התעמלות בונה עצם: אמיתות ומיתוסים

? אין כזה דבר בניית עצם על ידי תרגול
. הוכח שכאשר מתרגלים, קצב שיחלוף (הליך בנייה ופירוק עצם המתרחש בגוף) מואט, וחל שיפור בצפיפות העצם כתוצאה מתרגול, מתזונה ומאורח חיים בריא.
? כל פעילות גופנית בונה עצם, לא צריך שיעור מיוחד לכך.
החלק הראשון במשפט נכון. ידוע כי פעילות גופנית מעכבת את תהליך דלדול העצם, אולם פעילות גופנית אשר שמה דגש על תרגול המהווה גירוי מכוון לעצם יעילה עוד יותר ובטיחותית לאוכלוסייה המבוגרת.
? אין צורך בתרגילי גמישות לאוכלוסייה המבוגרת.
טעות! גמישות שומרת עלינו מפני פציעות, ודווקא בגילים המבוגרים יותר זה בא לידי ביטוי בצורה מאוד בולטת. הנפוץ ביותר הוא גמישות בקרסול. כאשר אין גמישות, כל מעידה קלה עלולה להגיע לנקע ואף לשבר.
? די בהליכה שלוש פעמים בשבוע.
ההליכה בהחלט עושה מאוד טוב לכל הגוף, וכמובן גם לעצם, אבל זה לא מספיק. לא לשכוח שיש צורך לתרגל עמוד שדרה, שורש כף יד, ובנוסף להקפיד ללכת בצורות שונות, למשל להצליב רגליים, ללכת אחורה, להקפיד על גירוי מתמיד ובכיוונים שונים.
? "אני כבר מבוגרת מדי בשביל להיכנס לכושר".
ממש טעות! אפשר להיכנס לכושר בכל גיל. הכוונה לכושר שיאפשר תפקוד יומיומי טוב ולא לכושר לריצת מרתון, למרות שגם זה אפשרי ואינו תלוי בגיל אלה בכוח הרצון של האדם.
? לאוכלוסייה מבוגרת עושים תרגילים רק בשכיבה על הגב.
ממש לא! אנחנו כמדריכים רוצים שהתרגול יאתגר במצבים שהאדם נמצא בהם ביומיום, בעמידה בהליכה, בישיבה, בשכיבה. תרגול שיחזק ויתמוך, ובכך ישפר את איכות חייו של המתרגל.
? בגיל מבוגר אסור לעשות תרגילי בטן כיוון שזה מפעיל לחץ על החוליות.
נכון שלא מומלץ לבצע תרגילי בטן "רגילים" (משכיבה להרמה של גב עליון), אולם ישנם תרגילי בטן שאינם מבצעים כפיפה בעמוד שדרה והם בטיחותיים ואף מומלצים לתרגול שרירי הבטן ורצפת האגן.
? אם לאמא שלי היה אוסטיאופורוזיס גם לי יהיה, ולא חשוב מה אעשה.
אכן, הסיכוי לחלות באוסטיאופורוזיס גבוה יותר, אבל ניהול אורך חיים בריא, תרגול גופני באופן קבוע, שלוש-ארבע פעמים בשבוע, כטיפול מונע ותזונה עשירה בסידן יכולים לסייע לפחות בעיכוב, אם לא במניעה מוחלטת בחלק מהמקרים.
? לגברים אין אוסטיאופורוזיס.
אמנם אוסטיאופורוזיס נפוץ יותר בקרב נשים, אך גם גברים יכולים לחלות במחלה, אם כי בגיל מבוגר יותר - 70 ומעלה, ושכיחותה של המחלה גוברת אצלם בעקבות אורח חיים לקוי ותזונה לקויה.
? אני בת 60. אין לי כאבים - אין לי אוסטיאופורוזיס.
לצערנו הדבר אינו בהכרח נכון. אוסטיאופורוזיס נקראת "המחלה השקטה", ומתגלה לעתים רק כשמשהו נשבר, ואז הטיפול הוא תרופתי ואיטי. למזלנו ניתן היום לבדוק את צפיפות העצם במכונים השונים, לגלות בזמן ולאתר את מגמת צפיפות העצם, ולסייע בטיפול מונע על ידי תרגול ותזונה נכונה.
עוד על צפיפות העצם ואוסטיאופורוזיס:
סידן: צריכה גבוהה לא מפחיתה סיכון לשברים
דיאטת חלבונים פוגעת בצפיפות העצם
אוסטיאופורוזיס: קיפופלסטיה באמצעות בלון
תרגילים להאטת תהליך הירידה בצפיפות העצם
עשר שאלות שכיחות על אוסטיאופורוזיס
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...