חזרה לבריאות טובה

טיפול נפשי בנפגעי חרדה

בימים אלה בהם אנחנו חווים מלחמה לא קלה, רבים מקרי הטראומה והפוסט-טראומה. לחרדה סימפטומים שונים וסיבות מורכבות, ועל כן חשוב להקפיד להתאים את סוג הטיפול לסוג החרדה.
ד"ר אילן טל 17/01/09
טיפול נפשי בנפגעי חרדה
במהלך חיינו כולנו חווים מצבים בהם המתח והלחץ משתלט עלינו, גורם לנו סבל ולא מאפשר לנו לתפקד כרגיל. מצבים אלו, בהם אנו חשים פחד רב, מלווים בשינוי בהתנהגותנו, הנם מצבים הנקראים ביום-יום מצבי חרדה, וניתן להקל משמעותית על הסובלים מהם, באמצעות טיפול נפשי. [u]
המרכיבים השונים של החרדה
[/u]: - המרכיב הראשון הינו המרכיב הגופני. בעת הלחץ והמתח אנו עלולים לחוש סימנים גופניים שונים, שהשכיחים בהם הנה כאבי בטן, בחילות או אי נוחות ביטנית כלשהי, קשיי נשימה או תחושת מחנק או גוש בגרון, הזעה, זרמים בידיים וברגליים ועד רעד. - המרכיב הרגשי משתלב היטב עם המרכיב הגופני, והוא מורכב בעיקר מפחד. לעיתים התחושה הנה של פחד קל או בינוני, אך לעיתים מדובר באימה של ממש, עם תחושת איום קשה. - מרכיב חשוב נוסף הינו המרכיב הקוגניטיבי (החשיבתי)- כלומר המרכיב קשור לאופן החשיבה שלנו, והוא מרכיב חשוב ביותר. המחשבות המופיעות בעת מצבי חרדה הן מחשבות ספציפיות ביותר. אנו חושבים באותם רגעים כי העתיד עומד להיות נוראי ביותר, גם אם אין הדבר הגיוני כלל. אנו מצליחים רק לראות את המבחן שבו אנו נכשלים, או כיצד אנו עומדים למות מהתקף החרדה שרק כעת חווינו. המחשבות שבות למוחנו, מציקות ואינן מרפות, ורבים חשים חוסר אונים, או חוסר שליטה אל מול המחשבות הללו. המחשבות נראות לא הגיוניות בעליל, אך האדם לא חש שההבנה שלאחר מכן מסייעת לו. טיפול נפשי-קוגניטיבי עוסק בדיוק במחשבות ובדרכים להתמודד עמן. - המרכיב האחרון הנו המרכיב ההתנהגותי. מבחינה התנהגותית תמיד נעדיף להימנע ממה שמעורר אצלנו את החרדה, ויש אנשים אשר מנסים לפתור את החרדה בדרך של הימנעות - אם יש פחד מטיסות, אזי עדיף להימנע מלטוס. עם זאת, מסתבר כי כאשר אנו נמנעים, החרדה אינה נעלמת אלא מופיעה שוב במקום אחר, ובסופו של דבר הניסיון להימנע מסתיים בהחמרת החרדה. חרדה נחשפת בכל מיני מקרים ועל ידי אנשים שונים. לעיתים האדם עצמו מרגיש צורך בטיפול, לעיתים בן המשפחה מביא אותו, או שהסימנים מתבררים כאשר האדם פונה לקבלת טיפול נפשי וסיוע של פסיכולוג או פסיכיאטר.


[u]
מהם סוגי הפרעות החרדה המוכרות כיום?
[/u] 1.
הפרעת פניקה או הפרעת אימה (התקפי חרדה)
- התקפי חרדה חוזרים המופיעים ללא הודעה מוקדמת, ובלי סיבה נראית לעין. ההתקפים המלווים בפחד עוצמתי ובכל הסימנים שפורטו לעיל, ובין ההתקפים יש הימנעות מכל מה שיכול לעורר התקף. אגורפוביה הנו מצב נילווה בו יש פחד ממקומות מהם ההיחלצות עלולה להיות קשה. 2.
חרדה חברתית
- חרדה המופיעה כאשר אנשים חשופים להערכה או ביקורת על ידי אחרים. דיבור לפני קהל, כתיבה בציבור או אכילה בפומבי ושיחה בסלולרי בפומבי, עלולים לגרום לחרדה אצל אנשים אלו, שכמובן יהיו ביישנים וינסו להימנע מפעילות חברתית. 3.
הפרעת חרדה כללית
- המאפיין העיקרי הנו דאגות חוזרות, אשר אינן נותנות מנוח. התסמינים הגופניים כוללים גם הפרעות שינה, כאבי ראש וכן קשיי ריכוז. 4.
פוביות
- פחדים ספציפיים מדברים מסוימים: למשל מחיות, ממקומות סגורים, מגבהים, ממעליות, מטיסות ועוד. 5.
הפרעה פוסט-טראומתית
- זוהי חרדה קשה ההופכת למצב כרוני במהירות יחסית. ההפרעה מופיעה לאחר חשיפה לאירוע שאיים על החיים, ומלווה בחוויה מחדש של האירוע המאיים, התקפי חרדה בלתי נשלטים, חורים בזיכרון, הימנעות וסימנים גופניים קשים, ביניהם גם התפרצויות זעם. מדובר במצב יחסית חמור הדורש טיפול נפשי מיידי. 6. הפר
עה אובססיבית קומפולסיבית (הפרעה טורדנית כפייתית OCD)
- חרדה המתבטאת במחשבות חוזרות, שאינן ניתנות לשליטה, כשהשכיחות הן סדר וניקיון. בנוסף יש התנהגות חוזרת הקשורה למחשבות, כמו למשל ניקיון וסדר מוגזמים.
עוד כתבות על חרדה ודיכאון בגיל המבוגר

[u]
דיכאון בגיל המבוגר - המחקרים האחרונים
[/u]


[u]
דיכאון מעלה הסיכון למות מהתקף לב
[/u]


[u]
דיכאון זה לא גזירה משמיים
[/u]


[u]
האם אני סובל מדיכאון?
[/u]


[u]
תרופות נגד דיכאון עלולות להחליש העצמות בגיל מבוגר
[/u]


[u]
מדוע ההומור טוב לבריאות
[/u]


[u]
התמודדות המבוגרים עם המציאות המשתנה
[/u]

[u]

סם חדש מוחק זכרונות רעים

[/u]
[u]
אנשים מאמינים וחברותיים - חיים יותר
[/u]


[u]
לראשונה בארץ - השתלת קוצב לטיפול בדיכאון
[/u]


[u]
דיכאון - גורם סיכון לאוסטיאופורוזיס
[/u]


[u]
דיכאון - קשור למוות מוקדם
[/u]


[u]
היעדר ויטמין D אצל קשישים - גורם לדיכאון
[/u]

[u]

טיפול נפשי בחרדה

[/u] טיפול נפשי בחרדה הנו רב ומגוון, ולכן צריך להיות מותאם באופן אישי ופרטני למטופל. כאן יפורטו השיטות השונות לטיפול, אך תמיד כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לגבי איזו שיטה או שילוב שיטות מתאים למקרה. 1.
טיפול תרופתי על ידי פסיכיאטר
ישנן קבוצות שונות של תרופות המסייעות בטיפול בחרדה, הן מקבוצת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה, והן מקבוצת התרופות המרגיעות. לכל תרופה מאפיינים שונים, מינונים שונים, זמני נטילה שונים, תופעות לוואי שונות ופרופיל בטיחות שונה. כמובן שאין ליטול תרופות ללא המלצת רופא, וכמוכן עדיף להתייעץ עם פסיכיאטר שזו מומחיותו. הדבר בולט במיוחד לאור כמות התרופות הרבה הקיימת בשוק. סוג הטיפול התרופתי נקבע ברוב הפעמים בהתאם למטרה, למשל האם יש צורך בהרגעה מהירה לזמן קצר, או דווקא לטווח ארוך יותר. כמו כן שוקל הפסיכיאטר יחד עם המטופל מהי עוצמת החרדה, מהן העדפותיו של המטופל, גילו ומצב בריאותו לצורך התאמת טיפול נפשי או תרופתי. היתרון הרב בטיפול תרופתי הנו, שהמטופל אינו חייב לעשות מאמץ פרט לנטילת התרופה. החיסרון הגדול הנו שהפתרון למצבו הוא באמצעות תרופה, ולא באמצעות עבודה עצמית-טיפולית. 2.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי על ידי פסיכולוג
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הנו טיפול פסיכולוגי מסוג מסוים. הטיפול מוגבל בזמן, וכולל עבודה הן בתחום החשיבה והן בתחום ההתנהגות. טיפול זה אינו טיפול פסיכולוגי במובן הרגיל, בו אדם מספר על עצמו ודן בכך עם המטפל, אלא לטיפול זה יש יעדים ומטרות ספציפיים. הטיפול לרוב מבוצע בכתב, ונבדקת ההתקדמות במהלך כל שלבי הטיפול. הטיפול דורש מאמץ ועבודה עצמית מצד המטופל, והוא מקבל משימות לביצוע בין הפגישות. היתרון הגדול של טיפול נפשי מסוג זה, הנו שהמטופל לומד דרך חשיבה והתנהגות חדשים, האמורים לסייע לו, לא רק בזמן פנייתו לטיפול, אלא גם לאחר מכן. לכן גם רוב הטיפול נכתב במחברת, הנשארת אצל המטופל לאחר סיום הטיפול. 3.
ביופידבק, הרפיות מנטליות
למעשה מדובר בשיטות שונות, אשר מטרתן להגיע להרפיה מנטאלית ופיזית. הרפיה משמעותה ירידה במתח נפשי, בעומס המחשבתי ובמתח הגופני. ניתן לעשות זאת הן על ידי לימוד ותרגול של הרפיות שרירים ושימוש בדמיון, והן על באמצעות מחשב. בביופידבק, מתחבר המטופל למחשב, ומסוגל לראות באופן גרפי את רמת המתח והלחץ ולהפחית אותה. 4.
דמיון מודרך, היפנוזה
גם בטיפולים אלו המטרה הנה להגיע להרפיה מנטלית ופיזית. חשוב לדעת כי דמיון מודרך והיפנוזה הנם טיפולים דומים, ובשניהם דרושה מיומנות מקצועית, בכדי לטפל באופן מיטבי (ולפיכך בישראל נדרש רישיון לטיפול בהיפנוזה). בשני המקרים, מדריך המטפל את המטופל באמצעות הדמיון, ומלמד אותו להשתמש בטכניקות של היפנוזה או דמיון מודרך עצמיים. 5.
טיפול פסיכולוגי
לעיתים לחרדה יש מקורות ברורים, הקשורים לאירועים שונים בגיל מוקדם. טיפול נפשי על ידי פסיכולוג, מסייע בהבנת האירועים והתהליכים שאחריהם, ובכך למעשה מסייע לאדם לגבור על תחושות החרדה שלו. היתרון הוא שמדובר בטיפול מעמיק יותר, המאפשר הבנה רחבה.
לאתר של "מרכז ד"ר טל" לייעוץ רב תחומי לבריאות הנפש
- [u]

לחצו

[/u]


תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה