חזרה לחדשות היום

התעללות בקשישים: הסימנים ודרכי המניעה

לאחרונה נחשפנו לסיפורי אימה בהם מטפלים בבתי אבות פגעו בקשישים חסרי ישע. איך לזהות התעללות ואיך ניתן למנוע אותה
עדי כץ 20/02/17
התעללות בקשישים: הסימנים ודרכי המניעה
הישארו מעורבים בחיי הקשישים שלכם למניעת התעללות. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

מי שצפה במוצ"ש האחרון בחדשות 2, בכתבה העוסקת בהתעללות בקשישים בבית אבות בחיפה, לא יכול היה להישאר אדיש. התמונות המזעזעות של מטפלים, שאמורים להיות מסורים ורחמנים, מכים קשישים סיעודיים השוהים בבית האבות, מקללים אותם ומתעללים בהם היו קשות לעיכול ולצפייה. הכתבה המזעזעת מצטרפת לתחקיר מזעזע לא פחות של ידיעות אחרונות מתחילת החודש, בו נחשפו ההזנחה והיחס המשפיל והאלים שנאלצים קשישים לספוג, בלא פחות מ- 14 בתי אבות בארץ.

 

על פי נתוני משרד הרווחה והשירותים החברתיים, בשנת 2015 טופלו למעלה מ-5,000 מקרי התעללות בקשישים. סקירה של מקרים שפורסמו בתקשורת בשנים האחרונות, שמייצגים ודאי רק חלק קטן מהמתרחש, מעלה מקבץ מזעזע, חלקו לא שמור רק לבתי האבות בארץ אלא גם למטפלים פרטיים ואפילו לבני משפחה: עובדת זרה חשודה בהתעללות בקשישה בת 82 בחדרה, מטפלת התעללה בקשישה בת 87 בתל אביב, אחות בבית אבות בפתח תקווה חשודה בהכאת בת 83, אח ואחות חשודים בהכאת אביהם בן ה-90, תושב ראשל"צ התעלל, הכה וחנק את אמו, מטפלת טלטלה קשישה בת 97 ובעטה בראשה, עובד פיליפיני ביצע מעשה סדום בקשיש ועוד ועוד.

 

כשאנחנו שומעים על זוועות כאלה בחדשות, אנחנו מחפשים דרכים להרחיק אותן מאיתנו: נו, אנחנו אומרים לעצמנו, הם שייכים למגזר אחר. הם חסכו ולקחו מטפל/ת ממוצא איקס, הלכו לבית אבות זול. אצלנו זה לא היה קורה. אבל למרבה האימה, הדברים האלה יכולים לקרות בכל משפחה, עם כל מטפל/ת וכפי הנראה, ברוב בתי האבות בארץ. אנחנו חייבים להישאר עירניים באופן רציף ועקבי, בדיוק כפי שהיינו עושים עם ילדים קטנים בגן.

 

 

הזנחה: כשל של טיפול באדם הזקן

 

נתקלים בהתעללות פיזית, מינית, כלכלית ונפשית בקשישים. נורית מי דן, צילום באדיבותה

 

 

"המושג של התעללות והזנחת קשישים הוא מאוד רחב", אומרת הגרונטולוגית נורית מי דן. "ארגון הבריאות העולמי מגדיר הזנחה ככשל במילוי המחויבות של החברה, הסביבה והמשפחה, לספק טיפול לאדם הזקן. זה יכול להיות חסך גם בדברים הבסיסיים ביותר, כמו מזון ותרופות.

 

"התעללות היא כמובן גם אלימות פיזית. מכות, דחיפות, סטירות, כוויות ממים חמים, קשירה. גם הלעטה בכדורים כדי להשתיק את הקשיש נחשבת להתעללות, ויש גם מקרים של התעללות מינית, לרוב כלפי נשים קשישות".

 

לצד הזוועות האלה, סובלים קשישים לא פעם גם מהתעללות נפשית, רק שהמקרים הללו פחות מגיעים לתקשורת. "התעללות נפשית היא גרימה של סבל או כאב רגשי", אומרת מי דן. "קללות, כינויי גנאי, צעקות וגערות, פגיעה בכבודו העצמי של הקשיש, בידוד חברתי שלו, התנהגות מניפולטיבית שנועדה להפחיד, מניעת זכותו של הקשיש לבטא את עצמו או להתנגד.

 

"יש גם ניצול כלכלי ושימוש לא ראוי במשאבים של הזקן, גם אם אין לו הרבה. לפעמים זה מגיע מצד המשפחה, שיש לה אינטרס לקחת ממנו כדי למלא את החסרים שלה. יש מקרים של העברת כספו של הזקן באופן לא חוקי לעובדת הזרה, גם זה קרה".

 

 

התעללות בקשישים חסרי ישע – בעיה חובקת עולם

 

 

ההתעללות יכולה להגיע גם מבני המשפחה. צילום אילוסטרציה: shutterstock

 

 

תחום ההתעללות בקשישים חסרי ישע הוא בעיה חברתית חובקת עולם, אומרת מי דן, שלרוב לא מדווחת על ידי הקורבן ובוודאי שלא על ידי המתעלל. "יש מעט מאוד מידע גלוי בנושא", היא אומרת. "קשישים ממעטים להתלונן בגלל הפחד, התלות במתעלל, בדידות ודיכאון. הגורם העיקרי לשתיקה הוא החשש שהמתעלל או המזניח ינטוש אותו".

 

המתעללים הפוטנציאליים יכולים להיות כל אחד בסביבתו של הזקן. מטפלים בבית האבות, השכן, הדוור, המטפל/ת וגם בני המשפחה. "הרבה פעמים המתעללים באים מרקע קשה", אומרת מי דן. "אם המטפל/ת - בין אם נמצא בבית הקשיש ובין אם בבית אבות או במוסד סיעודי - נמצא בלחץ בחייו האישיים או במצב כלכלי בעייתי, יש פוטנציאל להתעללות. המתעלל, אם מתוך המשפחה או מחוצה לה, יכול להיות אדם שסובל מהתמכרות לסמים, אלכוהול או הימורים. זה יכול להיות בן משפחה שמנהל עם הקשיש דינמיקה משפחתית פגומה, עם היסטוריה של יחסי אלימות או קונפליקטים לא פתורים".

 

לעיתים מגיעה ההתעללות אפילו מכיוון בני הזוג. "הבעל מזדקן והופך חולה ותלותי והטיפול בו נופל על האישה, שגם היא עצמה לא צעירה ורואים לא פעם התמוטטות ותסכול, שמביאים לתופעות של התעללות", מתארת מי דן. "יש זוגות שמשקעי העבר ביניהם מתפרצים בגיל הזקנה ויש רצון של האישה לנקום בבעל שהתעמר בה במשך השנים".

 

 

איך נזהה התעללות בקרב קשישים?

 

ההתעללות יכולה להתרחש בכל מקום. צילום אילוסטרציה: shutterstock

 

 

כל קשיש מועד ליפול קורבן להתעללות. "זה יכול להיות כל אדם מבוגר שחי בבית או מאושפז במוסד או בבית אבות, שאין לו יכולת להתגונן בכוחות עצמו ואינו מכיר את זכויותיו או מפעיל אותן לטובתו. הגיל הוא כמובן פקטור חשוב וככל שהוא עולה, הסיכון גובר.

 

"המצב הבריאותי, התפקודי והקוגניטיבי משמעותי גם כן. אדם מוגבל הופך יותר תלוי באחרים, ומוצאים הרבה מקרי הזנחה והתעללות בקשישים הסובלים מדמנציה, מדיכאון או מבדידות. כשמדובר בדמנציה, הקושי הרב הכרוך בטיפול, העימותים על רקע של רחצה או אכילה, עלולים להביא להתעללות פיזית".

 

 

 

תמרור אזהרה: האם הקשיש שלכם סובל מהתעללות?

 

 

האם בן המשפחה המבוגר שלכם מפגין את הסימנים הבאים:

 

·         שינוי בהתנהגות – לחץ נפשי, דיכאון עמוק, ניתוק, התבודדות, חרדתיות

·         ירידה לא מוסברת במשקל

·         קושי בשליטה בסוגרים שלא היה לפני כן

·         סימנים פיזיים: שטפי דם, חתכים, שריטות וחבלות בפנים או בגוף בלתי מוסברות

·        היעדר הגיינה מספקת: קשיש לא מטופל, לא נקי

 

איך אפשר למנוע התעללות?

 

בקרו את הקשיש שלכם והיו מעורבים בחייו. צילום אילוסטרציה: shutterstock

 

 

"ראשית - חשוב שבני המשפחה יהיו מעורבים בחיי הקשיש ויהיו שם בשבילו באופן סדיר", אומרת מי דן. "כדאי להגיע לביקור, בבית או במוסד, אבל בזמנים לא קבועים - כדי לא לאפשר למתעלל להסתיר את הסימנים. חשוב לשבת עם הקשיש לבד ולשוחח, כדי לאפשר לו להיפתח שלא בנוכחות המטפלים. אם מתעורר חשד, יש סיבה להתקין מצלמות. הרבה מהמקרים שהגיעו לתקשורת, נחשפו רק בזכות המצלמות".

 

כדי לא להגיע למצבים כאלה, לפחות בכל המדובר במטפל של הקשיש, חשוב לדבריה לבדוק היטב את ההיסטוריה שלו לפני העסקתו, ולקבל המלצות וחוות דעת. "אפשר גם לנסות לבקש תעודת יושר, כי מדובר כאן בחיי אדם. בסופו של דבר, האחריות לרווחתו ולבריאותו של הקשיש, חלה עלינו, בני המשפחה". 

 

כשיש חשד להתעללות, חובה לדבריה, על פי חוק ההגנה על החוסים, לדווח. "הכתובת יכולה להיות עובדת סוציאלית בקופת חולים, רופא משפחה, לשכת הרווחה או אפילו המשטרה. אי דיווח הוא עברה פלילית. גם בחברות הסיעוד, המטפלות חייבות בדיווח".

 

 

כל מה שצריך לדעת לפני שבוחרים מטפל להורה

 

לטפל בהורים המזדקנים

 

מטפלים בקשישים - אבל גם בצוואה שלהם

 

טוב להזדקן בישראל


כל מה שצריך לדעת על דיון מוגן בישראל

 

 

תגובות  1  אהבו 

להיות זקן חולה וחסר אונים - זה מצב הכי גרוע שאדם יכול להגיע אליו.  ומי שחושב שלו זה לא יקרה - חי באשלייה שהכל טוב בעולם העכשווי שלו. תוחלת החיים גדלה כל הזמן, עוד כמה דורות יהיו יותר אנשים זקני...
להיות זקן חולה וחסר אונים - זה מצב הכי גרוע שאדם יכול להגיע אליו. 

ומי שחושב שלו זה לא יקרה - חי באשלייה שהכל טוב בעולם העכשווי שלו.

תוחלת החיים גדלה כל הזמן, עוד כמה דורות יהיו יותר אנשים זקנים מאשר צעירים.

והאנשים שותקים.

לשתוק פירושו - לא לעשות כלום באופן אישי כדי שאם נגיע למצב שבו החיים שלנו יצאו משליטתנו - לא יהיה לנו את הכסף כדי לשלם עבור כבודנו.

ויפה שעה אחת קודם.

כמו שהוחלט בממשלה שקצבת הילדים תשולם בצורת חיסכון ולא תהיה להורים אפשרות לשימוש אחר בכסף, חייב להיות מעוגן בחוק חסכון לזקנה כדי שאדם שיגיע למצב סיעודי -  תהיה הזקנה כבוד ולא עונש.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

"לאלימות אין גיל, גם נשים זקנות סובלות מאלימות"

אחת מכל ארבע נשים סובלת מאלימות בבית - פיזית, מילולית, נפשית או כלכלית. רק השנה נרצחו 19 נשים על ידי בני זוגן,...

לקריאת הכתבה
אילו חנויות מזון פתוחות בשעות מיוחדות למבוגרים בלבד?

בעקבות משבר הקורונה רשתות מזון גדולות ברחבי העולם, דוגמת אוסטרליה וארה"ב, כבר הודיעו זה מכבר שיפתחו את...

לקריאת הכתבה
נשארים בבית: הנחיות חדשות במאבק בקורונה

אם המצב לא היה קשה מספיק עד כה, משרד הבריאות מודיע היום (ג') על הגבלות חדשות ומרחיקות לכת, במטרה להילחם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה