כשטעם ותשוקה נפגשים: לאכול בארץ המגף
הרים נישאים שפסגותיהם מושלגות, ערים יפהפיות, עיירות ציוריות, נופים עוצרי נשימה, מפלים ואגמים, שמורות טבע, תרבות, שופינג ואופנה משובחת הם רק חלק קטן ממה שמחכה לכם בביקור באיטליה. אבל אין ספק שאחת האטרקציות הבולטות בארץ המגף היא האוכל המוגש בה: פיצות, פסטות ופוקצ'ות יש לנו אמנם גם בארץ, אבל עם כל הכבוד למסעדות האיטלקיות שלנו, אי אפשר באמת להשוות את זה עם ארץ המקור.
צפון איטליה, אחד מאתרי הנופש האהובים במדינה. צילום: Shutterstock
באופן כללי, המטבח האיטלקי הוא הכלאה של שלל תתי מטבחים במחוזות שונים במדינה, וניכרת בו השפעה של עמים אחרים שגרו באיטליה, כמו הרומאים. לא סתם הוא נחשב לאחד הטובים והמפורסמים בעולם. לרוב הוא מזוהה אמנם עם פיצה, פסטה וגלידות, אבל המטבח האיטלקי מגוון הרבה יותר - בחלקים מסוימים של איטליה ניכרת אפילו השפעה של המטבח הערבי, הסלאבי, היווני והטורקי, ואפילו של המטבח העברי המסורתי. חוץ מהמגוון הרב, מאפיין בולט נוסף של המטבח האיטלקי הוא הטריות של חומרי הגלם: המטבח האיטלקי הוא מטבח עונתי, ולכן המזון המוגש הוא בהתאם לעונות השנה.
בצפון איטליה תמצאו מטבח איטלקי עשיר במיוחד: האזור נחשב לאחד מאתרי הטבע והנופש האהובים במדינה, והוא שופע אגמים שקטים, עיירות קסומות, ערים תוססות וטבע ירוק, ומזמן ביקור במפלי ורונה היפהפיים, ושיט בוונציה לאי מורנו המפנק.
פסטות משובחות במיוחד בצפון איטליה
בצפון איטליה תמצאו פסטות משובחות עם סוגים מיוחדים לאזור. צילום: Shutterstock
המטבח המקומי בוורונה, למשל, מצטיין בפסטות משובחות, עם כמה סוגים ייחודיים לאזור כגון ביגולי – מעין ספגטי עבה ועשיר בטעמים, קסונקלי – הרביולי המפורסם המגיע מצפון איטליה ופיצוצ'רי – פסטה העשויה כולה מכוסמת, ומוגשת לצד גבינה ומרווה. דווקא הפיצה הלאומית פחות פופולרית כאן, ואותה תמצאו בעיקר במסעדות תיירים. לעומת זאת, באזור זה תפגשו יותר בשר ורטבים, עם מרכיבים כמו שמנת ופרמז'ן.
מתוך מגוון המסעדות בצפון איטליה, תוכלו לשבת במסעדות האותנטיות המקומיות, המגישות מגוון מנות מהמטבח האיטלקי הטיפוסי, במסעדות תיירים המציעות מטבח פיוז'ן בינלאומי או במסעדות משפחתיות. אתם תתקלו בוודאי במונח "אוסטריה" או "טרטוריה" – סוג של מסעדת פועלים, עם תפריט מצומצם אבל ביתי וטעים להפליא. אנחנו ממליצים לגוון, כי המסעדות בצפון איטליה מתאימות במיוחד לחיך הישראלי ומהוות חלק חשוב ובלתי נפרד מהטיול שלכם באזור.
איפה נמצאת איטליה האחרת, הפשוטה והאותנטית?
חבל פוליה: עקף המגף האותנטי והבתולי. צילום: Shutterstock
גם דרומה של איטליה הוא אזור יפהפה ומיוחד, המכונה גם "עקב המגף". למרות שהוא נחשב לתיירותי לא פחות מאזור הצפון הוא קצת יותר נחבא אל הכלים, אבל ביקור בו מציע מפגש מרתק עם איטליה האחרת, הפשוטה, הבתולית והאותנטית יותר. חבל פוליה שבדרום, למשל, מציע נופים ירוקים, צוקים תלולים הגולשים אל הים הכחול, ערי נמל, כפרים ציוריים משובצים בבתי אבן לבנים ומבני בארוק ייחודיים, וכמובן – מטבח ייחודי ועשיר. כאן האוכל נחשב לחריף יותר, והעגבניות, שמן הזית ופירות הים הם מרכיבים דומיננטיים בבישול.
פיצה עם זוקיני, להיט בדרום איטליה. צילום: Shutterstock
האוכל האיטלקי מקושר הרבה פעמים לשמחת חיים ולתשוקה, וכל מי שאכל ספגטי שנשרך בפה עד שנעלם יכול להעיד על כך. בדרום איטליה הדבר בולט במיוחד, עם מטבח יצירתי ויצרי. חבל פוליה נחשב למטבח המגוון והעשיר ביותר בדרום איטליה, ויש האומרים שבאיטליה כולה. חומרי הגלם כאן מגיעים מהים ומהאדמה: עגבניות, זוקיני, חצילים, פלפלים אדומים, כרובית, ארטישוק וברוקולי מככבים במאכלים רבים כאן, כולל על הפיצות. הפסטה המפורסמת באזור היא אורקייטה (הנראית כמו אוזניים קטנות), ומוגשת לצד ירק במנה שנקראת צ'ימה די ראפה. גם פסטת טליאטלה המוגשת עם גרגרי חומוס מטוגנים נחשבת פופולרית באזור, ואת המוצרלה המקומית מחליפה לה בוראטה, גבינה עשירה ושמנה.
הגלידה הכי טובה נמצאת בפוליה בדרום איטליה. צילום: Shutterstock
במאכלים רבים בחבל פוליה משתמשים בלחם ובגרעיני חיטה, וכאן "לא זורקים אוכל" היא לא סתם סיסמא: לחם שהתיישן ויבש מוצא את דרכו לסלטים ולמרקים. בביקור בפוליה אל תחמיצו ישיבה במסעדת פועלים מקומית, שתגיש לכם אוכל אותנטי ומיוחד כל כך לאזור, וגם אל תפספסו טעימה מכל הטוב שמציעים דוכני המזון הפזורים ברחובות.
כאן תמצאו גם פיתה, הדומה מאד לזו שמוכרת לנו בארץ, טובלת ברוטב ירקות עשיר וטרי של הירקות הממלאים אותה ומהווה כאן ארוחה בפני עצמה. בין אם אתם מהז'אנר שחייב קינוח אחרי הארוחה ובין אם לא, כדאי שתדעו שבפוליה נמצאת גם הגלידה הנחשבת לטובה ביותר בעקב המגף. ואם זו כשלעצמה לא סיבה מספיק טובה לבקר באזור, אנחנו לא יודעים מה כן.
לכל הפרטים על הטיולים המאורגנים של מוטק'ה לחצו כאן
הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה
[#noBanner]
כשאנחנו חושבים על יוון מיד עולים לראש האיים המוכרים והאהובים כמו קוס, מיקונוס, כרתים ורודוס, בחופשת בטן-גב...
כשדן עזרא מכפר סבא, 74, יצא לפני חמש שנים לפנסיה מתפקידו כמנהל חברה בארצות הברית הוא הרים את הידיים למעלה...
עם הוזלת מחירי הטיסה והרצון של חברות התעופה לחדש, נוספו מספר יעדים מעניינים ביותר למפת התיירות של...
אני חושבת שבמיוחד במחוזות הקטנים יותר באיטליה ניתן למצוא קולינריה מקומית אשר שנים רבות עוברת מדור לדור ומאד יחודית למקום.
מזכיר לי את מטעמי המטבח של אמא.
מטבח קלאסי
תאורה למטבח
דוגמאות למטבחים
המטבח האיטלקי מזכיר לי בדיוק לפני כמה שנים את המטעמים שעשינו בבית לאורחים של אבא מחו''ל שבאו לבקר ובדיוק סיימו לעשות לנו מטבח חדש..ממש נוסטלגיה:)
...המטבח האיטלקי מזכיר לי בדיוק לפני כמה שנים את המטעמים שעשינו בבית לאורחים של אבא מחו''ל שבאו לבקר ובדיוק סיימו לעשות לנו מטבח חדש..ממש נוסטלגיה:)