טיול השבוע: פארק הצבים ושביל נחל אלכסנדר

כיצד מגיעים?
לפארק צבי המים ולשביל הנחל מגיעים מכביש הגישה לכפר ויתקין, המסתעף מכביש החוף הישן (כביש מס' 4). בצומת חפר פונים מערבה לכפר ויתקין (כביש מס' 5720), וכ-500 מ' אחרי שחוצים את גשר נחל אלכסנדר פונים צפונה (ימינה) בדרך סלולה שנמצאת ממש לפני מסילת הרכבת. ממשיכים לנסוע עוד כקילומטר ומגיעים לפארק.
גישה לקטע נחל לדוגמה: נוסעים בכביש חדרה-צומת השרון (כביש מס' 4) ופונים לדרך הגישה לקיבוצים משמר השרון ומעברות. רחבת החנייה נמצאת כ-500 מ' מצפון לקיבוץ מעברות, ממזרח לדרך הגישה
המסלול מקטע נחל לדוגמה
בסמוך לרחבת החניה ניצבים חמישה פסלי מתכת המייצגים עצים, מעשה תלמידי בית הספר רמות חפר מקיבוץ מעברות וחטיבת הביניים אבן סינא מקלנסווה.
נרד לגדת הנחל ונעבור מתחת לגשר כביש הגישה המוליך לקיבוץ מעברות. שימו לב לסרגל המדידה הקבוע בצדו המזרחי של הגשר. ניתן להעריך בעזרת הסרגל את גובה המים בנחל בעת שמתחוללים בו שיטפונות.
קטע נחל לדוגמה נמצא מעבר לגשר. הפעולות הרבות שנעשו בו הפכו את המקום לפינת חמד. יש כאן שבילי הליכה וגדות מטופחות המגיעות למים, יש פינות ישיבה, מדשאה רחבת ידיים וגן פורח. בטיפוח המקום שתלו כאן יותר מ-35 אלף שתילים, וביניהם מיקמו שולחנות פיקניק, שירותים (ליד החנייה), פחי אשפה ושילוט מאיר עיניים. ליד סכרוני האבן הקטנים, המערבלים את המים שזורמים דרכם, מצטופפים שפמנונים ומיני דגים אחרים, כמו גם עופות מים הנהנים מהחמצן הרב יחסית של המים המעורבלים. הפארק שבמקום נקרא גם "פארק איטליה", לציון תרומתה של קהילת ידידי קק"ל איטליה לפרויקט.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
בקטע הנחל לדוגמה נמצאים שני גשרים. הראשון שבהם הוא גשר הפרות - גשר בטון ששימש את אנשי קיבוץ מעברות להעברת עדרי הבקר שלהם לשטחי המרעה. הגשר חסום והמעבר בו אסור. מעט הלאה, במורד הנחל, נמצא הגשר התלוי. זה גשר פלדה שהוצב בנחל בשנת 2001. המטיילים מוזמנים לעלות על הגשר ולצפות בנחל. בגדה הדרומית של הנחל, בתחום קיבוץ מעברות, פועל בסופי השבוע בית קפה.
כ-500 מ' מצפון לנו, מול קטע הנחל לדוגמה, מתנשאת גבעה. זהו תל חפר. הארכאולוגים ניסו לזהות אותו עם העיר המקראית חפר, אך התחרטו. בחפירות התגלו ממצאים המוכיחים כי המקום היה מיושב מהאלף הרביעי לפני הספירה ועד התקופה הערבית הקדומה (המאה השמינית). כיום שוכנים במורדות התל בתי העלמין של היישובים מעברות ואלישיב.
חורשת האיקליפטוסים, שבצלה שוכן חניון גדול לפיקניקים, מציינת את קצהו של קטע הנחל לדוגמה.
מהחורשה מתחיל את דרכו שביל הנחל. זהו שביל סלול באורך של 2.7 ק"מ, המקשר בין קטע הנחל לדוגמה לפארק צבי הנחל. בצד השביל יש פינות ישיבה ומתקני משחק לילדים. אם נצעד בשקט נוכל להבחין מסביב בשפע של ציפורים ובמים בצבי ביצות ובנוטריות. מפעם לפעם נחלוף על פני מטעי פקאן ופרדסים מטופחים.
תוך כדי הליכה בשביל כדאי לשים לב למפגש עם נחל אביחיל הבא מדרום, מאזור התעשייה של העיר נתניה. בנחל אביחיל זורמים מים שעברו תהליך טיהור.
בקצה השביל נמצאים פארק צבי הנחל וגשר הצבים. כאן חיה אוכלוסיית הצב הרך הגדולה ביותר בישראל. במסגרת הפארק טופחו גדות הנחל, הוקמה מרפסת תצפית לצפייה על הנחל, ונבנו אמפיתאטרון קטן, פינות ישיבה ומתקני משחק לילדים. ממגדל התצפית שבמקום ניתן לצפות על עמק חפר כולו.
גשר הצבים הוקם בשנות השלושים של המאה ה-20 על ידי ראשוני כפר ויתקין. זה היה גשר מרשים, בנוי מבולי עץ עבים. הוא נהרס בשיטפון גדול שהתחולל בשנת 1991, ועתה מחליף אותו גשר חדש.
מכאן יש לחזור באותה דרך לנקודת המוצא שלנו.
מקרא
* אורך המסלול: שביל הנחל - 2.7 ק"מ, קטע נחל לדוגמה - 750 מ'
* מתאים ל: כל המשפחה
* משך הסיור: 1-3 שעות, בהתאם לעניין
* דרגת קושי: קל מאוד. המסלול סלול ברובו ומתאים למעבר עגלות ילדים ולכיסאות גלגלים
* הערות: אנא אל תאכילו את הצבים
* התאמה למוגבלים בתנועה: שולחנות פיקניק מותאמים לנכים בקטע "נחל לדוגמה". המסלול עד לגשר הצבים סלול ברובו ומתאים למעבר עגלות ילדים ולכיסאות גלגלים
* מפת טיולים וסימון שבילים: מס' 7 (השרון ומערב השומרון)
*חניונים: חניון בקטע "נחל לדוגמה" (כולל מים ושירותים ביולוגיים); חניון מרכזי בלב היער, בסמוך לגשר החוצה את הנחל בפארק צבי המים (כולל מים ומתקני משחק)
* אתרים נוספים בסביבה: פארק השרון, יער חדרה, בית ראשונים בביתן אהרון, פארק נחל חדרה, גן לאומי חוף בית ינאי
כתיבה: יעקב שקולניק, צילומים: יעקב שקולניק וארכיון הצילומים של קק"ל
טיולים נוספים:
לקהילת טיולים, נופש ותיירות לחצו
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...