חזרה לבריאות טובה

טאי צ'י: יותר בריאות, פחות כאבים

תרגול טאי צ'י הוא דרך מצוינת לשיפור היציבה, הזריזות, הגמישות, הקואורדינציה והריכוז ומתאים מאוד למבוגרים. גם במערכת הרפואית מבינים את יתרונות השיטה, וכיום ניתן לתרגל אותה בחלק ממרפאות הכאב
עדי כץ 05/01/10
טאי צ'י: יותר בריאות, פחות כאבים
אם נאמין לאמרה שמיליארד סינים לא טועים, נכון יהיה לבחון את סגולות הטאי צ'י, שיטת התרגול הסינית שמוציאה מי יודע כמה מהם מדי בוקר לפארקים. הסינים וחסידי השיטה הרבים במערב טוענים שזוהי דרך מצוינת לשיפור הבריאות, היציבה, הזריזות, הגמישות, הקואורדינציה והריכוז. אז מה עוד צריך? הטאי צ'י הוא למעשה אמנות לחימה רכה, כשהעמידה והתנועה לקוחות מהקונג פו. מדובר בסוג של מדיטציה בתנועה שנעשית תוך הפעלה שלווה ואיטית של הגוף, ללא שימוש בכוח וללא ניסיון לחטב או לנפח שרירים. בניגוד לפעילויות אחרות, הגיל אינו מהווה מגבלה ביכולת ההתקדמות. השיטה, המבוססת על עקרונות הרפואה הסינית הקלאסית, פועלת בשלושה מישורים - בריאות פילוסופיה ותנועה. תרגול יומיומי, ורצוי לבצע אותו מוקדם בבוקר, עשוי לשמר את הבריאות ולחזק את המערכת החיסונית, לשפר את תפקוד האברים הפנימיים, לשחרר את המפרקים ולהגמישם. השיטה מתאימה לסובלים מבעיות גב, מפרקים, עייפות כרונית ובעיות נוספות. בהיבט הפילוסופי נשען הטאי צ'י על עקרונות של שילוב בין ניגודים היוצרים שלמות. לצידו מומלץ לתרגל גם את הצ'י קונג, ענף בתוך הטאי צ'י, שפירושו בסינית מיומנות שליטה באנרגיה. הוא משמש גם כשיטת ריפוי בתנועה, משפר את הריכוז התודעתי ואת צלילות המחשבה ומרגיע את מערכות הגוף. לדברי גדעון קוסטר, מורה לאמנויות הלחימה הללו, הטאי צ'י צ'ואן (זה השם המלא) הוא במקור אמנות לחימה סינית שהפכה לשיטה להשגת שלווה. "הצ'י קונג היא טכניקה משלימה לטאי צ'י. זהו שם כללי לעבודה באוריינטציה בריאותית, בלי פן לחימתי. מדובר בסדרות של תרגילים, עם או בלי מדיטציה, שעובדים על תחזוקת הגוף". לדבריו, הטאי צ'י עוזר למפרקים לנוע בצורה טובה, מגמיש את הגב, משפר את היציבה ואת הריכוז. הצ'י קונג יותר ממוקד וישיר, ותוצאותיו מהירות יותר. "טאי צ'י מביא לגמישות, מונע כאבי שרירים ומפרקים, בעיות גב והפרעות בשיווי משקל. צ'י קונג מחובר לרפואה הסינית. הוא עובד על פתיחת חסימות בערוצי האנרגיה. תרגול יומיומי, אפילו קצר, מתחזק את הגוף בצורה מצוינת".


הטאי צ'י כולל כמה סגנונות. קוסטר מתרגל את סגנון יאנג מבייג'ין. "בסין אתה רואה בבוקר בפארקים מאות אלפי סינים, רובם אנשים מבוגרים, שמתרגלים טאי צ'י וצ'י קונג, כמו שבמקומות אחרים עושים התעמלות בוקר". גם לקוסטר עצמו, המתאמן מדי יום זה כ-15 שנה, התרגול תורם רבות. "הגוף יותר גמיש, נעלמו תופעות כמו נקעים או גב תפוס שסבלתי מהם בעבר. אני בריא יותר ומחלים מהר יותר, הריכוז שלי עלה והתחדד, וגם הקטע המנטלי. זה עובד הרבה על התרגעות. בצ'י קונג יש הרבה תרגילים של מדיטציה והרבה הקשבה. המטרה שלי היום היא להעביר את מה שאני קיבלתי". גם במערכת הרפואית הבינו בשנים האחרונות את יתרונות השיטה וניתן לתרגל אותה במסגרת חלק ממרפאות הכאב של קופות החולים. במרפאת הכאב בבית החולים רמב"ם הכניסו את הטאי צ'י לתפריט הטיפולים, והתוצאות מבטיחות. ד"ר סיימון וולפסון, סגן מנהל המרפאה, המתרגל בעצמו את השיטה, החליט להציע אותה למטופלים לאחר שנוכח ביעילותה. "הטאי צ'י הוא טכניקה שעובדת על הגוף באופן שמתאים לטיפול בכאבי שלד", הוא אומר. "הפעולה היא מהנפש החוצה, במטרה לחזק את הגוף. זהו פתרון מצוין לכאבי צוואר, מפרקים וכאבי גב כרוניים, שמהם סובלים כמחצית מהמטופלים שלנו". הטיפול נעשה על ידי מאסטר יוסי פישר, העוסק באמנויות לחימה מעל 20 שנה. בשנים האחרונות החל פישר לעבוד באמצעות הטאי צ'י עם חולים ועם אוכלוסיות מיוחדות, החל בילדים הסובלים משיתוק מוחין ומאוטיזם וכלה בנפגעי אירוע מוחי ואנשים הסובלים מכאבים כרוניים. הטיפול במרפאת הכאב פרטני, כשהמטרה היא לתת למטופל כלים לשפר את מצבו בהתאם לכאב או למגבלה שהוא סובל מהם וליכולותיו הגופניות. "בניגוד לטיפולים אחרים, כאן המטופל צריך לקחת אחריות", אומר פישר, "הטיפול בהחלט מתאים לאנשים בגיל הזהב. יש לי קבוצות של אנשים מבוגרים, חלקם ניצולי שואה, שמתרגלים טאי צ'י באופן קבוע ומדווחים על שינוי מהותי. השיטה מאפשרת להוריד את טונוס השרירים ואת הלחץ של השריר על השלד. התנועה האיטית והמדויקת שומרת על השרירים ועל המפרקים. הקצב מתאים לכל גיל, כי כל אחד בוחר לעצמו את עומס העבודה על הגוף". לדברי פישר, כיוון שיש קשר בין כאבים כרוניים למצב נפשי ירוד, השיטה עובדת בשני הכיוונים. באמצעות שחרור הכאב היא משפרת את המצב הנפשי, ובאמצעות הרגיעה הנפשית היא מפחיתה את הכאב. לדבריו, הטאי צ'י מתאים גם לאנשים מבוגרים שסובלים מבעיות שיווי משקל ויציבה. "הם יכולים מאוד להיעזר בתרגול, כי אנחנו עובדים על שרירים מאוד קטנים שתורמים ליציבה. כל זה עוזר למזער את כמות הנפילות והחבלות שמהן סובלים אנשים בגילים אלה, שלפעמים מביאות לסיבוכים קשים".
עוד על פעילות גופנית בגיל מבוגר:

התעמלות במים בגיל הזהב: גם בריא, גם נעים

מחשבת הגוף: תנועה נכונה, חיים בריאים

כושר ותזונה: בריאות בכל גיל

פיזיודאנס: פיזיותרפיה באמצעות ריקוד

פילאטיס על כיסא - שיעור ראשון

יוגה טיפולית. גוף בריא בנפש בריאה

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום כושר גופני
תגובות  1  אהבו 

09/03/16
שלום

האם ניתן לתרל ציקונג בקופת חולים מכבי?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה