חוששים לאכול ביצים? מתכוני חביתות - ללא ביצים

גם מי שאין לו מושג בבישול, תמיד יתגאה שחביתה הוא מסוגל להכין. כשמגדלים ילדים או מטפלים בנכדים, הכנת חביתה היא מיומנות חשובה ומתבקשת. הרי מה יותר קל מזה?.
אין ויכוח שחביתה זה טעים, ושבביצים יש הרבה חלבון: ב-100 גרם ביצה תמצאו 12.56 גרם חלבון. עם זאת, מעבר לכולסטרול שמכיל החלמון (אתם יודעים, החלק הצהוב), קשה להתעלם מהתחקירים האחרונים בנושא ההיגיינה הירודה בלולים, ומההודעות הבהולות של משרד הבריאות על השמדת מיליוני ביצים וחיסול לולים, בעקבות התפרצויות של חיידק הסלמונלה.
סלמונלה, חיידק המתגורר במעי בעלי החיים, מגיע לקליפות הביצים מצואת התרנגולות. אכילת ביצה הנגועה בחיידק תביא לשלשולים, כאבי בטן, בחילות, הקאות וחום, ואצל מי שסובלים מחולשה של המערכת החיסונית, המצב עלול להסתבך עוד יותר.
אבל האם נגזר עלינו להוציא את החביתה החביבה מהתפריט? האם עדיף למנוע אותה מילדי המשפחה? אז זהו, שלא. מעבר להנחיות בטיחות שפרסם משרד הבריאות בנושא, לצריכה בטוחה יותר של ביצים, כדאי לדעת שהמילה חביתה באה מהמילה מחבת, ולפחות מילולית אין לה קשר מוכח לביצים. עם קצת דמיון ויצירתיות קולינרית, אפשר למצוא חומרי גלם שניתן כיום להשיג בכל מרכול, שיתחברו יחד לבלילה שאחרי טיגון תזכיר את המרקם ואפילו את הטעם של החביתה.
תשאלו כל טבעוני - גם אם הטרחה רבה יותר משבירת שתי ביצים, גם אם חומרי הגלם מעט יקרים יותר וגם אם זה לא יהיה בדיוק הדבר האמיתי, חביתה צמחית יכולה בהחלט להיות טעימה, מזינה ומשביעה. אפשר להוסיף לה עשבי תיבול, פטריות וכל מה שנהוג לפעמים להוסיף לחביתות, ולאכול על הצלחת או בתוך כריך. חביתה צמחית שעשויה מחומרי הגלם הנכונים תספק את החוויה המבוקשת, וגם כמויות מכובדות של חלבון.
אז מהם חומרי הגלם הנדרשים? לפניכם ארבעה מתכונים לחביתות טעימות ומזינות - ללא ביצים:
מקושקשת עשויה טופו
כמעט כמו הדבר האמיתי. מקושקשת עשויה טופו, צילום: באדיבות גידי ויגו
קצת על הטופו: טופו הוא חומר גלם רב שימושי כתחליף למוצרים מהחי ובכלל. גם חביתה אפשר להכין מהמוצר הרך והמתמסר הזה, הסופח טעמים מסביבתו וניחן בצמיגות המסוימת שיש לביצה המטוגנת. כשהוא מפורר לחתיכות, הטופו ייתן לחביתה מרקם של מקושקשת.
כמות חלבון: ב-100 גרם טופו יש 17.3 גרם חלבון.
ועכשיו - למתכון:
המרכיבים:
חבילת טופו משי או טופו רגיל (כ-300 גרם)
1 בצל קצוץ דק
1 שן שום או אבקת שום
1 כפית כורכום
1/4 כוס שמרי בירה (לא חובה)
1/2 כפית פפריקה
מעט מיץ לימון או מים
מלח ופלפל
חופן של פטרוזיליה או כוסברה
ההכנה:
1. מזהיבים את הבצל במחבת עם שמן, ולקראת הרגע האחרון מוסיפים את שן השום חתוכה קטן.
2. מערבבים בכוס קטנה את שמרי הבירה עם הכורכום, אבקת השום, הכמון, המלח והפלפל.
3. מוסיפים למחבת עם הבצל המטוגן, מערבבים היטב, מוסיפים מעט מים או מיץ לימון ומערבבים שוב לתערובת לחה אך לא רטובה.
4. מפוררים את הטופו בידיים בצורה גסה לתוך התערובת שבמחבת, כדי לדמות מרקם של חביתה מקושקשת, ומערבבים.
5. ממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב עוד כשתי דקות, ומוציאים מהמחבת.
המתכון באדיבות גידי ויגו מאתר "תיאבון בריא"
אומלט חומוס-תירס ועשבי תיבול
צילום: באדיבות אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר"
קצת על קמח חומוס: קמח חומוס הוא מהמרכיבים הנפוצים בחביתות מהצומח, ובמתכון שלפנינו הוא מעורבב בקמח תירס, שמוסיף מתקתקות ופריכות. לגרסה קלילה יותר ניתן להוסיף לבלילה עוד מים, וגם בעשבי התיבול אפשר לגוון ולהוסיף פטריות שמפיניון שהושרו בחומץ בלסמי ושמן זית, או כרובית טרייה ומגורדת.
כמות חלבון: ב-100 גרם קמח חומוס יש 22.39 גרם חלבון, ב-100 גרם קמח תירס: 3.32 גרם חלבון.
ועכשיו – למתכון:
המרכיבים:
1/2 כוס קמח חומוס
1/2 כוס קמח תירס
150-200 גרם טופו
1 כוס מים חמימים
1-2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
חופן כוסברה קצוצה
1-2 שיני שום כתושות
מלח ים
פלפל שחור גרוס טרי
שמן זית או שמן זרעי ענבים לטיגון
ההכנה:
1. חותכים את הטופו לקוביות וטוחנים במעבד מזון עם רבע כוס מים חמים, לקבלת קרם חלק.
2. מוסיפים את קרם הטופו לקמח החומוס וקמח התירס בתוך קערה, ומערבבים תוך הוספת מים עד לקבלת תערובת נוזלית אך סמיכה.
3. מוסיפים את עשבי התיבול ואת הפלפל והמלח.
4. מחממים שמן במחבת, יוצקים את התערובת ומשטחים. מכסים את המחבת ומטגנים 5-7 דקות על להבה גבוהה, עד שצד אחד מתקשח ומשחים.
5. הופכים ומטגנים מהצד השני למשך כדקה.
6. חוצים ומגישים, מומלץ עם עגבנייה טרייה מגורדת או פסטו בזיליקום או כוסברה, שיוסיפו רעננות.
המתכון באדיבות אורי שביט מהבלוג "טבעוניות נהנות יותר"
חביתת עדשים כתומות
חביתת עדשים כתומות ועשבי תיבול, צילום: באדיבות הדס אריאל-בלנקשטיין
קצת על עדשים כתומות: עדשים כתומות הן עוד קטנית מעולה שאפשר לבסס עליה את החביתה הצמחית, כשהיא טחונה ביחד עם מרכיבים נוספים, במקרה זה קמח חומוס ופולנטה. החומרים היבשים המעורבבים במים יוצרים בלילה, שאחרי טיגון עוברת מצוין בתור חביתה.
כמות חלבון: ב-100 גרם עדשים כתומות יש 25.3 גרם חלבון.
ועכשיו – למתכון:
המרכיבים (ל-2-3 חביתות):
4 כפות עדשים כתומות (לא קמח, לא מושרות במים ולא מבושלות)
1 כף קמח חומוס
3 כפות פולנטה
3/4 כוס מים
מלח אטלנטי גס, פלפל שחור גרוס וכורכום
כמה ענפי כוסברה קצוצה דק
2 כפות שמן זית לטיגון
ההכנה:
1. מכניסים את כל המרכיבים למעט הכוסברה לבלנדר ומערבלים קלות.
2. קוצצים את הכוסברה ומחממים שמן זית במחבת.
3. מערבבים את הכוסברה לתוך הבלילה, מוזגים מצקת ממנה למחבת, משטחים ומטגנים 2-3 דקות ללא מכסה.
4. הופכים בזהירות לצד השני תוך הנמכת האש, לשתי דקות.
5. מניחים על נייר סופג וחוזרים על הפעולה עם שארית הבלילה.
המתכון באדיבות הדס אריאל-בלנקשטיין מ- Pink Lady.
חביתת צ'יה, זוקיני לימוני וזרעי כוסברה
המראה רחוק משל חביתה, אבל המרקם מזכיר את זה של הדבר האמיתי. חביתת זרעי צ'יה וזוקיני, צילום באדיבות יוספה בן כהן
קצת על זרעי הצ'יה: חומרי גלם נוספים שיכולים להעניק לחביתה את המרקם הרך של הדבר האמיתי, הם זרעי צ'יה וזרעי פשתן טחונים, המפרישים חומר ג'לטיני במגע עם מים. חשוב לטחון אותם ממש לפני ההכנה, כדי לשמר את הרכיבים התזונתיים.
כמות חלבון: ב-100 גרם זרעי צ'יה יש 21.2 גרם חלבון, ב-100 גרם זרעי פשתן - 18.3 גרם חלבון.
ועכשיו – למתכון:
המרכיבים (ל-3-4 חביתות):
4 כפות זרעי צ'יה או פשתן טחונים דק
כף שמן זית
2 כפות קמח (או קורנפלור או קמח ללא גלוטן)
3/4 כוס מים
2 כפות קרם קוקוס או שמנת לבישול
מעט מלח ופלפל
3-4 קישואי זוקיני קטנים קצוצים דק ומטוגנים במעט שמן זית עד להזהבה
1 שן שום כתושה
קליפה מגוררת מחצי לימון
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
ההכנה:
1. מערבבים את הזרעים הטחונים עם התבלינים היבשים והקמח.
2. מוסיפים פנימה את הזוקיני וכל הנוזלים ביחד ומערבבים מיד. אם הבלילה סמיכה מדי, מוסיפים עוד מעט מים או שמן קוקוס.
3. מניחים לבלילה להתגבש כ-10-15 דקות.
4. מחממים שמן במחבת ומטגנים כמות רצויה של הבלילה, תחילה בחום גבוה ואחרי חצי דקה בחום נמוך במחבת מכוסה, למשך 2-3 דקות.
5. מוודאים שהחביתה משוחררת מלמטה והופכים לטיגון קצר בצד השני.
המתכון באדיבות יוספה בן כהן מ-Yovegan
[#middleBanner]
סופר-פוד: כוח העל של "מזונות על"
סיפור צהוב: כל מה שבריא בכורכום
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
רוצים עוד מתכונים בלי ביצים? הצטרפו לקהילת הטבעונות של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...