חזרה להחיים הטובים

טיול השבוע: פארק נהריים-אשדות

מסע חווייתי חוצה זמנים במפגש הנהרות הירדן והירמוך, בסמוך לקיבוץ אשדות יעקב, שם נמצאים שני אתרים המשלבים טבע ונוף עם היסטוריה ומורשת: פארק נהריים-אשדות יעקב, המספר את סיפורו של מפעל החשמל הראשון של "הזקן מנהריים", ואתר הנצחה המנציח את זכרן של שבע תלמידות בית הספר מהעיר בית שמש, שנהרגו במקום.
טיולי קק"ל 11/12/08
טיול השבוע: פארק נהריים-אשדות

כיצד מגיעים?
למגיעים מטבריה: בצומת צמח פונים ימינה לכביש 90, ובצומת מנחמיה פונים מזרחה על פי השילוט החום, לאורך "תעלת האפס", עד לאתר ההנצחה לבנות מבית שמש, למרכז המבקרים במקום. למגיעים מהדרום: נוסעים בכביש 90 עד צומת מנחמיה ופונים מזרחה לאתר.
המסלול:
נחצה את גשר ביילי אל מעבר הגבול הירדני ונעלה לגבעת התצפית, היכן שנחתמו הסכמי השלום עם ירדן באוקטובר 1994. שלוש שנים אחר כך, באותו המקום, נהרגו שבע הבנות מבית שמש (מרץ 1997). מנקודה זו נצפה במפגש הנהרות ירדן וירמוך, אל עבר מערכת התעלות והסכרים המרשימה שנבנתה כאן להובלת מי הנהרות אל ה"אגם הגדול" ואל היישוב "תל אור", שבו גרו הפועלים ומשפחותיהם בזמן שהוקמה ופעלה תחנת הכוח. נמשיך לתצפית על מפעל החשמל שהוקם כאן בין השנים 1927?1932 ואשר ננטש במלחמת העצמאות. בדרכנו נעצור ליד תחנת רכבת העמק. התחנה נבנתה בסגנון אדריכלות ה"באוהאוס", ונותרו בה כתובותיהם של הנוסעים ברכבת המיתולוגית שעליה נכתבו סיפורים רבים, הרכבת שמעולם לא הגיעה בזמן. מסילת הברזל הטורקית היא שלוחה של המסילה החיג'אזית שנסללה בקו חיפה-דרעא ב-1903, ואשר שימשה להסעת אלפי עולי רגל מוסלמים שהגיעו בדרך הים לחיפה ולמכה.



אי השלום:
האי כלוא במפגש נהרות הירדן והירמוך, ולכן הוא נקרא "נהריים". המקום עלה לכותרות בעקבות הסכם השלום המיוחד עם ממלכת ירדן, שיצר לו מעמד יוצא דופן: האדמות בבעלות חברי אשדות יעקב, אך הריבונות על השטח היא ירדנית. לפיכך רק חברי הקיבוצים רשאים להיכנס ולעסוק בתיירות ובעיבוד הקרקעות. במרץ 1997, על גבעה ב"אי השלום", פתח חייל ירדני באש לעבר קבוצת תלמידות מבית הספר "פירסט" בבית שמש שביקרו במקום במהלך טיול שנתי. מפיגוע הירי נרצחו שבע בנות. לזכרן הקימה הגב' אורנה שמעוני מאשדות יעקב מאוחד את אתר ההנצחה "גבעת הפרחים שנקטפו". לכל גבעה יש שם. האתר בנוי כגזע עץ שממנו יוצאים ענפים שחורים, ענפים שרופים, ובקצה של כל ענף מופיע שם הבת בפרחים: נטלי, שירי, עדי, קרן, סיוון, נורית ויעלה. בשנים האחרונות השקיעה קק"ל רבות באתר ? בהכשרת שבילי גישה, טיילות נוף, מצפורים ואתר הנצחה לזכרן של שבע הבנות. מדי שנה ניטעים ב"יער הבנות" עצי איקליפטוס בשבעה גוונים של צבע.
למפת המסלול -
לחצו


מקרא

אזור גאוגרפי
: בקעת בית שאן בין צומת צמח לבית שאן, הגדה המערבית של הירדן
מתאים ל
: כל המשפחה, נסיעה ברכב או באוטובוס והליכה קצרה ברגל
עונה מומלצת
: כל ימות השנה
אורך ומשך המסלולים
: "שביל הסכרים" ? סיור רגלי לאורך הירמוך כחצי שעה. "אי השלום" ? נסיעה ברכב או באוטובוס, כולל הדרכה מקומית, כשעה
הערה
: הכניסה לאתר נהריים כרוכה בתשלום. מעבר הגבול באי השלום כרוך בהצגת תעודת זהות בלבד. כניסה אחרונה בשעה 15:30
אתר אינטרנט
:
www.ashdot-naharayim.com

חניוני נופש
: באתר סככות צל ומדשאות נרחבות וכן מגרש חנייה גדול לנוחות המטיילים
התאמה למוגבלים בתנועה
: אין
טלפונים
: פארק נהריים-אשדות יעקב 04-6709143; ניידים: 050-79800445, 050-7222787,
פתוח
: כל השבוע מ-9:00 עד 16:00, ובשישי ובערבי חג מ-9:00 עד 14:00. האתר מציע ימי כיף הכוללים סיורים באזור בהדרכה מקומית, ארוחות בוקר וצהריים כשרות וכניסה ל"בית אייל". הפעילות היא לקבוצות בלבד, יש לתאם מראש
מפת טיולים וסימון שבילים
: גליל תחתון, גיליון מס' 3
אתרים נוספים בסביבה
: קיבוץ אשדות יעקב מאוחד וברכת השחייה "בית אייל", לזכרו של החייל אייל שמעוני ז"ל שנפל בלבנון, דרך נוף גלבוע, נחל חרוד, עין מודע, גן לאומי כוכב הירדן ונחל הקיבוצים


כתיבה: חוה בראון צילומים: באדיבות פארק נהריים-אשדות יעקב וארכיון הצילומים של קק"ל המפה באדיבות: "אשדות תיירות פיתוח תשתיות בע"מ"
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה