לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן
שולה, ילידת כורדיסטן, הייתה כל חייה גננת, ויש לה סיפור עלייה חוצה יבשות, עמים ועדות. לילי מפרס היא אם שכולה שנפלטה ממעגל התעסוקה, ובתור מי שהתחתנה עם מרוקאי, למדה בישול מרוקאי אסלי מחמותה. שמש מתימן שכל חייה רצתה ללמוד, משתמשת במטבח חיצוני מיוחד שבו תנורי אבן ואש המשמרים את מסורת הבישול העתיקה של תימן. שלושתן, בנות הגיל השלישי, בחרו כקריירה שנייה לעסוק במה שאהבה נפשן מאז ומתמיד – בישול ואירוח.
כיום שולה, לילי ושמש פותחות את ביתן לאירוח ואת ליבן לאורחים שסקרנים לדעת. בעולם קוראים לזה EatWith (לאכול עם), טרנד שכבר תפס תאוצה גם בארץ, במסגרתו בשלנים – חובבים, מקצועיים או שפים של ממש – מארחים בביתם לחוויה שלמה, שכוללת גם אוכל טוב וגם מפגש עם תרבות שונה ועם אנשים חדשים. שולה, לילי ושמש מציעות חוויה קולינרית סוחפת שלא במסגרת הטרנד הזה, הכוללת אוכל ביתי והכי אותנטי שיש, וגם סיפורים מרתקים מתובלים בהומור שימלא את לבכם באופטימיות. פגשנו אותן לשיחה אישית על אוכל, מסורת אותנטית עתיקה ואירוח מכל הלב.
שמש: אוכל תימני אותנטי
אוכל תימני אותנטי לצד חווית אירוח של תרבות ומסורת עתיקה. שמש אפרתי, צילום: לין לוי
הסיפור של שמש:
שמש אפרתי, 75, עלתה לישראל מתימן בילדותה, יחד עם אביה ואשתו. בתור הבת הבכורה, בתימן הייתה אחראית על רעיית צאן ולאחר העלייה ארצה קיבלה לידיה את התפקיד לסייע בגידול אחיה ואחיותיה הקטנות. אביה התנגד נחרצות לכך שתלמד, אבל זה רק חיזק בה עוד יותר את הרצון ואת הסקרנות הגדולה ללמוד ולחקור כל מה שרק אפשר, וזה מה שעשתה כל חייה. היום שמש מתגוררת במושב ברקת שבדרום, סבתא ל-12 נכדים ול-13 נינים, ואחרי שלמדה בעצמה קרוא וכתוב ונהיגה, היא שוקדת על לימודי צורפות על מנת לשחזר את התכשיטים המסורתיים של יהודי חבאן, אותם היא מתכננת להציג במוזיאון הביתי שהקימה.
על הבישולים:
שמש מבשלת את האוכל התימני הביתי מחבל חבאן, והיא עושה את זה תוך שימוש בשיטות בישול עתיקות שהיו נהוגות בבית הוריה בתימן. זה מתחיל ב"לחאח" - הלחוח החבאני החמצמץ, העשוי מבלילת מחמצת (ולכן מזכיר מאד את האינג׳ירה האתיופיות), אותו שמש אופה על תנור שבנוי בצורת כיפה. היא גם מגישה מרק בשר תימני עם חילבה וסחוג יבש, ווק שהיא סלסת עגבניות מתובלת, נתחי עופות שנטמנו בתנור אבן מיוחד בחצר יחד עם תפוחי אדמה, תבשיל קטניות "לאסיס" ולקינוח - קפה כמובן.
על האירוח:
שמש, אישה אופטימית ומצחיקה, פתחה את ביתה לאירוח במסגרת פרויקט חברתי "שבילים ובישולים", המאפשר הצצה לתרבות של נשים שעלו במבצע "מרבד הקסמים" מחבל חבאן שבתימן. בתוך ביתה פועל מוזיאון משפחתי, אותו בנתה במו ידיה, המוקדש למסורת הייחודית של יהודי חבאן. במטבח החיצוני שלה תמצאו תנור המוסק באמצעות עצים, עליו היא אופה את ה"לחאח", ותנורי אבן בהם היא צולה עופות בשיטה עתיקה. אירוח קולינרי אצל שמש יזמן לכם מפגש עם אוכל תימני אותנטי (ותאמינו לנו, זה הרבה מעבר לג'חנון ומלוואח), כמו גם עם תרבות ומסורת עתיקה.
* האירוח מיועד לקבוצות של 15-50 איש, ומחירו כ-100 שקלים לאדם (בהתאם למנות שמעוניינים לטעום). מושב ברקת, צפון הנגב, 050-4203070, כשר.
שולה משתולה: אירוח ומטעמים כורדיים
אירוח כורדי מכל הלב. שולה משתולה, צילום באדיבותה
הסיפור של שולה:
שולה גלעדי, 64, ילידת כורדיסטן, הקטנה במשפחה של 13 ילדים, עבדה במשך שלושה עשורים כגננת. לפני חמש שנים, כשפרשה לגמלאות, החליטה לעשות את מה שאהבה כל חייה - לבשל ולארח - ובהיותה כורדית, אנחנו מדברים על אוכל כורדי מסורתי כמובן. היום, כששואלים אותה מתי החלה את מסורת האירוח בביתה, היא עונה בפשטות "אני בת 4", כשהיא מתייחסת לפרק הזה בחייה כאל לידה מחדש. הכנות והפתיחות שלה יחד עם התעוזה להתחיל קריירה חדשה דווקא בפנסיה, הופכות את האירוח בביתה של שולה לחוויה שמשתפת את כל החושים. בלבביות ובנועם היא מצליחה להגיע ללב של כולם, והאורחים מתרגשים ומתחברים בקלות גם אליה וגם לאוכל הנהדר שלה.
על הבישולים:
שולה תשמח להגיש לכם סוגים שונים של קובה, שהוא כמובן כוכב האירוח, ולצידו "יאפרח" - ממולאים כורדיים, "שיפטה" - קציצת בשר נימוחות ועסיסיות, וגם לביבות תפוחי אדמה, עוף צ׳יפטה ממולא (שמתבשל כל הלילה על הפלטה עם אורז צנוברים ומשמשים והמון בהרט), סלטים מבושלים לצד סלטים טריים, ותוספות של אורז מיוחד, שעועית וחמוצים שהיא כובשת לבד. יש בתפריט של שולה גם חמין כורדי מיוחד ומנות לצמחונים, כמו המרק הכורדי "מז׳אורה" שמכיל אורז, סלרי, מנגולד, בצל ירוק וקישואים.
לקינוח תקבלו ממתקים כורדיים, בהם קובה מתוק שמתבשל בתוך 3 סוגים שונים של ריבה, או עוגיות מסורתיות לצד תמרים ואגוזים.
על האירוח:
מבחר מטעמים של שולה משתולה, צילום: אנטולי מיכאלו
שולה מתגוררת במושב שתולה שבגליל המערבי, ומוכרת לכולם בשם "שולה משתולה". האורחים שמגיעים לביתה מוזמנים לחדר האורחים של המשפחה, שם כבר ממתינים שולחנות עמוסים במנות פתיחה, שתייה קרה ולחם כורדי מעשה ידיה. בשלב הבא מתחילים לזרום לשולחנות הקובה המושלמים שלה, אורז עם מיני תוספות, קציצות בשר נימוחות, עופות שבושלו עם המון בצל, ולקראת סיום הארוחה - מתחילה שולה לספר את הסיפור האישי והמשפחתי שלה. תוך כדי היא מקריאה מזמורים ושרה, כשבסוף הערב כולם מוזמנים למרפסת עם נוף מרהיב, שם מוצב שולחן עם תה וקינוחים כורדיים - שגם אותם מכינה שולה בעצמה.
* האירוח של שולה מיועד לקבוצות של 10-50 איש, ומחירו נע בין 100-150 שקלים לאדם, בהתאם לסוג המנות שתבחרו. מנת הדגל - הכוללת סלטים, ממולאים, קובה, אורז, שעועית ירוקה, עוף, תפוח אדמה, שתייה קרה וחמה, 3 סוגים של מאפים מתוקים, תמרים ובוטנים תעלה 100 שקלים לסועד.
בנוסף, שולה מעבירה סדנאות בישול כורדי בביתה, במהלכן היא מלמדת לגלגל קובות, למלא בצל, כרוב ועלי גפן, לאפות לחם ולהכין את הקחקה והזלוביה – המתוקים של הכורדים. במידה שתבחרו להתארח אצלה בימי שישי, היא תערוך לכבודכם קבלת שבת בליווי פרקי חזנות, ואם תגיעו בשבת היא תגיש לכם אוכל שמתחמם על פלטות חשמליות.
מושב שתולה, גליל מערבי, 077-9964576, כשר.
לילי: אירוח ובישול פרסי מסורתי
אחת הבשלניות המארחות היותר מפורסמות באזור בית שאן. לילי טויזר, צילום: יח"צ
הסיפור של לילי:
גם ללילי טויזר, 60, תושבת בית שאן, יש סיפור חיים מרתק שמתחיל בפרס, שם נולדה למשפחה עם 10 ילדים. לארץ עלתה בגיל שלושה חודשים הישר לתוך ילדות במעברה. אמה שהתעוורה בגיל צעיר העבירה את מושכות ניהול הבית לידיה של לילי הצעירה, שלמדה את רזי הבישול הפרסי כדי להאכיל את המשפחה. בהמשך התחתנה עם בחור מרוקאי ולמדה מחמותה גם את השפה וגם את סודות הבישול המרוקאי המלכותי. לאחר ששכלה את אחד מבניה ונפלטה ממעגל התעסוקה, הפכה לילי לאחת המארחות היותר מפורסמות באזור בית שאן, כשביתה מלא כמעט מדי יום באירועים פרטיים, אליו מגיעים גם בזכות הבישולים והמטעמים, וגם בזכות אישיותה הכובשת והאירוח הנדיב.
על הבישולים:
מלבד כל סוגי האורז הפרסי, לילי מגישה גם גונדי - המאכל הפרסי הלאומי שמוגש בצורת כדורי עוף בקמח חומוס, השוחים במרק צח. עוד תמצאו אצל לילי "חורשט סאבזי" עשיר בירק ובלימון פרסי עם הטעם החמצמץ, "פולו קלאם" - אורז עם שכבות כרוב ונתחי פרגיות, תבשיל אטריות בשם "אשה רשתה" ו"דולמה" - עלי הגפן והבצלים הפרסיים, הממולאים בבשר ואורז. מלבד כל הטוב הזה היא מכינה גם "שירין" - קציצות בשר מתקתקות, כופתאות בשר בשם "ברנג", "ג׳וג׳י קבב" ועוד. לקינוח, לילי תשמח להציע לכם את ה"חם חם" - מאכל פשוט אך מלא קסם ונוסטלגיה, שרק מי שגדל בבית שאן מכיר, ומי שלא – זה הזמן לטעום ולהתמכר.
על האירוח:
לילי מארחת בביתה רחב הידיים למשתה פרסי, או במרפסת המקורה והגדולה עוד יותר שבה אפשר לערוך אפילו חאפלה מרוקאית. את מסורת האירוח היא החלה במסגרת פרויקט העצמה נשית בבית שאן, "סירים וסיפורים". כבר בכניסה לביתה תפגשו במטבח הסואן שלה, עם הסירים הענקיים והמלאים בכל הטוב שלמטבח הפרסי יש להציע. היא מכינה אוכל נהדר תוך שימוש בזעפרן, לימון פרסי, קינמון וקימל, שהם תבליני חובה במטבח הפרסי, ויש לה עוזר צעיר שאותו פגשה בלימודי הבישול. בעת האירוח כל המשפחה של לילי נרתמת למשימה, כדי לגרום לכל אורח שמגיע לביתה להרגיש בנוח.
* האירוח מיועד ל-10-50 אורחים, מחיר לאדם: 100-200 שקלים לסועד, בהתאם לכמות הסועדים ולסוג הארוחה. בית שאן, 054-2030341, כשר.
אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט
קריירה שנייה: להחליף מקצוע אחרי גיל 50
בית הקפה הירושלמי שמחפש עובדים פנסיונרים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
מחפשים עבודה מעל גיל 50? הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק'ה
אנשים מתמודדים באופן שונה זה מזה עם בשורות איוב. יש שיתכנסו בתוך עצמם ויבכו על מר גורלם, יש שיאבדו את הטעם...
רוני שיר מראש העין, 57, בזוגיות ואם לשתי בנות, עסקה אמנם במהלך חייה בפעילות גופנית אבל ליוגה מעולם לא...
"רק בשנות העשרים המאוחרות שלי הודיתי בפני עצמי שאני אישה בגוף של גבר. עוד לא עשיתי עם זה כלום אבל לפחות...
זוכר שביושלים זכיתי לחגוג באירוע של משפחה כורדית,אוכל גן עדן יצאתי משם עם הרבה מגנטים לאירועים,צילמו אותנו שם נהנים ושמחים(בר מצווה).נגנים וזמר,הכל אותנטי