חזרה להחיים הטובים

חיפה: שותים ואוכלים בעיר התחתית

פעם הם היו בתי מרזח, היום הם מוסדות מיתולוגיים ששווה לשתות בהם משהו טוב ולאכול משהו עוד יותר טוב
לין לוי 03/06/18
חיפה: שותים ואוכלים בעיר התחתית
ג'קו מאכלי ים בעיר התחתית של חיפה, צילום: יפית בשבקין

 

 

 

 

 

העיר התחתית של חיפה היא בעצם אזור הנושק לנמל שנבנה באמצע המאה ה-18ובימי המנדט זכה לתנופה כלכלית, הרבה בזכות בניית הנמל שהושק ב-1933. לאחר קום המדינה האזור נזנח בשל הנדידה של תושבי העיר אל אזור הר הכרמל.

 

50 שנה מאוחר יותר העיר התחתית זכתה לעדנה מחודשת ונפתחו בה מקומות בילוי, מסעדות ובארים שצעירי העיר פוקדים מדי ערב. בין המקומות החדשים הללו שהפכו את האזור כולו למתחם בילוי תוסס, פועלים גם מוסדות מיתולוגיים המשמרים את ההיסטוריה של העיר, של אזור העיר התחתית ולמעשה של מדינת ישראל כולה.

 

את המקומות הללו מפעילים היום דור שני ושלישי ששומרים על הפן הנוסטלגי הן בתפריט, הן בנראות של המקום והן באווירה. אודות לפרויקט השיקום העירוני שעבר האזור המוסדות הוותיקים הללו זוכים לאהדה מחודשת, מכיוון שיש בהם אוכל ואווירה המזכירים את ימי התום.

 

מעיין הבירה - מטעמי אשכנז ובירה קפואה

 

 
מעיין הבירה. צילום: אלעד גרשגורן

 

"מעיין הבירה" הוא בית מרזח אמיתי, ממש כמו פעם. המקום הזה הוא כנראה אחד המוכרים בעיר התחתית ואחד המזוהים ביותר עם אזור הבילויים של חיפה והוא פועל מאז 1962. מי שפתח את המקום הוא מאיר נחום וכיום בנו ראובן מנהל אותו תוך כדי שהוא מכין את דור ההמשך, את בנו שלומי, להמשיך את המיתולוגיה המשפחתית.

 


קרפעלך במעיין הבירה. צילום: לין לוי

 

הבירה נמזגת כאן מהחבית כשהיא כמעט קפואה, המקום מלא עד אפס מקום החל משעות הבוקר והקירות של המקום נראים כמו מוזיאון מכיוון שהם מציגים פיסות מההיסטוריה של חיפה ושל ישראל כולה עם תמונות של ראשי ממשלה ומפורסמים של כל הזמנים. לצד הבירה מגישים ב"מעיין הבירה" מאכלים בעלי אופי אשכנזי-יהודי כמו למשל הרינג כבוש, קרפלעך ממולאים בבשר או בכבד, הקוסטיצה המפורסמת (60 שקלים) וכמובן שגם כבד הקצוץ והגפילטע פיש.

 

נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, ראשון, שני, רביעי ושישי 17:00-10:00, שלישי וחמישי 23:00-10:00, לא כשר

 

ג׳קו מאכלי ים - מסעדת דגים עם שפע סלטים

 

ג'קו אללוף הדייג פתח את המסעדה הזו יחד עם אשתו שמחה ב-1976 לאחר שנים בהם עבד על ספינת הדייגים. המקום היה בראשית דרכו בית מרזח של פועלי הנמל וחנות שבה אפשר היה לקנות את הדגה הטרייה. עם הזמן הדגים שהכין ג'קו והמזטים שהכינה אשתו הפכו לשם דבר ובית המרזח הפך למסעדת דגים.

 

 


סרטנים בג'קו מאכלי ים. צילום: יפית בשבקין

 

כיום בנם אפי מנהל את המסעדה המיתולוגית בעיר התחתית ואת הסניף השני של ג'קו בהוד השרון. כאן מגישים בעיקר דגים ופירות ים מטוגנים או על הגריל ויש גם סרטנים (95 שקלים) הנחשבים לאחת ממנות הדגל של המסעדה. כנהוג במסעדות הדגים, לפני הגעתה של המנה העיקרית השולחן יתמלא בשפע סלטים צבעוניים ביניהם סלט סלק, כרוב, זיתים, סלט חצילים ואיקרה כמובן.

 

קהילת סלוניקי 12 חיפה, 04-8668813, ראשון-חמישי 12:00- 17:00, שישי-שבת 12:00- 22:00, לא כשר

 

קלמנ'ס - פאב אנגלי פוגש חמארה יוונית

 

את "קלמנ'ס" פתח ב-1985 קמלן מיידלר, יליד העיר התחתית שלמד בישול ב"תדמור" ולאחר מכן הפך לימאי. בתור יורד ים התאהב בפאבים האנגליים והחליט להביא לעיר הולדתו את הקונספט. במשך שנים היה "קמלנ'ס" פאב אנגלי טיפוסי עם ריהוט עץ וקופסת בירה ייחודית (היחידה מסוגה בארץ) מתוכה נמזגו מאות אלפי ליטרים של "גינס". לפני מספר שנים בעקבות טיול שורשים לסלוניקי, שם נולדה אימו של קלמן, הוא חווה מהפך שהוביל לשינוי גדול גם בפאב שלו.

 


קלמנ'ס. צילום: יח"צ

 

כך קרה שלאחר 30 שנות פעילות, הפך "קלמנ'ס" לחמארה יוונית עם אוכל שמבוסס על התוצרת הימית. אין כאן תפריט קבוע כי קלמן אוהב להחליט מדי יום מה מתחשק לו לבשל. הדבר הקבוע היחיד הוא הפלאנצ'ה עליה נצלים הרבה פירות ים ודגים. מלבד אלה תוכלו לפגוש אצל קלמן גם מנות כמו כבד דג כבוש (42 שקלים) פילה אנשובי ברוטב לימון (41 שקלים), וסלט פרשוטו ומלון (62 שקלים).

 


פירות ים בקלמנ'ס. צילום: יח"צ

 

הנמל 3 חיפה, 04-8620525, שני-חמישי 16:00- 24:00, שישי 19:00- 24:00, לא כשר

 

העוגן - כבד קצוץ, רוסטביץ ושפרד'ס פאי

 

העוגן הוא בר-מסעדה הראשון שנפתח בארץ. זה היה ב-1942 והמקום שימש בעיקר את המלחים הבריטיים. ב-1960 יוסקה פינקוס קנה את המקום ובבוא העת העביר אותו לבנו גילי שמנהל אותו עד היום. על ההיסטוריה הארוכה של המקום מעיד העיצוב שלו שכולל פריטים ואביזרים שנלקחו מעולם הספנות וגם תמונות שמתעדות את הרגעים ההיסטוריים הן של הפאב והן של מדינת ישראל.

 


מטעמים בעוגן. צילום: לין לוי

 

מנת הדגל בתפריט של "העוגן" היא הרוסטביף שמוגש בתוך כריך יחד עם גבינת אמנטל (49 שקלים). כדאי גם לטעום כאן את בפלטת הנקניקים המוגשת עם ממרחים, לחם וירקות (75 שקלים) ואת הכבד הקצוץ שהמקום מפורסם בו.

 

בנוסף לכך, יש בתפריט גם מנות קצת יותר רציניות לרעבים כמו למשל שפרד'ס פאי (51 שקלים). במהלך הבוקר "העוגן" מארח פרלמנטים של גמלאי עובדי הנמל, בצהריים הוא הופך למסעדה לכל דבר ובערב שוב משנה את פניו והופך לפאב שבו נמזגת בירה קרה מהחבית עד השעות הקטנות של הלילה.

 

שער פלמר 3 חיפה, 04-8645108, ראשון-רביעי 12:00- 1:00, חמישי-שישי 12:00- 1:30, לא כשר

 

יונק קפה וגלידה

 

השם של המסעדה הזו קצת מבלבל מכיוון שלא מדובר לא על קפה ובטח שלא על גלידריה אלא על מסעדה רומנית שקיימת בעיר התחתית של חיפה מאז קום המדינה, כלומר מאז 1948.

 

 
סטייק בשר לבן ביונק קפה וגלידה. צילום: אפיק גבאי

 

ההתמחות של "יונק קפה וגלידה" היא בצליית סטייקים מבשר לבן (60 שקלים), קבבים (7 שקלים ליחידה) ונקניקיות ורוב המטבח מבוסס על הבשר. אז כיצד קיבל המקום את שמו? יהודה מילשטיין שפתח את המסעדה הצמיד אותה למפעל לייצור גלידה וכך היא התפרסם בזכות המיקום ולא בזכות מוצאו של המטבח המוגש בה.

 

כיום את המקום מפעילים הדור השלישי, כלומר הנכדים של יהודה (יונק) אבל התפריט נשאר כפי שהיה לפני 70 שנה ויש בו דג מטיאס עטוף בבצל (20 שקלים), איקרה (20 שקלים) והרבה מנות נוסטלגיות נוספות וגם "שפריץ" שהוא משקה רומני שעשוי מיין אדום וסודה.

 

קיבוץ גלויות 23 חיפה 04-8667929, שני-חמישי 11:00- 22:00, שישי 11:00- 17:00, שבת 11:00- 19:00, לא כשר

 

שותים ונהנים בעיר התחתית

 

החל מהיום ועד יום חמישי כולל (5 ביוני) יתקיים בחיפה "שבוע הקוקטיילים" ובהמשך, בין ה-6- 7 ליוני העיר התחתית תארח את פסטיבל DRINKS בשיתוף "איש הענבים" ו"זמן אמיתי". המבקרים בפסטיבל יוכלו לסייר בין 4 מתחמי בר ארוכים שבהם לעיני הקהל ישקשקו, יערבו וירקחו קוקטיילים אלכוהוליים מיוחדים. לצד הקוקטיילים יחכו למבקרים הפתעות נוספות כמו בר מולקולרי וגלידת רום קראקן.

 

 

 מופעי חו"ל שאסור לפספס הקיץ

 המדריך לבילוי בחינם ברחבי הארץ

 המסעדות עם הנוף הכי יפה בארץ

חוויה קולינרית ביקבי הארץ

לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן

אופנת וינטג': שופינג מוצלח בשוק הפשפשים

 

 הצטרפו לקהילת פנאי ותרבות של מוטק'ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה