חזרה למגזין אוכל

חגיגה איטלקית

הידעתם שיש יותר מ-600 סוגים של פסטה? שבעקבות המצאת הרוטב הומצא המזלג? לרגל יום הפסטה (כן, יש דבר כזה) שנחגג ממש היום, יצאנו למסע בעקבות המאכל האהוב. ויש גם מתכון כמובן
יוספה קמחי 25/10/18
חגיגה איטלקית
יום הפסטה הבינלאומי, חגיגה לעיניים ולחיך. צילום: Shutterstock

 

 

 

מי לא אוהב פסטה? משביעה, מזינה וכל כך טעימה, משתלבת עם כל הירקות, נהדרת עם גבינות, בשר וגם דגים. ילדים זוללים אותה עם רוטב עגבניות, או "בלי כלום", ומבוגרים יעדיפו אולי רוטב של שמנת ופטריות, או שמן זית וירקות קלויים. הפסטה היא המזון הבסיסי של המטבח האיטלקי ואחד המאכלים הפופולריים בעולם כולו. אז אולי לא מפתיע שהיא זכתה ליום חג משל עצמה, שנחגג ממש היום, ב-25 באוקטובר.

 

אז איך חוגגים את יום הפסטה? באכילת פסטה כמובן. ואל תחששו - זה לא יפגע לכם בשמירה על המשקל. כוהנת הבריאות חלי ממן מסבירה: "לפסטה נוצרה תדמית של מאכל משמין, אבל זה לא מדויק - 100 גרם פסטה מכילים 130 קלוריות בלבד, ומנת פסטה יכולה לשמש כמנת פחמימה יומית. עם זאת, חשוב להקפיד בבחירת הרוטב, ולאכול בכמות מאוזנת".

 

 

קודם הומצא הרוטב, אחר כך המזלג

 

 המצאת הרוטב הובילה להמצאת המזלג - עד אז אכלו את הפסטה בידיים. הגיוני סך הכל. צילום: Shutterstock

 

 

בן זוגה הנאמן של הפסטה הוא רוטב העגבניות המפורסם. הרוטב הומצא בשנת 1790 על ידי שף איטלקי בשם לפרנצ'סקו לאונרדי, והמצאתו הובילה להמצאה חשובה לא פחות - המזלג בעל שלוש השיניים. עד אז אכלו אנשי האצולה את הפסטה עם הידיים.

 

רוטב העגבניות על שלל צורותיו, כולל הבולונז הבשרי, הוא הפופולרי ביותר עד היום. עוד מבוקשים ביותר באיטליה הם רטבי האלי-אוליו - רוטב משובח של שום (אליו) ושמן זית (אוליו) עם מלח גס ורוטב פסטו, המורכב משמן זית, שום, גבינת פרמז'ן, צנוברים והרבה ריחן. רוטב אלפרדו, הלא הוא רוטב השמנת האהוב מאד על הישראלים, דווקא פחות נפוץ באיטליה, ונאכל בעיקר מחוצה לה. לרטבים כמובן מתווספות תוספות שונות כמו עשבי תיבול, ירקות טריים או קלויים, קציצות בשר, דגים, גבינות והיד עוד נטויה. ערבוב של עגבניות ושמנת הוא שיוצר את רוטב הרוזה האהוב גם הוא.

 

 

מה משמעות השם ספגטי באיטלקית?

 

 יותר מ-600 צורות של פסטה, ולכל צורה שם משלה המתאר אותה. צילום: Shutterstock

 

 

משמעות המילה פסטה באיטלקית היא בצק. יש פסטות ארוכות, פסטות קצרות, פסטות לאפייה ופסטות עם מילוי, כדוגמת הרביולי המפורסם. לא תאמינו, אבל קיימות למעלה מ-600 צורות של פסטה, ולכל צורה שם משלה, שלמעשה מתאר אותה. כן, לא מדובר בסתם מילים איטלקיות שכיף לגלגל על הלשון. מאחורי כל מילה יש משמעות. סיומת המילה מעידה על גודל הפסטה: אוני משמעותו גדול ואילו אטי או איני משמעותם קטן. הנה כמה שמות על קצה המזלג:

 

ספגטי – באיטלקית: חוט דק, קאנלוני: צינורות גדולים, רוטיני: ספירלות קטנות (אצלנו מוכר יותר כ"ביסלי"), טורטליני: עוגיות קטנות, פטוצ'יני: סרטים דקים, לינגוויני: לשונות קטנות, קונצ'ילי: צדפים ופרפרלה: פרפרים.

 

 

איך מכינים פסטה בבית?

 

 כלים להכנת פסטה ביתית, צילום: יח"צ סולתם

 

 

המכונות הראשונות לייצור המוני של פסטה הומצאו באיטליה, בעיירה סן רמו. תומאס ג'פרסון מי שהיה שגריר ארצות הברית בשנת 1789, הביא את המכונה הראשונה לייצור מקרוני לארצות הברית באותה שנה. שנים אחר כך החל הייצור המסחרי הראשון של פסטה, שיצא מברוקלין ניו יורק.

 

עד אז, נהגו האיטלקים להכין את הפסטה במו ידיהם במטבח ביתם, ויש עדיין שעושים זאת גם היום. מי שאכל פסטה ביתית טוען שאין מה להשוות בינה לבין זו התעשייתית. "כיום, טכנולוגיות ייצור הפסטה התפתחו ומאפשרות לכל חובבי הבישול לייצר פסטה ביתית מקמח ומים ביתר קלות", אומרת מיטל רובין מחברת סולתם. "הכנת הפסטה היא פעילות מהנה ומגבשת לכל המשפחה וטעמה משובח יותר. היום אנו רואים כלים ייחודיים במטבח שהתאימו עצמם לחובבי הפסטה ומיועדים להכנתה".

 

 תערובת לפסטה של חוות דרך התבלינים, צילום: הדס ניצן

 

 

אם תהיתם, אגב, איך נוצרת פסטה צבעונית אז מדובר בתהליך הכנתה, בו מוחדר לבצק ירק המעניק לו את צבעו. הפסטה הירוקה עשויה בדרך כלל עם תרד, האדומה עם עגבניות מיובשות והכתומה עם גזר או דלעת.

 

ועכשיו, מתכון:

 

פסטה עם כבדי עוף

 

צילום: Shutterstock

 

המרכיבים:

 

חבילת פסטה

1 ק"ג כבד עוף טרי שטוף ונקי, חתוך לחתיכות קטנות

3 בצלים בינוניים פרוסים

מים רותחים לפי הצורך

1 כוס יין אדום יבש

1 כף שמן קנולה

1 כף מלח או אבקת מרק עוף

פלפל שחור גרוס טרי

פטרוזיליה קצוצה

 

ההכנה:

 

1. מבשלים את הפסטה לפי ההוראות. אין צורך לשטוף, רק לסנן.

 

2. בינתיים מטגנים בצלים בכף שמן עד שיזהיבו מאוד.

 

3. מסיטים הצידה את הבצלים ומכניסים את חתיכות הכבד, מלח, אבקת מרק ופלפל לפי הטעם, בערך 10 דקות לא יותר, עם מכסה סגור. את הבצל המטוגן עורמים על הכבד.

 

4. פותחים את מכסה המחבת, מוסיפים את היין ו"מגרדים" את תחתית המחבת להסמכת הרוטב. אם חסר רוטב מוסיפים עוד קצת יין או מים כדי שייווצר מספיק רוטב לתיבול הפסטה.

  

5. מכבים את האש. בכלי עמוק מערבבים את הכבד, הבצל והפסטה למיזוג טעמים. אפשר להוסיף פטרוזיליה קצוצה טרייה למי שאוהב.

 

המתכון באדיבות חלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא.

 [#middleBanner] 

מזרח תיכון חדש על הצלחת

5 מתכונים יצירתיים עם דג סלמון

מבשלים ביוונית - מתכונים

המסעדות שעשו את השנה

לאכול בארץ המגף

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה  

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!

חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה