חשבתם שתיקון 190 טוב לכם? לא בטוח

כולנו רוצים להגדיל את ההכנסה החודשית ולמקסם את הכסף שלנו, במיוחד בפנסיה. הילדים עזבו את הבית, אנחנו עזבנו את העבודה, וסוף סוף מתפנה הזמן הזה לחיים עצמם – לטייל, לבלות, להעשיר את עצמנו בקורס מעניין או כל מה שחלמנו עליו אי פעם ולא היה לנו מספיק זמן. אחת הדרכים המדוברות בשנים האחרונות ליהנות מסכום חד פעמי המגדיל את הקצבה החודשית, היא באמצעות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה משנת 2012.
מה זה תיקון 190?
תיקון 190 מאפשר לגמלאים להשקיע את הסכום החד פעמי שקיבלו עם היציאה לפנסיה בקופת גמל, כאפיק השקעה בשוק ההון, וליהנות ממס מוקטן על רווחי הון – במקום לשלם 25% מס על הרווחים הריאליים, משלמים במסלול זה רק 15% על הרווחים הנומינליים. "תיקון 190 רלוונטי לחוסכים בעלי 'כסף פנוי'", אומר יאיר בן דוד, שותף ומנהל כנען פיננסים. "הכוונה היא לכספים המושקעים בבנק בתיק השקעות או בתכניות חיסכון שונות".
יתרון משמעותי בתיקון 190 הוא העובדה שתשלום המס משולם רק בעת המשיכה, מה שבהכרח מגדיל את התשואה. בנוסף, קופות הגמל מאפשרות מגוון גדול של מסלולי השקעה, בהתאמה לסוג ההשקעה ולחוסך, ומציעות חשיפה למגוון נכסי השקעה וני"ע - בין היתר של נכסים לא סחירים כמו נדל"ן - כשהמעבר בין המסלולים השונים אינו גורר עמו תשלום מס. במידה שהיורשים יחליטו לממש את הכספים כקצבה, כל הרווחים שנוצרו עד כה – אפילו לאורך עשרות שנים – יהיו פטורים ממס.
תיקון 190 – חסרונות: למי התיקון לא מתאים?
שני קריטריונים מגבילים את ההטבות הגלומות בתיקון 190. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
עד כאן הכל נשמע ורוד, אלא שתיקון 190 מכיל בתוכו גם אי אלו הגבלות, שהופכות אותו ללא רלוונטי לכל חוסך. "כדי למשוך את הכספים שהפקדתם בקופת הגמל, במסגרת תיקון 190, יש לעמוד בשני קריטריונים: גיל – עליך להיות בן 60 ומעלה, וסכום הפנסיה שהחוסך מקבל בפועל – שצריכה להיות גבוהה מ-4458 שקלים", מסביר בן דוד.
המשמעות היא שאדם מתחת לגיל 60 לא יוכל למשוך את הכספים באמצעות תיקון 190, ואם יחליט כן לעשות זאת – יאלץ לשלם מס של 35% ומעלה על כל הסכום. באופן דומה, אם סכום הפנסיה שהוא מקבל בפועל נמוכה מהסכום שנקבע בתיקון כתנאי, הוא לא יוכל למשוך את הכספים כסכום חד פעמי עם יתרון מיסוי, אלא יאלץ לממש אותם כקצבה חודשית.
לא עומדים בקריטריונים? עדיין תוכלו ליהנות מפטור מלא ממס
אז תיקון 190 לא מתאים לכל אחד, אבל יש פתרון: תקנה 125ד' לפקודת מס הכנסה קובעת, כי מי שבשנת 2003 היה בן 55 ומעלה, יקבל פטור מלא ממס על רווח של עד 16,000 שקלים בשנה לזוג נשוי, ועד 12,000 שקלים בשנה לרווק.
"כך למשל, לזוג נשוי בעל סכום של 500 אלף שקלים, שהיה בשנת 2003 בן 55 ומעלה, יהיה נכון להשתמש דווקא בתקנה 125ד' ולא בתיקון 190 - משום שעל שלושת האחוזים הראשונים של התשואה הם לא ישלמו כלל מס", מדגים בן דוד. "באופן כזה, סכום של 15 אלף שקלים יהיה פטור לחלוטין ממס רווח הון, לעומת המצב בתיקון 190, שם יאלץ הזוג לשלם 15% מס".
כך תמקסמו את הכסף שלכם:
אין פתרון אחיד שמתאים לכולם, אבל יש מספר דרכים למזער מיסים. צילום: Shutterstock
פעמים רבות אנחנו נוהרים אחר אפיקי השקעה ששמענו עליהם בתקשורת או אצל חברים, בעוד שבפועל, אין פתרון אחיד שמתאים לכולם. לגיל ולסכום הפנסיה החודשית, כאמור, יש השפעה על הטבות המס שנקבל. איך נוכל למקסם רווחים ולמזער מיסים? בן דוד מעניק מספר טיפים:
1. דעו לנצל את הטבות המס בהתאם לצרכים שלכם. במכשירים הפנסיונים השונים כדוגמת קרנות השתלמות או קופת גמל, טוען בן דוד, נשאף להגדיל חשיפה למניות מתוך רצון למקסם תשואה ולנצל את הטבות המס הגלומות במכשירים אלה. זאת, בעוד שבתיקי השקעות בהם משלמים מס של 25% על הרווח, נרצה להקטין חשיפה למניות ובכך להקטין את עלות המס הכוללת של הלקוח.
2. בדקו את תיקי ההשקעות אחת לתקופה. בן דוד ממליץ לכל מי שמשקיע בתיקי השקעות לבדוק את התיקים אחת לתקופה ולבצע התאמה אישית באמצעות ייעוץ אישי מקצועי. "השוק משתנה ואי אפשר להישאר עם אותו מכשיר כל הזמן", הוא אומר, "גם בגלל תיקון 190, וגם בגלל שיש בתי השקעות שהיו טובים יותר ועכשיו טובים פחות".
3. בחרו בייעוץ פיננסי מקצועי המספק פתרון כולל. לדברי בן דוד, האחריות על בדיקת תיק ההשקעות חלה אמנם על הלקוח, אבל ייעוץ פיננסי טוב יידע להיות גם כן עם אצבע על הדופק, לעשות שינויים בתיק בהתאם לעלויות וכיו"ב. "בכנען פיננסים אנו בוחנים את התיק, עושים בו שינויים בהתאם לצורך, מתמקחים עם הבנק על עלויות ומקטינים אותן, משנים חשיפה למניות מתוך רצון למקסם רווחים, מחליפים יצרנים ביצרנים טובים יותר כשצריך ומספקים פתרון הוליסטי – גם את הצד המשפטי וגם את הצד של הסיכונים, באמצעות מומחים בכל תחום".
למידע נוסף על ניצול מקסימלי של הכסף שלכם לחצו כאן
כך תנהלו נכון את מסלול הפרישה שלכם
הגיע הזמן לחשב מסלול כלכלי מחדש
לעזור כלכלית לילדים - בתנאים שלכם
עוד דרך לעזור: תוכנית חיסכון לנכדים
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה

הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...
בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....