חזרה להחיים הטובים

טיולי מים: שלושה מסלולים

המלצות אתר מפה לשלושה מסלולי טיול משופעים במים ? בשמורת נחל שניר, בשפך נחל המשושים ובנחל עמוד, בדרגות שונות של קושי
עדי כץ 15/05/10
טיולי מים: שלושה מסלולים
חג השבועות הוא גם חג מתן תורה. משום שהתורה נמשלת למים, החג פיתח קשרים לאורך הדורות עם בילוי במים, התזת מים וכיוצא באלה. בעדות שונות נהגו במהלך החג לשפוך מים זה על זה, בין השאר כסגולה לפריון, לצמיחת היבולים ונגד עין הרע. באלג'יר נהגו הילדים היהודים לרכוב על חמורים ופרדות ולשפוך מים זה על זה. בטריפולי היהודים היו יוצאים לפרדסים ושופכים מים, ובמרוקו היה ידוע שמי ששופכים על מים בחג, לא יינזק כל השנה. יש גם פרשנויות שקושרות את המנהג, החביב במיוחד על ילדים, להצלתו של משה מהמצרים במי ים סוף או למנהג להתיז מים על תלמידי החכמים שנרדמו על ספריהם אחרי לילה של לימוד תורה. בכל מקרה, במצב משק המים של ישראל כיום, שפיכת מים או התזתם לצורכי פולחן או שעשוע אינם במקומם. עדיף למקד את המאמצים במציאת פינות חמד משופעות במים ברחבי הארץ, ולהגיע כדי לטבול, לשכשך וגם לטייל ברגל לאורך מקורות המים. אתר מפה ממליץ על שלושה אתרים כאלה, מתוך "מדריך מפה לנופש לטיול" מאת ספי בן יוסף (הוצאת מפה).
טיול בשמורת נחל שניר
סוג: רגל מקום: ליד הגושרים אורך המסלול: 2 ק"מ משך הטיול: עד שעתיים נוסעים בכביש מס' 99 מקריית שמונה לכיוון מזרח, וכדאי להשאיר מכונית אחת בחניון הגושרים. ממשיכים מזרחה ומול קיבוץ הגושרים פונים שמאלה (צפונה), נוסעים כק"מ ומגיעים לשערי הכניסה לשמורה. הטיול בנחל שניר (החצבאני) מקסים וקריר בזכות עצי הדולב ושאר צמחיית הגדות. הולכים במים, מדלגים על הסלעים וטובלים רגליים במים הזורמים או בבריכות מלאכותיות. אפשר גם לנוח ליד נחל החוצה את הפארק המטופח הסמוך לחניון. מפת השמורה הניתנת בקופה תוביל אתכם מערבה על גשרי העץ. יש מסלול קצר, בינוני וארוך. הקצר מוביל אל עבר שתי בריכות מלאכותיות הניזונות ממי הנחל, באחת מהן מפל קטן. אפשר גם לא ללכת במסלול בצד הנחל, אבל ללכת עוד שתי דקות לשפת הנחל עצמו ולחזור לבריכות ומשם לחניון. המסלול הבינוני והארוך ממשיכים בשביל. המסלול מתחיל במקום שבו נפגשת "תעלת דן-שניר" הצפונית עם נחל שניר. הערוץ מתעלת שניר קרוב מאוד לערוץ של השניר ויוצר מעין אי קטן. מסלול ההליכה על גדת הנחל המזרחית צמוד לנחל ורובו מחייב הליכה במים הקרירים. אפשר ללכת במסלול בינוני (כ-30 דקות), לצד הנחל, ולחזור לחניון השמורה דרך "בריכות השכשוך" או להמשיך ללכת את כל המסלול המוביל כמעט עד גשר שניר . 300 מטר במורד הנחל מגיעים לאשד רועש, שמימיו מתנפצים מגובה מטר וחצי אל סלעי הבזלת שלמטה. המים סוחפים ועמוקים (כשני מטרים) והרעש נפלא. ממשיכים דרומה לאורך הגדה. במעלה השביל, סימון שביל ישראל העובר כאן. במרחק כ- 600 מטר מהאשד מוביל השביל לאפיק יבש. ממשיכים דרומה ומגיעים להתרחבות הנחל למעין אגם רדוד, לחניון מעיין. ניתן לעלות חזרה בשביל העפר אל חניון מעיין ברוך, או מתחת לגשר אל חניון אלונית. אם הגעתם בשתי מכוניות, כדאי מראש להקפיץ מכונית אחת לנקודת הסיום בחניון אלונית, ואם הגעתם במכונית אחת צריך לחזור לחניון השמורה בדרך העפר המובילה מסוף המסלול הצמוד לנחל אל עבר חניון השמורה (כ-15 דקות) ולאסוף את השאר.



טיול בשפך נחל משושים - הזכי
מקום שמורת בית צידה, צפון הכנרת אורך המסלול כ-3.5 ק"מ משך הטיול 4-6 שעות בקעת בית צידה שבצפון-מזרח הכנרת פורייה ושופעת מים, עם צמחייה סבוכה ועולם חי עשיר, בריכות, צמחיית גדות, ביצות, איים קטנים ואדמה כבדה ועשירה. כשליש משטח הבקעה משמש לחקלאות, וחלקה הוכרז שמורת טבע. הלגונה הגדולה ביותר בבקעת בית צידה היא זו של הזכי, שאליה מגיע נחל משושים (וחמשת ערוצי יובלו הגדול, הזוויתן) וגם חלק מנחל יהודיה. מקור השם זכי בשמו הערבי של החלק התחתי של נחל משושים שמשמעותו מים טהורים. בסוף הדרך, סמוך לכנרת, מתאחדים כל שבעת ערוצי הזכי בלגונה יפה וזורמים אל הכנרת. נוסעים בכביש 87, המקיף את הכנרת. כ-200 מטר מזרחית לצומת בית צידא פונים דרומה לדרך עפר המסומנת אדום, בה נוסעים כמה שניתן עד שהיא הופכת משובשת מדי. מחנים והולכים בהמשך הדרך המסומנת אדום כקילומטר, עד שמגיעים לצינור שעליו כתוב ז2, ומפגש עם סימון שבילים ירוק. בעלי רכב שטח שהגיעו עד לכאן עם הרכב יוכלו לשלוח רכב איסוף אל סוף קטע ההליכה במים. לשם כך פונים במפגש השבילים ימינה לדרך המסומנת ירוק, לאחר כחצי קילומטר פונים עוד פעם ימינה לדרך מסומנת כחול ונוסעים איתה מערבה. לאחר כקילומטר, בצומת ה-T פונים ימינה עם הסימון הכחול, ואחרי עוד קילומטר מגיעים לרחבת עפר מוצלת בסמוך למי הנחל, שבה מוצב פח גדול, ושם חונים. כדי לחזור לתחילת המסלול, בצינור, יורדים אל הערוץ ומתחילים ללכת במים, כשמטע הזיתים מימין. לאחר כ?20 מטר עולים בחזרה לקטע יבש בתוך סבך צפוף שהדרך ניכרת בו בקושי. אחרי כ-50 מטר פונים שמאלה בעקבות סימון ירוק דהוי על אחד מעצי הזית, ויורדים דרך סבך של פטל קדוש וגפני בר אל ערוץ הנחל. כשמגיעים למים פונים ימינה והולכים מעט בתוך הסבך הצפוף. מתעקלים עם הנחל שמאלה ומייד ימינה. עד מהרה הסבך נפתח, וההליכה הופכת נעימה יותר. המים בנחל יכולים להגיע עד הברכיים, תלוי בעונה ובגובה ההולך, ולא פעם חשים בדגדוג קל של הדגים. בימי חול ולא בחודשי החופש הגדול יש סיכוי להיות כאן לבד עם השפיריות ורעש המים. לאורך כל הדרך יש צמחייה צפופה, שיוצרת מעין מסדרון צר ומוצל שמקל על ההליכה. מה שמקשה על ההליכה הם הסלעים החלקים עליהם מקפצים, מאחד לשני, כשהולכים בתוך הערוץ. ההליכה מעייפת, אבל בדיוק כשתחשבו שכבר אין לכם כוח, תגיעו לבריכת גן עדן לשקם את כוחותיכם. אפשר לקצר את ההליכה במים בכל שלב ולצאת מן הנחל בכמה נקודות מאולתרות, ללכת על אחד מן השבילים החקלאיים דרומה, עד שפוגשים בדרך העפר הכחולה המובילה שמאלה (מזרחה) וחוזרת לנקודת המוצא. אחרי שעוברים כעשר בריכות מים בגדלים ובעומקים שונים מגיעים לבריכה ארוכה ורחבה, שלשמאלה צינור מים גדול. כאן מסתיימת ההליכה במים. חזרה להתחלה. מי שלא השאיר כאן רכב יכול לחזור כעת לנקודת המוצא: מרחבת העפר שאחרי הבריכה, משמאל, יוצאת דרך עפר כחולה מזרחה. הולכים דרך המטעים, נשארים צמוד כמה שיותר לערוץ הנחל. אחרי כחצי שעה מגיעים למפגש השביל הכחול עם השביל הירוק, שם פונים שמאלה. הולכים עד שחוצים שוב את הצינור מתחילת הטיול ומשם ממשיכים ישר אל הדרך המסומנת באדום המגיעה למקום שהשארתם את המכונית.



טיול אל בוסתני נחל עמוד עליון
מקום ליד צפת, ליד צומת מירון, כביש 866 בין הקילומטר ה-40 ל-41 אורך המסלול: כ-5 ק"מ משך הטיול: 2-4 שעות מגיעים מכביש 866 צפונה, אחרי הק"מ ה-40 פונים מזרחה אל דרך עפר מסומנת אדום, עד חניון משטרת עין א- תינה שבקצהו המסלול. הכניסה בתשלום. הולכים בדרך המסומנת אדום עד לבניין המשטרה מימי המנדט. מומלץ לעבור לצד המזרחי של המבנה ולצפות מזרחה על נחל עמוד וצפת. חוזרים לשביל המסומן ויורדים אל נחל מירון כ-300 מטר ונפגשים עם שביל מסומן שחור, המוביל אל עין יקים (עין א- תינה), הנמצא באפיק הנחל. מעל המעיין יש תחנת שאיבה, ולידה עץ אגוז מלך גדול שנעים לנוח בצילו. סביב המעיין גם עצי תות ותאנה. מומלץ להצטייד כאן במי שתייה. זהו אזור הבוסתנים הנטושים של נחל עמוד, שילוו אותנו רוב הדרך, ובהם שבעת המינים. ממשיכים מזרחה במורד הנחל בשביל השחור, שימשיך לצד ערוץ נחל מירון. ליד הגשר הראשון שחוצה את הנחל יש בריכה יפה, אליה משתלשלים ענפי קיסו?ס החורש. השביל השחור ממשיך בצידו הצפוני של הנחל ועובר על פני שרידי מבנה בשם בית הטוחן. אחר כך חוצה שוב את הנחל בגשר ומגיע למפגש עם נחל עמוד הזורם מצפון, מתעקל ונכנס אל תוך אפיקו של נחל עמוד. בהמשך נמצא שתי מבטשות נטושות, מזכרת מתו?ר הזהב של צפת במאה ה- 16, אז הייתה מרכז בינלאומי לתעשיית צמר. נמשיך עם השביל שעובר כעת בצידו המזרחי של הנחל ומגיע למפגש של נחל עמוד עם נחל שכווי ואל בריכות שכווי שנמצאות לידו. מי הבריכות אינם לשתייה. חוזרים על עקבותינו במעלה הנחל צפונה, עוברים על פני המבטשה הסמוכה לגשר וחוזרים אל צומת השבילים. שם פונים שמאלה אל שביל מסומן ירוק ואחרי כ-100 מטר מגיעים אל עוד צומת שבילים, ממנה יש תצפית יפה. בצומת השבילים פונים ימינה אל שביל כחול, שמוליך לבוסתן משוחזר גדול ויפה ובקצהו בריכת אגירה ומזרקה. משם ממשיך הכביש הכחול ומתחבר עם השחור בו הלכנו בתחילת הטיול, אשר מתחבר אל השביל האדום המוביל אותנו אל החניון. ההמלצות והצילומים באדיבות אתר מפה,
www.mapa.co.il

עוד על טיולים:

ירושלים: עשר אטרקציות לבילוי חינם

צפת: אתרים רוחניים וסדנאות אמנים

מדריך חדש: מעיינות ברמה

טיולי המועצה לשימור אתרים

אירועי קק"ל בחודש מאי

לקהילת טיולים, נופש ותיירות:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה