יש לכם זמן פנוי? צאו להתנדב (ותרוויחו גם את הבריאות שלכם)

השר לאזרחים ותיקים לשעבר, אורי אורבך ז"ל, כינה אותה "מחלת הדור", היום כבר יש מי שמכנה אותה בפה מלא מגפה – כך או כך, בדידות כבר ידועה לא רק כבעיה חברתית, אלא ככזו שיכולה גם להרוג. על פי נתוני הלמ"ס האחרונים, 28% מבני ה-65 ומעלה בישראל חשים בדידות לעיתים קרובות או לפעמים (והמספרים עולים בגילים מבוגרים יותר), בהשוואה ל-18% בקרב האוכלוסייה הצעירה יותר. ארגון הסיוע הגדול בבריטניה העובד עם קשישים כבר ציין בעבר, כי הוכח שבדידות גרועה לבריאות יותר מעישון 15 סיגריות ביום. ואכן, בבריטניה החליטו לעשות מעשה, ומינו לפני כ-3 שנים שרה לענייני בדידות, במטרה לפתח אסטרטגיה רחבה לטיפול בבעיה.
בדידות יכולה להרוג
במחקרים נמצא שבדידות אכן יכולה להרוג – כשבדרך לשם היא עלולה להוביל לדיכאון, ירידה קוגניטיבית ומחלות לב. מגפת הקורונה לא הועילה בהקשר זה, עם סגרים ובידודים שנכפו עלינו וההכרח לשמור על ריחוק חברתי, ועבור האוכלוסייה המבוגרת, חלקה חיה בגפה ושנמצאה גם בקבוצת סיכון, מדובר היה בגזירה נפשית קשה לא פחות מבריאותית.
אבל גם בלי מגפת הקורונה - עזיבת הילדים את הקן, היציאה לפנסיה ולעיתים התאלמנות מבן או בת זוג – כל אלה מעלים את הסיכון לפתח תחושת בדידות, וכנגזרת מכך אף דיכאון. אבל זה לא חייב להיות כך – תוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת, וגמלאים רבים שפורשים מהעבודה מחמת הגיל, מרגישים שכוחם עוד במותנם וכי יש להם עוד הרבה מה לתרום.
מחקר: יש קשר בין התנדבות לירידה בתמותה
אחת הדרכים היעילות למלא את הזמן בגיל השלישי בעשייה משמעותית, לתרום באופן ממשי וגם להכיר אנשים חדשים ולהפיג את תחושת הבדידות, היא התנדבות. מחקרים רבים נכתבו על הקשר שבין התנדבות למען הקהילה לבין שיפור הבריאות ואיכות החיים – התנדבות מקושרת לירידה בסימפטומים של דיכאון והגברת רמת האושר, והתחושה של המתנדב, שהוא רצוי וחיוני, תורמת לתחושת רווחה פיזית ונפשית. אנשים שמתנדבים לפרק זמן ממושך סובלים פחות מסוכרת, מחלות לב ומגבלות תפקודיות, וחשים תחושת שייכות וערך עצמי. מעורבות חברתית והתנדבותית בגיל מבוגר מפחיתה משמעותית את הסיכון לפגיעה קוגניטיבית ודמנציה, ומחקר מהשנים האחרונות אף מצא כי קיים קשר סיבתי בין התנדבות לבין ירידה בסיכון לתמותה. עוד נמצא במחקרים, כי את התועלת הגדולה ביותר מהתנדבות מקבלים דווקא מבוגרים עם בעיות תפקודיות ומחלות כרוניות.
סקרים שנערכו בעבר הראו נכונות גבוהה להתנדבות בקרב בני הגיל השלישי בארץ, ועל פי נתוני הלמ"ס מ-2019, 22% מהמתנדבים הם בני 65-74. שיעור המתנדבים בגילי 75+ הוא 11%. גברים מתנדבים יותר מנשים, על פי הנתונים: שיעור הגברים בני ה-65 ומעלה המתנדבים בארץ הוא 20.5%, לעומת 16% נשים בנות 65 ומעלה. אך למרות הנכונות הרבה, לעיתים קשה לדעת היכן להתנדב ומאיפה להתחיל. חשוב שההתנדבות תהיה קרובה ללב המתנדב כדי שגם הסביבה תפיק ממנה תועלת אבל גם המתנדב, וכך הוא גם יוכל להתמיד בה.
המתנדבים שמלמדים את המבוגרים טכנולוגיה דיגיטלית
פרויקט "אוריינות דיגיטלית" של מפעל הפיס מחבר בין מתנדבים לקשישים הזקוקים לעזרה בטכנולוגיה דיגיטלית. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
יוזמה חדשה של מפעל הפיס בשם "מתחברים", שמפעילה המועצה הישראלית להתנדבות המקדמת את כל נושא ההתנדבות של ועבור האזרחים הוותיקים בארץ, מבקשת להעלות לסדר היום הציבורי את נושא הבדידות בקרב האוכלוסייה המבוגרת בארץ. באמצעות שורת פעילויות, היוזמה החדשה מאפשרת לכל מי שחפץ להתנדב עם קשישים לעסוק בעשייה משמעותית, לתרום לקהילה ולשפר גם את איכות חייו באמצעות העשייה החשובה.
כך למשל, פרויקט "אוריינות דיגיטלית" המתקיים ביישובים שונים ברחבי הארץ, מאפשר למתנדבים לסייע לקשישים בכל הקשור לטכנולוגיה דיגיטלית – ללמד אותם איך לערוך קניות ברשת, איך לפתוח קבוצת וואטסאפ עם הנכדים, איך לשוחח שיחת וידאו עם המשפחה, איך להזמין תור לקופת חולים דרך אתר הקופה וכיו"ב. בבאר שבע בונים בימים אלה את הקבוצות, ומחפשים מתנדבים מהאזור בעלי ידע בסיסי בטכנולוגיה, כדי להקים את סיירת המתנדבים שתוכל להגיע לביתם של הקשישים ולהעניק להם עזרה דיגיטלית. למתנדבים תינתן הכשרה בסדרה של 7 מפגשי הדרכה, באמצעות עמותת "מחשבה טובה", וליווי צמוד. "אחרי שנת הקורונה הקשה שעברה עלינו, שהציבה בפני כולנו את האתגר הטכנולוגי והדגישה בפנינו עד כמה הטכנולוגיה חשובה – גם ברמה היום-יומית של לשמור על קשר עם המשפחה וגם ברמה הפרקטית של לערוך קניות - רבים מהאזרחים הוותיקים הפכו ליותר דיגיטליים וטכנולוגיים", אומרת תמי איבגי חדד, מובילת תוכנית "מתחברים" של מפעל הפיס בבאר שבע. "המיזם של אוריינות דיגיטלית לחלוטין עונה על הצורך של הפגת הבדידות בקרב מבוגרים, שברגע שידעו לבצע פעולות דיגיטליות, יוכלו להתחבר בצורה כזו גם לאנשים". וכמובן, עבור המתנדבים בני ה-60+, העברת הידע הדיגיטלי הלאה לקשישים הזקוקים לו כל כך, מעוררת סיפוק רב, ותחושת ערך ומשמעות.
על רקע שלט הפעילות של מיזם "מתחברים" ומפעל הפיס בקרית ביאליק, צילום: נוי שם טוב, מילגאית
מתנדבים ומעודדים פעילות גופנית בקרב קשישים
טיולים משותפים להפגת בדידות בקרב המבוגרים במסגרת "מתחברים" של מפעל הפיס. צילום: נוי שם טוב, מילגאית
פעילות נוספת במסגרת המיזם "מתחברים", המתקיימת בקרית ביאליק, נועדה לעודד פעילות גופנית בקרב קשישים ומרותקי בית. במסגרת הפעילות פותחו ערכות כושר לבית, כשכל ערכה כוללת שלושה אביזרים. הן המתנדבים והן הקשישים מקבלים לידם את הערכה (עד כה חולקו 80 ערכות לקשישים ו-60 ערכות למתנדבים), כאשר המתנדבים עוברים הדרכה בעצמם כך שיוכלו להסביר לקשישים כיצד להשתמש בערכה ולהזיז את הגוף גם בבית.
פרט לכך, בקרית ביאליק מקיימים גם טיולים להפגת הבדידות במסגרת "מתחברים", שבחלקם משתתפים גם המתנדבים – בחודש אפריל למשל נערך טיול שהועבר על ידי מדריך טיולים לשמורת הטבע אפק בקרית ביאליק (פארק אפק), כשכל המשתתפים קיבלו כובעים, בקבוקי מים ומאפים. לאחר הטיול נערכה שיחה של המשתתפים, מה שתרם לתחושת הביחד ולהפגת הבדידות. "אני תמיד אומרת שכל מה שאני חולמת עבור הקשישים מפעל הפיס מגשים", מסכמת שרית כהן, מובילת תוכנית "מתחברים" של מפעל הפיס בקרית ביאליק.
רוצים לשמוע עוד על יתרונות ההתנדבות והמיזמים במסגרתם תוכלו גם אתם לתרום לקהילה ולעצמכם? ב-1.6 יום ג' בשעה 11:00 תתקיים בזום ללא עלות הרצאתה של רונית בר, מנכ"לית המועצה הלאומית להתנדבות, במסגרת "מועדון תרבות מוטק'ה". להרשמה לאירוע אנא לחצו כאן. כולכם מוזמנים!
"ההתנדבות נותנת לי עוד משמעות לחיים"
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....
איך עושים זאת??