חמותי וצרות אחרות: כך תחיי בשלום עם כלתך

"אין לך נישואין שלא מעורבת בהם חותנת, ואין חותנת שלא כרוכה מאחוריה בדיחה", אמר פעם הסופר מארק טווין. אחת הבדיחות האכזריות בתחום היא הכינוי "כיסא החותנת", שניתן לקקטוס מקסיקני ענק בעל מראה של "פוף", עטור קוצים חדים. עם כיסא שכזה תסתלק ודאי החותנת במהרה, או שתעדיף לא להתיישב כלל.
עד כמה שיחסים בין אדם לבין הורי בן או בת הזוג יכולים להיות מאתגרים, הפוטנציאל הנפיץ ביותר לאורך הדורות והתרבויות, טמון במערכת היחסים שבין אישה לאם בעלה. "בספרות הפסיכולוגית נחשבים יחסי חמות-כלה כבעייתיים", אומרת ד"ר שרה ברסלרמן, פסיכותרפיסטית ויועצת משפחתית וזוגית, שערכה מחקרים ומעבירה סדנאות בנושא. "הנטייה היא להאשים בכך בעיקר את החמות".
המחקרים שערכה ברסלרמן, בהשתתפות חמיות וכלות, העלו שהיחסים האלה בעייתיים גם בישראל, למרות שאנחנו נמצאים בעידן המודרני, שבו נשים עובדות מחוץ לבית והמשפחה אינה מהווה את כל עולמן. נשים משני צידי המתרס ביטאו בהקשר זה, לדבריה, בעיקר רגשות שליליים של צער, כאב, קנאה, כעס ושנאה. "הופתעתי מהיכולת של נשים להיות דכאניות כלפי נשים אחרות", היא אומרת, "לא פחות מהיותן קורבנותיו של הדיכוי הזה".
כך למשל אחת המשתתפות במחקר, מרים, אלמנה בת 72, סיפרה שכלתה מסרבת לדבר איתה זה חודשים ללא הסבר, ולא מתירה לה לפגוש את נכדיה. "אני מרגישה מיותרת", אמרה. מנגד, תיארה משתתפת מצד הכלות, כיצד מופיעה חמותה בביתה ללא הודעה מוקדמת ודורשת שתצא, כדי שתוכל לשוחח ביחידות עם בנה.
מי קובע את הגבולות?
[#middleBanner]
למה נדונו היחסים הללו להיות בעייתיים? לדברי ברסלרמן, הסוגיה המרכזית היא גבולות. "המטרה ההתפתחותית של בני זוג בראשית נישואיהם היא יצירת גבולות ברורים ממשפחות המוצא שלהם", היא אומרת. "באופן טבעי, הכלה מעוניינת בגבולות ברורים, בעוד שהחמות מעוניינת בגבולות עמומים יותר, ולמעשה בסיפוח המשפחה הצעירה לתוך המשפחה המורחבת. הנשים שראיינתי טענו, שהכלות הן אלה שקובעות בסופו של דבר את הגבולות".
- ומה תפקידו של הבעל/הבן בסיפור?
"הממצאים מראים, שגם הכלה וגם החמות מעריכות את הגבר שנמצא בתווך כחלש ובלתי רלוונטי, וכמי שאינו אשם במצב. המריבות בין אשתו לאמו מציבות אותו בפני הצורך לנקוט עמדה. מרבית הגברים מעדיפים לטמון את הראש בחול, או לפייס את שתי הנשים מתוך עמדה נייטרלית.
"גם אחרי המהפכה הפמיניסטית, גברים מחזיקים לרוב בעמדת המפרנסים, ונשים הן המחליטות בבית. הן אלה שאחראיות על הקשרים המשפחתיים, ואלה שמכניסות רגשות ליחסים במשפחה. המקום של האישה כאם המשפחה הוא מאד משמעותי, ואף אחת לא רוצה לוותר עליו לטובת אישה אחרת. גם אם יש לה קריירה כמנהלת גדולה, השליטה במשפחה מאד חשובה".
- איך החמות מנסה להשיג שליטה?
"הרבה פעמים באמצעות ביקורת על הכלה באוזני הבן, נוסח 'היא לא מסודרת ולא נקייה, תראה איך הבית נראה', 'למה היא לא מבשלת לך, אתה לא אוכל כמו שצריך', 'איך זה שהכפתור בחולצה לא תפור' או 'מה פתאום אתה תולה כביסה? היא מנצלת אותך'".
"לגברים יש פחות מוטיבציה לריב ולהתעמת"
לגברים יש תכונה מופלאה: לגרום לדברים "להיכנס מאוזן אחת ולצאת מהשנייה"
אך גם הכלות, אומרת ברסלרמן, לא טומנות ידן בצלחת. "נתקלתי בסיפורים על נשים שמרחיקות את החמות שלהן מהבית, שלא באות לביקורים אצלה ושולחות את הבעל לבד, שעונות בתשובות לקוניות של 'כן' ו'לא' בלי לנסות לפתח קשר או שיחה, א שמסתירות מידע".
- מה עומד מאחורי התנהגויות כאלה של הכלה?
"ניסיון לשמור על אוטונומיה. היא לא רוצה להסתפח למשפחת חמותה, אלא להקים משפחה נפרדת, שבה היא תכתיב את החוקים. מכיוון שהגבר מותיר בידה לרוב את תפקיד שמירת הקשר עם המשפחה המורחבת, היא הרבה פעמים מעדיפה לשמור על קשר הדוק יותר עם משפחתה שלה.
"חוסר האיזון מחריף לפעמים עם הולדת הילדים. החמות מופלית לרעה בהשוואה לאם הכלה, היא סבתא סוג ב'. היא מקבלת פחות קרדיט ופחות הזדמנויות לתרגל את הסבתאות שלה, כי הכלה מגבילה לא פעם את המגע שלה עם הנכדים. מצד שני, יש כלות שמאשימות את האמא של הבעל, בכך שהיא מעדיפה את הנכדים שנולדו לבתה".
- למה היתקלויות כאלה מתרחשות פחות בין החתן להורי אשתו?
"נתקלתי גם בגברים שלא מסתדרים עם החותנת, אבל זה קורה בשוליים, בעיקר במקרים שהבת תלויה עדיין בהוריה ולא עברה תהליך של נפרדות. באופן כללי, כשאחד או שני בני הזוג לא נפרד רגשית ממשפחת המוצא, זה עלול לחבל ביחסים וליצור מאבקי כוח ותחרות.
"סיבה נוספת לכך שגברים נקלעים פחות לעימותים כאלה, היא שהמשפחה נמצאת אצלם במקום השני אחרי הקריירה, ולכן יש להם פחות מוטיבציה לריב ולהתעמת בנושא. בנוסף, יש לגברים תכונה מופלאה, לגרום לדברים 'להיכנס מאוזן אחת ולצאת מהשנייה'. לנשים זה קשה יותר".
"זה קורה גם אצל נשים שאינן שתלטניות"
- מאבקי כוח כאלה אופייניים לנשים עם תכונות מסוימות?
"בדקתי תכונות כמו שתלטנות או דעתנות אצל נשים משני צידי המתרס, ולא מצאתי מתאם. כלומר: מערכת יחסים בעייתית יכולה להיווצר גם בין כלה וחמות, שבאופיין אינן שתלטניות. מצד שני, אפשר למצוא את זה הרבה אצל אמהות מגוננות, שטיפחו לאורך השנים דפוס עם הבן על פיו הן אלה שמחליטות ומכוונות את חייו, ועכשיו קשה להן להשתחרר מזה".
- מה קורה במשפחות מורחבות שחיות ביחד או בשכנות?
"שם ההיררכיה כתובה על הקיר, היא מתרחשת בפועל, ביומיום. צורת החיים הזאת אמנם רווחת פחות ופחות בחברה שלנו, אבל יש משפחות שחיות כך וזה באמת עלול להיות קשה, אם לא קובעים גבולות ברורים מראש".
ברסלרמן סבורה שעל מנת לנטרל את המוקשים למיניהם, על כל הצדדים להצטייד במנה גדושה של חוכמה וגמישות. "מומלץ לחמות ולכלה לקיים, כבר בתחילת הנישואין, דיאלוג לגבי היחסים ביניהן והציפיות ההדדיות מהקשר, ולקבוע ביחד מהם הגבולות המשפחתיים והאישיים הרצויים לשתיהן".
לכלות היא ממליצה לנהוג מתוך מודעות וחוכמה, ולהבין שלא ניתן להתעלם או לבטל את מערכת היחסים ארוכת השנים של הבעל עם אמו מצד אחד, ומן הצד האחר יש להציב גבולות, אך בשיתוף עם הבעל. "מובן שגם החמיות צריכות להיות חכמות, ולהבין שיחסים תקינים עם הכלה יבטיחו יחסים תקינים גם עם הבן ועם הנכדים", מוסיפה ברסלרמן. "כשהיחסים מעורערים כולם מפסידים".
לסיום מנדבת ברסלרמן 10 טיפים לחמות, בדרך למערכת יחסים בריאה עם כלתה:
יחסי כלה-חמות: אפשר גם אחרת
1. היזכרי בימים שבהם את היית כלה, וכיצד רצית שחמותך תנהג בך
2. שימי עצמך במקומה של כלתך לפני שאת שופטת אותה
3. השתדלי להימנע מביקורת ומאמירות פוגעניות
4. אל תתלונני על כלתך באוזני בעלה או אמה
5. תמיכה כספית לא מקנה לך זכות להתערב
6. אל תפתיעי את בנך ואת כלתך בביקורים לא מתוכננים
7. הימנעי מהעלאת זיכרונות מבנות הזוג הקודמות של הבן באוזני כלתך
8. אל תנסי להוציא מהנכדים מידע על הוריהם
9. אל תהפכי את הנכדים לכלי במאבק עם כלתך
10. אל תראי העדפה או תפארי את הילדים של בתך בפני כלתך.
הילדים חוזרים לגור בבית - כך תתמודדו
אני לא אימא. אז מה, אין לי זכות קיום?
תגידו צ'יז: כך תפיקו צילום משפחתי מוצלח
לשמור על הנכדים? לא תודה
יותר טוב בשניים: כך תרכשו חברים חדשים בגיל מבוגר
חיפשה מידע על אמה, ומצאה משפחה
הבן חזר בתשובה? כך תמנעו נתק במשפחה
סבתא-דולה: קורס הכנה ללידה לסבתות טריות
בילוי של אבא ובן: 5 הצעות שוות
ומה אתם חושבים? בואו לדבר על זה בקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...