחת שפים"
אטריות דלעת ובטטה, מתוך "אפשרת ליבפרוינד מארחת שפים"
המרכיבים (ל-6 מנות):
לאטריות
150 גרם דלעת קלופה ומנוקה מגרעינים
2 בטטות בינוניות ארוכות וצרות
2 כפות שמן קנולה
כפית מלח אטלנטי
לרוטב
2 שיני שום כתושות
1 כף חרדל
2 כפות דבש
כוס מיץ תפוזים
1 כף חומץ
4 כפות שמן קנולה
מעט פלפל שחור גרוס טרי
להרכבת המנה
בצל סגול
חופן עלי בזיליקום
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...