יוצאים מהקופסה: חוזרים לשחק במשחקי קופסה

מתי בפעם האחרונה שיחקתם משחקי קופסה? ולא, אנחנו לא מתכוונים למשחקים ששיחקתם כשהייתם ילדים או לאלה שאתם משחקים לפעמים עם הנכדים (שבדור המחשב גם ככה בקושי משחקים). אם לוקח לכם הרבה זמן לחשב, כנראה אתם שייכים לרוב המוחלט של מבוגרים שאחרי גיל הילדות הפסיקו לשחק, ומאז לא שבו לפזר קלפים או קוביות משחק על השולחן או על הרצפה בסלון.
לכולכם יש לנו חדשות: משחקי הקופסה חוזרים, ובגדול. פגשנו שני שחקנים שניסו והתמכרו ושתי יזמיות מתחום החינוך שכבר שנים עוסקות בתחום, ובשנה האחרונה הרחיבו את פעולתן ומשיקות קבוצות משחק בכל רחבי הארץ. כולם מספרים על ההנאה הגדולה, וגם על היתרונות הרבים שיש למשחקי קופסה, בנוסף כמובן להנאה מהפעילות המשחקית.
לעודד מירון, בן 57 מפתח תקווה, נשוי ואב לילדים גדולים יש חברה לפרסום ושיווק לגיל השלישי. הוא וחבריו אנשי העסקים הגיעו למפגש נטוורקינג של אנשים בטווח גילים דומה (45 עד 65), ועד מהרה נשלפו המשחקים. "בבת אחת כולנו היינו כמו ילדים קטנים, משחקים במשחקי קופסה מיוחדים וחוזרים להיות ילדים בעיקר ברמה התחרותית של העניין", הוא מספר. "בהתחלה הרמנו גבה שהגענו לערב גיבוש שמבוסס על משחקים, אבל בזכות ההפעלה המיוחדת כולם התחברו ממש במהרה ושיחקו בהנאה רבה. יצאו הרבה חיבורים מהערב הזה, חיבורים עסקיים וחברתיים כאחד".
מירון אומר שהופתע לגלות שיש מאות משחקי קופסה שונים: "כולם מתאימים לקבוצות, חלקם משחקים לילדים ולמבוגרים כאחד, והשוס הוא שזה בול מתאים לקבוצות של אנשים, גם כאלה שמכירים וגם כאלה שאינם מכירים וצריכים להכיר".
מאז שגילה את המשחק הוא משחק בכל הזדמנות שיכול. "המשחק מאוד מהנה. יש פה אלמנטים של פיתוח המחשבה, חידוד החשיבה, תגבור התחרותיות והאמביציה. ואם מדובר בקבוצה אז זה גם מגבש. עכשיו אני רוצה לארגן קבוצה של אנשים, שנשחק ביחד".
"אי אפשר לחשוב על דברים אחרים בזמן המשחק"
,
"לוקח 30 שניות להיכנס לזה והשרירים מתרגלים, כי נורא טבעי לשחק". צילום באדיבות "מחוץ לקופסה"
נילי זהבי, 61 מאורנית, היא אימא לשלושה וסבתא לחמישה (והשישי בדרך). בעבר הייתה מורה לאלקטרוניקה וחשמל והיום היא מאמנת אישית ומשווקת מוצרי בריאות טבעיים, אבל אנחנו נפגשות אחרי שאני שומעת שהיא מצהירה בגאווה כי היא "מכורה למשחקי קופסה". לדבריה, תמיד שיחקה פה ושם בבית, בעיקר עם הנכדים, אבל כשהכירה את מרכז "מחוץ לקופסה" בהוד השרון הבינה שאפשר וכדאי להסתכל על המשחקים בצורה אחרת. "פשוט התאהבתי".
זהבי אומרת שהיא מרגישה היטב איך המשחקים משפרים את היכולת הקוגניטיבית שלה: "אחת הבעיות במשחקי קופסה זה ללמוד את ההוראות, והמדריכות מביאות אותן בצורה קלילה וכל פעם יש נושא אחר שמקשר בין המשחקים השונים, וכך זה הופך לחוויה מלמדת, שמחה ומצחיקה".
זהבי משתתפת בסדנה שנקראת "חדר כושר למוח", שבה היא מתאמנת ביחד עם שותפיה ושותפותיה למשחק בנושאים כמו אסטרטגיה, מספרים, זיהוי חזותי, צבעים ועוד. "אבל יש עוד היבט למשחקים", היא מגלה, "וזה מה שאני לומדת על עצמי דרך המשחקים ואיך הוא בא לידי ביטוי בחיים עצמם. איפה אני בשיתוף פעולה, איך אני בתחרות, מתי אני מאפשרת לאחרים לנצח כדי לתת להם הרגשה טובה, איפה אני נלחצת ואיפה מוותרת מראש. אבל מעל לכל זה מאוד מהנה, יש הרבה צחוקים, כיף ושחרור. אי אפשר לחשוב על דברים אחרים בזמן המשחק".
"המשחקים הכניסו לכל המשפחה תחום עניין חדש"
נילי זהבי משחקת עם הנכדים, צילום באדיבותה
המשחק גם תרם לגיבוש המשפחתי, לדברי זהבי: "אני משחקת ואז קונה משחקים ומשחקת בבית עם הילדים והנכדים, זה פשוט מדבק. יש משחקים שרק אני והילדים הגדולים שכבר כולם נשואים משחקים, אז אנחנו מחכים שהנכדים ילכו לישון ומשחקים ביחד. ממש נכנס למשפחה תחום עניין חדש, ופתאום הסתבר לי שהבן קנה משחק עם הבן שלו והחתן משחק עם חברים".
מה הם המשחקים הכי פופולריים אצלכם במשפחה?
"מצד אחד משחקים של פעם, כמו 'ארץ עיר' בפורמט של כרטיסיות, טאקי הגרסה המורחבת, משחקי זיהוי מהיר כמו דופלו וטריפל, ויש גם הרבה פעמים משחקים משודרגים כמו 'איקס-עיגול', שמגיע עם המון שכלולים. מתברר שאפשר לשנות קצת את ההוראות ואז המשחק הופך יותר מתוחכם, מצחיק ומאתגר".
את משחקת עם קבוצה קבועה?
"חברה הביאה חברה וגם הכרנו חברות חדשות במרכז והפכנו לגרעין מגובש, שהפך לחברויות גם מחוץ למשחק. אנחנו מחליפות מתכונים ויוצאות לבילויים משותפים".
אנה שפרוך, 41 וענת זפרני, 48, יזמיות מהמרכז, הן נשות חינוך שנפגשו כשהקימו בית ספר ("קסם") פתוח ניסויי שמשתמש במשחקים. בהמשך הן פתחו צהרון ביחד - שפרוך הביאה את כל המשחקים וזפרני לימדה קואצ'ינג. "זה התערבב והפך למשחקולוגיה", הן מסכמות 13 שנות עיסוק בתחום. "בינתיים הבנו מה אנחנו יכולות לעשות, סגרנו את הצהרון והחלטנו לפתוח את המרכז במטרה לעבוד עם בוגרים. המרכז פונה גם לקהל פרטי של משפחות וחברים וגם לארגונים, במטרה ליצור למידה משחקית".
בשנתיים האחרונות הן פיתחו את "חדר כושר למוח", שמציע תרגול קוגניטיבי ומיועד לגמלאים ולבני הגיל השלישי. "מגיעים אלינו צעירים מגיל 50 עד 80, וזה ממש מרגש אותנו כי זה הפך להיות הפרויקט האהוב עלינו", אומרות השתיים שעוסקות גם בייעוץ ובפיתוח משחקים מקוריים.
חדר כושר למוח
גם מפעיל את המוח וגם יוצר חברותא חזקה. צילום באדיבות "מחוץ לקופסה"
במרכז יש אוסף של 400 משחקים, "אוסף שהולך וגדל", הן מדגישות. "יש לנו משחקים מוכרים מאוד וגם משחקים שקנינו ברחבי העולם בתערוכות". בחלוקת התפקידים ביניהן שפרוך היא ציידת המשחקים של העסק, וגם מכירה את ההוראות והחוקים של כל המשחקים כולם. זפרני מודה: "אני מכירה וזוכרת את הרוב".
איך התחלתן לעבוד עם מבוגרים?
"מההתחלה שאפנו לעבוד עם בוגרים מגיל 25 ומעלה. למען האמת רק בקיץ המשחקייה פתוחה גם לילדים, ויש לנו סמינר פיתוח משחקים לבני 12. המשחקייה עובדת בכל ימות השנה ופתוחה לקהל הרחב. בקיץ מגיעים גם סבים וסבתות עם ילדים ונכדים אבל הרוב המוחלט הוא מבוגרים שמגיעים לשחק עם בני גילם, מה שמאפשר חווית משחק אחרת בתכלית".
השתיים אוהבות משחקים גם באופן אישי. שפרוך: "אני מתה על משחקים, יש לי אוסף ענק בבית. משחקים זה כיף. הכי אני אוהבת שיש כאלה שאומרים שזה נשמע מגניב, אבל הרוב אומרים 'מה זה השטויות האלה, מה עכשיו הביאו לנו משחקים?'. לוקח 30 שניות להיות בדבר הזה והשרירים מתרגלים, כי נורא טבעי לשחק. נורא מהר המשחקים עובדים ולגיל אין תפקיד יותר. אנחנו רואות שליחות באפשור ובהנגשה של המשחקים לקהל הרחב".
מה הקסם של המשחקים?
זפרני: "ככל שאנחנו מתבגרים אנחנו מתכסים בשכבות, ובזמן שהמבוגרים משחקים אנחנו ממש רואות איך השכבות נופלות וההנאה מוציאה את הכל החוצה לאור, המסכות נופלות ונחשף משהו כן ואמיתי של השחקנים. רובם משתפים שזה מזכיר להם דברים ילדיים, וצריך לראות איך הם צוחקים צחוק אמיתי וכן כדי להתרשם מזה".
כאמור, בשנה האחרונה יצא לדרך פרויקט הדגל של "מחוץ לקופסה" – סדנת חדר כושר למוח. "זה מעין חוג שבועי שבו אנחנו מלמדות מדי שבוע שלושה משחקים חדשים, מה שמאפשר תרגול קוגניטיבי מעצם זה שנכנסים למגוון משחקים ומפעילים מיומנויות שהמשחקים מבקשים, מתמודדים עם הוראות מורכבות. זה שובר מוח כי צריך להקשיב להוראות במשך רבע שעה וזה לא פשוט בכלל, במיוחד בגיל מבוגר. אבל זה מפעיל את המוח ובד בבד גם יוצר חברותא מאוד חזקה, והחברותא מעוררת את המוח. המשחקים גם יוצרים קבוצות חברתיות חזקות ומגובשות וזה עוזר להילחם בבדידות שיש בגיל היציאה לפנסיה".
כיום יש קבוצות משחק בהוד השרון ובחדרה, והחודש ייפתחו קבוצות משחק נוספות בתל אביב, ראשון לציון, חיפה ואזורים נוספים, שנפגשות בימים שונים בשבוע ואחת לחודש ביום חמישי האחרון של החודש, מפגש רב משתתפים הכולל גם ארוחת ערב. פרטים נוספים אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק של "מחוץ לקופסה".
5 פעולות כיפיות שגם יעזרו לכם לאמן את המוח
משחקים ביחד: עושים חברים גם אחרי גיל 50
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
לפני שבועיים נפגשנו לראשונה בביתי בראשון לציון> כמה חברות ושיחקנו בשבץ נא. ברצוננו להתרחב
ולהזמין עוד כמה חברים או להתאחד עם קבוצה מאזור השפלה. 0523620442