לא כלה הדרך: מדריך להורים המחתנים

לחתן את הילדים נשמע אולי כמו חלום של כל הורה, אבל בפועל מדובר במסע ארוך וקשה שיכול להפוך לסיוט. שלל הסוגיות - טקס דתי או אלטרנטיבי? אולם או גן אירועים? מזנון בשרי או חלבי? - עלולות להתפתח למריבות רציניות בין כל המעורבים, וזה עוד לפני השאלה הנפיצה: כמה משלם כל צד. אז איך עושים את זה? רגע לפני ל"ג בעומר, שמסמל את תחילת עונת החתונות, קבלו מדריך קצר להורים המחתנים.
לא לעשות עניין
"החלטנו לזרום עם הבנות". משפחת נגבי נרגשת לקראת החתונה של טל, צילום משפחתי
יוסי ורוחק'ה נגבי, הורים לארבעה, חיתנו בשנים האחרונות שתי בנות, טל ומתן, ובעקבות הזיכרונות מהחתונה שלהם, החליטו לנקוט גישה קצת אחרת. "כשאנחנו התחתנו ההורים התערבו וכל אחד רצה משהו אחר", מספרת רוחק'ה. "אני רציתי אירוע פשוט בלי מספרה, מאפרת וצילומי סטודיו. אמא של יוסי רצתה שאחזיק זר של כלה ביד ולא הסכמתי בשום אופן בסופו של דבר, ברוב הוויכוחים הפסדתי וברגע האחרון חמותי תקעה לי את הזר ביד ועשינו צילומי סטודיו.
"כשהבנות שלנו התחתנו החלטנו לזרום איתן. לשמחתי גם הן וגם בני הזוג שלהן לא השתוללו עם ההוצאות. לא היה קוויאר ולא זיקוקים וקנינו שמלות במחירים שפויים. הייתה אווירה מאוד טובה והכל זרם על מי מנוחות, כמו שקורה אצלנו גם בשגרה. אז הלכנו לעוד מדידה, לעוד טעימות, הכל בניחותא. אם לא עושים עניין - אז אין עניין", היא מסכמת.
כמובן שגם כשמסכימים, הריבים עדיין קיימים. "היו פה ושם ויכוחים על כמות המוזמנים", היא מפרטת. "יוסי ואני נזכרנו בכל מיני חברים שהילדים לא ידעו מי הם בכלל. מצד שני, לא התחשבנו עם המחותנים כמה אנשים אנחנו מזמינים וכמה הם".
ולא פחות חשוב: מה ללבוש לחתונה של הילדים
"לא להתחשבן על כסף עם הצד השני". צילום אילוסטרציה: shutterstock
פרט לשתי החתונות שכבר עברו, עומדים השניים לחתן בעתיד שני ילדים נוספים. "הבת השלישית שלנו שני, תתחתן כנראה בקרוב ואני מקווה שתזרום עם סגנון החתונה של אחיותיה כי היא מאוד צנועה", מסבירה רוחק'ה. "ועם הבן הצעיר עומרי אני מאמינה שזה יהיה שונה. האמהות של החתנים שלי לא היו שותפות ליום המיוחד הזה. אין ספק שלהיות אם הכלה זו חוויה אחרת".
יש לכם טיפים להורים שעומדים לעבור את החוויה?
"לא לעשות עניין משום דבר ולזרום עם הרצונות של הילדים, בהנחה שחינכתם אותם כמו שצריך. אני ממליצה מאוד גם לעשות את ההכנה של הכלה בבית ולא בסלון כלות או במכון יופי. אצלנו הספר הגיע הביתה והאווירה הייתה מאוד כיפית: ישבנו כל המשפחה, נכנסו חברים ומדי פעם הרמנו כוסית".
"הטיפ שלי הוא לא להתחשבן על כסף עם הצד השני", מוסיף יוסי. "זה עלול ליצור מרירות במשך שנים. שכל אחד ייתן מה שהוא יכול. מטבע הדברים יש צד שיכול יותר ויש שפחות".
להסתפק בחתימה על צ'ק
"האמא של החתן הופכת לסרח עודף". צילום אילוסטרציה: shutterstock
החוויה של מלי תמיר, שמחתנת בקרוב את בנה, שונה לחלוטין משל הזוג נגבי, והיא אפילו מגדירה את הליך ההכנות שהיא עוברת בימים אלה כטראומטי. "בתרבות היהודית והישראלית האמא נחשבת למרכז החיים בבית", היא אומרת. "אבל כשהבן מתחתן, היא הופכת לסרח עודף. לאורך כל הדרך לא שאלו את דעתי בשום עניין וחברות שחיתנו בנים אמרו לי שכך זה היה גם אצלן. אני אפילו לא יודעת מה הבן שלי מתכוון ללבוש".
אז מי מחליט?
"כלתי ואמא שלה. אצלנו המצב מורכב עוד יותר כי מדובר במשפחה ישראלית שחיה באנגליה הרבה שנים ואימצה את התרבות שם, אבל המשפחה שלה החליטה לערוך את החתונה בארץ בשעה שהם לא מכירים את תרבות החתונות הישראלית. הכלה כמעט התעלפה כשאמרתי שאני לא רוצה להקה בחתונה כי באנגליה יש להקה בכל החתונות הקלאסיות. גם מבחינת העיצוב, הפרחים, המקום, הקייטרינג - שום דבר לא נעשה לפי טעמי. לפני שבועיים הבנתי שאם אני לא רוצה לחטוף התקף לב אני צריכה לרדת מהרצונות שלי ולהסתפק בחתימה על הצ'ק".
את חושבת שאם היית אם הכלה זה היה אחרת?
"לגמרי. חברה שלי מחתנת בת והיא מעורבת בכל הפרטים הקטנים, כי באופן טבעי מי שמוביל את האירוע זו הכלה. ייתכן שבעדות ובתרבויות אחרות הצד של החתן יותר דומיננטי אבל אצל אשכנזים זו הכלה ואמא שלה שמחליטות".
מה את מייעצת לאמהות אחרות שהבנים שלהן מתחתנים?
"להבין בהקדם שאין להן שליטה על כלום. כשמפנימים את זה הכל זורם בקלות. ובכלל, לקחת את הכל בפרופורציה ולקוות שתהיה לזוג הצעיר זוגיות טובה. זה מה שחשוב".
הכסף לא חייב להכריע
"לכלה בדרך כלל יש פנטזיה מאוד מגובשת". טל נגבי ביום חתונתה
על אף ההרגשה, לא כולם מסכימים עם הקביעה הגורפת שהצד של החתן נדחק. "לדעתי, הדומיננטיות בהובלת אירוע החתונה תלויה יותר במעמד הכלכלי-חברתי של כל אחת מהמשפחות", אומרת הדר קוגל, יועצת זוגית ומשפחתית. "מה שכן, הרבה פעמים לכלה, שבגיל שלוש כבר התחפשה לנסיכה, יש פנטזיה מאוד מגובשת על יום החתונה שלה וזה מביא להפעלת לחצים".
ומה לגבי חילוקי דעות בין הבן או הבת לבין ההורים?
"זה תלוי מאוד בדיאלוג שהיה בבית לאורך השנים: האם הביעו רצונות באופן גלוי או שהיו חסימות ופחדים, וכמובן שזה קשור גם לאופי של הילד. אם הוא דעתני ותמיד נלחם על עצמאותו סביר להניח שגם כאן זה יקרה. מצד שני, גם אם הוא 'ילד טוב' שתמיד ניסה לרצות את ההורים, סביר שעכשיו הוא ינסה לרצות את בן או בת הזוג ולהתאים את עצמו. זה שלב מעבר לא פשוט, לא לזוג ולא להורים המחתנים, שצריכים להיפרד מהרצונות, מהדעות ומהציפיות שלהם".
קוגל טוענת שיחסית לעבר, להורים היום יש פחות השפעה. "אפשר לראות את זה אפילו על ההזמנות. פעם שמות ההורים היו מופיעים באופן בולט, כמי ש'מחתנים' את בניהם. היום זה 'אנחנו מתחתנים'. המרכזיות היא של הזוג והם רוצים לקחת את המנדט על רוב ההחלטות", היא מפרטת.
אבל הם עדיין צריכים לשלם את ההוצאות.
"כן, זה המצב בדור שלנו. מצד שני, הכסף לא חייב להכריע מי מחליט מה וגם ההורים צריכים להתנהג באופן מושכל ולא להשתלט. אפשר למשל לקבוע שההורה המשלם רשאי לבחור דבר אחד שמאוד חשוב לו".
גם את עברת את זה לאחרונה. השתמשת בעצות של עצמך?
"נכון, חיתנתי בת לא מזמן ומראש עשיתי החלטה שאני משחררת וסומכת על הזוג הצעיר. לא התערבתי בארגון, תוך מחשבה שזה יוביל אותם לעבודה שהם צריכים לעשות ממילא, לחבר בין חלקי הפאזל של שתי המשפחות. חתונה זו לא רק שמחה, אלא מלאכת הרכבה עדינה".
מתכוננים לחתונת הזהב? כדאי להציץ במדריך מוטק'ה לחתונת הזהב
עשרת הדיברות להורים המחתנים
צילום: shutterstock
1. נסו לזרום עם רצונות הילדים (בתקווה שדאגתם להקנות להם חינוך טוב מראש).
2. קיימו דיאלוג פתוח ונסו להתחבר לפנטזיות של כל הצדדים המעורבים, אפילו אם זה אומר שהכלה רוצה ללבוש שמלת קצפת שעיצבה לעצמה בגיל שש.
3. אתם משלמים? בקשו לבחור לפחות דבר אחד הקשור בחתונה שחשוב לכם במיוחד (ולא, הבקשה לא יכולה להיות שהמחותנים לא ישתתפו ביום המאושר).
4. נסו לצמצם את רשימת המוזמנים שלכם. לא חייבים להזמין בני דודים מדור רביעי וחברים שלא פגשתם כבר 20 שנה.
5. החתן רוצה להקת מתופפים? אל תסרבו באופן מיידי והשתדלו להיות פתוחים לתרבות ולמנהגים של הצד השני. זו המשפחה שלכם מעכשיו.
6. אל תתחשבנו עם המחותנים על כסף, אחרת זה יהפוך לנושא השיחה בכל ארוחת חג בשנים הבאות.
7. תנו לילדים את האחריות על איזון המשאלות של כל הצדדים, גם אם זה אומר שהם יבטלו את ההופעה של זמר האופרה האיטלקי האהוב עליכם ואת בופה הלקרדה.
8. זכרו! גם אם אתם ההורים של החתן זה לא אומר שלא אוהבים אתכם. זה רק אומר שכנראה ידירו אתכם מההחלטות החשובות. חכו לחתונה של הבת.
9. הפכו את יום החתונה והכנת הכלה ליום כיף משפחתי ואל תשכחו להרים כמה כוסיות לשיפור מצב הרוח ולהפגת מתחים.
10. קחו הכל בפרופורציות. כי בסופו של דבר הכי חשוב זה שהזוג יהיה מאושר.
ולא פחות חשוב: מה ללבוש לחתונה של הילדים
סבתא דולה: קורס הכנה ללידה לסבתות טריות
תגידו צ'יז: כך תפיקו צילום משפחתי מוצלח
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...
"לא כלה היא, לא כלה דרכנו" - היא סיסמת ההומואים בישראל ובעמים. יפה שהשתמשתם בה בכותרת בהקשר אחר.
אחרי 4 חתונות מוצלחות, ללא מריבות, ללא ויכוחים - כל ההחלטות היו בידי הזוג הצעיר.
ילדי קבלו את מתנתנו - סכום כסף שבו יכלו לעשות כרצונם - מה נתן הצד השני לא ענין אותנו ועד היום אין לי מושג ...
אחרי 4 חתונות מוצלחות, ללא מריבות, ללא ויכוחים - כל ההחלטות היו בידי הזוג הצעיר.
ילדי קבלו את מתנתנו - סכום כסף שבו יכלו לעשות כרצונם - מה נתן הצד השני לא ענין אותנו ועד היום אין לי מושג מה זה היה.
הופתעתי בחתונה הראשונה מהארגון ובחירות בוגרות ומוצלחות שהזוג עשה, גילו אחריות ובגרות וכל החלטה שלהם היתה הגיונית ומחושבת . הם הצליחו לצאת רווחיים ולהישאר עם סכום נכבד לתחילת הדרך.
3 הזוגות הבאים שנישאו פעלו באותה דרך, למדו זה מזה וההורים - אנו והצד השני - היו מאוד מרוצים מההתנהלות והארגון השפוי.
חיתנו 4 ילדים. 2 בנות התחתנו בהפרש של כחודש וחצי.
מסכימה עם עשרת הדיברות להורים המחתנים.
במה אוכל לעזור? בשמחה רבה אענה.
חיתנו 4 ילדים. 2 בנות התחתנו בהפרש של כחודש וחצי.
מסכימה עם עשרת הדיברות להורים המחתנים.
במה אוכל לעזור? בשמחה רבה אענה.