חזרה לבריאות טובה

כאבי ברכיים: מדוע נגרמים וכיצד לטפל

30% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת ברמה מסוימת מדלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס), מחלה הגורמת לכאבים ופוגעת בתפקוד. איך יוצאים מהסטטיסטיקה? מה הגורמים לה וכיצד ניתן לעצור את התקדמותה, וחשוב מכל כיצד ניתן להפחית את הכאב המלווה אותה? התשובות בכתבה הבאה
תוכן שיווקי 30/03/14
כאבי ברכיים: מדוע נגרמים וכיצד לטפל
כאבי ברכיים: מדוע נגרמים וכיצד לטפל
צילום: Shutterstock


מהי אוסטיאוארטריטיס ומדוע נגרמת?


אוסטיאוארטריטיס היא מחלה ניוונית דלקתית וכרונית של המפרק. מדובר בשינויים המתרחשים בסחוס המפרקי, שלרוב קשורים לגיל ולעיתים גם מופיעים לאחר פציעות של המפרק. אוסטיאוארטריטיס הינה מחלת המפרקים השכיחה בעולם והיא הופכת לנפוצה יותר עם העלייה בתוחלת החיים. מנתונים סטטיסטיים עולה כי כ-80% מהאוכלוסייה בגילאי 55 נפגעים מצורה כלשהי של המחלה ומגיל 65 ומעלה הסיכון לסבול מהדלקת אף גדל.
המחלה עשויה לערב את כל המפרקים, אך היא נפוצה בעיקר במפרקי הברך, הירך, הכתף ושורש כף היד. בניסיון לתקן את נזקי היום-יום למפרק, מפריש הגוף חומרים העשויים לגרום לגירוי דלקתי. בעוד שבמפרק בריא הסחוס והנוזל הסינובאלי, שתפקידו לשמש כחומר מסכך (נוזל סיכה) של המשטחים הנעים במפרק, מגנים על העצמות ומרפדים אותן, אצל הסובלים מאוסטיאוארטריטיס, נפגם הנוזל הסינובאלי כתוצאה מהגירוי הדלקתי ויעילותו בהגנה על המפרק נפגעת.

 

מהם גורמי הסיכון לאוסטיאוארטריטיס?


גיל- שכיחות המחלה עולה בגילאי 55 ומעלה והסיכון עולה מגיל 65 ומעלה, אך היא קיימת גם בקרב אנשים צעירים.
מין- דלקת מפרקים ניוונית שכיחה פי שלושה בקרב נשים.
משקל יתר- אנשים הסובלים מעודף משקל בעלי סיכון מוגבר ללקות באוסטיאוארטריטיס בברך ביחס לבעלי משקל תקין. משקל עודף משפיע על קצב התקדמות המחלה ועל התפתחותה בשתי הברכיים.
עומס אינטנסיבי על המפרקים- הסיכון ללקות באוסטיאוארטריטיס מושפע משימוש חוזר במפרק. עבודה הכרוכה בכריעה או בכיפוף הברכיים גורמת לשכיחות גבוהה של אוסטיאוארטריטיס בברך.
הליכה למרחקים ארוכים בדרכים קשות והרמת משאות כבדים- ספורטאים פגיעים במיוחד לאוסטיאוארטריטיס מפני שפעילותם משלבת שימוש מופרז עם טראומה משמעותית למפרקים, כפי שקורה במהלך ריצה וקפיצה. באחד המחקרים שבוצעו בתחום, נמצא ש-32% מכדורגלני עבר אובחנו כלוקים במחלה.
טראומה לאחר חבלות ושברים או פציעות סחוס- טראומה קשה כגון נזק לרצועה, לשריר או לסחוס, יכולה לגרום שינוי במבנה של המפרק ולהגביר את רמת הלחץ המופעל עליו. נמצא כי גברים שספגו פציעה קשה בברך נמצאים בסיכון גבוה פי כמה ללקות באוסטיאוארטריטיס פוסט-טראומתית לעומת אלה שלא נפצעו.
גורמי סיכון נוספים הם תורשה, זיהומים במפרק, מחלות הורמונאליות שונות ופריקה של מפרקי הירכיים בגיל הינקות והילדות.

 

הכירו את הסימנים לאוסטיאוארטריטיס


תחושת כאב המחמירה בהדרגה -
המחלה מתפתחת באיטיות ובהדרגתיות ותסמינה העיקרי הוא כאב במפרק. ראשית, מופיע הכאב במהלך פעילות ולאחר מאמץ גופני, אולם ככל שהמחלה מתקדמת, הכאבים תכופים יותר ומורגשים גם בזמן מנוחה ובלילה. הכאב הוא הגורם העיקרי למוגבלות ולנכות, אולם רמתו אינה בהכרח משקפת את חומרת המחלה.
נוקשות במפרקים- תחושת הנוקשות מורגשת לרוב לאחר מנוחה ממושכת, למשל שנת לילה, אך חולפת בדרך כלל בתוך כחצי שעה. בשלבים מתקדמים עשויה להופיע תחושת 'חריקה' במפרק.
נפיחות במפרקים- הנפיחות נוטה להחמיר בשל הנוכחות של אוסטאופיטים (בליטות עצם חריגות), הניתנות לאבחון בצילום רנטגן. הנפיחות עלולה להיגרם מנוזל הנמצא בחלל המפרק. 


כיצד תוכלו לעצור את התקדמות המחלה ולהפחית את הכאב? 


הכאב, הנפיחות, העיוות במפרקים והמוגבלות בתנועתיות המפרק הנגרמים כתוצאה מהמחלה מובילים לפגיעה בתפקוד. מסיבה זו, הסובלים מאוסטיאוארטריטיס נמנעים מפעילות גופנית ואף מפעילות יומיומית, דבר המחמיר עוד יותר את מצבם וגורם להיחלשות השרירים, להתרופפות הרצועות, לפגיעה ביציבות המפרקים ולהגברת הרגישות לפציעות. לכן, חשוב ביותר לבצע פעילות גופנית ולו בסיסית, על מנת לעצור את התקדמות המחלה. אך איך ניתן להפחית את הכאב?


ניתן ליטול משככי כאבים להקלה כללית בזמן כאב או כשעה וחצי לפני פעילות גופנית. משככי כאבים הנלקחים דרך הפה כמו פרצטמול, איבופרופן ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות אחרות (NSAID??), יכולים להקל על הכאבים. יחד עם זאת, רצוי שלא ליטול תרופות אלו לטווח ארוך מכיוון שהן עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות. עבור כאבים לאחר פעילות, ניתן לצנן את המפרק בקומפרסים קרים מיד לאחר הפעילות. בנוסף, מחקרים הראו כי קיימת הטבה קטנה עקב שימוש ממושך בתוספי מזון המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין, MSM וסלדרין ואפילו כורכום.


טיפול באמצעות הזרקת חומצה היאלורונית


אחד הטיפולים המומלצים לכאב הנובע מדלקת מפרקים ניוונית הינו הזרקת חומצה היאלורונית לברך. מדובר בחומר אשר מוזרק ישירות למפרק, מחקה את פעילותו של הנוזל הסינוביאלי ומטפל בבעיה על ידי שיקום זמני של יכולת המפרק להגן על עצמו.


הטיפול בהזרקה של חומצה היאלורונית, כגון Synvisc, משפר את צמיגות הנוזל הסינוביאלי ועשוי להקל משמעותית את הכאב למשך חודשים. היתרונות העיקריים בטיפול זה, לעומת טיפולים אחרים, הם אחוז נמוך מאוד של תופעות לוואי, הזרקה תוך מספר דקות במשרד הרופא והאפשרות לטיפול באמצעות זריקה אחת בלבד הנקראת Synvisc One.


מחקרים מצאו כי Synvisc One מכילה את החומצה ההיאלורונית היחידה שהוכיחה הפחתה משמעותית בכאב ויעילות לאורך שנה שלמה. 


לצד טיפולים מומלצים אלו, ישנה חשיבות רבה לשמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית מבוקרת, ירידה במשקל והפחתת העומס והלחץ על המפרקים הפגועים. טיפולים נוספים לאוסטיאוארטריטיס כוללים פיזיותרפיה, הידרותרפיה, אפוסתרפיה וכן שימוש בהליכון Anti-Gravity.

 

לאחרונה הוקמה במדיקס, המרכז הגדול בישראל לאורתופדיה רפואת ספורט ופיזיותרפיה, מרפאה ייעודית המתמחה בטיפול באוסיטאוארטריטיס בשם OA-CLINIC. במרפאה ניתנים מגוון שירותים רפואיים ופרה רפואיים בידי טובי המומחים, ביניהם אבחון מדויק, ייעוץ וליווי רפואי צמוד וכן סל שירותים וטיפולים רחב, הכולל גם הזרקת Synvisc One. במרפאת OA-CLINIC מורכבת על ידי מנהל המרפאה, חבילת טיפול אישית בהתאם למצבו ולחומרת המחלה. טלפון: 03-6482333


הכותב הוא ד"ר שמוליק יצחק, אורתופד מומחה בכירורגיה אורתופדית וספורט, מנהל מרפאת OA-CLINIC , מרפאה ייעודית המתמחה בטיפול באוסטיאוארטריטיס - במדיקס המרכז לאורתופדיה, רפואת ספורט ופיזיותרפיה.

 

למידע נוסף על אוסטיאוארטריטיס והטיפול בSynvisc One לחצו כאן

 

 

 

תגובות  1  אהבו 

האם יש מצב שהסחוס בברכיים לא יהרס במשך השנים?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה