חשיבותם של מוצרים מחלב עיזים לגיל המבוגר
בגיל מבוגר גדלה חשיבותו של חלב העיזים - תרומתו רבה למניעת הידלדלות העצם, אוסטיאופרוזיס ולעיכול קל יותר. התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת כיום צריכת מוצרי חלב עיזים בעלי אחוזי שומן נמוכים, התורמים להפחתת ערכי לחץ הדם, תופעה שכיחה ומדאיגה בקרב קשישים.
לימור בן חיים
06/08/08

חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה חשוב באזור המזרח התיכון והמדבר, אולם נראה כי בשל המודרניזציה המתפתחת, נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב והיותו מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים. במאמר זה ננסה להחיות ולבסס עובדות היסטוריות ידועות, נחשוף עובדות חדשות לגבי תרומתו של חלב העיזים לבריאות ונגלה כי יותר אנשים בעולם שותים חלב עיזים מחלב פרה.
אחת העובדות הידועות ברפואה העממית לגבי חלב עיזים, היא יכולתו המפתיעה לרפא פצעים בפה (אפטות). הדבר עבר מדור לדור, כתרופת סבתא עתיקה, וכיום הוא נתמך במחקר מעבדה, שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב.
החוקרים לקחו תאים אנושיים, הדגירו אותם יחד עם הווירוס, הגורם לפצעים, ממשפחת ההרפס. לאחר מכן הם חשפו את התאים הנגועים לחלב עיזים, במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. ניתוח התוצאות חשף, כי כ ? 60% מכמות הווירוס נהרס מחלב העיזים. נמצא, שהחומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, והווירוס מת.

החוקרים בדקו בנוסף אם ההשפעה מוגבלת לחלב המגיע ישירות ללא פיסטור. הם השתמשו בחלב עיזים מפוסטר ומצאו כי תהליך הפסטור כלל לא משנה את ההשפעה על הווירוס. השפעה דומה של חלב העיזים נמצאה גם על וירוסים נוספים, אך לא בחלב פרה. במקביל עלה במחקר שחלב עיזים גם עוזר למערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים, תאי דם לבנים, של בני אדם לחלב עיזים ומצאו, כי הוא גורם לתאי חיסון אלו להפריש חומרים המשפיעים על מערכת החיסון.
מסתבר, כי לחלב עיזים יש גם את היכולת לתרום, באופן משמעותי, למניעת הידלדלות העצמות ואוסטיאופורוזיס בקרב מבוגרים. זאת מכיון שחלב העיזים מכיל לפחות 20% יותר סידן מאשר חלב פרה. חשוב לדעת שכוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים נמצא, כי יעילות ספיגת הסידן טובה יותר מחלב עיזים לעומת חלב פרה וכן לספיגתם המיטבית של מינרלים נוספים.
תהליך העיכול של חלב עיזים מושפע מהרכבו. בזכות העובדה שלחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות יותר, המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות, מאשר בחלב פרה, מתנהל תהליך העיכול בצורה קלה יותר. הדבר יכול להשפיע על הרגשה טובה ועיכול נוח יותר, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות. אחד ההסברים המדעיים היא העובדה, שחלב עיזים דומה בהרכבו לחלב אם אנושי, יותר מאשר חלב פרה.
חלב העיזים מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה. בכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבוני בכל ארוחה ומוצרי חלב עיזים, יכולים להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות. חלב עיזים מכיל הרכב חלבונים, אשר פירוקו בקיבה קל ונוח יותר יחסית, הדבר מאפשר עיכול מהיר וקל יותר. המעבר המהיר בקיבה מהווה יתרון לקשישים הסובלים מבעיות עיכול שונות. אולם, במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, מחקרים מדעיים שנערכו לא מצאו ירידה באלרגיה לחלבון חלב עיזים, בהשוואה לחלבון חלב פרה .
עוד על תזונה בגיל הזהב
תזונה לגיל הזהב
נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין
הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני
מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן
שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון
על חשיבות הסידן בגיל הזהב
נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב
שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים
מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס
תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד
40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב
שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב
דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים
תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר
טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב
תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר
האבוקדו מציל חיים
רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני
תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת
המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב
מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?
ואם ברגישות עסקינן, ראוי להתייחס לציבור הסובלים מרגישות ללקטוז, התלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. כידוע, שלשולים, גזים וכאבי בטן הינם חלק מהתסמינים כתוצאה מצריכת לקטוז. חשוב לדעת, כי בחלב עיזים יש קצת פחות לקטוז מאשר בחלב פרה, על כן, במקרים מסוימים, יתכן והדבר יהווה יתרון בקרב ציבור הרגישים ללקטוז. ואכן מבוגרים מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עיזים מאשר לחלב פרה. מוצרי חלב וגבינות עיזים ידועים כמזון אנין אך גם בעל אחוזי שומן גבוהים. באשר לערך הקלורי והשומן של החלב, המהווה מקור דאגה לאנשים השומרים על תזונה בריאה, מסתבר כי לשם שיפור הערך התזונתי של מוצרי החלב, הולכות ומתפתחות שיטות טכנולוגיות למטרת הורדת כמות השומן והנתרן במוצרי חלב העיזים. סיבה זו מאפשרת גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה חלב עיזים מלא המכיל 3.5% שומן בלבד, גבינות עיזים מגוונות כמו לבנה, פטה, גבינה צפתית ועוד, ב- 3 עד 5 אחוזי שומן בלבד, יוגורטים של 1 עד 3 אחוזי שומן בלבד ועוד מוצרים מחלב עיזים מגוונים ודלי שומן אחרים. לתזונה מגוונת במוצרי חלב דלי שומן, יחד עם העשרת התפריט בירקות ופירות וצריכת בשר עוף ודגים דלי שומן, ישנה חשיבות רבה בהשפעה על הפחתת ערכי לחץ דם. לסיכום, חלב וגבינות עיזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו חלבון, סידן, וויטמין B2, מגנזיום ועוד. בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עיזים ומוצרי עיזים ומומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עיזים לשיפור הבריאות.

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה בגיל הזהב

עוד על תזונה בגיל הזהב
תזונה לגיל הזהב
נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין
הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני
מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן
שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון
על חשיבות הסידן בגיל הזהב
נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב
שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים
מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס
תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד
40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב
שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב
דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים
תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר
טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב
תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר
האבוקדו מציל חיים
רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני
תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת
המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב
מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?
ואם ברגישות עסקינן, ראוי להתייחס לציבור הסובלים מרגישות ללקטוז, התלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. כידוע, שלשולים, גזים וכאבי בטן הינם חלק מהתסמינים כתוצאה מצריכת לקטוז. חשוב לדעת, כי בחלב עיזים יש קצת פחות לקטוז מאשר בחלב פרה, על כן, במקרים מסוימים, יתכן והדבר יהווה יתרון בקרב ציבור הרגישים ללקטוז. ואכן מבוגרים מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עיזים מאשר לחלב פרה. מוצרי חלב וגבינות עיזים ידועים כמזון אנין אך גם בעל אחוזי שומן גבוהים. באשר לערך הקלורי והשומן של החלב, המהווה מקור דאגה לאנשים השומרים על תזונה בריאה, מסתבר כי לשם שיפור הערך התזונתי של מוצרי החלב, הולכות ומתפתחות שיטות טכנולוגיות למטרת הורדת כמות השומן והנתרן במוצרי חלב העיזים. סיבה זו מאפשרת גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה חלב עיזים מלא המכיל 3.5% שומן בלבד, גבינות עיזים מגוונות כמו לבנה, פטה, גבינה צפתית ועוד, ב- 3 עד 5 אחוזי שומן בלבד, יוגורטים של 1 עד 3 אחוזי שומן בלבד ועוד מוצרים מחלב עיזים מגוונים ודלי שומן אחרים. לתזונה מגוונת במוצרי חלב דלי שומן, יחד עם העשרת התפריט בירקות ופירות וצריכת בשר עוף ודגים דלי שומן, ישנה חשיבות רבה בהשפעה על הפחתת ערכי לחץ דם. לסיכום, חלב וגבינות עיזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו חלבון, סידן, וויטמין B2, מגנזיום ועוד. בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עיזים ומוצרי עיזים ומומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עיזים לשיפור הבריאות.

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה בגיל הזהב
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות