חזרה למגזין אוכל

יום השוקולד: מתכונים מתוקים במיוחד

יום השוקולד הבינלאומי שיחול מחר (שישי) הוא הזדמנות להזכיר את כל היתרונות הבריאותיים שיש למתוק-מתוק הזה (ויש לא מעט), וגם לפנק אתכם בשני מתכוני שוקולד שווים
עדי כץ 06/07/17
יום השוקולד: מתכונים מתוקים במיוחד
אם אוכלים במידה, השוקולד תורם לבריאות ואפילו לתהליך הרזיה. צילום: Shutterstock

 

 

קשה לדמיין את החיים בלי שוקולד. המתוק-מתוק הזה מנחם, מעלה מצב רוח וחיוך על הפנים, וגם הארוחה הכי טעימה בעולם לא שלמה בלעדיו כקינוח. הראשונים להבין שבפולי הקקאו יש הנאה וסיפוק שמזכירים לא מעט סקס טוב, היו בני המאיה והאצטקים של דרום אמריקה. היום, כשאנחנו מכניסים עוד קוביית שוקולד לפה (או שורה שלמה, אם להיות כנים), כל שנשאר לנו הוא להוקיר את תרומתם לאנושות של אותם אינדיאנים חכמים.

 

יום השוקולד הבינלאומי שיחול מחר (7 ביולי) הוא הזדמנות נוספת לדון במתוק הממכר. למה צריך להקדיש יום מיוחד לתפארת השוקולד? מאותה סיבה שצריך את יום המגפיים הבינלאומי (המתקיים דווקא ביוני), את יום החומוס הבינלאומי או את יום הארי פוטר. וחייבים להסכים ששוקולד נחוץ בחיינו קצת יותר מהקוסם הצעיר עם המשקפיים.

 

השוקולד מיוצר מזרעים מותססים, קלויים וטחונים של עץ הקקאו, משולבים במוצקי קקאו, סוכר ולציטין. לפני שהפך לממתק מוצק, היה השוקולד משקה מר שהכינו האינדיאנים מפולי קקאו טחונים, תיבלו בפלפל חריף ושתו כתרופה לעייפות ולכל מכאוב.

 

לאירופה הגיעו הפולים כמתנה למלך ספרד, אבל רק אחרי כמאה שנה קנה קסמו של המשקה המריר את לב האירופאים, לא לפני שהחליפו את הצ'ילי בסוכר. במאה ה-19 הצליח מדען הולנדי לבודד את השומן מפולי הקקאו, מה שסלל את הדרך לייצור טבליות השוקולד הראשונות, והשאר היסטוריה.     

 

השוקולד נחלק לשלושה סוגים עיקריים: שוקולד מריר, המכיל יותר מוצקי קקאו ולרוב ללא רכיבי חלב, שוקולד חלב שהוא הנפוץ ביותר וחביב בעיקר על ילדים, ושוקולד לבן, שהוא לא בדיוק שוקולד. הפורמט הנפוץ ביותר של שוקולד הוא כמובן החפיסה - אותם ריבועים ושורות המרכיבים אותה, ומאפשרים לכאורה למנן את הצריכה. אבל כולנו יודעים שזה לא תמיד עובד.  

 

 

מוריד לחץ דם וכולסטרול רע

 

 

 שוקולד מריר, עשוי לפחות 70% מוצקי קקאו, הוא תוספת רצויה לתפריט. צילום: Shutterstock

 

 

לטובת המכורים לשוקולד, באו מחקרים והוכיחו שהוא גם טוב לבריאות: פולי הקקאו, שניתן לצורך גם בפני עצמם, מלאים במינרלים כמו מגנזיום, סידן, אבץ, נחושת וכרום, ובנוגדי חמצון כמו ויטמין C ופלבונואידים. אם מתרכזים בשוקולד המריר, העשוי מ-70% מוצקי קקאו ומעלה, ללא החלב ועם פחות סוכר ושומן, מדובר בתוספת רצויה לתפריט.

 

אכילת שוקולד יומיומית, במידה כמובן, תפחית סטרס ותרגיע, ובמקביל - תקפיץ את רמות הסרוטונין והדופאמין במוח, ואיתם את מצב הרוח. הקפאין שבשוקולד יספק אנרגיה וישפר את זרימת הדם במוח, מה שיתרום לריכוז ולזיכרון לטווח קצר.

 

ויש לשוקולד גם תועלות ידועות פחות. הוא מפחית, למשל, תגובות דלקתיות, מונע טרשת עורקים, מוריד את לחץ הדם ואת רמת הכולסטרול הרע ובכך מקטין את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולשבץ. השוקולד גם מעלה את התנגודת לאינסולין, ויכול לעכב את הופעת התסמונת המטבולית ואת מחלת הסוכרת.

 

למרות שהוא מתויג כהנאה אחת גדולה, השוקולד אפילו תורם לדיאטה: נמצא במחקרים שמי שצורך שוקולד מריר בקביעות, רזה יותר. אולי בגלל שהוא מסייע בהתרבות אוכלוסיית החיידקים הטובים במערכת העיכול, המשפרים ומזרזים את תהליך ההרזיה.  

 

הבעיה העיקרית העומדת בפנינו היום, בעיקר אם נקלענו לאחת מחנויות השוקולד המפתות, היא לבחור בין שלל העיצובים, הטעמים, המרקמים, התיבולים והמילויים של השוקולדים בוויטרינה. מובן שאין שום סיבה להסתפק בשוקולד כשלעצמו, ואפשר להשתמש בו להכנת משקאות, קינוחים, גלידות, עוגות ומאפים. והיי, הם יכולים אפילו להיות בריאותיים.

 

לפניכם שני מתכוני שוקולד בריאים של עדי שפירא, מתוך הבלוג "דובדבנים של טעם - אוכל שטבעי לאהוב": 

 

 

שוקולאבים: לבבות שוקולד ממולאים בפירות יבשים

 

צילום: יח"צ 

 

 

המרכיבים:

 

לבסיסי הלבבות:

1 כוס אגוזי לוז טחונים לקמח

1 כוס שקדים טחונים לקמח

4 תמרים קטנים ו-2 גדולים, ללא חרצנים, רצוי אורגניים

4 משמשים מיובשים, רצוי אורגניים

2 כפות שטוחות שמן קוקוס

2 כפות סירופ מייפל

1 כפית תמצית מי ורדים – אופציונלי

1 כפית תמצית וניל

 

לשוקולד:

3/4 כוס חמאת קקאו איכותית

1/4 כוס שמן קוקוס

2 כוסות אבקת קקאו איכותית

3-5 כפות המתקה טבעית בסירופ מייפל או סילאן

 

ההכנה:

 

להכנת בסיסי הלבבות:

 

1. מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון או לבלנדר חזק, וטוחנים עד שמתקבלת עיסה רכה שלא מתפוררת.

 

2. מכניסים את העיסה למקרר כשהיא מכוסה, למניעת התייבשות מלמעלה, לשעה או יותר.

 

כשהיא קרה ויציבה, מרדדים אותה על משטח לעובי של 1 ס"מ.

 

3. קורצים לבבות בעזרת קורצן מתאים (אפשר גם פרחים, פרפרים או כדורים - הכול הולך).

 

4. מכניסים בחזרה למקרר.

 

להכנת השוקולד:

 

1. בשיטת בן מארי (המסה של סיר בתוך סיר) ממיסים את חמאת הקקאו והשמן תוך כדי ערבוב, על אש נמוכה.

 

2. מוסיפים את אבקת הקקאו ומערבבים היטב למניעת גושים.

 

3. מוסיפים את ההמתקה (מתחילים עם מעט ומוסיפים, לפי הטעם).

 

לציפוי הלבבות:

 

1. מוציאים מהמקרר את הלבבות שהכנו קודם ומכינים מגש מצופה בנייר אפייה.

 

2. טובלים את הלבבות בבלילת השוקולד, כך שיהיו מצופים היטב, ומניחים על המגש להתקררות.

 

3. אפשר לקשט מלמעלה בשבבי קוקוס.

 

 

בראוניז טבעוניים

 

צילום: יח"צ 

 

 

המרכיבים:

 

80 גרם שוקולד מריר בקוביות או שוקו-צ'יפס

1/2 כוס אבקת קקאו

3 כוסות שעועית שחורה, מושרית ליממה, מבושלת ורכה

1 כוס מיקס אגוזים לבחירתכם

1 כוס מיקס פירות יבשים לבחירתכם

3 כפות שמן קוקוס

1 כפית תמצית וניל איכותית או מקל וניל טחון

3 כפות מלאות רסק תפוחים (עדיף ביתי)

1/4 כוס סירופ מייפל איכותי

קורט מלח

1/2 כוס קמח שקדים

 

ההכנה:

 

1. מכניסים את האגוזים למעבד מזון וטוחנים. בהדרגה מכניסים את שאר החומרים - מלבד השוקולד.

 

2. מעבירים את כל המסה לתבנית פיירקס לא גדולה, משומנת בשמן קוקוס.

 

3. משטחים את העיסה ומפזרים את השוקולד.

 

4. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות, ואופים 20-25 דקות.

 

5. בודקים עם קיסם האם העיסה יציבה אך לחה מבפנים.

 

6. מוציאים מהתנור, ממתינים שיתקרר וחותכים לריבועי בראוניז. 

 

 

עוד על החג המתוק מכולם

10 סיבות לאכול שוקולד מריר (פלוס מתכון משגע)

שוקולד מריר משפר ביצועים אצל חולים

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

מסיבת תה: שלושה מתכוני עוגיות

מתכון ביתי לחטיף שוקולד טעים

רגע מתוק: קינוחי כוס אישיים

 

ואיזה שוקולד אתם אוהבים? שתפו בקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

תגובות  1  אהבו 

27/08/17
שוקולד- הדרך לכבוש לבבות. אן ספק שמי שגילה את התכונות היפייפיות של המאכל המתוק גילה זהב.  תודה על הכתבה המקסימה! פרימיום צ'ק אין קורס עיצוב תאורה  ...
שוקולד- הדרך לכבוש לבבות. אן ספק שמי שגילה את התכונות היפייפיות של המאכל המתוק גילה זהב. 

תודה על הכתבה המקסימה!











פרימיום צ'ק אין

קורס עיצוב תאורה

 
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...

לקריאת הכתבה
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר

ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...

לקריאת הכתבה
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג

 

מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה