טרשת עורקים? בדיקת צנתור וירטואלי יכולה להציל חיים

בשיתוף מור - רפואה מתקדמת בשבילך
אבחון מחלות שתוקפות את האיברים הפנימיים בגוף מתבצע הרבה פעמים בשלב מתקדם, כשהסימפטומים של המחלה כבר מעידים על בעיה חמורה. במקרה של טרשת עורקים - אחת הסיבות השכיחות למחלות לב הפוגעת במיליוני אנשים ברחבי הארץ והעולם – לאבחון מוקדם ככל האפשר, בשלב בו עדיין אין נזקים משמעותיים, יש משמעות קריטית, לאור העובדה שהמחלה עלולה לגרום להתקף לב.
ברוב המקרים של טרשת עורקים, הנגרמת מהצטברות שכבת כולסטרול ושומן על דפנות העורקים (שכבת פלאק) הפוגעת בזרימת הדם, התסמינים החיצוניים יופיעו רק אחרי היצרות של כ-40% בעורק שנפגע. בגלל ששכבת הפלאק מצטברת באיטיות רבה, מדובר בתהליך הדרגתי שיכול להימשך שנים רבות עד לגרימת היצרות העורק, ולא תמיד התסמינים בולטים לעין.
הבדיקות הקיימות היום לזיהוי המחלה - א.ק.ג ואולטרא-סאונד דופלר – יכולות לאבחן את הטרשת בשלב מתקדם יחסית, כשהשלב הבא הוא צנתור פולשני. אבל בשנים האחרונות חלה מהפכה בתחום עם בדיקה חדשנית בטכנולוגיה מתקדמת, המסוגלת לאתר את המחלה בשלבים מוקדמים ולעתים ממש להציל חיים: בדיקת צנתור וירטואלי – הדמיית לב תלת ממדית.
מהי בדיקת הצנתור הווירטואלי?
הבדיקה יכולה גם לסייע בגילוי מוקדם של סרטן הריאה. צילום: Shutterstock
"צנתור וירטואלי היא בדיקה לא פולשנית", מסביר ד"ר יוסף אקשטיין, מנהל תחום הדימות ברשת מרפאות מור. "היא כוללת הערכה כמותית של חומרת טרשת העורקים בדופן כלי הדם בלב, זיהוי ומיקום ההיצרויות או החסימות של כלי הדם המספקים דם לשריר הלב, זיהוי טיב הרובד הטרשתי, ובנוסף - אפשרות לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, על ידי סריקת בית החזה והריאות המתבצעת במסגרת הבדיקה".
איך מתבצעת בדיקת צנתור וירטואלי?
"הצנתור הווירטואלי מתבצע באמצעות מכשיר CT תלת מימדי עם מינון קרינה נמוך, כשלפני הבדיקה מוזרק לנבדק חומר ניגוד המדגיש את כלי הדם בסריקה", מסביר ד"ר אקשטיין. "במהלך הבדיקה מחוברת מחט עדינה לגב כף היד או למרפק של הנבדק, והוא מחובר למכשיר א.ק.ג".
האם הבדיקה מצריכה הכנה מיוחדת?
"הצנתור הווירטואלי לא מצריך שום הכנה, פרט לצום של 4 שעות לפני כן. מי שנוטל אספירין או תרופה אחרת לדילול הדם יכול להמשיך לקחת אותה כרגיל גם לפני הבדיקה, בניגוד לצנתור רגיל, שמצריך הפסקת מדללי דם עקב חשש לדימום".
[#middleBanner]
במה שונה צנתור וירטואלי מצנתור רגיל?
במסגרת צנתור רגיל חומר הניגוד מוזרק לנבדק באמצעות קטטר בהליך פולשני, הכולל, במקרים רבים, הרדמה מקומית ואשפוז. צנתור וירטואלי מתבצע ללא כל הרדמה או אשפוז.
לדברי ד"ר אקשטיין, הצנתור הווירטואלי יכול להוות תחליף לצנתור פולשני. "הצנתור הווירטואלי מסוגל לזהות את מחלת טרשת העורקים בשלבים המוקדמים שלה, ורק אם תתגלה היצרות משמעותית - המטופל יופנה להמשך בירור ולצנתור רגיל, שמתבצע בשלב מתקדם יותר של המחלה", הוא אומר. "כך שלמעשה, הצנתור הווירטואלי יכול לייתר את הצורך בצנתור".
בדיקה עם קרינה נמוכה. צילום: Shutterstock
יתרונות הצנתור הווירטואלי
1. הליך קצר: הצנתור הווירטואלי אורך 20-30 דקות בלבד
2. דיוק גבוה: הצנתור הווירטואלי מאפשר אבחון מדויק וקריטי כבר בשלבים הראשוניים
3. לא פולשני: ההליך אינו כולל פעולות פולשניות
4. ללא הרדמות: אין צורך בהכנה מוקדמת, בהרדמה או באשפוז
5. קרינה נמוכה: קרינה במינון נמוך
6. חזרה מהירה לשגרה: מיד עם סיום ההליך ניתן לחזור לשגרה ולפעילות מלאה.
מעשנים נמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר. צילום: Shutterstock
למי מומלצת בדיקת צנתור וירטואלי?
"הצנתור הווירטואלי מתאים לכל אדם מעל גיל 60, כשלאנשים הנמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר מומלץ במיוחד לבצע אותה: מעשנים, מי שלא מבצע פעילות גופנית סדירה, אנשים עם היסטוריה משפחתית של טרשת עורקים, מי שחווה כאבים בשמאל בית החזה או עבר ניתוח מעקפים, ומי שבדיקות הא.ק.ג שלו לא תמיד סדירות". בנוסף, מסביר ד"ר אקשטיין, לאנשים עם ריבוי שומנים בדם ולחולי סוכרת, הסובלים יותר מבעיות כלי דם ומשקיעת סידן בכלי הדם, מומלץ לבצע את הצנתור הווירטואלי כמעקב או כבדיקה ראשונה.
למי הבדיקה לא מתאימה?
"הצנתור הווירטואלי כולל הזרקה של יוד כחומר ניגוד, לכן מי שרגיש ליוד אינו יכול לבצע את הבדיקה. בנוסף, הבדיקה לא מתאימה לאנשים עם בעיות בכליות - אי ספיקת כליות, לאנשים עם הפרעות קצב בלב ולבעלי קוצב לב".
איפה ניתן לבצע בדיקת צנתור וירטואלי?
בדיקת הצנתור הווירטואלי מבוצעת באופן פרטי בבתי חולים ובמרפאות דוגמת רשת מרפאות מור. טרם ביצוע הבדיקה יש למלא שאלון התאמה ולמסור את פרטי הרופא המטפל, אשר יקבל גם הוא את תוצאות הבדיקה ישירות מהמכון. התוצאות מפוענחות על ידי רדיולוג וקרדיולוג מומחים, ולאחריהן יוזמן הנבדק לייעוץ ולבחינת המשך טיפול.
מעוניינים לשמוע עוד על הצנתור הווירטואלי? לחצו כאן לפרטים נוספים
אחרי 4 ביופסיות תקינות, התגלה סרטן ממאיר
"בדיקת הקולונוסקופיה הצילה את חיי"
6 דרכים לשפר את זרימת הדם בגוף
נלחמים בלחץ דם גבוה בדרכים טבעיות
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
כמה עולה, היש הנחה למבוטחי מכבי