ט"ו בשבט: מתכונים מיוחדים עם פירות יבשים

הוא אמנם לא חג שמזוהה עם אירוח וארוחות מפוצצות (ואולי טוב שכך), אבל גם בט"ו בשבט אפשר להרשים עם מנות ייחודיות ומתאימות לרוח החג, אם לא את המשפחה המורחבת אז את בני המשפחה הקרובים או כמה חברים טובים. לפניכם כמה מתכוני חג שיכולים להרכיב ארוחה שלמה או לעמוד בפני עצמם – מנה ראשונה, מנה עיקרית ושני קינוחים מפנקים. חג שמח!
מנה ראשונה: סלט מרענן עם פירות יבשים ופיצוחים
צילום: Shutterstock
מצרכים (ל-6 מנות):
1/4 כוס שמן זית
חופן אגוזי מלך
חופן פיסטוקים
חופן אגוזי לוז
חופן שבבי שקדים
כף צנוברים
6 משמשים מיובשים
4 תאנים מיובשות חצויות
6 שזיפים מיובשים
חבילה תרד שטוף ומיובש
1/2 כוס יין לבן
1/2 בצל סגול פרוס דק
כף דבש
מלח
פלפל
ההכנה:
1. במחבת רחבה מטגנים את כל סוגי הפיצוחים שברשימת המצרכים בשמן זית על להבה בינונית כ-5 דקות עד להזהבה. מתבלים במלח ופלפל.
2. מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים כדקה. מגבירים את הלהבה ומוסיפים את היין.
3. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-2 דקות (הרתיחה תנדף את האלכוהול כך שהסלט מותאם לכולם). בקערת הגשה מערבבים יחד את התרד והבצל פרוס.
4. מפזרים מעל את התערובת החמה של האגוזים והפירות היבשים יחד עם הנוזלים. מזלפים מעל הכל כף דבש ומגישים.
המתכון באדיבות השפית, המרצה והיועצת הקולינרית סבינה ולדמן
מנה עיקרית: עוף ממולא באורז ופירות יבשים
צילום: איליה מלניקוב
המצרכים (ל-6 מנות):
1 עוף טרי במשקל 1.5-2 ק"ג
שקית קוקי
למלית:
1.5 כוסות אורז מבושל
8 שזיפים מיובשים, מגולענים וקצוצים
5 תאנים מיובשות קצוצות
1/2 כוס צימוקים כהים (רצוי צימוקים אוזבקים)
3 כפות צנוברים
5 כפות פטרוזיליה קצוצה
1/4 כפית פלפל צ'ילי קצוץ (לא חובה)
1/2 כפית קינמון
1/4 כפית כמון
מלח לפי הטעם
לתיבול העוף:
1/4 כוס שמן תירס (או שמן צמחי אחר)
5 כפות סילאן
1 כף פפריקה מרוקאית בשמן
מלח גס
1/4 כוס מים
ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 220 מעלות.
2. שוטפים היטב את העוף ומייבשים. נזהרים לא לקרוע את העור.
3. מערבבים את כל חומרי המלית וממלאים את חלל הבטן של העוף. דוחסים את המלית ובעזרת שני קיסמים סוגרים את פתח העוף. אם נשארה מלית אפשר להניחה סביב העוף.
4. מערבבים את חומרי התיבול ומורחים היטב את העוף מכל צדדיו.
5. מכניסים את העוף לשקית קוקי, אוטמים את השקית וצולים שעה וחצי, עד שהוא רך מאוד והבשר כמעט נופל מהעצם.
המתכון באדיבות השף אביב משה (מסעדות "קוואטרו" ו"יאסו"), מתוך ספר מתכוני חג (הפסח שלנו) של 18 שפים מובילים, שהכנסותיו הוקדשו לקניית מצרכים למשפחות נזקקות בתל אביב- יפו.
קינוח: עוגת פירות יבשים
צילום: יח'צ
מצרכים:
250 גרם אגוזים מכול סוג (אפשר גם שקדים)
250 גרם פירות יבשים קצוצים – צימוקים, משמשים, חמוציות, תמרים
1/2 כוס סוכר חום
1/2 כוס קמח חיטה מלא
3 ביצים גדולות
כף אבקת אפייה
כף תמצית וניל
ההכנה:
1. מחממים תנור ל- 170 מעלות.
2. בקערה גדולה מערבבים בעזרת כף את הביצים, הקמח, אבקת האפייה, הסוכר ותמצית הווניל על לקבלת עיסה אחידה.
3. משלבים יחד את כל שאר המצרכים ומערבבים היטב עד שכל המצרכים מכוסים היטב בבלילה (הבלילה היא רק דבק שמאחד את כל הפירות היבשים יחד).
4. מרפדים תבנית אפייה מלבנית (אינגליש קייק) בנייר אפייה עם מעט ספריי שמן. יוצקים פנימה את הבלילה ומנערים קלות את התבנית כל שכל המצרכים יהיו מכוסים בבלילה ומיושרים בתבנית.
5. מכניסים לתנור למשך כ-45 דקות בטמפרטורה של 170 מעלות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.
המתכון באדיבות בית הקפה החברתי של עמותת "מתגייסים למען חולי לוקמיה", חיפה
קינוח 2: טרמיסו ט"ו בשבט
צילום באדיבות אורה קורן
המתכון של בלוגרית האוכל והעיתונאית אורה קורן, מתוך הבלוג שלה "בננה ספליט" והספר "100 המתכונים של חגי ישראל": "בלי להרגיז את האיטלקים, אפשר להסב את הטירמיסו שלהם באופן זמני לחגיגות ט"ו בשבט. אני מוסיפה לו פירות יבשים קטנטנים מושרים בליקר פירות מתוק, ואחר כך מוסיפה את הליקר לקפה שבו טובלים את הבישקוטים. זה מעניק לטעם מימד נוסף.
אני גם משתמשת בגבינה 5% במקום מסקרפונה 40% מטעמי בריאות, וכדי לתת לקרם טעם מעט חמצמץ, מנוגד למתיקות הכללית. בניגוד למקור, לא יהיה כאן חלמון ביצה טרי, כי כשמכינים טירמיסו עם ביצה לא מפוסטרת יש לאכול אותו מיד. וכשאני מכינה טירמיסו, אני מעדיפה להכין כמות כזו שאפשר לאכול לאורך השבוע".
מצרכים (ל-4 מנות):
2 מכלי שמנת מתוקה 38% שומן (500 מ"ל סך הכל)
1 גביע גבינה לבנה 5% שומן
1/4 כוס סוכר
8 בישקוטים
2 מנות אספרסו ארוך
1 כפית סוכר
1 כוס פירות יבשים קצוצים (צימוקים, חמוציות ועוד)
1/2 כוס אגוזי פקאן
1/2 כוס ליקר שזיפים (או ליקר פירות אחר)
ההכנה:
1. משרים את הפירות היבשים בליקר.
2. קולים את הפקאנים במחבת עם מעט שמן זית, מצננים וקוצצים גס.
3. מכניסים לקערה את השמנת ורבע כוס הסוכר ומקציפים. מוסיפים את הגבינה וממשיכים להקציף לקבלת מרקם אחיד.
4. מוציאים את הפירות מהליקר. יוצקים את הקפה לקערה, מוסיפים כפית סוכר ואת הליקר שבו הושרו הפירות. טועמים. אם הוא חזק מדי, אפשר לדלל עם 2-3 כפות מים. מצננים לטמפרטורת החדר.
5. מכינים ארבע כוסות הגשה וכעת מרכיבים את המנה: טובלים בזריזות בישקוט שלם בקפה משני צדדיו ומניחים בכוס לאורך הדופן.
6. שוברים בישקוט נוסף לשלושה חלקים. שליש ממנו טובלים בקפה ומניחים בתחתית הכוס.
יוצקים קרם עד חצי גובה הכוס. מפזרים מעל כף פירות יבשים וכף פקאנים.
טובלים את שני השלישים הנותרים של הבישקוט בקפה ומניחים מעל.
מניחים עוד כף גדולה של קרם מעל. יוצקים 2-3 כפות מהקפה מסביב. מניחים מעל עוד קרם (אפשר לזלף לקבלת צורה יפה). מפזרים מעליו פירות יבשים ופקאנים.
מצננים לפחות 5 שעות, עדיף ללילה במקרר.
פירות יבשים - האם הם באמת בריאים?
עונת התפוזים: 3 מתכונים מפתיעים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...