חוששים מהקורונה? כל הדרכים לחזק את המערכת החיסונית

החורף עדיין כאן, הקור חודר לעצמות, השפעות ומיני מחלות חורף אחרות עדיין מאיימות על גופינו, ובעורפינו נושף נגיף הקורונה. להתחסן בפניו עדיין אין אפשרות, אבל כינסנו שני מומחים בתחומים שונים, וכל אחד מהם נתן כמה טיפים איך להישמר בפני הידבקות ואיך לחזק את המערכת החיסונית של גופינו:
יוסי קיטרו, ד"ר לנטורופתיה ומטפל ברפואה סינית:
אבוקדו ופטריות,כמו גם חומוס וביצים, הם מקור מצוין לוויטמין B2 שתורם לחיזוק מערכת החיסון. צילום: Shutterstock
1. אכלו מזונות עונתיים. "כיום בגלל האוכל המתועש אנחנו יכולים לגדל אננס באלסקה ולאכול אבטיח בחורף, אבל צריך להיזכר מה הם מאכלי החורף המקוריים: ג'ינג'ר, פטריות, בצל ושום", אומר ד"ר קיטרו. "אני ממליץ להכין סלט מפטריות מכל מיני סוגים - שטאקי, ריישי ועוד. הגוף שלנו זקוק בעונה הקרה למאכלים שהאיכות שלהם מחממת, כאלה שנותנים אנרגיות לגוף".
2. שתו תה (אבל לא סתם תה). "תה משורש ג'ינסנג, דבש, לימון וקצת קינמון הוא משקה נהדר לחיזוק מערכת החיסון בחורף. תה שחור או תה ירוק יעשו גם הם את הפעולה. מחקרים הוכיחו שחמישה ספלי תה שחור ביום מחזקים מאד את מערכת החיסון".
3. אכלו מזונות שמכילים את הוויטמינים החשובים. "אל תשכחו את הוויטמינים שנמצאים בראש סולם מערכת החיסון: A, B2, C ,D. עדיף לאכול מזון שמכיל את הוויטמינים ולא כתוסף מזון. התברר שכאשר מבודדים את החומר הפעיל בתוך הצמח לכדור, הוא עובד פחות טוב", מסביר ד"ר קיטרו. "בצמח המלא יש עוד מרכיבים שיחד יוצרים פירוק טוב יותר וספיגה יעילה יותר בתוך מערכת העיכול. ויטמין A אפשר למצוא בגרגרי יער, גזר, פאפאיה, ארטישוק, פלפל אדום וגבינות כחולות. ויטמין כמו B2 שמאד חשוב למערכת החיסון נמצא בחומוס, ביצים, אבוקדו ופטריות. ויטמין C נמצא בפלפל אדום, כרובית, קייל, פרי הדר וקיווי. בתוסף, מוכרים לנו את הוויטמין הזה בקפסולות גדולות של 1000 מ"ג, ולא אומרים שיכולת הספיגה היא 500 מ"ג בלבד. השאר יורד בשתן.
"אכלו שניים-שלושה פירות מהרשימה הזו ועוד ארבעה ירקות ביום, וזה מספיק. כדאי לצרוך את הירקות באופן טבעי ולא לבשל. בנוגע לוויטמין D, הוא נמצא בשמש. במדינה חמה כמו שלנו אין צורך לקחת את הוויטמין הזה בטיפות או בכדורים".
4. ספירולינה ועלי זית. "לאצת הספירולינה יש אפקט מצוין על וירוסים. לווירוס אין מערכת רביה כמו לחיידק, הוא לא יודע להתחלק לבד והוא צריך את הגוף שלנו כאינקובטור. הווירוס נכנס לתא שלנו ומשתמש במערכת הרבייה של התאים הבריאים שלנו. לספירולינה יש מרכיב בשם קלציום ספירונל, שמפריע או מונע את יכולת החלוקה של הווירוסים. אפשר לקחת ספירולינה כאבקה, להכניס לשייק או לפזר על הסלט, ואפשר גם בקפסולות. שתיים כאלה ביום יעשו את העבודה.
"גם לתמצית של עלי זית יש כוח דיכוי לווירוסים: עלי הזית מתלבשים על המעטפת של הווירוסים ויודעים לפרק אותו. לא מדובר כמובן בכל הווירוסים, אבל הוכחה השפעה גם של הספירולינה וגם של עלי זית על וירוסים שאחראים למחלת הנשיקה, להרפס ולשלבקת חוגרת. אפשר לחלוט את עלי הזית, אבל הטעם מר ולכן עדיף לקחת כקפסולה".
5. כל מוצרי הכוורת של דבורת הדבש מועילים לנו. לדברי ד"ר קיטרו, אפילו ארס של דבורת הדבש עוזר למערכת החיסונית ומשמש לטיפול במחלות ראומטיות שונות. סירופ שעשוי מבצל קצוץ ודבש מאד עוזר לצינון, שיעול ולכאב גרון. הדבש הכי מומלץ הוא דבש מעץ המנוקה.
6. אכלו שום. "שום בכל צורה הוא ללא ספק אנטיביוטיקה של הטבע".
7. נסו להימנע ממזגנים. "אחד הדברים שיכולים להשפיע לרעה מבחינת הדבקות בווירוסים הם מזגנים. חימום מייבש את ריריות האף. הריריות הן הגבול הראשון ששומר מפני כניסה של פתגונים למערכת הנשימה. אם מייבשים את הרירית, היא לא פעילה. אם כבר מפעילים מזגן, מומלץ להשאיר דלת פתוחה כדי שתהיה קצת לחות באוויר".
8. כדאי לדעת: אפשר להתחיל בכל גיל לפתח את המערכת החיסונית. "אל תחכו לחורף, לווירוסים ולמחלות. חזקו את מערכת החיסון כל הזמן, כך שתפעל כשהיא תצטרך".
ד”ר יוסי רוסמן, מומחה לרפואה פנימית, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית
מהמרכז הרפואי א.ר.ם באסותא, רופא בכיר ביחידה לאלרגיה בית חולים מאיר:
להשתעל למרפק ולא לאוויר הפתוח. צילום: Shutterstock
1. מעל הכל: חיסונים. "החיסונים הרלוונטיים לגיל המבוגר הם חיסון לשפעת, שניתן פעם בשנה, וחיסון לדלקת ריאות שבדרך כלל ניתן פעם אחת בחיים, חוץ ממקרים חריגים שנותנים פעם בחמש שנים. זה הוכח ללא כל ספק כיעיל. החיסונים כמובן לא מונעים לגמרי את המחלה, אבל מורידים מאד את התחלואה".
2. אזנו מחלות רקע כמו סוכר, השמנת יתר ומחלות ריאה. "המשמעות של איזון היא לקחת תרופות, לרדת במשקל, להפסיק לעשן. איזון מחלות רקע מוריד סיכון לחלות ומונע זיהומים".
3. לא כל נזלת וחום דורשים אנטיביוטיקה. "אנטיביוטיקה היא המצאה נהדרת, אבל רק כשצריך. רוב מחלות החורף הן ויראליות, והטיפול בהן הוא לא באנטיביוטיקה אלא בהורדת חום וטיפול תומך. שימוש לא מושכל באנטיביוטיקה גורם להיווצרות חיידקים אמידים, ובפעם הבאה כשצריך באמת אנטיביוטיקה היא לא תעזור, ותגרום לתחלואה קשה יותר".
4. היגיינה, היגיינה, היגיינה. "שטיפת ידיים היא צעד מאד פשוט שמוריד סיכון להדבקה, בעיקר כשנמצאים במקומות סגורים. אנשים משתעלים, החלקיקים נמצאים על כל מיני משטחים, אנחנו נוגעים, מניחים את היד על הפה ונדבקים. לשטוף ידיים לעיתים קרובות עם מים וסבון, ולמתקדמים אפשר גם חיטוי אלכוהולי".
5. השתעלו לתוך המרפק ולא לתוך האוויר. "מי שחולה כדאי שישים על עצמו מסכה או שפשוט לא ייצא מהבית. מסכה מסננת חלקיקים עוזרת. אין הנחיה לצאת עם מסכות, אבל מי שחושש להדביק או להידבק, שיצא עם מסכה".
6. אין צורך להימנע מטיסות, מלבד מקומות שיש אליהם אזהרת מסע. "מטוס הוא מקום סגור עם הרבה אנשים בדיוק כמו בית קולנוע או אולמות אחרים, אבל תחלופת האוויר במטוסים טובה יותר. הסיכון במטוסים הוא דווקא המשענות, מגשי האוכל, הידיות וכיו"ב. מומלץ לשטוף ידיים אחרי כל מגע עימם, ושוב - מי שחושש, שיצטייד במסכה".
7. אורח חיים בריא עוזר לחיזוק המערכת חיסונית. "ירידה במשקל, הפסקת עישון ומצב רוח טוב תמיד עוזרים. מצב רוח טוב מעלה את הסרוטונין במוח ומוריד סיכון למחלות זיהומיות. מצב רוח ירוד מעלה סיכון לזיהומים. אנדורפינים, שעולים בזמן פעילות גופנית, מפעילים את תאי מערכת החיסון ומשפרים את תפקוד המערכת החיסונית. תזונה נכונה תעשה גם היא את העבודה. מאד מומלצת דיאטה ים תיכונית שמורכבת מדגנים מלאים, שמן זית, מאכלים שמכילים אומגה 3 כמו דגים, מאכלי חלבון כמו בשר דל שומן, ירקות ופירות טריים, ולהימנע כמה שאפשר מסוכר ושומן רווי".
נכון או לא נכון? כל האמת על מיתוסים של מחלות חורף
צינון או אלרגיה? המומחים מסבירים
האסתמה מחמירה בחורף? כך תתמודדו
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...