צילומים: Shutterstock
החורף חזר אלינו לביקור קצר, ובעסקת חבילה עם האפרוריות והגשם, חזרו גם הנזלת, הליחה והשיעולים. לפני שאנחנו פונים אל טיפות האף, הכדורים ושאר דרי ארון התרופות, כדאי לגשת אל הפלפל החריף שבמטבח. כמה פרוסות ממנו, בשילוב עם מה שלא יהיה, יפתחו ללא ספק את המערכת, במחיר זניח של לוע בוער וכמה דמעות.
למרות הדעה הרווחת שאכילת פלפל חריף גורמת לכיבי קיבה או לאיבוד חוש הטעם, מחקרים מהזמן האחרון מראים שלא רק שאינו מזיק, אלא שהפלפל החריף, בכמות סבירה כמובן, הוא בריאותי מאוד. הוא ממריץ את הדם, טוב נגד מחלות לב וסרטן ותורם למצב הרוח. לעניין העונה הנוכחית, הוא גם מחמם, מונע הצטננויות ופותח את דרכי הנשימה.
הפלפלים החריפים למיניהם, מזני הפלפלת, מקורם בדרום אמריקה. משם הגיעו לאירופה ולשאר חלקי העולם, בתחילה כצמחי נוי או מרפא, ובהמשך גם למאכל. הם אדומים או ירוקים, מאורכים לרוב ונאכלים שלמים או מיובשים וטחונים לאבקה. טעמים שמקורם בפלפל חריף מאפיינים את המטבח האסיאתי והדרום אמריקאי.
באשר להנאה מהטעם, הדעות חלוקות. יש שאוהבים את העקצוץ והצריבה ויש שנרתעים מהם כמו מאש. הטעם החריף, שהוא בהחלט המאתגר מבין הטעמים, מעפיל תחילה אל האף, כמו בחזרת, הווסאבי, הג'ינג'ר ושאר השורשים החריפים, או תוקף את הפה תחילה, כמו בפלפלים החריפים והסחוג, האריסה ושאר הממרחים המופקים מהם.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מקור החריפות בפלפלים החריפים הוא הקפסאיצין, כימיקל שפותח על ידי הצמח ללוחמה בטורפים ומביא לתחושת צריבה כשהוא בא במגע עם רקמות הגוף. הקפסאיצין, שסגולותיו ידועות זה מכבר, משמש כחומר גלם לייצור תרופות לכאבי שרירים ומפרקים ולמשחות לטיפול חיצוני בבעיות עור רבות.
בניגוד למיתוס, נמצא שהוא דווקא לא פוגע בדפנות הקיבה, אלא אף מגן עליהן מפגיעתן של תרופות משככות כאבים וטוב לבעיות עיכול באופן כללי. מחקרים מצאו גם שהחומר מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם מוריד כולסטרול ולחץ דם גבוה, מזרז את חילוף החומרים, מאזן את רמת הסוכר בדם ומסוגל להרוג תאים סרטניים בריאות ובלבלב. מחקר אמריקאי מצא גם שהוא משחרר אנדורפינים במוח, ובכך משכך כאבים ותורם למצב הרוח.
אבל הבשורה שתעניין אולי יותר מכל בקשר לפלפלים החריפים, הוא היותם תומכי דיאטה. מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה מצא שהוספת פלפלים חריפים בקביעות לתפריט מסייעת לשרוף קלוריות ותאי שומן וגם מפחיתה את התיאבון. החריפות, שגורמת לנו לקפוץ מהכיסא, להאדים ולהזיע, היא גם זו שמניעה את הגוף לשרוף יותר קלוריות ומעלה את קצב חילוף החומרים. את התוצאה נראה, יש לקוות, על סקאלת המשקל.
זול זה יקר
נגמלים ממתוקים
מנביטים ואוכלים
תתחילו להצליב
שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף
לפורום תזונה: לחצו
|
אבל.....הצרבת !! הצרבת !! הצילו !!!