זורעים ברינה: הכינו גינתכם לסתיו

ריח של סתיו באוויר, הטמפרטורות יורדות וזה הזמן להפשיל שרוולים ולצאת לגינה. עבודת הגינון תמיד מרוממת את הלב וההשקעה תוכיח את עצמה, כשהגינה תלבלב ותפרח בשלל צבעים וריחות גם בחורף.
כעונת מעבר, אחרי החום הגדול ולפני הקור והגשמים, הסתיו הוא גם חלון הזדמנויות לשתילות ולזריעות בגינה. מלבד חמסינים פה ושם, מזג האוויר ידידותי הרבה יותר לגנן ולגינה מאשר בקיץ, האדמה מתייבשת לאט יותר, מה שעוזר לשתילים חדשים להשתרש ולהתאקלם. אוויר הבוקר העשיר בטללים מועיל גם הוא למשימה.
לפני ששותלים וזורעים כדאי לנקות את הגינה, לעקור את צמחי הקיץ שיבשו או שהסתיימה עונתם, לנכש עשבים שוטים, לשקם מסלעות וערוגות, להוסיף אדמה, להעשיר אותה בקומפוסט ולאוורר באמצעות תיחוח.
פרחים עונתיים ליופי ולריח
חודשי הסתיו הם הזמן לשתול ולזרוע פרחי חורף עונתיים. אמנם נאלץ להיפרד מהם בסוף העונה, אבל הם יוסיפו צבע ועניין לגינה החורפית. אפשר לשתול את הפרחים העונתיים בערוגות, במסלעות, לצידי שבילים ובמדרונות למניעת סחף, אבל גם בעציצים, במיכלים גדולים ובאדניות, במקום מואר במרפסת. אם דואגים להשקיה סדירה בימים ללא גשם, הטיפול בפרחים העונתיים מסתכם בקיטום קל ובהסרת תפרחות יבשות.
בין פרחי העונה נמצאים אמנון ותמר לזניהם, ציפורן החתול, לוע הארי, תורמוס ההרים, טופח (אפונה ריחנית), פטוניות וכובע הנזיר. אפשר לגוון גם בסלסלי כסף, הפורחים בסגול ולבן, לובליה עונתית הפורחת בסגול, מנתור, אצבעונית ארגמנית, מרגנית השדה ופעמוניות.
צמחי בצל ופקעת יוסיפו צבע
אם לא עשיתם את זה בעונות הקודמות, עכשיו אפשר לטמון באדמה פקעות, במסלעה או בערוגה וגם במיכלים מכל הסוגים. הן יתחילו לנבוט בתחילת החורף, והפרחים שיצוצו בהמשך יעניקו מראה צבעוני של התחדשות לגינה החורפית.
אפשר לשלב בגינה פקעות של חצבים, של אמריליס בלדונה שהוא פרח ורוד עם פרחים דמוי שושן, רקפות וספקרסיס, בעל תפרחת של פרחים קטנים בשלל צבעים. גם אירוסים יוסיפו לא מעט חן ויופי לגינה ונרקיסים, נוריות, סייפנים, כלניות וצבעונים יפרחו באביב.
חלק מהפקעות והבצלים זקוקים לטיפול מקדים לפני השתילה כמו קירור או השרייה, וככלל הם זקוקים לקרקע מנוקזת ומאווררת, מעורבת בקומפוסט מיוחד. בנוסף, הם צריכים השקיה עד בוא הגשמים. עם גמר הפריחה וקמילת העלים, אפשר להוציא את הפקעות מהאדמה ולשמור אותן במקום חשוך ויבש עד לעונה הבאה. אם השארתם בקרקע לכל הקיץ יש להימנע מהשקיית האזור, כדי שלא יירקבו.
עצים ושיחים יפרחו בחורף
טוב לשתול עכשיו את המחטניים כמו אורנים (בתמונה), ברושים וערערים, שמיטיבים לצמוח בחורף. שיחים שיפרחו בגינה בחורף הם אדמום גדול גביע, הפורח באדום, בכתום ובצהוב, וגם דק פרי הכף, יסמין גדול פרחים ומרווה אפריקנית, הפורחים שלושתם בצהוב.
הרב שנתיים: לכל עונות השנה
בסתיו אפשר לשתול כמובן גם צמחים רב שנתיים, שיפרחו מדי שנה. מכיוון שהם אמורים להישאר בקרקע זמן רב, יש חשיבות להכנתה על ידי הדברת עשבייה, אוורור ופיזור קומפוסט. הדישון דרוש בתחילת הצימוח ולאחר הפריחה, וחשוב לגזום את הצמחים האלה לאחר קמילת הפריחה להארכת חייהם.
מבין הרב שנתיים העשבוניים מומלץ לשתול עכשיו פוקסיות מזנים משתרעים או זקופים (בתמונה), לובליות, אכילאות לזניהן, פנסטמון וסנטילונה.
אפשר ורצוי לשתול גם רב שנתיים בשרניים כמו הסוקולנטים למיניהם, החסכניים במים. בגינה כדאי לשתול אותם בקבוצות ובתנאי שמש חלקית והם טובים גם לעציצים, אבל עם פתח לניקוז מים ומצע גידול מאוורר. במיכלים גדולים כדאי לשלב טוף במצע השתילה, ויש לדשן אותם בתכיפות גדולה יותר מאשר את צמחי הגינה.
הפרקטיים: ירקות וצמחי תבלין
אם יש לכם גינת ירק, יתכן שאת השתילה הראשונה התחלתם כבר בספטמבר, וכדאי להמשיך לשתול מחזורים נוספים עד פברואר. יתאימו לשתילה בעונה זו חסה, כרוב, כרובית, ברוקולי, בצל, אפונה, סלרי, כרישה, ארטישוק, תרד ותות שדה. גם גזר, צנונים, צנוניות וסלק יתאימו, אך אותם יש לזרוע.
גם צמחים עליים כמו פטרוזיליה, רוקט, ארוגולה, כוסברה, שמיר וגרגר הנחלים כדאי לזרוע עכשיו, ובתחום עשבי התבלין והמרפא מתאימים לעונה מרווה, זוטא לבנה, שיבא, רוזמרין, תימין, אזוב מצוי (זעתר), אורגנו ומיורן. ללבנדר, הקורנית והמרווה יש גם פריחה מרשימה, מלבד יתרונותיהם האחרים.
כדאי להקצות לצמחי התבלין שטח משלהם בגינה, עם תנאי שמש מלאה, ולהפריד בין השתלטנים כמו המרווה, המליסה והנענע לבין הצמחים האחרים. חשוב להימנע מעודף מים שעלול להזיק ולהוסיף דשן מיוחד לצמחים ירוקים. כשגוזמים, אל תורידו יותר משליש הצמח, כדי לאפשר לו צמיחה מחודשת.
איך עוד אפשר להכניס צבע לגינה?
עצים קטנים בגינה קטנה: זה אפשרי
הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה!
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
בכל שנה ליל הסדר כולל את המסורות הוותיקות של כל משפחה – בדיחות קבועות, זה שתמיד מתנדב לשטוף את הכלים,...
איך אתם מקשטים את שולחן החג שלכם? האם אתם מאלה שמסתפקים בפרחים או בעציץ נחמד, או שאתם מנצלים את ליל הסדר...
חלקם אני מאמצת.
יש לציין שאני אוהבת לקרוא את שאתה כותב.
ועל כך שוב תודה.
יום טוב