חזרה להחיים הטובים

חמים טעים: תנו כבוד לשולחן האוכל

סביב שולחן האוכל מתכנסת כל המשפחה, מקטן ועד גדול, ועליו מוגשים המטעמים, אז תנו לו כבוד, לא רק בשבתות וחגים
יוספה קמחי 02/07/18
חמים טעים: תנו כבוד לשולחן האוכל
שולחן אוכל עם כסאות משמרת הזורע בסוהו, נתניה (צילום: Shutterstock)

 

 

 

 

בין מנות התבשילים או אפילו רק עם כוס של תה או קפה, הישיבה סביב שולחן האוכל היא אתנחתא חשובה והכרחית. החשיבות שלה לנפש היא רבה, בין אם סועדים לבד, בזוג או עם בני המשפחה. כדי להפוך את הזמן הזה לאיכותי ביותר, הקדישו תשומת לב לשולחן האוכל ומקסמו את החוויה.

 

אז והיום

 

במטבחים של פעם, בהם גדלנו, המטבחים היו גדולים יותר והיוו בדרך כלל חדר נפרד בבית. בחדר הזה, לצד התנור והמקרר, גם היה ממוקם שולחן האוכל. היום, כשבדירות רבות חלל המטבח מאוחד עם חדר האירוח, לרוב תמצאו את שולחן האוכל בפינת הסלון.



מימין לשמאל: שולחן משפחה ארוך פלטת עץ אלון 3 מטר, עיצוב פנים: אורית בנדר, צילום: יוסי ועקנין; פינת אוכל הום סנטר; צלחות קורנינג, צילום: שקל בית מותגים

 

 

בכך, הפך שולחן האוכל לרהיט מרכזי בחלל, ומה שפעם היה לוח עם ארבע רגליים, הפך לאתגר למעצבים. השולחן הקלאסי הוא עדיין פופולארי מאד, אך היום, יותר מבעבר, נלווים אליו כסאות מעוצבים, צבעוניים ומרהיבים יותר. ובצדק. מאחר והשולחן יושב איתנו בסלון, יש להתייחס אליו בכבוד ולאבזר אותו, בצורה שתנעים לנו את נוכחותו. ווזו לא משימה קשה.

 

אם באמצעות בדי ריפוד צבעוניים, מפה ואגרטל יפה ואביזרי נוי שונים. רק בבקשה אל תהפכו את השולחן הזה למחסן ניירת ופיצ'פקעס. ואם כן - לפחות שימו קופסת אחסון יפה עבור כך.

 

בואו לשולחן

 


שולחן אוכל אליתה ליוינג; כלים יוקרתיים  מבית הצורפים GEORG JENSEN. צילום: יחצ

 

שולחנות האוכל הקלאסיים מיוצרים בדרך כלל בדגמים מעוגלים או מרובעים, ובגזרת הישיבה תוכלו לבחור בין כסאות בעיצובים שונים ומגוונים. השולחנות וכיסאות האוכל עברו מהפכה של ממש והם מתפתחים במקביל למגמות והטרנדים בעיצוב הפנים העכשווי.

 

בחירת השולחן היא בעיקר פונקציה של מקום: בבתים קטנים, מועדפים השולחנות המתקפלים, אלה שניתן לפתוח ולהרחיב בשעת הצורך כשמספר הסועדים גדל, ולהחזיר למצבם המקורי כשאינם בשימוש.

 

פתרון נוסף ונהדר, היא שולחן עם מנגנון מיוחד, אשר ביום יום מתפקד כשולחן סלוני או אפילו קונסולה צדדית, ובשעת הצורך מתרומם מעלה ובמשיכה קלה נפתח לשולחן אוכל גדול ומרהיב. בתום הארוחה השולחן מתקפל בקלות בחזרה כך שביתר ימות השנה הוא חוסך מקום יקר בחלל הדירה. בבתים גדולים, ולמי שאוהב את הסגנון, אפשר למקם שולחן אבירים ארוך ומרשים. זה יהיה בדרך כלל שולחן עץ מסיבי, עם נוכחות חזקה.

 


שולחן אוכל עגול: עיצוב מירב קצמן, צילום מושי גיטליס; כלי בית של נעמן צילום: יחצ

 

לדברי רננה אזולאי, מעצבת ב"אליתה ליוינג", מדידת גודל החלל הינה קריטית, ובאמצעותה נוכל להעריך כיצד יראה השולחן במצב פתוח וסגור ולקבוע בטרם עת את הגודל הרצוי לנו בשני המצבים. "ודאו כי מידות השולחן מאפשרות לשמור על מעבר חופשי למטבח. כשהשולחן לא בפרופורציה לחדר, הוא מהווה מכשול. עוד חשוב למדוד את המרחק בין הקיר לכיסא, ולוודא כי ישנו מרווח של כ- 70 ס"מ מהקיר, בכדי שניתן יהיה להכניס ולהוציא בקלות את הכיסאות. שימו לב לרגליים הפנימיות של השולחן, אם יש כאלה. האם הן מאפשרות ישיבה נוחה? ובכלל, האם השולחן פוגע בברכיים? שבו ותבדקו".

 

 
קונסולה הנפתחת לשולחן אוכל ארוך של מילאנו סמארט ליווינג, צילום: פונטו זרו

 

כלים נאים

 

הקדישו תשומת לב לפרטים הקטנים. זו לא חייבת להיות השקעה גדולה, אבל תצטרכו לבחור את הפריטים עם הרבה תשומת לב, כך שיעשו לכם הרגשה טובה בכל פעם שתשתמשו בהם.

אצל סבתא דורית שלנו, למשל, לא משנה אם מגיע אורח אחד או באים כל בני המשפחה, כשיושבים לשולחן האוכל, היא פורשת את המפה הצבעונית היפה (והיקרה) שהביאה מוינה, מניחה במרכז השולחן אגרטל עם טוליפים, ומגישה בכלים הכי יפים ובכוסות הכי מיוחדות, חס וחלילה אף פעם לא ב"חד פעמי".

"צריך לעשות כבוד לאוכל תמיד", היא אומרת, ובצדק. אז כאות הוקרה על האספקה השבועית של השניצלים והפתיתים, הנה סבתא, הקדשתי לך כתבה. ומבטיחה להחזיר את הפלסטיקים. מתישהוא.

 

 
שולחן: ביתילי, צילום גלעד רדט; כלים: גאלה הום מבית שופרסל צילום: יחצ

 

יום יום חג

 

שולחן האוכל נפתח לרווחה ולאירוח, בדרך כלל בשבתות וחגים, או בימי הולדת. הו אז, יוצאת המפה החגיגית מהארון, ואיתה הסכו"ם היפה וצלחות ההגשה. מונחות גם המפיות היפות, וכל השולחן עוטה לבוש חגיגי. איזה כיף זה. אך למה רק בימים מיוחדים?

 

כיף ונעים לאכול בשולחן חגיגי, גם בלי סיבה למסיבה. לארוחה המשפחתית חשיבות רבה. היא יוצרת נקודת מפגש בין בני המשפחה והזדמנות לשבת ולחלוק את אירועי היום והשבוע, ומגבירה את האינטימיות והשיתופיות. הנה כמה טיפים של הבלוגרית נועה קליין לעיצוב וסידור שולחן שינעם לנו, לא רק בימי חג:

 

 
שולחן: הום דיזיין פולג, צילום: סימפלי ווד; כלים: פוקס הום, צילום: דניאל לילה, סטיילינג: עמית פרבר

 

 

צלחות מהודרות   כאשר אנו בוחרים את הצלחות שישמשו אותנו אפשר ואף רצוי להשקיע קצת יותר מבחירת צלחות "רגילות" לשימוש יום יומי. מי אמר שאסור לאכול בצלחות חגיגיות גם בימי חול? מומלץ לרכוש צלחות שהן חזקות, עמידות וקלות, וכמובן נעימות לעין, שהרי ידוע שגם העין "אוכלת" בתאבון.

 

בחירת הסכו"ם - להשלמת המראה והנוחות הוסיפו סכו"ם עשוי נירוסטה איכותית עם נגיעה מהודרת ויוקרתית. אפשר לעטוף את הסכו"ם במפית בד בגוון טבעי, לקשור בחוט קשירה ולהוסיף עלה מהגינה למראה טבעי ואישי לכל סועד.

 

שולחן פורח -  גוונים טבעיים ונגיעות ירוקות הם שילוב צבעים מנצח ונעים לעין, שמשדר חמימות וסטייל. פרחים צבעוניים וצמחים ירוקים "מקפיצים" את הנראות והיופי של הצלחות החגיגיות, מגרים את החושים ויוצרים חוויה שלמה של יופי וריח. כדאי לבחור בסידור קל ופשוט על גבי השולחן, שלא יפריע לסועדים, כמו למשל סקולנטים קטנים בכלי זכוכית, שיקשטו את השולחן. הסקולנטים קטנים וירוקים, משתלבים בקלות עם כל סידור והם חגיגיים ונשמרים לאורך זמן.

 


שולחן אוכל: אורבן, צילום: שירן כרמל; כלים ופלייסמנטים H&O צילום: ישראל כהן

 

מפה או פלייסמנט – רובינו לא מרבים להשתמש במפה הלבנה והצחורה, מחשש שמהר מייד היא תצבור כתמים עיקשים. הפתרון הוא – פלייסמנטים. תחתיות שעליהם אפשר לשים את צלחות האוכל וכל הפריטים האחרים. הם גם יפים וגם מגנים על המפה. שאגב, לא חייבת להיות לבנה. אפשר להניח אותם גם על שולחן חשוף כדי ליהנות מקצת טקסטורת, או על מפה כהה כדי לקבל ניגוד משלים.

 

מוצרי הגשה משלימים – אל תגישו את המשקאות בבקבוקים המקוריים שלהם. בכל זאת, עבדנו כל כך קשה על סידור שולחן אלגנטי וחגיגי שחבל שבקבוק פלסטיק יבלוט ויהרוס את הכול. מיזגו את המשקאות הקלים, לדיקאנטרים וקראפים וצרו פינת משקאות עם מספר קראפים בצורות שונות, שיעניקו צבע ועניין לשולחן.

 

 

 עיצוב בתכלת

 כך תעצבו מרפסת לפי טעמכם והתקציב שבידיכם

מלבישים את הבית בלבן

עיצוב בצבע השמש - בדיוק עכשיו

להכניס חיים חדשים לחדר השינה
לעצב את הבית בסטייל אחרי גיל 50
אפשר גם לחדש את הבית בחמישה צעדים פשוטים 

 

 

 

הצטרפו ל קהילת העיצוב והגינון של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

היא משלנו: כך תצרו גינה ים-תיכונית

ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...

לקריאת הכתבה
עיצוב חכם: פותחים את הדלת (לאליהו הנביא)

בכל שנה ליל הסדר כולל את המסורות הוותיקות של כל משפחה – בדיחות קבועות, זה שתמיד מתנדב לשטוף את הכלים,...

לקריאת הכתבה
שולחן חג מעוצב: כך תעשו זאת לבד

איך אתם מקשטים את שולחן החג שלכם? האם אתם מאלה שמסתפקים בפרחים או בעציץ נחמד, או שאתם מנצלים את ליל הסדר...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה